Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzęty niby były docelowe, ale jednak za dużo. Gramofon out.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie mogę, nie chcę - próbowałem. I tak jest ok. Głośniki spokojnie sobie dają radę tak jak są ustawione mimo, że to znienawidzone na tym forum JBL-e serii E. A może dlatego dają sobie radę?

Co to za monitory?

O. Tu jest odpowiedź jednocześnie na to pytanie.

Może nie znienawidzonych lecz ta seria niestety gra słabo. Kiedyś byłem miłośnikiem serii E lecz od czasu kiedy miałem okazję posłuchać ich z innymi w tym samym pokoju to posmutniałem.

Spróbuj zorganizować taki test nawet dla własnego spokoju.

A do mnie dziś dojechały monitory Xavian XN 125 EVO SPECIALE. Mówiąc krótko - są boskie!

Na początku stycznia pojawi się dokładny ich opis na moim audio-blogu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Może nie znienawidzonych lecz ta seria niestety gra słabo. Kiedyś byłem miłośnikiem serii E lecz od czasu kiedy miałem okazję posłuchać ich z innymi w tym samym pokoju to posmutniałem.

Spróbuj zorganizować taki test nawet dla własnego spokoju.

Wiesz. Te głosniki są u mnie po iluś tam innych typu jakieś Dali, QBA, Monitor Audio itp. Nic na to nie poradzę, że uważam je za lepsze niż jakieś audiofilskie wypierdki. Ba. Uważam je za lepsze od niejakich monitorów Dali

Helikon, Harbeth Compact coś tam czy Dynaudio Audience 52

Edytowane przez Raziel

To już wypadało by się przyznać, że ja miałem E100 i moim zdaniem przegrały z kolumnami w podobnej cenie WHARFEDALE DIAMOND 10 a kolumny niestety dwa razy droższe DALI IKON 7 po prostu E100 zastrzeliły i dlatego je kupiłem. Oczywiście niestety, że takie drogie a nie, że kupiłem :]

Uważam je za lepsze od niejakich monitorów Dali Helikon, Harbeth Compact coś tam czy Dynaudio Audience 52

Tu już chyba za mocno pojechałeś :]

To już wypadało by się przyznać, że ja miałem E100 i moim zdaniem przegrały z kolumnami w podobnej cenie WHARFEDALE DIAMOND 10 a kolumny niestety dwa razy droższe DALI IKON 7 po prostu E100 zastrzeliły i dlatego je kupiłem. Oczywiście niestety, że takie drogie a nie, że kupiłem :]

Tu już chyba za mocno pojechałeś :]

Dlaczego? Opisuję tylko moje rażenia z twego co miałem lub miałem okazję słuchać. Chyba mam prawo do tego, żę JBL E30 bardziej mi pasuje niż Harbeth czy jakiś inny Helikon? Takie zaś Dynaudio to w ogóle jakaś wyjątkowo słaba firma której produkt zbudowany z dwóch niezbyt dużych głośniczków jest za trudny do napędzenia przez wiele wzmacniaczy. I jeszcze zamula, ale to może pokłosie tego, że wzmacniacz nie mógł tego rozbujać. Tylko, że to nadal dwa małe głośniczki. No, ale legenda.

Edytowane przez Raziel

Ze wzmacniaczem zagrają conajmniej dobrze, z porządnym wzmacniaczem super a ze wzmacniaczykiem niestety nie. Do takiego nadają się właśnie Dżibiele.

raziel gratulacje skonfigurowania prawidłowo sprzętu nie patrząc na markę i ceny , dużo osób woli mieć kultowe kolumny wzmacniacze itd mimo to że razem grają tragicznie .

Nudne i niepotrzebne są już te próby przekonania mnie do czegoś co już przerabiałem. Chyba, że przekonujecie samych siebie. To co innego.

Ze wzmacniaczem zagrają conajmniej dobrze, z porządnym wzmacniaczem super a ze wzmacniaczykiem niestety nie. Do takiego nadają się właśnie Dżibiele.

Nudne i niepotrzebne są już te próby przekonania mnie do czegoś co już przerabiałem. Chyba, że przekonujecie samych siebie. To co innego.

Raziel nie rób z siebie pępka świata. Te forum służy do wymiany swoich doświadczeń i poglądów o sprzęcie audio i np ja pozwoliłem sobie to zrobić. Oczywiście ktoś inny może się z moją oceną nie zgodzić ale niech nie wmawia na około, że staram się do czegoś kogoś przekonać.

Oto i mój zestaw grający. :) Nie wygląda może pięknie, szczególnie piecyk, który kupiłem w takim stanie za śmieszne pieniądze. Ogólnie mogę przyznać, że audio gra godnie i w tej cenie jestem bardzo zadowolony. :)

P.S. Proszę nie komentować standów pod kolumny, gdyż sytuacja studencka wymusiła cięcia w budżecie. :p Jednakowoż zadanie swoje spełniają znakomicie. Kolumny stoją nieco wyżej i na moje ucho to podniosło przyjemność słuchania. :)

Ukryta Zawartość

cimg1750e.th.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo ładne. W moich studenckich czasach nawet nie mogłem pomarzyć o takim sprzęcie. Zadowalałem się starym Radmorem, którego, ja głupi, potem oddałem za darmo.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Send from my BlackBerry

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

P.S. Proszę nie komentować standów pod kolumny, gdyż sytuacja studencka wymusiła cięcia w budżecie.

- koniecznie po taniości jakoś podnieś jeszcze wyżej

- cegły - pustaki cokolwiek

- owiń papierem jeśli oko razi - a będzie jeszcze lepiej

Edytowane przez mily

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

DawidP, bardzo przyjemny zestawik. O gołych ścianach nie będę pisał, bo to już pewnie znane do znudzenia. Co do standów, to te paręnaście centymetrów może ciut pomogło, ale oczywiście zdajesz sobie sprawę na jakiej wysokości powinny być kolumny/głośniki wysokotonowe? To dopiero poprawi brzmienie.

A tak a propos, jakie to kolumny?

DawidP, bardzo przyjemny zestawik. O gołych ścianach nie będę pisał, bo to już pewnie znane do znudzenia. Co do standów, to te paręnaście centymetrów może ciut pomogło, ale oczywiście zdajesz sobie sprawę na jakiej wysokości powinny być kolumny/głośniki wysokotonowe? To dopiero poprawi brzmienie.

A tak a propos, jakie to kolumny?

Wiem wiem i zdaje sobie sprawę, że wysokotonowce są bardzo kierunkowe i powinny być na wysokości uszu.

Kolumny to: Kenwood LSK-500 II.

No to i ja się pochwalę swoim skromnym systemem :)

Na pokładzie

Harman Kardon HD 750

Harman Kardon HK 670

TANNOY MERCURY MX2

Standy DIY po 8kg sztuka wypełnione grubym prętem zbrojeniowym i piaskiem :) to tymczasowe rozwiązanie, szukam jakiś stend w rozsądnych pieniążkach :)

Ukryta Zawartość

204.jpg

Pozdrawiam :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja budżetówka. Kolumny dość nieszczęśliwie ustawione, ale na razie metraż nie pozwala inaczej :/

Ukryta Zawartość

post-40606-0-42641600-1325841942_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, chciał bym się pochwalić swoim ustrojem.

Ukryta Zawartość

post-37016-0-57260100-1326115902_thumb.jpg

post-37016-0-12313000-1326115917_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poprawnie zaprojektowana kolumna ( jeszcze jak to jest monitor) zagra już z tzw. wzmacniaczykiem. Dlatego Dynaudio są dla mnie niepoprawnie zrobione, skoro trzeba napędzać je setkami W żeby zaczęły poprawnie grać.

To jest pianka stosowana do owijania rur wodociągowych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sam budowałeś te Visatony (Casablanca jeśli się nie mylę?) wyglądają super!

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Na ałdioszole w jednym pokoju kable wisiały nad podłogą na rolkach papieru toaletowego, a kolumny były wciśnięte w tylną ścianę. I grało pięknie.

Sam budowałeś te Visatony (Casablanca jeśli się nie mylę?) wyglądają super!

Sam budowałem od podstaw, to są paczki Visaton Casablanca według projektu Visatona tyle że wsadzona dwa głośniki a nie trzy.

Poprawnie zaprojektowana kolumna ( jeszcze jak to jest monitor) zagra już z tzw. wzmacniaczykiem. Dlatego Dynaudio są dla mnie niepoprawnie zrobione, skoro trzeba napędzać je setkami W żeby zaczęły poprawnie grać.

Prawdziwy polak jest tylko katolikiem. Prawdziwa kobieta uwielbia gotować. Poprawnie zaprojektowane CD nie powinny różnić się brzmieniem. Napęd cyfrowy podaje zero-jedynkę do DACa, więc nie powinien mieć wpływu na brzmienie. Poprawnie zaprojektowana kolumna zabrzmi tak samo na standach jak i na poduszkach (autentyk)... „Poprawnie zaprojektowana kolumna ( jeszcze jak to jest monitor) zagra już z tzw. wzmacniaczykiem.”

Kurna, skąd biorą się takie błyskotliwe, jednozdaniowe bon-moty? Czy ich tfurcy wogóle słuchają różnego rodzaju sprzętu, czy tylko czytają to forum? Tak prosto i krystalicznie wszystko w jednym zdaniu zamykają. Po wojskowemu.

Co to znaczy „zagra”? Wyda jakikolwiek dźwięk? Wszystkie kolumny wydadzą jakikolwiek dźwięk z każdym „wzmacniaczykiem”.

Co to znaczy poprawnie? Wg. parametrów? Czy według odsłuchu? Czy istnieje „granica poprawności” powyżej której nie trzeba już „martwić” się o jakość? Rozumiem, że „poprawnie zaprojektowana” kolumna brzmi zajebiście-że-już-bardziej-nie-można. Dostaje certyfikat GT, i nawet nie warto przeprowadzać odsłuchów. Jak takie „niepoprawnie zaprojektowane” Dynaudio zabrzmi jednak lepiej z mocnymi wzmacniaczami, to i tak nie ma znaczenia wobec braku certyfikatu „koszerności”? A Wilson Audio to już dno i „bombelki” bo bez solidnych, amerykańskich watów do ich nie podchodź. Ło, i Minima Amator i elektrostaty... Nawet nie zdawałem sobie sprawy, ile tego „badziewia” na rynku. A moje AP to też dramat, bo owszem, coś słychać na „wzmacniaczykach”, ale dopiero mocne końcówki dają radę.

Edytowane przez Woodolec
  • Pokaż nowe odpowiedzi