Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

tomasz dudzinski, 12 Kwi 2009, 11:22

>żeczywiście to działa , ale mimo to gzdie jest moderacja w takiej sytuacji.

>moim zdaniem powinno się usuwac takie niki z forum

moderacja zostala wycieta, kryzys... ostal sie ino jozwa...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Korzystając z wolnego weekendu zdecydowałem się pogrzebać nieco na strychu, w piwnicy i zmajstrować kilka nowych akcesoriów poprawiających dźwięk ;)

Podpatrzyłem u kolegi forumowicza qmana, sprytny pomysł na platformę antywibracyjną. Mianowicie dwie grube tafle szklane pomiędzy którymi mamy elastyczny materiał, u niego jest to guma.

Postanowiłem rozwinąć i zmodyfikować nieco ten pomysł. Na górę odtwarzacza i przedwzmacniacza położyłem, na całej powierzchni pocięte pod wymiar kawałki wykładziny ;P Ma to tłumić górną blachę klocków. Dodatkowe dociążenie i tłumienie stanowią dwie, duże tafle 6mm szklane pomiędzy którymi mamy również wsadzoną wykładzinę ;P Ponieważ pre jest niższe od CDka postanowiłem przy okazji zrobić gustowną platformę antywibracyjną pod tenże przedwzmacniacz, żeby go podnieść do wysokości CD. Platforma składa się z dwóch mniejszych tafli szklanych z położoną pomiędzy nie wykładziną, trzech kolców, płyty mdf, niżej znów mamy trzy kolce stojące ostatecznie na płycie granitowej.

Materiały:

Tafle szklane z wyciągniętych szyb, ze starej szafki ze strychu. Kolce z nakrętek z włożoną kulką od łożyska. Wykładzina... nie znalazłem gumy, ale właściwości są zbliżone, jest twarda i jednocześnie elastyczna, poddaje się w ograniczonym stopniu ;)

Koszt całej zabawy:

Godzina na szukanie, godzina na montaż, koszt: 0 zł ;P

Ok., teraz można się wyśmiewać :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2325-100007730 1239539779_thumb.jpg

post-2325-100007731 1239539779_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I love the sound of crashing guitars

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

skąd Ty bierzesz w ogóle takie pomysły ??

słyszysz że coszkolwiek się zmienia w dźwięku po obrzuceniu elektroniki kamieniami itp ? :)

w moim przypadku postawienie transportu na granitowej płycie spowodowało, ze dzwięk stał się matowy, bezdzwięczny natomast postawienie kolumn na podstawkach granitowych i kolczch poprawiło go w każdym aspekcie.

Jak postawiłem sprzęt na granitach poprawa była dość wyraźna, wcześniej stał bezpośrednio na podłodze :] Podłogę mam na starych dechach i niestety podczas nieco głośniejszego słuchania wyraźnie czuję jej drgania :/

A to ustrojstwo wyżej zmontowałem ot tak z nudów, dla zabawy ;P Czekam na nowy interkonekt, niestety, przed świętami nie przyszedł, na starym już mi się nie chce słuchać, to też w wolnym czasie postanowiłem stworzyć coś co teoretycznie powinno poprawić dźwięk ;)

Pod CDka przydało by się jeszcze jakąś elastyczną przekładkę dać, ot choćby z gumy. Też powinien stać na kanapce z twardego i miękkiego tworzywa. Kolega robił eksperymenty stawiając odtwarzacz na płycie granitowej i na desce drewnianej, efekty były różne. Przydałaby się taka platforma jak pod przedwzmacniaczem, ale wtedy te dwa klocki nie stałyby równo względem górnych pokryw, dwie szklane tafle które leżą na nich są tak duże, że pasują tylko na dwa, stojące obok siebie urządzenia :]

I love the sound of crashing guitars

Bardzo dobry pomysł. Wykorzystanie różnych materiałów na niwelowanie wibracji daje najlepsze efekty.

Sam pod transport CD używam szkła hartowanego, granitu, gumy i mdf. Polecam podobne rozwiaznia pod CD.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

xniwax xniwax, 12 Kwi 2009, 16:29

>slaw123

>

>Zapraszamy i prosiemy. PROSIEM I WKLEPIAM :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odrazu lepiej (tym bardziej, że nie ma się czego wstydzić) bo w całej okazałosci ale mam wrażenie, że gdzieś to juz widziałem ;)

Całkiem fajny zestaw, tylko pisz małymi literami (nie krzycz) :)

Czyta ;)

PS. napisz za ile kupiłeś tego MF. Bardzo mi się on podoba.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

He, he ... lepsza jazda z foto byłaby przy fish-eye (np. 4.5mm F2.8 EX DC Fisheye HSM)

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

>rudy 102

Tak rudy i w każdym mieszkaniu w bloku koniecznie musi być osobny pokój odsłuchowy (w kawalerkach również jak by ktoś miał wątpliwości).

rudy 102, 15 Kwi 2009, 11:18

zmien wpis o sobie zobaczymy co tam masz pomiedzy...

... uszami bo narazie niewiele widac i slychac

:)

• Pokaż nowe odpowiedzi