Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

>W tygodniu będzie i tak sporo pracy, więc co tam, niech stoi i rozprasza dźwięki.

Proponuje duzy dywan shaggy w tym celu.

?👈

nautilus81

sorry mój błąd, myślałem że widzisz szafę z boku ;-).Przed usherami grały Jm Laby Cobalty miały bas reflex z przodu .Ale brzmienie to była zupełnie inna klasa.

Widzę, że wiele osób zastosowało "kamienne" ściany, tak jak na zdjęciach kolegi studenta1210, czy ktoś miał możliwość porównania przed i po położeniu kamienia? Ciekaw jestem bardzo jaki ma to wpływ na dźwięk.

rafik_fafik

nad TV zmieści się jeszcze jakiś obrazek, a na podłodze masz tyle wolnego miejsca przed lewą kolumną, że możesz zapewnić towarzystwo konikowi w postaci żyrafki, słonika i krasnala Hałabały

>> americano, 19 Gru 2009, 23:54

>rafik_fafik

>nad TV zmieści się jeszcze jakiś obrazek, a na podłodze masz tyle wolnego miejsca przed lewą

>kolumną, że możesz zapewnić towarzystwo konikowi w postaci żyrafki, słonika i krasnala Hałabały

Jeżeli krasnal Hałabała, to obowiązkowo i jego przyjaciele: borsuk, wróbelek, jeżyk, wiewiórka Ruda Kita, niedźwiadek Bury Miś.

Baby Saby raczej też bym nie pominął ...

adam2948, 19 Gru 2009, 23:14

>Witam! Kamień napewno dobrze wpływa,a u kolegi Rafi bardzo fajny klimat oazy.

> Pozdrawiam adam2948.

ktoś, kto wytapetował sobie za ciężki hajc pokój kamieniem napisał, że to nie ma najmniejszego wpływu na dźwięk. Szykajcie kilkadziesiąt stron wcześniej - są foty i wygląda to naprawdę nieźle.

Po za walorami estetycznymi żałował wtopionej kasy.

Chyba jednak gąbki-piramidki są naprawdę lepsze, ale nie każdy je akceptuje ze względów estetycznych

Witam! Bo ktoś myślał,że będą duże zmiany i był po prostu rozczarowany.Nierówności powierzchni wpływają pozytywnie na dżwięk. Pozdrawiam adam2948.

To jest kompromis, moja druga połowa lubi kwiaty i inne takie, wiec się nie wtrącam, ona za to nie wtrąca się do tego co kupuje nowego czego słucham ,jak głośno i o której. Współczynnik akceptacji audiofilizmu przez żonę u mnie stoi na bardzo wysokim poziomie, nie osiągalnym przez większość zarażonych tym wirusem ;) poranna kawa i Vangelis -15 za oknem i pies grzejący nogi - pozdrawiam forumowiczów :)

Marek B., 19 Gru 2009, 23:44

>>> admOSX, 19 Gru 2009, 18:18

>

>Nie masz zbyt dużo dudnienia pod tymi skosami?

Zero dudnienia, jak dla mnie jest nawet trochę przymało basu, ale to chyba wina kolumn, salon ma ponad 50m2 i po prostu są przy małe, z drugiej strony, nie mogę narzekać że nie jest kontrolowany.

Nie sa przy male tylko ne tak graja. 605 maja o wiele wiecej basu, do tego jest wiele nizszy i cieplejszy. Te napewno by dobrze wypelnily basem nawet taka powierzchnie. Ale jak tam pisales wczesniej, w planach masz wiele zacniejsze konstrukcje.

?👈

rafik_fafik,

To jak sobie ktoś urządził pokój to rzecz gustu i jego sprawa.Dużo roślin, bibelotów, bieżnik na ścianie, czyli ogólnie im więcej takich rzeczy tym lepiej(no, ale bez przesady).Jeśli mogę coś podpowiedzieć, to telewizor powinien wisieć centralnie w stosunku do kolumn i jego dolna krawędź mogłaby być nieco powyżej górnych ścianek kolumn.Tak jest u mnie.Poza tym tak się też dobrze ogląda a wielka tafla monitora nie odbija tak bardzo dźwięku z kolumn.Jak się trochę "obrobię", to wkleję foty.Czy takie ustawienie jak teraz, nie zaburza Ci nieco sceny stereo?

Ustawiłem bardziej pod muzykę, filmy to tak przy okazji, tv nie mogę powiesić bo ścianę zrobiłem specjalnie z dziurawki cegły wiec jego waga 50 kg wyklucza to, stal kiedyś centralnie na środku jednak takie ustawienie i lekki skos frontu na podstawce zaowocował lepsza scena stereo.

Jednak z ciekawością czytam rożne sugestie , może coś wynajdę do poprawy. Tydzień temu byli u nas znajomi ze swoimi płytami nooo i stwierdzili ze pomieszczenie jest fajnie zestrojone, do tego pierwszy raz słyszeli lampy :) ale miedzy tym wszystkim pamiętajmy ze chodzi o przyjemność z słuchania muzyki sprzęt i pomieszczenie to wg mnie tylko dodatek, często słucham muzyki z ipoda w podroży i tez mam z tego wiele radości :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

rafal735r, 20 Gru 2009, 14:01

>Nie sa przy male tylko ne tak graja. 605 maja o wiele wiecej basu, do tego jest wiele nizszy i

>cieplejszy. Te napewno by dobrze wypelnily basem nawet taka powierzchnie. Ale jak tam pisales

>wczesniej, w planach masz wiele zacniejsze konstrukcje.

Czekam na premierę nowej serii Gold MA, w obecnej formie GS60 nie do końca odpowiada mi wykończenie głośników plastikowymi obwolutami a serię Platinium jeszcze mnie po prostu nie stać

Od kilkunastu dni jestem szczęśliwym posiadaczem ustrojów 4sound. Efekty? Większa scena - szerokość i głębokość, lepsza lokalizacja żródeł, zdecydowana poprawa kontroli sredniego zakresu...

Ukryta Zawartość

post-17481-100007266 1261440457_thumb.jpg

post-17481-100007267 1261440457_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajnie, ale przydałoby sie też zdjęcie z miejsca odsłuchu.

Zastanawiam sie też (tu juz pod kątem planowanej przeprowadzki) jak grałoby na poddaszu gdyby płyty K-G zastapić boazerią drewnianą lub jeszcze czyms innym (jakies kasetony...?).

Pozatym na poddaszu pod płytami z karton gipsu znajduje sie zwykle gruba warstwa wełny ok 15-25cm odgrodzonej jedynie folią paroizolacyjną, która z sama z siebie stanowi świetny pochłaniacz dźwięku.

Byłem kiedyś na takim niewykończonym poddaszy (tylko wełna + folia) i akustyka była tam fantastyczna - jak w studiu. Żadnego pogłosu, bardzo szybkie wygaszanie dźwięku itd.

Zastanawiam sie czym możnaby pokryć docieplenie żeby wykorzystać tę właściwość wełny. Macie jakieś pomysły, przykłady, fotki?

Pozdrawiam

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

nie wiem co jest fantastycznego w takim martwym, przetłumionym dźwięku, brak wybrzmień i lekkiego pogłosu to śmierć muzyczna :(

masterofdeath6, 22 Gru 2009, 08:35

>nie wiem co jest fantastycznego w takim martwym, przetłumionym dźwięku, brak wybrzmień i lekkiego

>pogłosu to śmierć muzyczna :(

wybrzmienia i lekki pogłos to cechy, które powinny wynikać ze specyfiki nagrania, a nie ze specyfiki pomieszczenia.

idealne pomieszczenie odsłuchowe nie powinno akustycznie nic wnosić od siebie.

mity o "przetłumionym" dźwięku wynikają z przyzwyczajeń do pomieszczeń gdzie dźwięk hula po ścianach, suficie, podłodze ...

wystarczy zastosować aktywny korektor akustyki pomieszczenia i wtedy okaże się jak brzmi płaska charakterystyka układu akustycznego, która powinna być marzeniem każdego fana dobrego brzmienia.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

z tego co wiem glosniki do uzytku domowego

w wiekszosci nie sa projektowane z mysla o max wtlumionym pomieszczeniu

do granic mozliwosci

ja tak jak Master nie lubie takich wygluszonych pomieszczen

i ciarki mi po plecach przechodza na mysl o przesiadywaniu w takiem pokoju

A ja zawsze marzyłem żeby posłuchać muzyki w bibliotece... :)

Charakterystyki Waszych (ale i moich) głosników są podawane dla pomiarów w komorach bezechowych.

• Pokaż nowe odpowiedzi