Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Airmike, 4 Mar 2009, 11:06

>@ Viniu , tak, ten pokój ma ok 13 m2 powierzchni więc HB4 są do niego zbyt duże. Moja wersja jest

>również cała czarna. HB 4 rozwija skrzydła dopiero w duzym pomieszczeniu >15m2 - czy masz podobne

>odczucia ?

Jest dokładnie jak piszesz. Pamiętam jak pojechałem na odsłuch Heybrooków do naszego forowego kolegi lucmastera. Stały u niego w pokoiku o podobnych gabarytach (może nawet jeszcze mniejszych) na poddaszu. Sam lucmaster przyznał, że musi się z nimi rozstać, bo się po prostu duszą w małym metrażu. I tym sposobem wróciłem do domu z HB4, które zainstalowałem w 35mkw. Dopiero tam rozwinęły skrzydła. Obecnie system gra w 20m2 i wydaje mi się, że to już trochę mało dla tych podłogówek. Niestety bas zdominował reszte pasma i musze pokombinować z innymi elementami (wkręcić kolce, ustawić kolumny na cokołach granitowych, wymienić okablowanie). Mam nadzieję, że trochę to uspokoi to niski zakres. Chyba, że masz inny pomysł na małe wykastrowanie HB ??

Luxmany i winyle 

Obecnie system gra w 20m2 i wydaje mi się, że to już trochę mało dla tych podłogówek.

>Niestety bas zdominował reszte pasma i musze pokombinować z innymi elementami (wkręcić kolce,

>ustawić kolumny na cokołach granitowych, wymienić okablowanie). Mam nadzieję, że trochę to uspokoi

>to niski zakres. Chyba, że masz inny pomysł na małe wykastrowanie HB ??

Spróbuj również zasypać komory dociążeniowe, to poprawi kontrolę na dole, inaczej to tylko odsunięcie od ścian ( i tak dobrze ze BR jest z przodu), porządne wytłumienie narożników pomieszczenia, ew. zmiana IC na srebrny ( za przyzwoite pieniądze polecam Argenteusa z Allegro), troszkę odchudzi dół ale to rady w ciemno - nie wiem jakie masz ustawienie, czym spinasz klocki

>>>Airmike

Gdzie kupiłeś ten materiał obiciowy? Możesz podać nazwę, producenta,skład, cenę etc?

Bardzo gustowny przyznać muszę. Według mnie wzorniczo idealny na ustroje. Wyrazy uznania!!!

Pozdrawiam

@WildStar

materiał kupiłem w hurtowni tapicerskiej Warszawa ul. Piaskowa 3, mają kilka kolorów z tej tkaniny, jest fajna bo ten wzór jest w rzeczywistości wypukły

Gustowne???!! o ja cie kręcę..mi to zajeżdża popelina jak nie wiem, do tego ten dobór kolorów w pokoju- brąz panela i czerwone ściany..

Póki było tylko pierwsze zdjęcie, pokój jakoś się bronił, ale skoro dodałeś kolejne... Ustroje przypominają mi trochę poustawiane materace na sali gimnastycznej. Może lepiej był by wygiąć jeden, długi po łuku? Od białej ściany, poprzez narożnik do czerwonej? Nie męczyłbyś się tak z wałkiem ;-) Standy. Strasznie 'agresywne'. Czemu takie nietypowe nogi? Może podstawkę potraktować kątówką? A potem całość na czarny mat, stolik też. I tak masz już czarne półki na cd na ścianach. Kolor ściany i podłogi? Zmieniłbym. Ściany, podłóg nie ;-)

@alt_77

>Może lepiej był by wygiąć jeden, długi po łuku? Od białej ściany,

>poprzez narożnik do czerwonej? Nie męczyłbyś się tak z wałkiem ;-)

Łuk przylegający do ściany byłby znacznie mniej skuteczny w zakresie basu.

Mi tam się podoba Jego pokój, kolor ścian odważny - ale trafiony. Nie jest jakoś strasznie agresywnie, standy faktycznie mogłyby być cieńsze - te są do masywniejszych monitorów. Plakat (czy tam to coś) z Presleyem czadowy, nie jestem jego fanem ale tutaj wygląda to świetnie. Pokój z gustem. O "materace w sali gimnastycznej" też bym jakoś szczególnie się nie pluł, generalnie gratuluję pokoju.

@ Blady99

no wreszcie wprowadziłeś trochę równowagi do ocen bo robiło się za słodko :). Co prawda o gustach się nie dyskutuje ale na poszerzanie horyzontów nigdy nie jest za późno. Chętnie zobaczę Twoje miejsce odsluchowe - podeślesz linka?

@ alt_77

"Ustroje przypominają mi trochę poustawiane materace na sali gimnastycznej. Może lepiej był by wygiąć jeden, długi po łuku? Od białej ściany, poprzez narożnik do czerwonej?"

napisałem że jeszcze nie powieszone, jeszcze z nimi tanczę pion/poziom. Jeden długi po łuku zabrałby za dużo miejsca..(nie mówiąc już o problemach technicznych z wykonaniem)

"Standy. Strasznie 'agresywne'. Czemu takie nietypowe nogi?"

ktoś takie wymyslił , takie miałem,więc na razie takie są wiem ze nie do konca pasują ale czy agresywne? ja się przyzwyczaiłem

kolory scian zostają bo dobrze się w nich czuję,a "biały" na scianach to nie jest biały tylko delikatny beż, temperatura światła o 7 rano była taka jak robiłem zdjęcia, zresztą ilu Was siedzi przed monitorami tyle kolorów na tym samym zdjęciu widzicie, wystarczy dać swiatło o innej barwie i już sciana wygląda inaczej ( tu mam spore mozlliwosci >vide reflektory LED RGB), więc polecam uciąć dyskusję o kolorach na tym etapie

@ borrrys

>Czy w tych wnękach pod oknami połaciowymi bas Ci się nie wzbudza ??

też się tego bardzo bałem, ale jest dobrze, może dlatego że w tych wnękach są kratki do otworów ogrzewania/wentylacyjnych i niskie mają gdzie uciekać :)

Uwaga ogólna: generalnie nie pokazałem tych zdjęć z prośbą o poradę nt. doboru kolorów tylko uznałem że skoro sam śledziłem ten wątek jakiś czas to fajnie byłoby się podzielić własnymi pomysłami, moze zainspirują kogoś innego...

pozdrawiam i zachęcam innych do pokazania własnych ołtarzyków ;-)

>a te różowe gabki na scianie to co? jakiś nowy typ ustrojów akustycznych? te dziurkowane to

>rozpraszają dzwiek czy tlumia?

tymczasówka, zasadniczo do wywalenia bo nie wiem czy cokolwiek tłumia, cos tam może rozproszą (efekt na granicy percepcji przynajmniej mojej), abyt mała gęstość i grubość tej gąbki

zamiast tego po lewej stanie jeszcze regalik z ksiażkami a po prawej z czasem urośnie kolekcja płytek

Związku z pytaniami, wklejam jeszcze dwa zdjęcia, w tym tylnią ścianę pomieszczenia, które łącznie ma ok. 30m2. Rolety na oknach nie są zbyt ciężkie, ani ze zbyt ciasno plecionego materiału - to jest len mieszany z bawełną. Świetnie spełnia funkcję "dyfuzora" akustycznego.

Pozdrawiam, V-tt

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17176-100001654 1236196790_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

@ IGNAC

zgadzam się że są zbyt masywne, zmienię jak się nadarzy okazja, na razie zostają :)

btw. oryginalne standy pod Nightingale...to dopiero były piękności. źródło: Stereo 5/97

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tymek, 4 Mar 2009, 21:24

>Bardziej stonowane od twoich rakiet sylwestrowych

z całym szacunkiem ale nie dałbym za nie 800 ówczesnych DM ( bo tyle kosztowały)

>Airmike

>

>nie brakuje ci basu z takich malych przetwornikow niskosredniotonowych ? ;>

owszem troszkę tak, ale spójrz co stoi w prawym dolnym rogu pokoju jeśli mam ochotę na więcej mięcha, chociaż jeszcze skutecznie nie ujarzmiłem tej bestii

pzdr

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Ja znam z HGP model Fuga - piękny pełny dźwięk! Jednak trzeba im minimum 23-25m2 żeby złapały oddech i sporo miejsca w pokoju :) Czy te monitory też są tak trudne do napędzenia? Fuga ponoć sięga 1,5 ohm! o zgrozo - nie jedna końcówa się wykłada :/

@ masterofdeath6

moim zdaniem raczej łatwe ( chociaż obydwa wzmaki mam mocne więc są w stanie napędzić prawie wszystko, z PM-95 już na godzinie 9-tej zaczyna grać), czytałem opinie że Nightingale z lampą to dopiero jest to o co chodzi, wiec nie sądze żeby był kłopot z napędzeniem ( osobiście nie słyszałem ich z lampą)

tymek, 4 Mar 2009, 21:14

>Fajny pokój tylko nie smucą Cię te szarości.

Violet> piknie

Tymek> Z szarzyzny PRLu weszliśmy w czasy kolorowe i widoczne były przegięcia w drugą stronę. Wszystko musiało być "kolorowe". Co też można zaobserwować w przypadku niektórych wklejanych tu "koszmarków" (bez urazy). Na szczęście powoli dochodzimy do stanu wyważenia co pokazuje właśnie ten przykład. Dla mnie mieskzanie ma nie być za bardzo angażujące, po natłoku kolorów obserowowanych na ulicach chcę trochę odpocząć we własnym kącie od tego wszystkiego, a nie być atakowany "kolorkami" ze wszystkich stron. Pamiętam jak kiedyś wpadliśmy na pomysł żeby pomalować kawałek ściany na wiśniowo, ostał się ten kolor 3 dni, katastrofa.

• Pokaż nowe odpowiedzi