Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Ale wbrew pozorom czasem krytyka wyzej wymienionych zon pomaga. W moim przypadku pomogla w wyborze elektroniki. (jescze nie zakupionej...ale wybranej). Mialem dylematy, jeden zestaw gral z "kopem", drugi nieco delikatniej i cieplej. Oba pieknie... Dzieki malzonce wybralem ten czarny :) I klopot z glowy...

A swoja droga zona moze tez byc niezlym ustrojem akustycznym. Jak stanie przed toba w sobote i zacznie wyliczac, czegos jeszcze nie zrobil, to wtedy fantastycznie rozprasza fale dzwiekowe :) Minusem jest ta "fala" wydobywajaca sie z jej krtani:) To zart oczywiscie moja wspaniala malzonko :)

Zgadzam się z powyższym. Mamy z żoną podobne preferencję muzyczne. Choć ja jestem bardziej wyczulony na sybilanty. Draznią mnie zbyt natarczywe wysokie tony.

• 2 tygodnie później...

Witam. Mój skromny ustrój. Cokoliki oczywiście od Sebaxa. Pozdrawiam.

[obrazekLUKASZ-276206_1.jpg] [obrazekLUKASZ-276206_2.jpg] [obrazekLUKASZ-276206_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-360-100009269 1170265419_thumb.jpg

post-360-100009270 1170265417_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam, mam tylko pytanie do gorka i ygreka jak rowniez do wielu innych. po co stsujecie takie grafitowe grube plyty miedzy kolumny a "nóżki"? (albo pod nóżki). wiem, ze nozki ograniczają przenoszenie rezonansów na podłogę, przez co dźwięk jest precyzyjniejszy a bas jest lepiej kontrolowany (nawet odczuwam roznice :)), ale po co te plyty grafitowe? z gory dziekuje za wyrozumialosc za moje ,pewnie wg niektorych, banalne pytanie

Zwrotnik, znakomicie uratowane okno! Co do granitowych w tym wypadku bryl, nie bardzo sam rozumiem zamierzonego efektu, chociaz sam nigdy nie sprobowalem polozyc po 20 kg ani na kolumne ani pod kolumne. W USA tego rodzaju rozwiazanie byloby obiektem zazdrosci i podziwu, jako ze standardowa grubuscia dostepnego granitu jest typowe 3/4 cala. Sam wrzucalem w kontener wloski granit ciety w Polsce, no ale o czym my mowimy, w koncu byl to jedynie 3 centymetrowy blat kuchenny......Jednym slowem imponujace!

Point: te płyty (granitowe, jeśli już, nie grafitowe) niejednokrotnie dają więcej niż kolce. Bas przestaje się "rozłazić", staje się lepiej kontrolowany. Dociążenie kolumny z góry także przynosi świetne efekty.

->rady

Telewizor wkrótce zniknie, cokoły ważą około 20 kg, ale lepsze to niż po 3 encyklopedie na głośniku. :)

->Teo

Bas rzeczywiście się poprawił, jest bardziej kontrolowany. W moim przypadku uzyskałem lepszy efekt z cokołami na głośniku niż pod głośnikiem.

Witam, jestem tutaj nowy i z wielko niesmialością pozole sobie wstawić pare fotek teog co udało mi sie zmajstrowac na przestrzeni paru ostatnich miesięcy...to moje pierwsz e Home Audio z prawdziwego zdarzenia i jak narazie jestem bardzo z niego zadowolony ;)

Na stoliku tylko 2 pierwsze "klocki" od dołu są moje reszta była testowa...Sam stolik, kolumny jak i podtsawki są DIY

Pozdrawiam, krytyka mile widziana ;)

[obrazekLUKASZ-278903_1.JPG] [obrazekLUKASZ-278903_2.JPG] [obrazekLUKASZ-278903_3.JPG]

Ukryta Zawartość

post-5832-100009162 1170265612_thumb.JPG

post-5832-100009163 1170265610_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wisior, bardzo fajne. Najbardziej mi sie podoba, ze nie postawiles wystawy przed oknem. Taka lokalizacja powinna byc wzorcem dla innych. Gratulacje.

Tak się czepiacie tego okna a jeżeli w moim pokoju na ścianie z oknem jest najleprzy dzwięk taki jak mi się podoba to co ja mam zrobić .

Przy projektowaniu domów w PRLu okno traktowano jako zło konieczne.

Obywatele powinni widzieć jak najmniej, stąd małe okna umieszczone byle gdzie.

Mieszkając w takim bloku długi czas można się nabawić kompleksów i dlatego nasze okno na świat powinno być odsłonięte i czasem szeroko otwarte.

Witam... Przejrzałem tak sobie te wpisy, i... aż mi się głupio trochę zrobiło, że u mnie między głośnikami nie ma okna... Cóż, od czego są komputery! Teraz dobrze?

PS. Firanki, mam nadzieję, nie są obowiązkowe?

[obrazekLUKASZ-279362_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teo kruca-bomba, ale zestawik łezka się w oku kręci jak sobie lukam na te śliczne 450. Chętnie bym się wprosił na małe słuchanko jak będę w Wawie (oczywiście ze stosowną wejściówką:). Okienko też niczego sobie:)))

Pozdrowienia

• 4 tygodnie później...

Teraz moja kolej na prezentację.

[obrazekLUKASZ-292203_1.jpg] [obrazekLUKASZ-292203_2.jpg] [obrazekLUKASZ-292203_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-4257-100008592 1170266635_thumb.jpg

post-4257-100008593 1170266633_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> zyzio

Dzięki za uznanie. Półeczki są ogólnie proste w konstrukcji. Element stalowy do ściany wykonywał ślusarz mojego szwagra a półki marmurowe mój wujek, który ma zakład kamieniarski. Jednynie moja praca polegała na zleceniu w lakierni proszkowej kolorku i skręceniu tego wszysktkiego. Koszt to 600 zł. na marmury (50 x 50 x 3 cm) + 80 zł za lakiernię + kotwy i korek pod marmurem. Koszt samego stelaża jest mi nieznany (prezent od szwagra).

=> as

Naprawdę bardzo mi się to podoba, pomyślę nad czymś takim :) A jaką wytrzymałość mają te półeczki - udźwigną ponad 30 kg ?

> zyzio

wytrzymają z penością. na dole stoi kondycjoner pala powerbox 2,1 a półka nawet nie drgnęła. dorzycę jeszcze trochę innych zdjęć.

[obrazekLUKASZ-292816_1.jpg] [obrazekLUKASZ-292816_2.jpg] [obrazekLUKASZ-292816_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-4257-100008582 1170266719_thumb.jpg

post-4257-100008583 1170266717_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też kiedyś chciałem zawiesić sprzęt na półkach mocowanych do żelbetonowej ściany nośnej. Pomysł wybił mi dosłownie z głowy pewien inżynier budownictwa, który wytłumaczył mi, że to zły pomysł. Otóż taka ściana drga !!! I na pewno nie jest to korzystne dla sprzętu stojącego na zamocowanej do niej konstrukcji. Mieszkam w 5.kondygn. bloku.

Nie wiem czy ściana w domku jednorodzinnym to to samo (czy się nadaje). I jaki wpływ mają przejeżdżające nieopodal samochody...

Poza tym z fotek wynkia, że wygląda wszystko fajnie, estetycznie. Jeśli działa jak wygląda - nie mam uwag ;)

Pozdr.

> andrea

Dzięki za słowo uznania. Cóż niedokońca przemyślałem sprawę drgań z ulicy. Ale szczerze - nie słyszę różnicy. Mieszkam na I piętrze w 6-piętrowym budynku. Co do estetyki - starałem się. Ponadto zawsze zapraszam do posłuchania.

Pozdrowienia

Przypomniało mi się jeszcze coś. Nie wiem czy już gdzieś na forum o tym nie wspominałem. Otóż sprawa dotyczy fotografii... Nie, nie będę pisał "nie na temat" ;) Ok.'74r. mieszkałem w bloku na 4. piętrze. Ojciec bawił sie w fotografowanie, a ja się pilnie przygladałem. Stary wszystko robił sam...

Otóż zauważył, że te same fotki, niekiedy nie wychodziły ostro. Trudno ojcu było znaleźć przyczynę, ale się pokapował.

Doszedł do wniosku, że powiekszalnika bedzie używał tylko nocami, kiedy budynek nie jest narażony na drgania od przejeżdżających za dnia aut. Blok stoi ok. 70m od drogi. Od kiedy wiadomo było czym rzecz, zdjęcia wywoływaliśmy zawsze po północy i to zapamietałem, bo kończylismu czasem po 2:00.

Dla tych, co nie wiedzą, powiem, że powiększalnik przyrząd wielkości średniej butli butli ppoż., zamocowany na pionowym maszcie. Regulując wysokość tegoż ustrojstwa od podstawy, gdzie zamocowano ów maszt, uzyskuje się odpowiednią wielkość obrazu - stosownie do wielkości stosowanego papieru fotograficznego. Ostrość ustawiało się optyką (w obudowie powiększalnika). Wysoko uniesiony na wysiegniku powiększalnik silniej był podatny na drgania. Niby proste, tylko trzeba na to wpaść ;)

I stąd m.in. wynika mój sceptycyzm (w sensie: bezpiecznego podejścia) w temacie mocowania stolików na sprzęt audio do ściany. Ale żadnych badań nie robiłem, tylko inżynier i mój stary dali mi do myślenia ;)

To tyle.

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi