Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejne wieści z audio-śmietnika! :)

Duże zmiany: kręciołek do CD wypadł z gry ostatecznie, teraz całośc w ponurej czerni... :)

Doszedł też Squeezebox Duet (tutaj włączony tylko na potrzeby zdjęcia).

Źródło - komputer, jest niewidoczne. W konfiguracji z S-Boxem może być nawet na innym piętrze, czy w ogródku. Wybaczcie jakość fotek ale to jest ISO6400... :)

zest2.jpg

zest1t.jpg

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Philips 963SA

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Ja też się po nowym roku bedę do SB zabierał, powiedz, bo ktoś chyba kiedyś pisał, że obsługa "muli" ?? jak to chodzi z tego pilocika, sam pilocik mi w sumie bedzie siedział bo tak to bede ipadem sterował, tylko jak to z tą płynnością ?

pzdr. Łukasz

Nijak, znaczy: normalnie - tak, jakbyś grał z CD. Wciskasz PLAY i gra natychmiast. Przeglądanie biblioteki też momentalne.

Serwer na razie stoi na laptopie. Dysk 320GB.

W okolicy Świąt będzie zainstalowany na osobnym kompie (Asus Eee PC EB 1021 na Brazosie) tylko do filmów i muzy. Do tego dysk 1TB podpięty do kompa przez USB 3.0. Ten komp pobiera tyle prądu co żarówka energooszczędna więc można go praktycznie w ogóle nie wyłączać bez szkody dla budżetu.

Oczywiście nie omieszkam pokazać tutaj. :)

No ja właśnie chciał bym UNIKNĄĆ podłaczania kompa, postawic samego SB z dyskiem, jakbyś miał chwile i ci się chciało i podpiął taki 1TB bezpośrednio do SB po kablu bądź cieci, napisz proszę czy dalej działa tak szybko

pzdr. Łukasz

Nie posiadam dysku sieciowego, więc niestety nie mogę Ci pomóc. Zajrzyj na dział PC Audio, tam jest wątek o Sqeezeboxie i tam się dowiesz wszystkiego.

Ja się na dyskach sieciowych nie znam, więc kupiłem po prostu kolejnego kompa (to już 7 w domu :P ). Przynajmniej nie będę miał stresa z instalacją serwera itp. a 2 dysiory po terabajcie już mam - wielką iOmegę i malutki WD. Sam komp ma minimalne zużycie energii a serwer SB ma opcję autostartu, więc ekran mi niepotrzebny do grania muzy. Choć oczywiście ekran będzie i to 37 cali. :)

No ja właśnie chciał bym UNIKNĄĆ podłaczania kompa, postawic samego SB z dyskiem, jakbyś miał chwile i ci się chciało i podpiął taki 1TB bezpośrednio do SB po kablu bądź cieci, napisz proszę czy dalej działa tak szybko

pzdr. Łukasz

SB z dyskiem jest możliwy tylko w przypadku SB Touch. Ja jednak odradzam tego typu rozwiązanie. Kiedyś z ciekawości podłączyłem do SBT dysk zew. 320GB i sporo musiałem się namęczyć, żeby taki zestaw działał poprawnie (rozwiązanie znalazłem w sieci, to są znane problemy). Wewnętrzny SB server jest po prostu niedopracowany IMO.

Natomiast cała seria SB działa bezproblemowo z zewnętrznym serwerem, na którym jest odpalona aplikacja sb server.

Dodatkowo podobno jakość dzwięku przy ustawieniu, że serwer zewnętrzny dekoduje dane, a w siec wpuszcza już PCM, jest najwyższa. Wewnętrzne kodeki SBT nie są podobno najwyższych lotów. Użycie słowa podobno jest tutaj kluczowe - ja nie usłyszałem różnicy, ale też nie specjalnie się wsłuchiwałem (szkoda mi na to czasu).

Ja się na dyskach sieciowych nie znam, więc kupiłem po prostu kolejnego kompa (to już 7 w domu :P ).

Jeśli masz dom (czyli masz też sporo miejsca) to kupowanie takiego lapka jest nieuzasadnione. Taniej i lepiej jest złożyć w dużej skrzynce jakiegoś kompa ze starych części (ja np. mam system oparty o starego AMD Barton 2600+ z downtaktem na 1000+. Zaletą takiego rozwiązania jest oczywiscie znikomy koszt, ale też możliwośc zainstalowania tylu dysków ile tylko zmieścisz w obudowie.

Nie posiadam dysku sieciowego, więc niestety nie mogę Ci pomóc. Zajrzyj na dział PC Audio, tam jest wątek o Sqeezeboxie i tam się dowiesz wszystkiego.

Ja się na dyskach sieciowych nie znam, więc kupiłem po prostu kolejnego kompa (to już 7 w domu :P ). Przynajmniej nie będę miał stresa z instalacją serwera itp. a 2 dysiory po terabajcie już mam - wielką iOmegę i malutki WD. Sam komp ma minimalne zużycie energii a serwer SB ma opcję autostartu, więc ekran mi niepotrzebny do grania muzy. Choć oczywiście ekran będzie i to 37 cali. :)

Moj kumpel ma 40" po HDMi w Full HD. Powiem ze srednio to wyglada. Szczegolnie z mniejszej odleglosci.

?👈

SB z dyskiem jest możliwy tylko w przypadku SB Touch. Ja jednak odradzam tego typu rozwiązanie. Kiedyś z ciekawości podłączyłem do SBT dysk zew. 320GB i sporo musiałem się namęczyć, żeby taki zestaw działał poprawnie ...........

Hej dzięki za odpowiedź, nie sprecyzowałem do końca może mojego pytania, dysk był by dyskiem sieciowym, i w taki sposób SB brał by z niego informację, mówimy o takiej konfiguracji, że ma problemy czy o takiej, że wpinasz dysk bezpośrednio do SB ??

Ja bym chciał zrobić SB D nie toucha, do niego podłączyć dysk sieciowy no i żeby na tym skończyć obsługę serwera muzycznego, do zestawu jest iPad 2 ewentualne iPhone jako pilot, bo jak mam stawiać dodatkowego kompa to mogę postawić sobie kompa przejsciówkę usb/coaxial/spdif mam a pilota mogę sobie zrobić z iPada ( a jakiegoś MACa mini kupię używanego w cenie SB ).

pzdr. Łukasz

iwałem (szkoda mi na to czasu).

Jeśli masz dom (czyli masz też sporo miejsca) to kupowanie takiego lapka jest nieuzasadnione. Taniej i lepiej jest złożyć w dużej skrzynce jakiegoś kompa ze starych części (ja np. mam system oparty o starego AMD Barton 2600+ z downtaktem na 1000+. Zaletą takiego rozwiązania jest oczywiscie znikomy koszt, ale też możliwośc zainstalowania tylu dysków ile tylko zmieścisz w obudowie.

Masz 100% racji, ja jednak potrzebowałem po prostu pretekstu, żeby sobie kupić kolejny komp (różne są zboczenia...) ;). Zaletą akurat tego a nie innego rozwiązania jest absolutnie znikomy pobór mocy przez tego Asusa - 25W.

Mam w domu komp na Athlonie 2400 i pewno z nawiązką by się nadawał do tej roli ale już go nie lubię... :)

Pozdrawiam!

Moj kumpel ma 40" po HDMi w Full HD. Powiem ze srednio to wyglada. Szczegolnie z mniejszej odleglosci.

To ma być tylko ekran w razie czego. No i do filmików .avi. Jak teraz je puszczam z innego kompa po HDMI to jest OK, ekran nie jest FullHD więc może dlatego... takie ekrany są bardziej "tolerancyjne".

Hej dzięki za odpowiedź, nie sprecyzowałem do końca może mojego pytania, dysk był by dyskiem sieciowym, i w taki sposób SB brał by z niego informację, mówimy o takiej konfiguracji, że ma problemy czy o takiej, że wpinasz dysk bezpośrednio do SB ??

Zewn dysk sieciowy jest ok, mój koment dotyczył opcji podłączania zewnętrznego dysku do SBT przez USB.

Ja bym chciał zrobić SB D nie toucha, do niego podłączyć dysk sieciowy no i żeby na tym skończyć obsługę serwera muzycznego, do zestawu jest iPad 2 ewentualne iPhone jako pilot, bo jak mam stawiać dodatkowego kompa to mogę postawić sobie kompa przejsciówkę usb/coaxial/spdif mam a pilota mogę sobie zrobić z iPada ( a jakiegoś MACa mini kupię używanego w cenie SB )

Jeśli nie jest Ci potrzebny pilot z SB Duet, to wg mnie zakup SBD jest nietrafiony. Wtedy zdecyduj sie na SB Classic lub SB Touch. Weź pod uwagę, że z tej trójki gęste pliki odtwarza tylko SBT (reszta też odtworzy ale zrobi downsampling).

Komentarz odnośnie sterowania. Urządzeniami serii SB da się sterować każdym urządzeniem które ma WIFI i obsługuję przeglądarkę WWW. Osobiście pomimo tego, że za pilota może robić każdy komputer (a tych w domu mam zawsze włączonych conajmniej kilka), każdy telefon to i tak używam zwykle pilota od SBD - jednak nie sprawdzałem jescze tych aplikacji dla ipada/iphona.

Masz 100% racji, ja jednak potrzebowałem po prostu pretekstu, żeby sobie kupić kolejny komp (różne są zboczenia...) ;). Zaletą akurat tego a nie innego rozwiązania jest absolutnie znikomy pobór mocy przez tego Asusa - 25W.

Mam w domu komp na Athlonie 2400 i pewno z nawiązką by się nadawał do tej roli ale już go nie lubię... :)

Pozdrawiam!

No tak, ale jeśli dojdziesz do momentu kiedy na takim serwerze będziesz chciał mieć kolekcje muzki, filmów, własnych filmów z kamery HD, zdjęć, będziesz chciał żeby serwer pobierał dla Ciebie dane z netu to... znów będziesz miał motywacje do zmian sprzętowych. Bo ten Asus się udusi wydajnościowo, a na zewnętrzne dyski wydasz fotunę.

Wtedy pewnie przeprosisz się ze swoim Athlonem, bo perspektywa taniej wielo TB macierzy dyskowej, którą jednocześnie będziesz backupował i wszystko w jednej obudowie schowanej w piwnicy - to bardzo praktyczna i kusząca opcja.

Przy okazji zwracam uwagę na bardzo często niedoceniany problem jakim jest backup swoich zasobów "cyfrowych".

Ja już kiedyś przez 2 miesiące odzyskiwałem swoje dane foto/video/audio - bardzo nie polecam takiej zabawy. W tej chwili mam w domu oprócz serwera, jeszcze jedną zaszytą gdzieś maszynę, której jedynym zadaniem jest włączyć sie raz w miesiącu i zrobić pełny backup serwera. Serwer zaś (oprócz aktywności opisanych wyżej) raz w tygodniu robi backup istotnych danych z koputerów domowników, bez ich wiedzy zresztą.

Witam. A to moje ustrojstwo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Uploaded with

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie, w tym cały problem że niby wszystko jest dobrze, ale w miejscu w którym siedzę i słucham tak jakby trochę zanikał bas. W innych częściach pokoju jest go dostatek. Nie mam bardzo pomysłu co z tym zrobić. Może jakieś sugestie. A głośniki stoją ok 30 cm od ściany i mają zatkane tylne BR.

Daje więcej fotek.

Ukryta Zawartość

Uploaded with

Ukryta Zawartość

dsc4897s.jpg

Uploaded with

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie mam bardzo pomysłu co z tym zrobić

Masz super pokój - niestety niewiele można zrobić w sprawie adaptacji akustycznej nie burząc tej harmonii. Chyba, że masz w palnie powiesić coś na ścianie? Można też postawić coś za kolumnami.

...dobrze zauważył Imacman....pokój ok. tylko ściany aż się proszą , by na nich powiesić kilka ciekawych rzeczy....ja kiedyś miałem podobnie , ale na początku TV poszło won , na karoryfer chyba większy od twojego poszedł zsuwany gruby welur...no i duże kwiaty przy kolumnach...koszt niewielki a efekt słyszalny...nie uznaję żadnych okropnych piramidek i mat za kolumnami..wszystko raczej naturalnie...książki , miękkie obicia mebli itd......u Ciebie może też być akustycznie fajnie bez żadnych rewolucji ...pozdr.

Może być też tak, że w innych miejscach w pokoju słyszysz podbarwiony bas (zwłaszcza bliżej rogów pokoju), który tworzy wrażenie potężniejszego

Imacman co masz na myśli że można powieścić "coś" na ścianie? Wiecie bardzo rewolucji nie można zrobić bo istnieje jeszcze komórka kontroli wystroju w postaci mojej żony. Ja to by może sobie i wstawił za głośniki takie fajne maty jakie widziałem w sklepie Top HiFi w Kielcach ale ten pomysł chyba słabo by się podobał kochanej żonce.

A co do innych propozycji to jestem otwarty na podpowiedzi.

Oley, myślę że masz rację bo w niektórych miejscach jest basu zdecydowanie za dużo.

Najlepiej natomiast słychać jest na tej kanapie z boku na jej końcu.

Edytowane przez fedor

Imacman co masz na myśli że można powieścić "coś" na ścianie? Wiecie bardzo rewolucji nie można zrobić bo istnieje jeszcze komórka kontroli wystroju w postaci mojej żony. Ja to by może sobie i wstawił za głośniki takie fajne maty jakie widziałem w sklepie Top HiFi w Kielcach ale ten pomysł chyba słabo by się podobał kochanej żonce.

A co do innych propozycji to jestem otwarty na podpowiedzi.

Oley, myślę że masz rację bo w niektórych miejscach jest basu zdecydowanie za dużo.

Najlepiej natomiast słychać jest na tej kanapie z boku na jej końcu.

Nad żonkom, to Kolego trza pracować pracować i jeszcze raz pracować.Dać posłuchać coś co lubi,może zaskoczy tak jak moja.

Sprzęty docelowe. Po wielu wymianach w końcu jestem zadowolony. I uidało się wszystko poza gramofnem zmieścić w szafce.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie chce ci mieszać ale warto zrobić przestrzeń miedzy głośnikami, taka ogromna szafka miedzy nimi niestety jest dość sporym ograniczeniem. wysuń głosniki do przodu i posłuchaj

Imacman co masz na myśli że można powieścić "coś" na ścianie?

Kupujesz wełnę mineralna o grubości 5 cm np Isover PT80. Są to panele o wymiarach 100x50 cm. Do tego na wymiar robisz ramy z drewna/płyt meblowych. Możesz obwinąć panel z tej wełny taśmą strecz a później w płótno i to wszystko w ramę. Na płótnie możesz coś namalować lub wydrukować. Jak zrobisz to dobrze, to efekt może być bardzo fajny. Później doświadczalnie znajdujesz miejsce/miejsca na ścianie gdzie można powiesić takie obrazy/ustroje akustyczne. W sieci można znaleźć takie patenty.

Mój znajomy zrobił sobie coś takiego na ścianę - w środku PT80 - wierzch sklejka egzotyczna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi