Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, bolo_senor napisał:

dorosłego faceta przebranego za czerwonego pajaca

Wi-ki podaje:  "wizerunek – czerwony płaszcz i czapka – został spopularyzowany w 1930 roku przez koncern Coca-Cola", może się mylą?

Fakt, dziwnie się czułem biegając z workiem po ogrodzie 😛 ale emocje dzieci były tego warte. Niech jeszcze trochę powierzą w bajki. 

21 minut temu, colcolcol napisał:

ale emocje dzieci były tego warte. Niech jeszcze trochę powierzą w bajki. 

Luz , ich to mało obchodzi. Jaki mikołaj aby prezenty były.

21 minut temu, colcolcol napisał:

został spopularyzowany w 1930 roku przez koncern Coca-Cola", może się mylą?

Ciekawe kto w 1930 roku w polsce cole widział 😄 

W religii katolickiej i prawosławnej jest postać św Mikołaja za smarka w latach 80 widywało się takich , potem powymierali.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

25 minut temu, Tajitsu napisał:

Poprawna pisownia to wziąć.

Fakt

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bolo_senor
5 godzin temu, bolo_senor napisał:

A czerwony pajac to dla tego że taki wizerunek świętego to rusycyzm z lat komuny gdzie obrzędy religijne były tępione. Św Mikołaj był duchownym co pomagał biednym i nie mógł się kojarzyć z kościołem - jakimkolwiek.

Akurat taki wizerunek jak to nazywałeś "czerwonego pajaca" wymyślili amerykanie w latach 30.
Faktycznie jednak taki wizerunek powstał jeszcze pod koniec XIX w. a stworzył go Thomas Nast.

4 godziny temu, bolo_senor napisał:

Ciekawe kto w 1930 roku w polsce cole widział 😄 

Fakt, była sprzedawana tylko w Warszawie w Adrii.

Wesołych Świat Bożego Narodzenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

3 godziny temu, xniwax napisał:

Fakt, była sprzedawana tylko w Warszawie w Adrii.

Ciekawe czy gazowana była i ile kosztowała.

19 godzin temu, Ajothe napisał:

Nie myślałeś o sztucznej choince na stałe?! 😂

Heh, o sztucznej to nie, ale był pomysł dokupienia jednego Beniaminka. Z czasem zawisły w tym miejscu absorbery i jest ok. 😉

20 godzin temu, J4Z napisał:

Zdaję sobie sprawę, że to takie pół żartem było, ale Bartek miał badać wpływ kwiatów itp. Jeżeli pamięć mnie nie myli, mówił, żeby nie spodziewać się spektakularnych wyników. Imo logiczne. 😛

Ogólnie badania robiono z zakrzaczaniem zadrzewianiem i zalesianiem źródeł hałasu i poniżej 1000Hz poza drewnianą palisadą z belek efekty tłumienia są mało obiecujące

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Mówisz o Bartka badaniach, czy ogólnie? @ASURA

Taki ustrój właśnie zamówiłem:

Screenshot_20231225-214123.png?ex=659c5e

Bo jakoś tak niesymetrycznie mam teraz. 😏

IMG_20231225_213833529_HDR.jpg?ex=659c5e

IMG_20231225_213843877_HDR.jpg?ex=659c5e

.

45 minut temu, J4Z napisał:

Mówisz o Bartka badaniach, czy ogólnie? @ASURA

Badania akustycznych właściwości roślin były już dawno robione. Sam się zastanawiałem czy nie dokrzaczyć i nasadzić drzew od zewnętrznych fragmentów posesji od kierunku źródła hałasu i wyszło mi że poza (wiosna-lato)wyłapywaniem kurzu i lepszym mikro klimatem (dla roślin na posesji) nie ten najbardziej upierdliwy fragment widma hałasu zostanie zredukowany odczuwalnie…

Jak ktoś jest uczulony na pyłki to jeszcze trzeba się dobrze zastanowić i wybrać do nasadzenia te rośliny które nie uczulają choćby przy corocznym kwitnięciu

p.s. ten Jezusek frasobliwy to teraz tam pasuje… no "genialnie"😉

2 godziny temu, ASURA napisał:

Oczywiście, strzeże mnie przed złym wpływem szatańskiej muzyki. 

.

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, ASURA napisał:

pozostałości tradycji nic ponadto... maska podświetlona jak na scenie ....albo ołtarzu ....niepotrzebne skreślić 🙂

ten świat na trzeźwo jest nie do przyjęcia 🙂

9 minut temu, slawek.xm napisał:

ale ok , to nie wątek o światopoglądzie

Tak, nie bez powodu mam wszystkie, takie w ignorowanych. 

.

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, J4Z napisał:

Tak, nie bez powodu mam wszystkie, takie w ignorowanych. 

oceń proszę Cię bardzo uprzejmie , zdjęcie , które wkleiłeś i pomyśl czy interpretacja może być inna niż zakładałeś przed publikacja, będę bardzo wdzięczny... i zrób to dla siebie 🙂

poza tym wg mnie nie ma nic złego maskach czy ich kolekcjonowaniu

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:
4 godziny temu, ASURA napisał:

pozostałości tradycji nic ponadto... maska podświetlona jak na scenie ....albo ołtarzu ....niepotrzebne skreślić 🙂

ten świat na trzeźwo jest nie do przyjęcia 🙂

Ja mam do tego inne-tego Jezuska frasobliwego wynikającego z tradycji ludowej zupełnie inne podejście. Ojciec, rzeźbiarz artysta plastyk także nauczyciel w szkole rzemiosł artystycznych "męczył" wykonywanie tych Jezusków w szkole z uczniami i jako pięciolatek pamiętam takie pudła takich samych Jezusków umieszczonych w nich. Ot jeszcze nie dewocjonalia szkoła za Gomółki nie mogła sobie pozwolić na takie religijne "skoki w bok" ale taka "ludowszczyzna" ubocznie robiona w ramach ćwiczeń do Cepelii. Kenar, wychowawca artystyczny ojca (w Zakopanym jeszcze przed nauką ojca w Akademi Sztuk Pięknych w  Krakowie) miał by na to jeszcze inny stosunek ale bardzo mnie trochę później w telewizji za Wiktora Zina podobała się fascynacja Starowieyskiego (nie Zina kapliczkami przydrożnymi) tradycją ludową i zrozumiałem o co chodzi z tym wtedy nie używanym w sztuce słowem etno. Jednak kulturowo ten Jezusek kopie się jak koń z tymi maskami z rejonu zupełnie odmiennego kulturowo. No ale to moje zdanie bo w wieku pięciu lat nie chodziłem na religie ale typy kolumn w starożytnej Grecji musiałem przed ojcem znać za tym jakiś tam zmysł kulturalno estetyczny mi zaszczepił… stąd ten mój wcześniejszy post😉

Nie no luz, po co wnikać kto, co i dlaczego? Faktem jest, że nie pasuję. Może dorobię mu rogi. 

Edytowane przez J4Z

.

1 godzinę temu, J4Z napisał:

Nie no luz, po co wnikać kto, co i dlaczego? Faktem jest, że nie pasuję. Może dorobię mu rogi. 

Naruszysz prawa autorskie artysty, nie przyszło Ci to do głowy?

Lepiej wsadź do pudełeczka i przekaż dalej…

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, ASURA napisał:

Naruszysz prawa autorskie artysty, nie przyszło Ci to do głowy?

Lepiej wsadź do pudełeczka i przekaż dalej…

ludzie stroją głowy samochody kotki pieski w rogi reniferów .....taka ateistyczna nowa świecka tradycja 🙂

w Boże Narodzenie

może i koledze się udzieliło

10 godzin temu, ASURA napisał:

Pan Jezus patrzy i uwierzyć nie może co to się stanęło z tym światem…

ps

Nie szukam zaczepki, piszę co myśle 🙏🏼

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

5 godzin temu, J4Z napisał:

Może dorobię mu rogi. 

Tak , rogi kły i skrzydła nietoperze. A na koniec odwróć go głową w dół i powieś na pentagramie.

Długo żyje , ale dalej mnie dziwi jak ludzie mają w głowie na.... mieszene.

Gość

(Konto usunięte)
27 minut temu, J4Z napisał:

Dobry pomysł, a obok postawie "czerwonego pajaca" na kocie. 

proponuję myszki audiofilskie .... to "poprawny politycznie " segment bibelotów na ustroje sprzęty nawet w przesadzie nie razi aż tak bardzo a i rogi im możesz doprawiać jak ci to frustrację rozładowuje

post-49578-0-02436400-1487662474.thumb.jpg.3a0737ce4af775ca30b8fe17dfca0c45.jpg

post-49578-0-59019100-1487662467.thumb.jpg.67ef057debf0724d0904ea7b8281bb45.jpg

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, szeekin napisał:

Postawiłeś te myszki sam czy to robota Kobitki?

Chłopie toż to super hiendowe myszy co robią bardzo dobrze. Śmiesznie to może wygląda, ale wielu uważa, że działają. A mnie już nic nie dziwi w naszym światku audio. I w nic z góry nie powątpiewam.

Ok,

2 minuty temu, pantagruel napisał:

Chłopie toż to super hiendowe myszy co robią bardzo dobrze. Śmiesznie to może wygląda, ale wielu uważa, że działają. A mnie już nic nie dziwi w naszym światku audio. I w nic z góry nie powątpiewam.

Ok,niech Ci będzie ,dobrze że te myszki w takim razie  nie są białe...🙂

9 minut temu, pantagruel napisał:

Śmiesznie to może wygląda, ale wielu uważa, że działają.

Za taką cenę głupio by było się przyznać że nie działa , mi one kiedyś też w oko wpadły.

W leroyu były koty jako odbój drzwi , też jest ciężki.

Diabłów nie mieli 😄

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bolo_senor
  • Pokaż nowe odpowiedzi