Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Wiadomka, ale chyba nie dojdziemy do wniosku, że: "każdy poprawnie skonstruowany wzmacniacz gra tak samo"? 

Zdecydowanie nie
Czyli wg Ciebie, wszystko brzmi tak samo?

Nigdzie tego nie pisalem. Sa jeszcze dziesiatki innych paramettow niz „neutralnosc“ (brak „podkolorowan“)

Czy jedynym parametrem decydujacym o jakosci samochodu jest jego moc? Czy wszystkie samochody majace ta sama moc, jezdza tak samo?
To jest dokladnie ten sam schemat myslenia

Koledzy szukam pomysłu na podświetlenie półek na cd. Jak je zorganizować?

1. czy na każdym rzędzie oddzielnie? 2. jedno na całość?
3. Co któryś rząd?

Paski ledowe, punktowe?

Jak to macie zorganizowane u siebie?

Czy po to by bylo ladnie (to wtedy moze byc w glebi), czy po to, by mozna je odczytac (czyli wtedy przed CD)
Gość

(Konto usunięte)

Nigdzie tego nie pisalem. Sa jeszcze dziesiatki innych paramettow niz „neutralnosc“ (brak „podkolorowan“)

Czy jedynym parametrem decydujacym o jakosci samochodu jest jego moc? Czy wszystkie samochody majace ta sama moc, jezdza tak samo?
To jest dokladnie ten sam schemat myslenia

Szczęśliwie nie mój.
37 minut temu, J4Z napisał:

Każdy jakiś zaczynał. Grał dużo lepiej od drugiego od dołu kina Yamahy.

jakoś *

Nie chodzi kto jak zaczynał, tylko fakt że w sumie prawie każdy wzmacniacz kilka razy droższy od tego Nada zagra lepiej. 

?👈

18 godzin temu, Tal napisał:

To prawda i zgadzam się że ta kość Wolfsona ma bardzo konkretny bas. Pamiętam brzmienie mojego DAC gdy miałem inne wzmacniacze i rzeczywiście bas, barwa i muzykalność jest tym co jest charakterystyczne dla Wolfsona jednakże H80 również nie ma braków pod tym względem. 

Bardzo dobrze wspominam TDA1541....grało i gra nadal super.

De gustibus non est disputandum

30 minut temu, rafal735r napisał:

Nie chodzi kto jak zaczynał, tylko fakt że w sumie prawie każdy wzmacniacz kilka razy droższy od tego Nada zagra lepiej. 

No wiadomo, ze jest dużo prawdopodobieństwo, że 3x droższy Hegel zagra lepiej od Nada, ale miałem też 2 lub 3x droższe od Hegla. 

Edytowane przez J4Z

.

2 godziny temu, Yankes napisał:

Bardzo dobrze wspominam TDA1541....grało i gra nadal super.

Ha , przypomniałeś mi cd na TDA 1541 A model RCD 855 którym grałem , a zestawiony był z Rotelem RA 870 , dziś bym nie sprzedał .

Jest taki na Ebay .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

KALIBER vel rydz .

Gość

(Konto usunięte)
No to juz jest nas dwoch
Nie używam słowa "neutralny", bo ciężko to określić. Na front panelach Yamahy też jest napisane Neutral Sound czy jakos tak... I co z tego wynika
Natural - czyli wcale niekoniecznie taki neutralny

745945ca1558d12f09216663d4d26ab3.jpg

W moim mniemaniu "neutralny" to taki który nie faworyzuje żadnego z pasm i który posiada wyrównany balans tonalny czyli nie przesadzony w którąkolwiek stronę. Yamaha ma napisane: "Natural Sound..."  

W dniu 6.02.2024 o 21:45, dedal75 napisał:

A ktoś słuchał proac 118 , coś o nich ? 😉 

Miałem h80 od serdecznego Kolegi @J4Z i  byłem dołem pasma zafascynowany  

Miałem te monitory razem ze wzmakiem  rotel ra 1572. Bardzo miło wspominam to połączenie. Lekkie, przestrzenne,  pełne powietrza granie. Trochę ocieplone.

Później kupiłem polskie monitory rls nereida i to był niewielki skok w pieniądzach natomiast olbrzymi w jakości 🙂 dźwięk poszybowal o kilka leveli w górę...

Edytowane przez aryman

A ile tych leveli w audio jest 🤔 pewnie było lepiej ale już nie przesadzajmy 😉. Pzdr

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

21 minut temu, dedal75 napisał:

A ile tych leveli w audio jest 🤔 pewnie było lepiej ale już nie przesadzajmy 😉. Pzdr

Wiesz lepiej? To po co pytasz ?...

Odpowiem Ci - była kosmiczna różnica. 

Bas w nereidach jest taki , że można odlecieć na naprawdę wysoka orbitę.  Niskie dźwięki mają bardzo solidna , wyraźnie zaznaczona podstawę. Przedewsztstkim jednak dźwięk jest nieprawdopodobnie ciepły,  analogowy wręcz słodki.  Średnica jest niesamowicie przestrzenna z dużą ilością detali. Minusem nereid były wysokie dźwięki. Czasami np. Blachy za szybko,,gasly".

Generalnie monitory grały dźwiękiem dużym i bardzo nasyconym , rodem z kolumn podłogowych.

Teraz mam podłogówki dużo lepsze od nereid ale ....   Za ciepłem tamtych monitorów trochę tęsknię..  

Ale po co ten nerw . Pytałem jak to gra i na dodatek proac nie ile poziomów wyżej jest rls🤷🏿‍♂️ No ale ok miałeś chęć się podzielić , dzięki . Pzdr 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

7 godzin temu, romeksz napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Natural - czyli wcale niekoniecznie taki neutralny emoji6.png

745945ca1558d12f09216663d4d26ab3.jpg

A czym neutral od natural się różni? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rafal735r

?👈

A czym neutral od natural się różni? 

To zielone jest „neutralne“, a reszta jest „naturalna“

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No ja pytam poważnie, bo naturalny to może być jogurt. A neutralne to państwo, albo światło. Do dźwięku nie ma żadnych definicji, dlatego dla mnie naturalny / neutralny to praktycznie to samo w odniesieniu do sprzętu czy brzmienia. Czyli ogólnie pojmujac - nie wnoszacy nic od siebie. Choć to raczej nie możliwe. 

?👈

System neutralny to taki, który nie jest ani mocno po ciepłej stronie, ani mocno po chłodnej analitycznej. 

Swoją drogą mam wrażenie, że nowych systemów grających ciepło jest jak na lekarstwo. 

Na AVS na stadionie na przykład takim systemem był dla mnie jedynie NAD z kolumnami Passif. 

Naturalny to taki, gdzie instrumenty czy wokale brzmią zbliżenie do prawdziwych. Neutralny to to płaski, nie ma braków, nie ma podbić. Np kolumny, które zmierzone w bez echowej maja płaski wykres. Jest kupa słowników, warto przejrzeć.

1 godzinę temu, xajas napisał:

To zielone jest „neutralne“, a reszta jest „naturalna“

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_1744.jpg

Niebieski raczej nie ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez J4Z

.

Czyli każdy interpretuje se po swojemu. 

2 godziny temu, J4Z napisał:

alny to taki, gdzie instrumenty czy wokale brzmią zbliżenie do prawdziwych. Neutralny to to płaski, nie ma braków, nie ma podbić.

A to nie można posiadać obu cech na raz? 

?👈

8 godzin temu, dedal75 napisał:

Ale po co ten nerw . Pytałem jak to gra i na dodatek proac nie ile poziomów wyżej jest rls🤷🏿‍♂️ No ale ok miałeś chęć się podzielić , dzięki . Pzdr 

No to Ci opisałem w skrócie jak to gra. Przy okazji podpowiedziałem kierunek w jakim warto iść. 

Incepcja :D

IMG_20240208_172848830_HDR.jpg?ex=65d776

Btw, udało mi się wypracować kompromis:

- pomarańczowy po staremu 

- zielony teraz 

- niebieski olać 

IMG-20240208-WA0011.jpg?ex=65d78d64&is=6

I nie stoją na środku pokoju!, tylko 30cm dalej. Trójkącik równoboczny, o boku 170cm

Edytowane przez J4Z

.

17 minut temu, J4Z napisał:

Ukryta Zawartość

- zielony teraz 

- niebieski olać 

I nie stoją na środku pokoju!, tylko 30cm dalej. Trójkącik równoboczny, o boku 170cm

Te Herbatniczki,to która seria?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

29 minut temu, J4Z napisał:

Ukryta Zawartość

- zielony teraz 

- niebieski olać 

W jaki sposób pozbyłeś się tego dipu na 94hz? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

27 minut temu, J4Z napisał:

7es-3

Jak grają ciężkiego rocka?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Pokaż nowe odpowiedzi