Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Dywan będzie, wkrótce. Swoje książki (jedynie kilka) trzymam na razie w biblioteczce w salonie, szkolne rzeczy - w jednej półce w szafie na ubrania. Pokój jest nadal dość "świeży", biurko wyląduje na ścianie za kolumnami, razem z szafką na wzmacniacz.

Jarex, od razu złośliwie... Śmieszna jest ta różnorodność ludzkiego podejścia do pewnych spraw. Nie zamierzam wdawać się w bezsensowne dyskusje, bo wiem, jak zwykle się kończą. POZDRAWIAM.

Echo faktycznie mam, pokój będzie stopniowo zagracany. Na razie cieszę się z tego, co mam. Dział akustyka czytam na bieżąco, ale niestety ograniczenia finansowe oraz sam pokój to główna bariera i choćbym nie wiem jak chciał, nie zmienię tego, przynajmniej na razie. Powoli, do celu.

Edytowane przez Anesthetise

Anesthetise

Poszukaj w domu jeszcze 2 taboretów. Kolumny masz za nisko. Oś akustyczna w tym przypadku powinna być na wysokości głośnika wysoko tonowego. Więc w momencie odsłuchu powinieneś mieć go na wysokości uszu. No a ze zdjęć wynika, że jest na wysokości kolan.

Koledzy dobrze radzą dywan i wszystkie miękkie rzeczy w tym pomieszczeniu będą na plus

Jarex, od razu złośliwie...

Koledze chodziło o to że ktoś traktuje książki jak dywan. No a książka ma dużo większą wartość. To nie jest mebel który ma ładnie wyglądać tylko jest to forma przechowywania wiedzy.

Jak na 17 lat to masz bardzo dobry sprzęt - gratuluję! (teraz to było na poważnie)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Koledze chodziło o to że ktoś traktuje książki jak dywan. No a książka ma dużo większą wartość. To nie jest mebel który ma ładnie wyglądać tylko jest to forma przechowywania wiedzy.

Wydaje mi się, że chodziło o traktowanie książek jedynie jako rozpraszacz, ale nie wchodzę w szczegóły. Książki czytam, ale większość wypożyczam i posiadam tylko kilka.

Jarex - dzięki. Chociaż wzmacniacz za niedługo znowu będzie inny, bo obecny wkrótce wróci do poprzedniego właściciela.

Jak na 17 lat to masz bardzo dobry sprzęt - gratuluję! (teraz to było na poważnie)

Ja w jego wieku słuchałem na monofonicznym Kasprzaku moich Rodziców. :) To były czasy

Arczi i Romek dobrze Ci radzą, masz jeszcze trochę do zrobienia na polu adaptacji akustycznej pokoju.

Dużym plusem jest, że poczytałeś trochę o akustyce i potrafisz korzystać z rad kolegów. Widzę też, że link do kalkulatora ustawień też się przydał.

Dużym plusem jest, że poczytałeś trochę o akustyce i potrafisz korzystać z rad kolegów. Widzę też, że link do kalkulatora ustawień też się przydał.

Dokładnie tak - i to się ceni, że szukasz wiedzy. Jak napisałeś, stopniowo będzie coraz lepiej. Wraz z dywanem, obrazkami na ścianch (możej jed odsunąć od ściany dystansami i podkleić gąbką i już masz ustrój rozpraszająco pochłaniający), etc. Może uda Ci się załatwić jakiś większy kwiatek postawić gdzieś za kolumnami. Jak masz zacięcie, to wiele ustrojów możesz zrobić sam nieiwelkim kosztem. Patentów jest dużo. Najważniejsze, że masz pasję.

Masz dobry sprzęt i na pewno przy odrobinie zacięcia uda Ci sie z niego usłyszeć dobrą jakość. Powodzenia.

Powrót po dłuższej przerwie...

Gość rydz

(Konto usunięte)

Praca wakacyjna, praca przez ferie zimowe i kilka weekendów poczyniła cuda :)

Dużo nie trzeba,dywan,zasłony,gruby kilim za kolumny,lub boczne ściany,koszt 500zł i jesteś w lepszym świecie muzyki,dużo lepszym:)

Na razie udało mi się uporać z kolumnami, z czego jestem najbardziej zadowolony, bo uzyskałem świetną głębię. Niestety mam nietypowy pokoj - jak będę miał szafkę po lewej, to będę miał prawie idealny kwadrat, do tego dochodzi skos. Zobaczymy, pomysłów na razie sporo, chęci i zacięcie też jest. O postępach będę pisał w moim temacie w dziale akustyka, o którym bynajmniej nie zapomniałem :)

Na dzisiaj zmykam z forum, pozdrawiam.

Fajny klimacik!

klimacik jest lux... tylko ze ze mnie taki fotograf, że nie bardzo umiem go "oddac"

:)

ps. zapraszam wszystkich znawców dywanów do komentowania :) ew. jakies inne uwagi mile widziane :)

Ja w jego wieku słuchałem na monofonicznym Kasprzaku moich Rodziców. :) To były czasy

A jo mom 19 lat :-)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

o ile teraz metr książek?

Ja mam na sprzedaż, wysprzedaję domową bibliotekę. Moglibyśmy się dogadać ;-)

A i zanim zostanę zbesztany - sprzedaję głównie duble i buble ;-). Wartościowe pozycje zostaną w księgozbiorze szlacheckiego rodu I. na zawsze! ;-)

Edytowane przez pdi90

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Gość partick

(Konto usunięte)

A czego Wy się spodziewacie? Że wstawiając filmik kipeskiej jakości i odsłuchujac na swoim sprzęcie, będziecie już wiedzieć jak grają kolumny Amnesa? Jakbym elektrodę czytał albo ogłoszenie na allegro z filmikami... Żal...

a nie zauważyłeś jak się dwóch forumowiczów zachwyciło brzmieniem - im już grało.

wyjscie z mroku :)

czyzby to koza firmy 'Prity' ? Jak sie sprawuje?...powaznie pytam mozna na priwa

Po trzech miesiącach walki, kilku przemeblowaniach, wielu pomysłach i wysłuchiwania od rodziców, że mi odbija - znalazłem odpowiednie ustawienie kolumn. Ustawione metodą Audiophysics - miejsce pierwszych odbić bocznych jest dość wąskie i będzie możliwość całkowitego zasłonięcia go absorberem, spora odległość od tylnych ścian pozwoliła mi zyskać na przestrzenności i niesamowitej głębii

ale ten pokój na 99% nie ma prawa mieć dobrej akustyki

Koledzy dobrze radzą dywan i wszystkie miękkie rzeczy w tym pomieszczeniu będą na plus

Arczi i Romek dobrze Ci radzą, masz jeszcze trochę do zrobienia na polu adaptacji akustycznej pokoju.

...zjawilo sie kolko wzajemnej adoracji

jednym slowem nie ma prawa ci sie podobac jak gra u ciebie !

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

<

kolego 'rydz' prosze zamiescic legende do wypowiedzi

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

Gość rydz

(Konto usunięte)

Jak nie rozumiesz tego co napisałeś?

Gdybyś napisał że w takim pomieszczeniu nie ma prawa dobrze grać muzyka,być może bym się zgodził,

ale żeby pisać,{nie ma prawa ci się podobać jak gra u ciebie} Ty wiesz czy Koledze się podoba,czy nie,tak?:)

Jasne?

Edytowane przez rydz

Jak nie rozumiesz tego co napisałeś?

Gdybyś napisał że w takim pomieszczeniu nie ma prawa dobrze grać muzyka,być może bym się zgodził,

ale żeby pisać,{nie ma prawa ci się podobać jak gra u ciebie} Ty wiesz czy Koledze się podoba,czy nie,tak?:)

Jasne?

...drogi 'rydzu' widzie ze zaszlo nieporozumienie... moj komentarz mial na celu wlasnie wypunktowanie trzech panow 'ekspertow' ktorzy po wielokroc w innych watkach jak i w tym staraja sie udowadniac innym ze nie ma prawa sie podobac to co sie podoba...

Proponuję zmianę tytułu tego wątku na "Wasze rozstroje - nerwowe"

Edytowane przez Lucky

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Jako miłośnik kina muszę Cię skrytykować za głośnik centralny. Na podłodze?!

KINO OGLADAM RAZ NA TYDZIEN , WIEC NIE JEST TO DLA MNIE AZ TAK WAZNE ... ALE NIE UKRYWAM ZE MYSLAŁEM O TYM ( ORAZ O WYMIANIE GŁOSNIKA ) TYLKO ZE NIE ZMIESCIŁ SIE NA GORNEJ POŁCE , A KONCÓWKI BOJE SIE PRZEKŁADAC NIZEJ ZEBY SIE NIE PRZEGRZAŁA ...

Gość rydz

(Konto usunięte)

...drogi 'rydzu' widzie ze zaszlo nieporozumienie... moj komentarz mial na celu wlasnie wypunktowanie trzech panow 'ekspertow' ktorzy po wielokroc w innych watkach jak i w tym staraja sie udowadniac innym ze nie ma prawa sie podobac to co sie podoba...

Niefortunnie jakoś napisane było to z twojej strony,okey:))

Radmac5,nie krzycz,wyłącz Caps Locka.

...zjawilo sie kolko wzajemnej adoracji

jednym slowem nie ma prawa ci sie podobac jak gra u ciebie !

Fish - przedszkolak nawet wie, że w pustych ścianach nawet mowa "dziwnie" brzmi, nie mówiąc o brzmieniu muzyki, ale Ty chyba jeszcze nie dorosłeś do tej wiedzy.

Gość partick

(Konto usunięte)

Wina leży po stronie mikrofonu w aparacie który jest najoględniej mówiąc cienki i do tego wycelowany w górę. Może lepiej by brzmiało filmując podłogę, ale tu znów patrz pkt. 1.

spoko, zdaję sobie z tego sprawę - no offence :)

natomiast mam, jak najbardziej serio, pytanie o proporcje dół/góra, ponieważ nawet na tym dalece niedoskonałym nagraniu z youtube fortepian wydaje się być zbyt duży. aczkolwiek może to być wyłącznie kwestia bi-ampingu.

PS. paczki fajne. zwłaszcza ten spatynowany niebieski - w pokoju trzeba trochę koloru, tak jak w życiu to jest ;)

(o brzmieniu się nie wypowiadam, bo to trzeba być i posłuchać! i tyle :))

Edytowane przez partick
  • Pokaż nowe odpowiedzi