Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

A taka ciekawostka a propos spl kolumn, zdajecie sobie sprawę, że co redakcja, to wykresy są inne? 😁

Edytowane przez J4Z

.

16 minut temu, J4Z napisał:

A taka ciekawostka a propos spl kolumn, zdajecie sobie sprawę, że co redakcja, to wykresy są inne? 😁

Poka poka 😄

39 minut temu, dedal75 napisał:

Znaczek jest 🤔

Oglądałem na małym telefonie i nie zauważyłem 😋

Rel T5x jest u mnie🤗 właśnie odebrałem paczuszkę. Dziś tylko na szybko podłączyłem czy działa. Sub jak dostanie sygnał wydaje takie krótkie pyknięcie, dzieje się tak jak włączam i wyłączam wzmacniacz i jak zatrzymam lub puszczę utwór na Tidal lub Spotify. Czy to normalne zjawisko?

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

7 godzin temu, jacek99 napisał:

Czy to 23.5 ? Jakie pre do tego Levinsona używasz? 

Mark Levinson No 27.5 i Burmester 870

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

27.5 to też pożądna końcówka. Co Levinson to Levinson...

W dniu 11.08.2024 o 18:30, daru0105 napisał:

Na teraz to u mnie tak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

6 minut temu, rd79 napisał:

Rel T5x jest u mnie🤗 właśnie odebrałem paczuszkę. Dziś tylko na szybko podłączyłem czy działa. Sub jak dostanie sygnał wydaje takie krótkie pyknięcie, dzieje się tak jak włączam i wyłączam wzmacniacz i jak zatrzymam lub puszczę utwór na Tidal lub Spotify. Czy to normalne zjawisko?

Gdy włączam lub wyłączam sub to rzeczywiście słychać pyknięcie, ale przy odtwarzaniu, czy zatrzymywaniu muzyki to u mnie nic nie słychać.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

2 minuty temu, jacek99 napisał:

27.5 to też pożądna końcówka. Co Levinson to Levinson...

Jestem bardzo zadowolony. Wcześniej miałem klona Aleph 5. Dobrze zrobiony. Tu na forum składaliśmy się na trany parowane, płytki kondy itp. Cały watek długi jest z budowy. Ale startu do 27,5 nie miał i nie mógł dobrze rozbujać tych kolumn

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

W dniu 12.08.2024 o 16:20, ferszcik napisał:

U mnie powstaje całkiem spory ustrój. 22m2 przy czym 14,4m2 to będą płyty perforowane. A co to wniesie to wyjdzie w swoim czasie 🤭

Ukryta Zawartość

Czy dobrze rozumiem, że przykręcisz do tej konstrukcji perforowane płyty G/K? Czy to wypełnienie to wełna mineralna? Jak to zabezpieczysz przed pyleniem?

Ukryta Zawartość

11 minut temu, Tal napisał:

Gdy włączam lub wyłączam sub to rzeczywiście słychać pyknięcie, ale przy odtwarzaniu, czy zatrzymywaniu muzyki to u mnie nic nie słychać.

Podłączyłem przez  wysokopoziomowe Neutrik, w wolnym czasie spróbuję przez rca i zobaczymy czy coś się zmieni.

9 minut temu, juro napisał:

Czy dobrze rozumiem, że przykręcisz do tej konstrukcji perforowane płyty G/K? Czy to wypełnienie to wełna mineralna? Jak to zabezpieczysz przed pyleniem?

Powinna iść taśma 2 stronna ,folia paroprzepuszczalna jeśli nie będzie otworów na oświetlenie czy takie tam. I taśmę później bym zastosował, antyrezonansową na każdy profil pod płytę.  Chociaż jak ktoś źle zmontuje konstrukcję to może dzwonić i tak 😂

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

8 minut temu, rd79 napisał:

Podłączyłem przez  wysokopoziomowe Neutrik, w wolnym czasie spróbuję przez rca i zobaczymy czy coś się zmieni.

Na tylnym panelu jest jeszcze taki hebelek, którym wybierasz czy sub ma być ciągle pod prądem, czy w trybie standby. Zobacz jak masz u siebie, bo ja mam tryb standby i dopiero gdy sub po włączeniu dostanie głośniejszy sygnał to się uruchamia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Teraz, dedal75 napisał:

Powinna iść taśma 2 stronna ,folia paroprzepuszczalna jeśli nie będzie otworów na oświetlenie czy takie tam. I taśmę później bym zastosował, antyrezonansową na każdy profil pod płytę.  Chociaż jak ktoś źle zmontuje konstrukcję to może dzwonić i tak 😂

Niby ok, ale folia "zamknie wełnę" i zniweczy jej funkcję pochłaniającą. Lepsza byłaby fizelina, ale grawitacja robi swoje i obawiam się, że jednak będzie pylić. Temat mnie interesuje, bo sam chciałem taki sufit sobie zrobić, ale nie wymyśliłem zamiennika dla wełny. Czy sama płyta z dylatacją do sufitu około kilku cm da jakiś pozytywny efekt, tzn. zmniejszy odbicia? Widziałem gdzieś kiedyś filmik, na którym budowlaniec zrobił tak sufitni chwalił zmniejszenie.pogłosu/echa w pomieszczeniu.

2 minuty temu, Tal napisał:

Na tylnym panelu jest jeszcze taki hebelek, którym wybierasz czy sub ma być ciągle pod prądem, czy w trybie standby. Zobacz jak masz u siebie, bo ja mam tryb standby i dopiero gdy sub po włączeniu dostanie głośniejszy sygnał to się uruchamia.

Ukryta Zawartość

Wieczorem sprawdzę, ale chyba mam jak na zdjęciu.

Ukryta Zawartość

Jei sufit będzie zamknięty to jak ma pylić? 

Pusta przestrzeń, pomoże- bzdura 🤷‍♀️

Edytowane przez dedal75

W dniu 12.08.2024 o 16:20, ferszcik napisał:

U mnie powstaje całkiem spory ustrój. 22m2 przy czym 14,4m2 to będą płyty perforowane. A co to wniesie to wyjdzie w swoim czasie 🤭

Ukryta Zawartość

Będą pomiary, przed i po? 🙂

Ukryta Zawartość

Się zastanawiam ,dlaczego jest cięta a nie kladziona w całych taflach.

4 minuty temu, J4Z napisał:

Odpowiednia pianka pochłania lepiej od wełny.

Być może, ale te wszystkie pianki mogą się utleniać, kruszyć i degradować w czasie i mając to na suficie oddychamy tym syfem. Tutaj widzę problem zdrowotny.

2 minuty temu, dedal75 napisał:

Jei sufit będzie zamknięty to jak ma pylić?

No właśnie nie będzie zamknięty, bo g/k perforowany.

Mam na myśli taki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego co czytałem, raczej diametralnych zmian nie będzie po użyciu folii. Podobno nie kasuje tak wysokich czestotliwosci . Myślę że wełna i folia albo pusty sufit ,to będzie przepaść na korzyść tego pierwszego.

Z folią czy bez ,na taki pomiar bym nie liczyl . Kto będzie 2 razy płyty kręcił 😂 

A czy z podwieszonyn i wełną vs goły sufit ? Nie ma o czym dyskutowac 🤔

Edytowane przez dedal75

3 godziny temu, juro napisał:

Dokładnie tak, 6 płyt perforowanych Nida Sonic C12N0, reszta dopełniona zwykłymi g-k. Wełna jest zabudowana, płyty Nida Sonic są podklejone grubą i gęstą fizeliną. Bardzo fajnie to jest zrobione. Folia jakakolwiek by zniwelowała cel tej konstrukcji i pochłaniania sufitu. Nie wiem jak jest u innych producentów takich płyt ale tutaj fizelina zrobi całą robotę raczej.

3 godziny temu, juro napisał:

Czy sama płyta z dylatacją do sufitu około kilku cm da jakiś pozytywny efekt, tzn. zmniejszy odbicia?

Generalnie sama płyta bez wełny ma niewielki sens. Pochłonie coś tam w zakresie 500-1000Hz ale budowanie całego sufitu po to mija się z celem.

2 godziny temu, dedal75 napisał:

Się zastanawiam ,dlaczego jest cięta a nie kladziona w całych taflach.

Całe tafle są kładzione tam gdzie jest miejsce w konstrukcji, ale jeszcze zostają między nimi przerwy, pustka w profilach. Tutaj zostało to tak ułożone, że nie ma żadnej pustej przestrzeni.

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Będą pomiary, przed i po? 🙂

Oczywiście, mam wszystko pomierzone przed. Nawet testowałem sobie co wnosi u mnie dywan i sofa. (wykresy znajdziesz w dziale 'Akustyka wnętrz'). Poza sufitem będzie też parę zmian we pokoju ale myślę, że to on odegra największą rolę - oby na plus 🙂

6 godzin temu, Ajothe napisał:

Poka poka 😄

Kiedyś zwróciłem uwagę, jak szukałem przez Google grafika charki jakichś kolumn. 

.

6 minut temu, J4Z napisał:

Kiedyś zwróciłem uwagę, jak szukałem przez Google grafika charki jakichś kolumn. 

I były różne? Niezła jazda 🤔

• Pokaż nowe odpowiedzi