Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie tasmą LED.

A jak nie to polecam, najlepiej RGB z porostym sterownikiem na pilot. Zmienaisz kolor i siłe światła zdalnie.

?👈

kardas,

Czym podświetlasz tył szafki, podoba mi się!

To taśma ledowa. Nie mam szafki. Mam stolik wymurowany z cegły klinkierowej. Na to przyciemniana szyba a w środku taśma ledowa. Może trochę mało audiofilskie rozwiązanie ale cóż mi się tak podoba.

Do tego dokupiłem pilota i włączam podświetlenie ledowe nie wstając z kanapy.

Kardas czy to taki klinkier, czy cegła?, ciekawy efekt uwypuklenia fugi.

To są grube płytki klinkierowe ręcznie formowane firmy CRH. Efekt na żywo jest jeszcze lepszy. Cegła jest nieregularna, fajny efekt jest szczególnie gdy to podświetlimy. Pieruństwo było czasochłonne. Na ścianę położyłem 700szt takich płytek i wszystko musiałem ofugować. Męczyłem się z tym prawie 2 miesiące. Myślę że taka nieregularna ściana takze ma dobry wpływ na tylny basreflex Spendora :)

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

Do tego dokupiłem pilota i włączam podświetlenie ledowe nie wstając z kanapy.

To podobnie jak u mnie, tylko ja podswietlilem se caly TV:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

?👈

Też miałem przez pewien czas podświetlony telewizor ale mi to przeszkadzało w trakcie oglądania telewizji dlatego zrezygnowałem. Generalnie przerabiając temat ledów stwierdziłem że do podświetlania najlepiej używać bardzo słabo świecących ledów i nie należy przesadzać z ich ilością.

Kardas, czy możesz dać troche wiecej fotek?, czuje że to bardzo gustownie umeblowane pomieszczenie.

Postaram się wrzucić jutro więcej fotek pozostałej części pokoju ale tam już nie ma żadnych innych zabawek typu Naim i Spendor :)

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

Też miałem przez pewien czas podświetlony telewizor ale mi to przeszkadzało w trakcie oglądania telewizji dlatego zrezygnowałem. Generalnie przerabiając temat ledów stwierdziłem że do podświetlania najlepiej używać bardzo słabo świecących ledów i nie należy przesadzać z ich ilością.

A mi wlasnie teraz bardzo to pomaga przy ogladaniu :) Szczegolnie cieple barwy typu zolty lub morska delikatna zielen. A jak jest za jasno zawsze można sciemnic że swiatło będzie sie dosłownie tliło. Ja mam oklejoną całą tylną obudowę w TV. Chcialem jeszcze podświetlać wzmak, CD i kolumny od dołu, ale stwierdziłem ze to juz będzie nieco kiczowate. najważniejsze nie przesadzic, a z LEDami łatwo o to, bo zastosowanie jest szerokie i proste w montażu.

Edytowane przez rafal735r

?👈

A mi wlasnie teraz bardzo to pomaga przy ogladaniu :) Szczegolnie cieple barwy typu zolty lub morska delikatna zielen. A jak jest za jasno zawsze można sciemnic że swiatło będzie sie dosłownie tliło.

Z tym ściemniaczem to bardzo dobry pomysł. Też sterowane przez pilota ?

Tak, pilot bardzo prosty:

Ukryta Zawartość

A tu podświetlenie maks (akurat kolor pomarańczowy):

post-17230-0-09905300-1302300584_thumb.jpg

I min:

post-17230-0-22055300-1302300607_thumb.jpg

W rzeczywistości wyglada to wiele lepiej, równomierniej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rafal735r

?👈

Bardzo fajnie. Gratuluję pomysłu :)

Barwa jednak to nie moja bajka. Ja wolę barwę zimną - no ale to kwestia gustu.

Zimna biel tez jest :)

Ukryta Zawartość

Tu wkleilem kilka kolorow:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rafal735r

?👈

kardas

co do spendorów do ich klasę usłyszysz dopiero za rok wiem bo mam grają pełną gęba po długim wygrzaniu

a po przejściu z integry na pre i końcówkę mocy to grają bajecznie

pozdrawiam

Edytowane przez punk

"...Wolność albo jest pełna albo jej w ogóle nie ma, bez wolności nie ma rozumu, nie ma sprawiedliwości, nie ma dobrobytu, nie ma człowieczeństwa..."Michał Bakunin

To i ja coś wrzucę, w koszmarnej jakości z telefonu, ale idzie się dopatrzeć co i jak. Pokój po przemeblowaniu omawianym w jednym z wątków tu na forum. Czeka mnie jeszcze trochę pracy nad zestawem, trochę więcej nad akustyką, ale już jest dość satysfakcjonująco, jeśli chodzi o brzmienie, jak na aktualne warunki, a skoro może być jeszcze lepiej to tylko się cieszyć.

Ukryta Zawartość

post-30812-0-06852800-1302451877_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kardas

co do spendorów do ich klasę usłyszysz dopiero za rok wiem bo mam grają pełną gęba po długim wygrzaniu

a po przejściu z integry na pre i końcówkę mocy to grają bajecznie

pozdrawiam

Po roku? Ja największą zmianę odczułem gdzieś po tygodniu nie głośnego ale intensywnego grania. Teraz to już zmiany są bardzo subtelne.

Wypada tylko uzbroić się w cierpliwość i poczekać jak się rozwiną Spendory po dłuższym wygrzewaniu chociaż tak jak pisałem wcześniej już teraz wiem że Naim XS + CD5XS + Spendor A5 to bardzo dobre połączenie które na pewno zostanie ze mną na długo :)

kardas

ta myślę naim i spendor to synergia u mnie trochę jest za ciepło choć git

"...Wolność albo jest pełna albo jej w ogóle nie ma, bez wolności nie ma rozumu, nie ma sprawiedliwości, nie ma dobrobytu, nie ma człowieczeństwa..."Michał Bakunin

Mój tzw. drugi system. Rotel + Sansui + Usher. Kable Klotz + Hama OFC. Gra to to razem co najmniej nieźle, a może i lepiej.

Ukryta Zawartość

post-17176-0-54012600-1302467555_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

A to moje nowe streo, dis piekny dzien spedzeony w ogrodzie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez 0dido0

Przyzwyczajenie do konkretnego grania na pewno ma jakieś znaczenie ale nie umniejszałbym roli wygrzewania kolumn. Różnica między kolumnami prosto z pudełka a kolumnami po dwóch tygodniach jest w moim przypadku duża. Zauważyli to także moi domownicy którzy słuchają muzyki tylko sporadycznie zatem nie mogli się przyzwyczaić. Uważam także że mój Naim wchodzi o szczebel wyżej po przynajmniej pół godzinie grania. Nie wiem może się nie znam i z moim słuchem jest coś nie tak ale takie są moje odczucia.

tomo22

super wygląda ten denon :) powiedz a co to jest tam na ziemi??

...Violet...jak Ci chodzą te Usherki?....ponieważ myślę o tych 520 do pomieszczenia 18 m2 pod lampkę...pozdr.

....i też słucham dużo jazzu...

Witam,a to moje ustroje...

Oj piękny denonik, słuchałem takiego z monitor audio. Na prawdę ładny dźwięk.

Tomo w opisie "o mnie" napisał:

"Cd Denon DCD-1510AE

Wzmacniacz Denon PMA-1500AE

Tuner Denon TU-1500AE

Końcówka Mocy Rotel RB-1582

Kolumny Monitor Audio Silver RX6

Kabelki:

Tara Labs Vector 2

Tara Labs Prism 200A"

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

...Violet...jak Ci chodzą te Usherki?....ponieważ myślę o tych 520 do pomieszczenia 18 m2 pod lampkę...pozdr.

....i też słucham dużo jazzu...

Pomieważ, nie wiadomo dlaczego (?) nie mogę wysłać do Kolegi wiadomości PM, piszę odpowiedź tu.

Usher S-520 to są wspaniałe głośniki - warte w 100% pieniędzy w nich zainwestowanych. Wszelkie ich recenzje (zazwyczaj entuzjastyczne) są w mojej ocenie prawdziwe. Ich (kolumn) dźwięk, umiejętność budowania sceny, odwzorowania wokali, średnich basów - wręcz poraża słuchacza. Nadają się zarówno do tranzystora i do lampy. Testowałem je w różnistych konfiguracjach i zawsze grały powyżej standartowej normy - świetne. Moim zdaniem, osoby oceniające te głosniki źle nie miały optymalnie dobranej elektroniki lub myślały, że głośniki te podłaczone do "bylejakiego" sprzętu zagrają świetnie. A takie cuda, to na razie jeszcze nie zdarzają się :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

....Violet...dziękuję za wpis o S-520 ,w maju będę miał okazję gościć u siebie te głośniki przez kilkanaście dni i jeżeli ładnie to u mnie zagra.....to kto wie...?

skoro mowa o malych Usherkach to ja rowniez ze swoich jestem bardzo zadowolony.

u mnie w salonie wygladaja tak:

Ukryta Zawartość

elektronika w trakcie powolnej ewolucji, wiklinowy koszyk ma byc zastapiony serwerkiem, pojawi sie DAC, lepszy wmzak i gramofon. tak przynajmniej planuje...

post-8164-0-21058900-1302599816_thumb.jpg

niestety w pokoju nie ma symetrii, z jednej strony czesciowo owarty na kuchnie, z drugiej sciana powoli przygotowywana na lekka adaptacje (dziwnym trafem porzadkowania wydaje sie wymagaja wyzsze czetotliwosci wiec moze jakies niewielkie piramidki pomoga). przykrywki juz przygotowane:

post-8164-0-68455600-1302600020_thumb.jpg

ps. napewno zauwazycie wiec prostuje: pokretlami sie nie bawie, wzmacniacz na stale cziala w trybie "direct", ale 3-latek grasuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie wiem co wy ludzie macie z tymi telewizorowymi ołtarzami, jeszcze sobie łańcuchy choinkowe i bombki dookoła powieście, parcie na szkło ? audiophile tv ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bone13

skoro mowa o malych Usherkach to ja rowniez ze swoich jestem bardzo zadowolony.

u mnie w salonie wygladaja tak:

Ukryta Zawartość

elektronika w trakcie powolnej ewolucji, wiklinowy koszyk ma byc zastapiony serwerkiem, pojawi sie DAC, lepszy wmzak i gramofon. tak przynajmniej planuje...

post-8164-0-21058900-1302599816_thumb.jpg

niestety w pokoju nie ma symetrii, z jednej strony czesciowo owarty na kuchnie, z drugiej sciana powoli przygotowywana na lekka adaptacje (dziwnym trafem porzadkowania wydaje sie wymagaja wyzsze czetotliwosci wiec moze jakies niewielkie piramidki pomoga). przykrywki juz przygotowane:

post-8164-0-68455600-1302600020_thumb.jpg

ps. napewno zauwazycie wiec prostuje: pokretlami sie nie bawie, wzmacniacz na stale cziala w trybie "direct", ale 3-latek grasuje.

Szacun za kreatywność, fajne projekty. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi