Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, GB napisał:

Tak to wygląda po powieszeniu 2go magnetofonu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

9e3b5f11bc7c088dfc2f183d8c8f3f27.jpg

b58eac95ccab7d7932208d5fd4fe10c1.jpg

9aee91b4a4baf6b458029e9cb26dbca6.jpg

Bardzo fajnie to wygląda. W jaki sposób uzyskałeś taki efekt pękającej farby?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo fajnie to wygląda. W jaki sposób uzyskałeś taki efekt pękającej farby?
To była specjalna farba do takiego efektu. Najpierw specjalny podkład, który po wyschnięciu był nieco ślizgi.

Następnie nakładało się na to farbę, która wysychając pękała.

PS. Revox jest nieco mniejszy gabarytowo od Akai. Wygląda biednie na tej pustej ścianie. Może zamienię je miejscami.

Te pęknięcia też mi się podobają. 

No i zgadlem że na drugi szpulowiec. I taśma między nimi. Bajka 🙂

• Redaktorzy
13 minut temu, Przyslaw napisał:

Czy ja dobrze widzę Lebenów dwóch?

Tak jest. Integra, preamp i kupa doskonałego jazzu na płytach i taśmach.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

To jest kolumnowy wentylator (poważnie)

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Faktycznie. Zdjęcie ucięte, myślałem że stoi na stoliku, a to stoi przed i jest wysokie. Mamy rozwiązanie zagadki. 🎉

.

A między Lebenami stoi jakieś chłodzenie, czy co ?
Wentylator na upały. Przy okazji jak jeden z kolegów napisał, rozdmuchuje scenę.

Zawsze podobał mi się Leben choć nie miałem okazji posłuchać. Jak sprawdzą się w muzie typu Dire Straits czy Pink Floyd?
DS słucham dość często, słychać ich przednio na Leben'ie. PF rzadziej, ale równie dobrze, co DS.

…rozdmuchuje scene

Teraz juz kapuje, co oznaczaja zwroty w recenzjach sprzetu typu „duzo powietrza“.

Ja glupi myslalem ze to sprzet, a tu wystarczy wentylator

Teraz juz kapuje, co oznaczaja zwroty w recenzjach sprzetu typu „duzo powietrza“.

Ja glupi myslalem ze to sprzet, a tu wystarczy wentylator
Oczywiście musi mieć odpowiedni kolumnowy kształt.

Grzesiu ,pokój fajny .👌

Szpulaki na ostatnim AVS fajnie zagrały w pokoju JADIS bodajże, tu też pewnie robotę robią. Pzdr 

Ps. A w tym pokoju, to jakaś kobitka urzęduje czy, sam mieszkasz ?😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Grzesiu ,pokój fajny .
Szpulaki na ostatnim AVS fajnie zagrały w pokoju JADIS bodajże, tu też pewnie robotę robią. Pzdr 
Ps. A w tym pokoju, to jakaś kobitka urzęduje czy, sam mieszkasz ?
Ja, muzyka i sprzęt. Kobieta od czasu do czasu wpada. Mam to szczęście, iż słucha podobnej muzy jak ja. Ona: Poważną i Jazz. Ja: jazz i poważną na nie poważnie. Trochę Rocka.

Tak szpulaki są fajne. A jak zapatrzysz się w kręcące się szpule to odlot totalny. Do tego, te wychylające się wskaźniki i nirwana gwarantowana.

W dniu 7.09.2024 o 06:53, GB napisał:

Może zamienię je miejscami.

👍

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

"kobieta od czasu do czasu" - no taki to pożyje! zakładam, że nie musisz konsultować każdej złotówki
Na razie nie ma wglądów do wydatków capexowych. Tym samym nie bierze udziału w akceptacji kosztów tychże.

W dniu 6.09.2024 o 17:05, GB napisał:

Tak to wygląda po powieszeniu 2go magnetofonu.

Ukryta Zawartość

9e3b5f11bc7c088dfc2f183d8c8f3f27.jpg

b58eac95ccab7d7932208d5fd4fe10c1.jpg

9aee91b4a4baf6b458029e9cb26dbca6.jpg

Ach te Lebeny 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 24.08.2024 o 22:51, xajas napisał:

Ok. 75cm to juz jest cos, wiec troche rozprasza.

Ale czysty dyfuzor NIE REDUKUJE czasu, i to nie jest perpetum mobile

Mozesz przeczytac sto profesjonalnych stron zajmujacych sie tym zagadnieniem, wiec nie zmyslaj jakichs tam wlasnych interpretacji, skad to skrocenie sie bierze, bo to jest takie same bezsensowne zapieranie „a bo ja slysze“, jak i w watkach o wygrzewaniu, kablach i bla bla bla

A jak pochlaniaja to sa hybrydami a nie absorberami

Ukryta Zawartość

@xajas ooo redukują, i to zdecydowanie. Bardzo dużo zależy tutaj od parametrów struktury i tego jak jest zaprojektowany dyfuzor, ale z pewnością należy stwierdzić że dyfuzory redukują pogłos i to na przynajmniej dwa sposoby, w tym jeden to czysta absorpcja samej struktury. Twoje linki do jakby nie patrzeć, również randomowej strony gdzie ktoś powiela jakieś informacje, niby gość wykładający akustykę budowlaną ale nie jest to specjalista w ustrojach akustycznych i podaje starą literaturę z zeszłego wieku. Przebijam dwoma artykułami naukowymi Adama Pilcha i prof. Kamisińskiego, też nienajnowsze bo 2011 ale zawsze bardziej aktualne:

The Effect of Geometrical and Material Modification of Sound Diffusers on Their Acoustic Parameters

Ukryta Zawartość

Sound Diffusers with Fabric Covering

Ukryta Zawartość

Zresztą już nie wiem który raz te pozycje cytuje na forach audio, szkoda że chłopakom się cytowania nie liczą z tego... dobrze by było gdybyś też je przyjął i nie powielał dalej takich tematów, to będzie lżej. Oczywiście należy stwierdzić że rozpraszacz to nie absorber, pochłania zdecydowanie mniej i z założenia nie powinien pochłaniać, ale pochłania. Jak komuś nie chce się czytać powyższych artykułów dlaczego tak jest, to niech chociaż zerknie na wykresy, zwłaszcza w "The Effect of Geometrical and Material Modification of Sound Diffusers on Their Acoustic Parameters". Z tego wynika jasno że precyzja wykonania (sztywność) i materiał mają znaczenie, dodatkowo w późniejszych artykułach Adam też opisuje jak ważna jest grubość - z tego powodu ja też podpadłem paru producentom rozpraszaczy jak publicznie powiedziałem że stosunek wysokości do szerokości studzienki 30:1 to masakra bo zamiast dyfuzora dostajemy pochłaniacz - a dostajemy. No i obraziłem parę osób, ale to nie moja wina że oni nie mają tej wiedzy a wręcz ją wypierają jak ją otrzymują... 

Przede wszystkim zwracam uwagę że dyfuzor to nie płaska płyta i nie można jej tak traktować, nawet jak założymy że będzie diamentowy, ale w układzie studzienek jak dyfuzor, to taka struktura TEŻ POCHŁANIA. W zasadzie tak np. robiliśmy z Adamem optymalizację moich rozpraszaczy dedykowanych do AMP, zakładając sztywne struktury, a to pochłanianie i tak było i trzeba je minimalizować. Ponownie odwołuję się do artykułu "The effect of geometrical...", przedostatni wykres, który pokazuje że najmniejsze pochłanianie mają struktury typu cylindrycznego (bez studzienek, tylko łuki). I dlatego to jest to @xajas co wspominasz o salach koncertowych i tam najczęściej znajduje się właśnie takie łukowate powierzchnie, bo rozpraszają a mają małe pochłanianie. A dyfuzory studzienkowe, zależnie od jakości, mogą mieć od 0.3 do 0.7 pochłaniania. Niektórzy producenci też podają pochłanianie w kartach, np. artnovion

Ukryta Zawartość

Zazwyczaj zakładamy, że jak to pochłanianie nie jest większe niż 0.3-0.4 to jest to dobry dyfuzor, zwłaszcza jeśli ma stabilne pochłanianie w całym paśmie. Najgorzej jak wychodzi tak jak w tych za głębokich albo mało sztywnych, częstym efektem jest to że wywala pochłanianie rzędu 0.7-0.8 w paśmie 250-500 Hz i to jest bardzo złe, może prowadzić wprost do przetłumienia pokoju w paśmie średnich częstotliwości. A sprowadza się do tego, że świadomy projektant po prostu uwzględnia fakt pochłaniania dyfuzorów przy projektowaniu, zwłaszcza jak ma ich dużą ilość. Ja uwzględniam...

Nie chcę popadać w populizm bo ludzie tego studia nadużywają, ale niech już będzie bo to jednak sztandarowy przykład, czyli Blackbird studio zrobione prawie z samych dyfuzorów, a jednak pogłos rzędu 0.3 mają... jak nie chcesz autorytetów Polaków, to możesz przyjąć D'Antonio i Massenburga, przy tym była też jeszcze Jamie Angus

Ukryta Zawartość

Dyfuzory redukują pogłos na dwa sposoby, może nawet niech będzie że trzy. Pierwszy to absorbcja samej struktury, co opisałem już wyżej. Drugi - przeniesienie i rozproszenie energii na dłuższym okresie krzywej zaniku, co również prowadzi do skrócenia czasu pogłosu. Trzeci - przeniesienie pewnych odbić z punktu odsłuchowego jakby nie patrzeć też zredukuje pogłos w tym miejscu, bo fizycznie tego odbicia który by pogłos przedłużało już nie będzie. Pewnie później to odbicie jeszcze dotrze do punktu jako rozproszone, ale nie jako silne

Jest miliard parametrów którymi należy zaznaczyć korzyść ze stosowania rozpraszaczy i nie trzeba polegać tylko na pogłosie, zwłaszcza że na razie trochę się nie da. Z pewnością jest tak, że efekty w pokoju gdzie pogłos jest zrobiony na 0.4 s pochłaniaczami a 0.4 s zrobione rozpraszaczami, są diametralnie różnie. Percepcyjnie, w tym w którym są rozpraszacze, będzie się wydawało że jest więcej - i to jest esencja projektowania w akustyce małych pomieszczeń gdzie mamy większe budżety. Zrobić sporo rozpraszania, cyferka na pomiarze będzie niska i bardzo dobrze, ale percepcyjnie będzie się wydawało że jest więcej i jest to bardzo poprawne, wręcz pożądane. Mi jak do tej pory tak spektakularny efekt udało się zrobić w dwóch pokojach, które wyszły po prostu zjawiskowo, ale tak jak wspomniałem to wymaga naprawdę sporego budżetu.

Dla chętnych odkopałem jeszcze takie złoto sprzed 5 lat, jak tego posłuchałem to teraz zrobiłym to dużo lepiej, ale chwilowo mi się nie chce. Od 19 minuty coś mówię o pochłanianiu dyfuzorów

@J4Z teoretycznie mam włączone powiadomienia na maila, ale to forum ma skopaną mechanikę i po prostu ich nie dostaję nie ważne gdzie i jak je włączę, niestety... więc jak mi się przypomni sprawdzić czy mam jakieś powołania czy cytowania to czasem wejdę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Kolega Bartek robiący wpis o akustyce”- ilustracje poglądowe:

image.gif.8909d9e59de90e9cc40ccc12051f318a.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Kolega Bartek robiący wpis o akustyce”- ilustracje poglądowe:

Jak to mówią, szewc bez butów chodzi :)

2c0fc80ea900d0e20eaf12dd3c45fa9d.jpg

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

• Pokaż nowe odpowiedzi