Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Imacman a masz gdzieś fotę :)

Zobacz w mojej galerii :)

Planuję jeszcze coś takiego na ścianę:

To jest stojak na słuchawki :)

dużo polepszyło się ?

Papierowa wytłoczka do jajek - w miarę skuteczne rozpraszanie zacznie się dopiero od ok. 4,5 kHz. Poniżej tej częstotliwości efektywność takiej wytłoczki jest wielce problematyczna, a dodatkowo struktura materiału oraz jego kształt sprawiają, że rozpraszanie częstotliwości powyżej 4,5 kHz jest bardzo nieliniowe.

A jest coś innego równie taniego (za wszystkie wytłaczanki dałem paczkę delicji szampańskich), co byłoby lepszym rozwiązaniem? ;)

za wszystkie wytłaczanki dałem paczkę delicji szampańskich

Tego nic nie przebije za tą cenę - stosunek jakość/cena bezkonkurencyjne :)

Wiem, że piękna w tym nie ma ale nie o to mi chodziło, pokój wynajmowany na jakiś czas więc wszelkie "elementy" miały być jak najtańsze. Proszę o wszelkie sugestie.

Piękna w tym nie ma. Mógłbyś przynajmniej schować ubrania z głównego planu na czas robienia zdjęć. Kolumna przy drzwiach nie przeszkadza w chodzeniu? Wytłaczanki "fotoszok" zapraszasz do siebie kogoś?

A jest coś innego równie taniego (za wszystkie wytłaczanki dałem paczkę delicji szampańskich), co byłoby lepszym rozwiązaniem? ;)

az strach myslec co bys mogl dostac za tabliczke czekolady orzechowej z okienkiem :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Planuję jeszcze coś takiego na ścianę:

kwoon_08.jpg

... i wtedy może się wk...ć ;)

Imacman a masz gdzieś fotę :)

sorka, ale bez korzenioplastyki, to charakterystyczne dla kadry oficerskiej z czasów PRL-u:)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Piękna w tym nie ma. Mógłbyś przynajmniej schować ubrania z głównego planu na czas robienia zdjęć. Kolumna przy drzwiach nie przeszkadza w chodzeniu? Wytłaczanki "fotoszok" zapraszasz do siebie kogoś?

Za kolumną jest krzesło które blokuje drzwi aby nikt jej przypadkiem nie potrącił ;) Ubrania na krzesłach to również element wytłumiający. Oczywiście, że zapraszam, jak już zwerbuję odpowiedni wzmacniacz to zapraszam na odsłuch ;)

Zagłębienia wytłoczek mają kształt zbliżony do paraboli, co powoduje bardziej skupianie wpadających tam fal niż ich rozproszenie. Wystarczy zresztą że są jakimiś tam regularnymi wklęsłościami. Tworzy się wtedy pełno małych ognisk dźwiękowych. Stąd potem słychać to jako ten charakterystyczny papierowy dźwięk, bo zubożony dodatkowo o część najwyższych f pochłoniętych samym w materiale. Może jak przykleić w każde takie zagłębienie 1/2 jajka z materiału tłumiącego, to w pewnym zakresie (Imacman podawał w jakim prawdopodobnie) wierzchołki wytłoczek nadal by coś tam rozpraszały a zagłębienia przynajmniej by lepiej pochłaniały zamiast wzmacniać/skupiać dźwięk.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Największym specjalistą od jajko-wytłaczankowego hardcoru, był Micke 13.

Jego nikt nie przebije :) Zerknijcie na 137 stronę jeżeli nie pamiętacie.

Raczej podaj numer postu, bo dla mnie ten watek ma jak na razie 125 stron. :)

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Tak ale to zaczęło się jeszcze w 2004r. na 30str. :)

Co prawda nie mój ustrój, ale ludzie mówią, że duże kolumny to tylko do dużych pomieszczeń. A tu? :)

Jak oni to tu wcisnęli? Chyba oknem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

U mnie tak... na razie tylko piramidki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bajzel

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Co prawda nie mój ustrój, ale ludzie mówią, że duże kolumny to tylko do dużych pomieszczeń. A tu? :)

Jak oni to tu wcisnęli? Chyba oknem.

jarkog,

nie ma co się dziwić. Rozmiar typowego pokoju do ćwiczenia i nauki jakich wiele choćby w warszawskiej Akademii Muzycznej.

Ja mam fortepian 170cm wciśnięty do pokoju 12m i daje radę. Dźwięk jest piękny.

Edytowane przez masza1968

Coś dały te piramidki na plus tak odczuwalnie?

Nie potrafię tego wyjaśnić, ale jak miałem MA BX5, to słyszałem różnicę... jakby troche góry zginęło.

Po jakimś czasie, jak zmieniłem kolumny nie słyszę różnicy. Piramidki jeszcze będą wisiały, bo moje 3-letnie tornado (czyt. córka) uszkodziła mi fragment ściany - gąbki idealnie to zakrywają :)

Edytowane przez ygrene

Bajzel

jakby troche góry zginęło

Bo tak działają wszelkiego rodzaju gąbki/pianki/piramidki absorbują górną część pasma - zaaplikowane w dużej ilości pozbawiają życia reprodukowanej muzyki.

Witam a oto moje nowe słuchawki w 100 % DIY :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Imacman - mam do Ciebie pytanie - Ława prawie trzy metry, na dole sprzęt, na ławie MA-bX2.

Odległość tylnej ściany kolumny ok. 30 cm. Pokój nie do zaadaptowania akustycznego. Z prawej okno, z lewej dzwi. Ściana za odsłuchem wytłumiona - półki z książkami.

I clou - czy warto na pustej ścianie za głośnikami postawić rozpraszacz Schroedera, który sam zmontuję?

Mimo tych warunków, dźwięk nie jest zły - jest głębia sceny, rozseparowanie instrumentów, a ja nie mam świra audiofilskiego woodoo.

Czy zmienię monitory na lepsze, to i tak ustawienie się nie zmieni. Zawracać sobie dupę?

W innym wątku się już chwaliłem, ale zrobie to także tutaj. W ten weekend wujek skończył swój kolejny wzmacniacz DIY. Co w środku siedzi nie mam pojęcia, ale gra przepięknie, dół dużo mocniejszy niż w nadzie, soprany ładnie wpadają w ucho, nie męczą, dynamika najmniej się podwoiła, całe pasmo jest pełniejsze i na ucho lepsze w odbiorze. Teraz nawet płyty cd brzmią nieźle, a winylowe tym bardziej. Stereofonia także dużo szersza. Koniec gadania, czas na zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 2_t.jpg 3_t.jpg 4_t.jpg 5_t.jpg

Przepraszam za słabą jakość zdjęć, ale nie mogę znaleźć aparatu.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czy warto na pustej ścianie za głośnikami postawić rozpraszacz Schroedera, który sam zmontuję?

Jak masz już taki dyfuzor gotowy. lub możesz go sobie zrobić, to warto go zastosować w miejscu pierwszego tylnego odbicia. Jak u Ciebie z miejscami bocznych odbić?

Przykład zastosowania dyfuzorów w systemie z monitorami.

Ukryta Zawartość

post-11945-0-92227700-1322395861_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam . Pokój 20 m2 tylko do słuchania muzyki . Klocki : koncówka mocy KD-269 2x120W , transport philips z nowym laserem ,dacem i lampizacja , luxman l-190 wyłącznie do gramiaka elac po gruntownej renowacji , pre lampowe diy . W zapasie pre tranzystorowe KD , magnetofon pioneer i tuner optonica . Nie lubię żadnych gąbek i piramidek . Ściany z cegły pokryte grubą tapetą , wykładzina i miękko obite meble . Dzwięk na poziomie jak na niezłe budżetowe klocki .

...i dalej...

..i dalej...

...kolumny podłogowe mission po rekonstrukcji zwrotek i okablowania oraz podstawkowce leak - genialne do gramofonu...

...słucham jazzu i starego rocka , choć nie stronie od nowości....

..i jeszcze

Ukryta Zawartość

post-20684-0-67599500-1322520601_thumb.jpg

post-20684-0-35629500-1322520838_thumb.jpg

post-20684-0-29407400-1322521000_thumb.jpg

post-20684-0-53753100-1322522645_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pokój 20 m2 tylko do słuchania muzyki

Fajne klimaty. Tylko mała uwaga, masz dwie pary kolumn - jak grają monitory - to podłogowe też "grają" (pudło rezonansowe z portem) - podbarwiają pasmo. Robiłeś kiedyś eksperyment wynosząc je w czasie odsłuchu gramofonu?

• Pokaż nowe odpowiedzi