Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Jak przerobisz Yaqina na tranzystor to dopiero wtedy zagra!

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Deltec Precision Audio DPA-50S

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-869-100008815 1269443303_thumb.jpg

post-869-100008816 1269443303_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

areczek, 24 Mar 2010, 16:13

>Ojojojoj!''Imagination''i panele!

gdzie Ty widzisz panele? daje mały palec, że to klepa ;) i do tego ładnie ułożona.

że krew z nosa od wysokich ? :)

Master - zdiwiłbyś się, że nie, a nawet wręcz odwrotnie.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Sa juz dostepne specjalne moduly plyt betonowych i nie trzeba bawic sie w partyzantke(-:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam ! Sprzet po małych zmianach ( końcówka ). Nakważniejsze ! proszę zwrócić uwagę na mały krążek przed szafką - podświetlacz. Polecam podświetenie - iluminację każdego sprzętu, bo sprzęt brzydki gra brzydko :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Końcówka USHER zmieniła właściwie wszystko . Poprawiła się najbardziej przejrzystość i wgląd w nagranie , pojawiły sie nowe dźwięki na każdej płycie. Poprawiła sie stereofonia, a najbardziej głębia. No i cel podstawowy jaki chciałem uzyskać to kontrola basu. Jest teraz zwarty w sobie a schodzi chyba do piekieł. W stosunku do Vincenta SP-61 zmnaiejszył sie średni bas oraz cofneła sie wypchnięta średnica. Dźwięk jest mniej napompowany. Myślę że zakup to świetnie wydane pieniążki. Dla kolegów posiadających Ushery z tej serii to zakup obowiązkowy. Pozdrawiam :)

Całkiem możliwe że''klepka''u właściciela Imagination-ów.

Cóż,słyszałem je w pokoju z wykładziną,a poza tym-z wieloma kolumnami(sklep),gdzie były też stojaki z prasą,ulotkami.W tak urządzonej sali odsłuchowej wysokie delikatnie mówiąc nie były neutralne a co dopiero w...

Nie ważne..,bardzo ciekawe kolumny,czytałem o tych zestawach-jakoby sam Zoller zamawiał specjalnie modyfikowane średnio tonowce i wysoko tonowce.Choć z oględzin wykręconych głośników wynikało iż średnie miały założone puszki ekranujące oraz wysoki doklejony pierścień ferrytowy(wiadomo w odwrotnej polaryzacji niż obwód magnetyczny)

Nie wiadomo na ile zostały poczynione wysiłki przy modyfikacji zwrotnicy,a rzekomo miało to miejsce.

Jestem w trakcie lektury podręcznika do akustyki i wydaje mi się, że ten korek to bardziej wizualnie niż akustycznie działa. On może daje mniejsze odbicie niż goła ściana bo jest oczywiście od niej bardziej miekki. Ale za kolumnami to bardziej pochłanianie dźwięku by się przydało. Raczej gąbka, wełna, jakaś draperia. Ale nie słyszałem jak to gra więc to oczywiście czyste teoretyzowanie. Jak Tobie brzmi git to znaczy, że jest git!

Dzięki chłopaki, jak chcecie to Wam taką podłogę położymy :).

-> mike1973, słucham w większości Jazzu, ale również muzyki poważnej, bluesa, ambientu, dub, Trip-Hopu itp., czyli dość szerokie spektrum. Nie próbowałem z Dead Can Dance.

-> areczek

Dobrze pzestudiowałeś recenzję w magazynie Audio, Zollery mają podwójne magnesy, we wszystkich użytych głośnikach w tej konstrukcji. Co do Imagination, miałem je w pokoju dośc małym 15m2, wąskim gdzie podłoga była wyłożona wykładziną w całości i grało to gorzej, niż obecnie, gdzie stoją na panelach, bo pomieszczenie było przetłumione, przypomnę, że elektronika pozostała ta sama. Kluczem jest w tym wypadku poprawne ustawienie, odpowiednio daleko od siebie, oraz od wszystkich ścian, druga sprawa to pomieszczenie, to w którym się znajdują obecnie jest idealnie dopasowane do Imagination wielkością, jest duże, nie przetłumione, dzięki czemu dźwięk jest żywy, ekspresyjny, bardzo otwarty, bardzo dynamiczny i nie przerysowany, jednocześnie subtelny, delikatny a emocje jakie temu towarzyszą są ogromne. Zollery wymagają, czysto brzmiącej elektroniki, prądu, oraz przestrzeni wokół siebie. W zbyt wytłumionych pomieszczeniach mogą zagrać również źle, trzeba odnaleźć kompromis między przetłumieniem, a pustymi ścianami. Żeby zneutralizować wpływ zbyt ofensywnego brzmiania, wynaleziono np. kalbe, jedne tłumią dźwięk, drugie wręcz odwrotnie, po za sprawą podstawową, są w stanie w minimalnym, bądź maksymanlym stopniu wpłynąć na efekt końcowy. Detaliczne i precyzyjne źródło jak, np. Meridian, czy DPA, może tylko pomóc w efekcie końcowym. Z Meridianem wybrzmienia są kapitalne, długie, krystalicznie czyste, przy zachowaniu bardzo dobrej dynamiki, można tego słuchać godzinami i nic nie męczy, z DPA choć trudno to sobie wyobraźić, wszystko jest dwa razy lepsze. Imagination budują obrazy dźwiękowe jedne z najlepszych jakie miałem okazję słyszeć w tej i wyższej klasie cenowej. Nie twierdzę, że tylko Imagination i nic po za tym, jest zapewne wiele wyśmienitych konstrukcji, ale ja ich na swojej drodze jeszcze nie spotkałem. Dla mnie z tradycyjnych konstrukcji, tylko głośniki z serii Utopia JM.LAB'a są lepsze, a z nie tradycyjnych Lowthery które przy odpowiedniej aplikacji, stanowią punkt odniesienia. Nie zmienia to faktu, że słuchanie muzyki na Imagination to niezwykła przyjemność, nie zamienię ich pewnie długo, bo tak naprawdę nie ma na co...

cyt: "Cóż,słyszałem je w pokoju z wykładziną,a poza tym-z wieloma kolumnami(sklep),gdzie były też stojaki z prasą,ulotkami.W tak urządzonej sali odsłuchowej wysokie delikatnie mówiąc nie były neutralne a co dopiero w..."

-> areczek.

Chciałem się zapytać, co dla Ciebie znaczy neutralność? Bo według mnie Tioxid i Beryl Focala, pozostają najbardziej przejrzystymi i neutralnymi kopułkami jakie znam. Instrumenty odtwarzane za pomocą tych przetworników, są bardzo pełne i nasycone, do złudzenia przypominają te w rzeczywistości, ogramiczeniem pozostają tylko, pomieszczenie, źródło, oraz wzmocnienie.

www.fenix.warszawa.pl

Pozdrawiam, Rafał.

Moje trzy grosze w dyskusji o Imagination. Miałem te kolumny i sa one dalekie od neutralności. Najlepiej określił je mój znajomy: "ale rzeźnia". Grały wtedy z lampowymi, symetrycznymi monoblokami Burdjak & Sikora i CECem TL51. Nie rozumiałem o co mu chodziło, aż do chwili gdy Imagination zmieniłem na MBLe. Rzeźnia, to najlepsze określenie oddające charakter tych kolumn. Nie mówię, że sa złe, wręcz przeciwnie, to bardzo fajne zestawy, ale mają wredny charakterek:)

• Pokaż nowe odpowiedzi