Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, sir.jax napisał:

Ostatnio u kolegi przekonaliśmy się, jak Umik sknocił brzmienie, a raczej obraz muzyczny i lokalizację, na wykresie jak mówił Michał @Mikelas76 było bardzo O.K.

Ale niestety instrumenty i obraz muzyczny niewiele wychodziły poza obrys kolumn, po przestawieniu kolumny wręcz zniknęły z pomieszczenia, a lokalizacja się poprawiła i to dużo moim zdaniem.

Kolejny raz wyszło, że pomiary nie grają, chociaż wykresy swoje, a doznania muzyczne swoje jak widać. 

Michał też potwierdza, że wszelkie presety w Denafrips, czy innych typu eversolo i im podobnych więcej szkodzą, niż pomagają.  Nie wiem, nie mam takich zabawek, ale wierzę koledze.

Małe wyjasnienie zeby ktos opacznie nie zrozumial 🤭

Przez dwa lata gralem na najlepszym ustawieniu przy wykorzystaniu Umika. W pazdzierniku tego roku pozyczylem Umika i dla fun-u szukalem jeszcze lepszego ustawienia. Udalo sie. Doszlo slyszalne wypenienie w zakresie 30-60hz (czytać zakres ten podskoczyl na splu o 3-4db), podniosla sie gora od 10000hz i wyprostowal lekko przebieg srednicy. 

No wykresowo, bylo lepiej. Niestety ale odsluchowo, oprocz lepszego wypelnienia na basie, dzwieki nie odrywaly sie tak od kolumn.

Ostatecznie wrocilem do poprzedniego ustawienia. Zaznaczam, ze tez wyznaczonego za pomoca Umika plus ucho wlasne 😉

Znany konstruktor kolumn, powiedzial mi kiedys, ze pomiary w komorze sa b.wazne, ale i tak ostatecznie rzezbi sie uchem. 

To tak na marginesie. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

1 godzinę temu, sir.jax napisał:

Ma grać, tak jak zostało zapisane w nagraniu, a nie szatkować pasmo i to co wypocił realizator nagrania.

Godzinę temu, sir.jax napisał:

Poza tym co mi po liniowym wykresie kolumn, jak akustyka każdego pomieszczenia może te liniowość pokiereszować. Powinieneś to wiedzieć najlepiej.

Wiem :D

.

58 minut temu, Mikelas76 napisał:

Znany konstruktor kolumn, powiedzial mi kiedys, ze pomiary w komorze sa b.wazne, ale i tak ostatecznie rzezbi sie uchem. 

Nie po bożemu. 

?👈

Teraz, rafal735r napisał:

Nie po bożemu

Kazdy tak robi. Znaczy sie komora i odsluch. A rzezba dotyczy niuansow Rafale, NIUANSOW.

A nie calosci w projektowaniu kolumn.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

4 godziny temu, Tal napisał:

Tak się składa, że to nie mój wymysł, ale redaktora Wojciecha Pacuły:

Mnie Pacuła nie jest potrzebny do ustawiania kolumn, to raz.

A dwa masz w instrukcji ProAców, jak bazowo ustawić, później trzeba tylko ustawić, by scena i lokalizacja instrumentów były jak trzeba.

To co w ocenie twojego guru jest dla Ciebie wyrocznią, to tylko jego wydumki, mi wystarczy spojrzeć czasem jak gość zazwyczaj ma ustawione kolumny w swoich testach i dziękuję nasram.

Nie czytam tego gościa, bo nie jest dla mnie autorytetem. Możesz sobie zaklinać rzeczywistość, ale w 9m nie jesteś w stanie zapewnić kolumnom na tyle miejsca, by uzyskać poprawną scenę i lokalizację. Nie ma znaczenia, że są to małe monitory.

A na pewno nie na takim poziomie jak w 20m² zaadoptowanych akustycznie w których stoją moje D2.

Na dobrą sprawę,  gdybym był zmuszony słuchać muzyki w 9m², to wolałbym skupić się na dobrym zestawie słuchawkowym z jakiego rownież nie zrezygnowałem mając nawet 20m².

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, sir.jax napisał:

To co w ocenie twojego guru jest dla Ciebie wyrocznią, to tylko jego wydumki, mi wystarczy spojrzeć czasem jak gość zazwyczaj ma ustawione kolumny w swoich testach i dziękuję nasram.

Szczególnie jak testowane kolumny stoją obok sporych herbatników 🙂 

Edytowane przez Kuki12325
21 minut temu, sir.jax napisał:

Na dobrą sprawę,  gdybym był zmuszony słuchać muzyki w 9m², to wolałbym skupić się na dobrym zestawie słuchawkowym z jakiego rownież nie zrezygnowałem mając nawet 20m².

Dwa dni temu odwiedzilem nawiedzonego goscia, ktory jest projektantem najbardziej odjazdowego systemu, jaki w zyciu slyszalem.  2 Panele Elektrostaty, 2 panele Midbasy, 2 * 3 subwoofery. Laczna wartosc ok. 250.000€ Caly system wstawiony w GIGANTYCZNYM pomieszczeniu conajmniej 15x15x8m. Ale glosniki staly 2m od siebie a siedzenie 2m od glosnikow. Calosc zmiescila by sie na 9m² 😉

Efekt piorunujacy!

To jest inne Universum!

Edytowane przez xajas
1 minutę temu, xajas napisał:

Ale Glosniki staly 2m od siebie a siedzenie 2m od glosnikow. Calosc zmiescila by sie na 9m²

Tak, ale trzebaby wybierać gdzie usiąść , oby sweet pot nie wypadl w drzwiach wejściowych 🤭

To, żeby się zmieściły nie wątpię, tylko co dalej ?

Tak się składa, że to nie mój wymysł, ale redaktora Wojciecha Pacuły

1e99d1018b8bc1b14b220fe2be70a49c.jpg889038a0493946a262539f701de46d11.jpg069567b9be7dba29cec545268059848c.jpg

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

25 minut temu, sir.jax napisał:

Ja na dobrą sprawę gdybym nie miał systemu korekcji akustyki to też wolałbym skupić się na dobrym zestawie słuchawkowym

2 minuty temu, partick napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 889038a0493946a262539f701de46d11.jpg069567b9be7dba29cec545268059848c.jpg

Ale klitka! xddd

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Co dalej?

Po

Jak sie rozlozylem na fotelu, to mialem stopy niemalze miedzy glosnikami. A jak je wlaczyl, to mi sciagnelo skarpetki 😉 

IMG_5549.jpg

Edytowane przez xajas
2 minuty temu, J4Z napisał:

Ale klitka! xddd

Ale na zdjęciach w sieci wygląda jak salon 35m² 😀

To trochę zmienia perspektywę 🤔

Bo chyba mój pokój jest większy od jego salonu i kuchni razem 🤔 Wszystko będzie brzmieć zupełnie inaczej 🙂

17 minut temu, J4Z napisał:

No i o to chodzi. Tam to musiała być scena.

Ciekawe jakie SPL miał. Z akustyką coś robione Było?

Nie. Pomieszczenie bylo tak gigantyczne, cale z olbrzymich bali drewnianych, totalnie nieregularne, z rosnacymi drzewami w pomieszczeniu! a te wielkie Panele Elektrostaty  sprawialy wrazenie, ze siedzisz miedzy wielkimi elektrostatycznymi sluchawkami a La najnowsze Senheisery HE 1 Orpheus.  Wiec Akustyka nie odgrywala zadnej roli. A SPL? Widziales ten Stack powyzej + 6 SVS 17" przy tej odleglosci? Wystarczajacy 😉

Tego nie mozna opisac

Edytowane przez xajas

Teraz to zacząłem go szanować. 

Takie zajęcie i hobby w takim małym mieszkaniu to naprawdę ekstremalny sport. Gdybym miał ten metraż to skończyłoby się na zestawie Cyrus upchniętym gdzieś w kącie i wiszących monitorach. A tu facet wszystko poświęcił dla audio. 

Chylę czoła 🫡

8 minut temu, J4Z napisał:

Ale klitka! xddd

To najmniejszy problem, zobacz te otwarte przestrzenie po bokach.

Po drugiej stronie pewno ściana, czy okno jak dobrze pamiętam,  myślisz, że to dobra akustyka?

Jak to się ma do jego kwiecistych opisów, nie łykam tego, nigdy jego wydumek nie łykałem.

9 minut temu, xajas napisał:

Nie. Pomieszczenie bylo tak gigantyczne, cale z olbrzymich bali drewnianych, totalnie nieregularne, z rosnacymi drzewami w pomieszczeniu! a te wielkie Panele Elektrostaty  sprawialy wrazenie, ze siedzisz miedzy wielkimi elektrostatycznymi sluchawkami a La najnowsze Senheisery HE 1 Orpheus.  Wiec Akustyka nie odgrywala zadnej roli. A SPL? Widziales ten Stack powyzej + 6 SVS 17" przy tej odleglosci? Wystarczajacy 😉

Tego nie mozna opisac

Grubo, następnym razem rób zdjęcia po kryjomu. 

.

Ale klitka! xddd

Ale na zdjęciach w sieci wygląda jak salon 35m²
To trochę zmienia perspektywę
Bo chyba mój pokój jest większy od jego salonu i kuchni razem Wszystko będzie brzmieć zupełnie inaczej

Z tego co widzę, to już ma nawet zakaz używania nazwy "6moons" w stopce.

Wojciech Pacula, Poland - retired.

Tacy ludzie szkodzą. Branża już to też zrozumiała.

11 minut temu, J4Z napisał:

Dla mnie wszystkie recenzje są o kant rzyci.

Nie wszystkie Artur, nie wszystkie.

Ja jak już miałbym być wpatrzony w recenzje jak w obrazek, to bliżej mi do tych z AVtest. 

Wiele razy o tym pisałem, zawsze na końcu opis, co z czym i czym łączone, w jakich warunkach (metraż) oraz czy akustycznie poprawione itp.

Spójrz, pierwsze z brzegu przykłady. 

Czujesz różnicę? bo ja tak i ma to sens.

Ukryta Zawartość

Screenshot_20241222_224554_Opera.jpg

Screenshot_20241222_224642_Opera.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Przynajmniej nigdy nie zabraknie mu mocy we wzmacniaczu
Hehe, zauważ że poważne firmy się ogarnęły i już raczej nie dają sprzętu recenzentom po kosztach. A wtedy, to nawet i grubo poniżej za wyeksploatowane demo.

No bo ile policzyć za rozkręcane Herbatniki?

Rynek audio w Polsce powoli się normalizuje i dobrze.

Gość

(Konto usunięte)
36 minut temu, xajas napisał:

Co dalej?

Po

Jak sie rozlozylem na fotelu, to mialem stopy niemalze miedzy glosnikami. A jak je wlaczyl, to mi sciagnelo skarpetki 😉 

IMG_5549.jpg

Zaciągnąłeś się zapachem skarpet i stąd ten piękny dźwięk 😜

45 minut temu, partick napisał:

Hehe, zauważ że poważne firmy się ogarnęły i już raczej nie dają sprzętu recenzentom po kosztach. A wtedy, to nawet i grubo poniżej za wyeksploatowane demo.

No bo ile policzyć za rozkręcane Herbatniki?

Rynek audio w Polsce powoli się normalizuje i dobrze.

Rozkręcane kolumny ostatnio widziałem za 50% ceny. Fajny model, niestety nie były dobrze złożone. Może inni nie oglądają kolumn z tyłu, ale mnie pogięte pokrywy zwrotnic trochę rażą. Męczyłoby mnie to. Po co rozkręcać jak nie umie się złożyć z powrotem?

2 godziny temu, sir.jax napisał:

Czujesz różnicę?

Czuję, czuję. Rozumiem. ...ale i tak im nie wierzę.

2 godziny temu, J4Z napisał:

Nie. Pomieszczenie bylo tak gigantyczne, cale z olbrzymich bali drewnianych, totalnie nieregularne, z rosnacymi drzewami w pomieszczeniu!

To wszystko mogło ładnie wpłynąć na akustykę. No grubo grubo, klimat musi tam być niesamowity. 

.

13 godzin temu, partick napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 889038a0493946a262539f701de46d11.jpg069567b9be7dba29cec545268059848c.jpg

>patrick

Czy ten gosc w okularach ma moze na imie Marek ? A jesli tak, to czy Ty rowniez stacjonujesz w Poznaniu ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi