Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

-> Aconitum, a tak z ciekawości jaka jest cena tych MBL'i? Słuchałem ze trzy razy flagowych głośników tej firmy i tylko na Audio Show, więc nie znam ich zbyt dobrze, ale grało to nieźle z tymże z bardzo drogą elektroniką MBL'a. Same też kosztowały sporo. Mnie natomiast zachwyciły Lowthery, dla mnie to dźwięk wykraczający po za inny wymiar. Chciałbym żebyś kiedyś miał możliwość przesłuchania raz jeszcze Imagination z elektroniką, np. DPA Enlightenment z przetwornikiem DPA SX-512 na Deltranie, oraz np. ze wzmacniaczami McIntosh 402, bądź Kondo KSL-Ongaku, podpięte wszystko zwykłymi kablami DPA Black Slink, albo Kondo-SPz, lub SPc. Może i mnie przejdzie z wiekiem miłość do JMLAB.Focal, ale nie lubię dźwięku ciepłych kluchów, więc Imagination spełniają moje zachcianki z nawiązką. Gratuluję znajomych :). Ile ludzi tyle opinii i dobrze :).

www.fenix.warszawa.pl

Pozdrawiam, Rafał.

Clubbasse, 25 Mar 2010, 14:45

> a tak z ciekawości jaka jest cena tych MBL'i?

Nowe już są nie do kupienia. MBL zaprzestał produkcji trzysetek w 2007 roku na modelu E (była to piąta generacja). Moje to model wyprodukowany w 1992 roku. Jeśli mam dobre informacje, to kosztowały one wtedy 10000 $. W tej chwili można je kupić w granicach 1000 EURO. Model E, który ma zupełnie inną konstrukcję widziałem na ebay'u za 5600 EURO.

Clubbasse

Jeżeli o neutralności wspomniałeś,to ja przy tej okazji zaznaczę o niej.

Mianowicie,w żaden sposób nie mam zamiaru przekomarzać się oraz negować twojej wypowiedzi która stanowi o neutralności Zollerów Imagination!

Ale,jeśli odnieść się do neutralności absolutnej,to niestety-nie są Imagination neutralne.

Pamiętam tak cholernie doskonale gdy właśnie ich słuchałem jak w myślach''ustawiłem''je na samej górze w hierarchii neutralności!Czas i dalsze odsłuchy zweryfikowały mój zachwyt i przekonanie....

Nie ważne,to już odległa historia...

To są naprawdę dobre kolumny,brzmią witalnie,efektownie(przy zachowaniu ogłady i szczegółowości przekazu),to jednak mają swoje wady.

Uważam że bliżej im do neutralności w pokoju dobrze wytłumionym,ale też nie zbyt dużym,z nie wytłumionym chociażby wykładziną-wysokie dominują!

P.s,nie trzymaj się ich kurczowo,są zdecydowanie lepsze kolumny potrafiące pokazać jeszcze więcej przez swoją neutralność.

Clubbasse, 25 Mar 2010, 13:10

>Chciałem się zapytać, co dla Ciebie znaczy neutralność? Bo według mnie Tioxid i Beryl Focala,

>pozostają najbardziej przejrzystymi i neutralnymi kopułkami jakie znam. Instrumenty odtwarzane za

>pomocą tych przetworników, są bardzo pełne i nasycone, do złudzenia przypominają te w

>rzeczywistości, ogramiczeniem pozostają tylko, pomieszczenie, źródło, oraz wzmocnienie.

Dobre pytanie!

Śpieszę z odpowiedzią.Tioxid-brzmienie selektywne,nasycone,equalizowane,beryl-brzmienie selektywne,nasycone---------,to własnie główna różnica między nimi.

A neutralność to brak equalizacji.

Pamiętam,dokładnie tak samo określałem grę instrumentów z Imagination jak Ty dziś.

Miałeś okazję słuchać na AS topowego zestawu MBL-a,to właśnie neutralność.

A ja się nie zgodzę:

Miałeś okazję słuchać na AS topowego zestawu MBL-a,to właśnie zamulenie i szczyt głupoty w ustawieniu sprzętu.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

L3VY, 25 Mar 2010, 23:54

>A ja się nie zgodzę:

>Miałeś okazję słuchać na AS topowego zestawu MBL-a,to właśnie zamulenie i szczyt głupoty w

>ustawieniu sprzętu.

Jednak-jedno nie przeczy drugiemu.Sama neutralność była widoczna,bez względu na ustawienie oraz faktyczne''przymulenie''dzięki elektronice.

Dawno nic nie umieszczałem więc wkiejam fotkę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>de_moon

Jak już się tak postarałeś i schowałeś kabel głośnikowy pod podłogę to postaraj się zrobić coś z tym kablem od anteny - powieszony na obrazku kiepsko wygląda ;)

Już mnie doszły głosy że kolega od nowych focali zrobił błąd wymieniając Audiophysic właśnie na ww. kondolencje i tyle ;)

wczesniej mialem new tempo. model przed tempo 6. nigdzie nie napisalem ze focale sa lepsze od AP. w moim "trudnym" pomieszczeniu jak widac na zalaczonym obrazku z tylu jedna dziura (wejscie) z boku druga (aneks), pokoj jest kichowaty: 3,4m X 5,5m a kolumny stoja na wezszej scianie. gdy sluchalem muzyki dobrze zrealizowanej na tempo bylo OK ale jakas muzyka rozrywkowa slabiej zrealizowana bas sie wzbudzal. sluchajac focali takiego problemu nie ma. nie na tez takiej sceny jak z tempo ale cos za cos. wole mniec mniejszy wglad w muzyke a moc sluchac kazda plyte.

de_moonie

Próbowałeś innego ustawienia kolumn? Np: po obu stronach szafki ze ścianą z tyłu aczkolwiek wysunięte do przodu. W moim ustawieniu kolumny lepiej grają zbliżone nieco do siebie niż rozstawione.

probowalem wielu kombinacji jesli chocdzi o ustawienie. aktualnie jest to w sumie jedyny kompromis funkcjonowania i sluchania muzyki w domu ale przyznam ze jestem zadowolony pomimo ze na zdjeciu moze wydawac sie problematyczne.

jeszcze znana odwrócona kopułka aluminiowo-magnezowa(Al/Mg).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

juz ci mowie: sa to kolumny na razie jakie mialem na ktorych moge sluchac wszystkiego. kazda plyte. wiem ze mozna lepiej. w moim przypadku oprocz repertuaru roznorodnego i czesto slabo zrealiwanego na zakup kolumn wplynelo pomieszczenie. widac za jedna kolumna wejscie do przedpokoju a obok drugiej mam otwarty aneks. wczesniej graly Spendory A6. bas ok. jest dmuchany w dol i generalnie mala kolumna wiec bas byl pod kontrola ale... dobrze brzmialy plyty z muzyka dobrze nagrana lub jazz. przy rock'u po prostu zasypialem. nuda. AP tempo. niby do malych pomieszczen. bas trzynamy za morde ect. moze do malych ale musza miec po bokach duzo przestrzeni. dwa woofery po bokach i bas reflex z tylu.w moim przypadku poprawila sie stereofonia rock ozyl dynamika jazz w innym swietle ale... ale jakis lounge slabiej nagrany wzbudzal bas ktory zaslanial spora czesc i po zabawie. sporo plyt moglbym chyba sprzedac. focale sa kompromisem. czuc ze obudowa kontroluje caly dzwiek. maja bas reflex z przodu co tez ma duzy wplyw na prezentacje basu ktorego jest w sam raz. moze czasem nawet brakuje gdy slucham cicho ale jestem to w stanie zaakceptowac. sa dosyc dynamiczne. naim gra ciemno a focale jasno wiec fajnie sie to wyrownalo. wiem nie mam tej faktury jak w AP ale puki co ciesza profile. dopuki mieszkam w tym mieszakniu ciezko bedzie pogodzic wymiane na inne kolumny a sluchalem kilku jeszcze miedzy czasie. bardziej teraz mysle o wzmacniaczu lampowym ale jeszcze w ogole nie wiem z czym to sie je ;-)

a inne modele focala?

sluchalem 1027be. za duze. 1007be wbrew pozorom dduuzzyy dzwiek. graly jak podlogowki. w sumie nie sluchalem u siebie w domu ale duzy salon byl caly wypelniony. zwatpilem. chorusy mialem 716V i 816V. takie tam kino...

dużo do powiedzenia ma elektronika - to robienie kolumn dużymi jest typowo brytyjskie ( naim, linn ) czesto lepiej zmienic elektronike niż kolumny

>piter z

tym razem jak wspomniales mam zamiar pomieszac wzmacniaczami. ale to pozniej. trzeba sie odkuc finansowo a o plytach zapominac przeciez nie mozna...

• Pokaż nowe odpowiedzi