Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli akustyka może "iść do lamusa" - wystarczy specjalne kolumny i nie ma modów pomieszczenia, strzałek węzłów, efektów SBIR, trzepoczącego echa, długich czasów pogłosu itp. Panie Kisiel GRATULUJĘ!!!

kolego nie drwij proszę, rozumiem Twoją wątpliwość, szanuję wiedzę w tej dziedzinie ale nie możesz podważać tego co "nausznie" słyszę w swoich warunkach :))

zapewniam jest wspaniale, zapraszam wszystkich wątpiących i niedowierzających, że przy takim ustawieniu, żadne strzałki, efekty SBIR, echa, pogłosy nie występują...powtórzę: nie występują! i bez głupich drwin i żartów proszę...nie po to tu jesteśmy:)

p.s. dzięki za uznanie dla kolumn:) to naprawdę wyjątkowa konstrukcja jak dla mnie oczywiście

Edytowane przez slaaawek

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

kolego nie drwij proszę, rozumiem Twoją wątpliwość

Nie miałem zamiaru drwić. Twoje prawo być zadowolonym z tego co masz. Napisałem tylko, że pewnych praw fizyki nie da się przeskoczyć.

Kolumny masz naprawdę bardzo fajne. Pozdrawiam

Edytowane przez Imacman

Nie miałem zamiaru drwić. Twoje prawo być zadowolonym z tego co masz. Napisałem tylko, że pewnych praw fizyki nie da się przeskoczyć.

Kolumny masz naprawdę bardzo fajne. Pozdrawiam

Imacman dzięki Tobie także za uznanie dla tych kolumn...ja także od wczoraj jestem nimi zachwyconym, ciesze się jak dziecko:)

a praw fizyki nie przeskoczymy, to prawda... jednak jeśli pewne wielkości fizyczne dotyczące złej akustyki są poniżej pewnego progu percepcji - nieodczuwalne dla konkretnego osobnika:), to nawet jeśli są obecne (co wykryją odpowiednie mierniki) to są zaniedbywalne - bo ich nie wykrywam podczas odsłuchu. Reasumując niesprzyjające pogłosy, echa itp, być może są, jednak w odsłuchu czy to głośnym umiarowanym lub cichym nie stwierdza się ich w moich konkretnych warunkach.

Wierzcie proszę:) Jeśli nie - zapraszam:))

Wierzcie proszę:) Jeśli nie - zapraszam:))

Sławku, ja Ci wierzę i potwierdzam, że masz fajny zestaw i pomieszczenie. Tylko jestem taki wredny typ, co czasami twierdzi, że można lepiej, co nie oznacza, że musisz chcieć lepiej.

Tak brzydkie, że aż piękne. Chyba. Co na to żona?

żonie niestety przeszkadza ich potężny wygląd, to prawdziwe kolosy, 60kg żywej wagi...ale ma to też swoje zalety:))

Sławku, ja Ci wierzę i potwierdzam, że masz fajny zestaw i pomieszczenie. Tylko jestem taki wredny typ, co czasami twierdzi, że można lepiej, co nie oznacza, że musisz chcieć lepiej.

zawsze można lepiej, w każdych warunkach...jak to Polacy... gdy tylko chcesz się czymś istotnym dla Ciebie cieszyć zaraz znajdzie się ktoś, kto wytknie: zawsze można lepiej:))) uwielbiam to...ale ja już dziękuję, posłucham tego co mam...mimo strzałek, echa, odbić...mimo braku zależności geometrycznych...gram i nie oglądam się na nic:))))

dzięki Imacman:) - pozdrawiam Cię

Na początek kolumny są naprawdę super. Sam chętnie bym takie przygarnął. Przetworniki wybitne więc naprawdę nic to tylko słuchać.

probowaliśmy różnych ustawień z Panem Kisielem, wykonawcą kolumn...nie potrzeba nic do przodu wystawiać, nie potrzebują te głośniki powietrza z tyłu, zapewniam, to specjalna konstrukcja przewidująca ewentualną bliskość ściany, kolega by się zdziwił ale jest rewelacja!!! zero niepożadanego basu czy dudnienia!!!!

To teraz tak, cokolwiek można zaprojektować to można uwzględnić obecność ścian. Gdzie przy każdym ustawieniu płaszczyzna daje około +3 dB więc w twoim przypadku siłą rzeczy jest +6dB (podłoga + ściana za). Jeśli pan Kisiel przy projektowaniu zakresu nisko tonowego w taki sposób wybrał charakterystykę by opadała dość wcześnie i łagodnie. To bliższe ustawienie przy ścianie nie powinno robić problemu i zyskujemy na liniowości. Choć jeśli stroił bardziej liniowo (bez uwzględnienia ścian) to ustawienie przy ścianie wzmacnia bas dodatkowo co jest bardziej dokuczliwe.

Co do braku dudnienia to kolumny te, pomiarowo są naprawdę bardzo liniowe. Porównując np z czym na scanach to zupełnie inna liga. Więc stawiam, iż twoje odczucia są pozytywne właśnie ze względu na tak a nie inaczej zestrojony zakres nisko tonowy.

Ewentualnie mogą być bardzo kierunkowe co sprawia że sweet point jest mniejszy ale kolumny są mniej wrażliwe na pomieszczenie. Ale ta kwestia jest do sprawdzenia bo trzeba znać charakterystyki kierunkowe przetworników.

a praw fizyki nie przeskoczymy, to prawda... jednak jeśli pewne wielkości fizyczne dotyczące złej akustyki są poniżej pewnego progu percepcji - nieodczuwalne dla konkretnego osobnika:), to nawet jeśli są obecne (co wykryją odpowiednie mierniki) to są zaniedbywalne - bo ich nie wykrywam podczas odsłuchu. Reasumując niesprzyjające pogłosy, echa itp, być może są, jednak w odsłuchu czy to głośnym umiarowanym lub cichym nie stwierdza się ich w moich konkretnych warunkach.

To teraz bardziej konkretnie. Najbardziej nielinowy i o największych zniekształceniach jest twój pokój. Nie ma nic w torze audio co pogarszało by bardziej odsłuch niż pomieszczenie w jakim słuchamy muzyki. Z racji że mózg człowieka i jego zmysły są dość rozbudowane to radzi on sobie z wieloma problemami, np. złą akustyką pomieszczenia, ale....

Średnie wahania natężenie dźwięku w punkcie odsłuchu to jest ok 15 dB i więcej. To jest baaardzo dużo. Gdzie dla porównania na pomiarach kable nie grają a wszyscy słyszą.... No a tutaj na pomiarach wyjdą na 100% "Alpy".

Nie chcę Cię pouczać, ale zrób sobie pomiar akustyki a przerazisz się jak niewrażliwy jest twój słuch. Zdjęcia wystroju jaki posiadasz upewnia mnie w 100% że wszystkie efekty wymienione przez Imacman'a na pewno występują w twoim pomieszczeniu. Nie neguję tego że może Ci to nie przeszkadzać czy nie odczuwasz tego. Ale mówienie że te efekty nie istnieją u Ciebie jest wierutną bzdurą.

zapewniam jest wspaniale, zapraszam wszystkich wątpiących i niedowierzających, że przy takim ustawieniu, żadne strzałki, efekty SBIR, echa, pogłosy nie występują...powtórzę: nie występują! i bez głupich drwin i żartów proszę...nie po to tu jesteśmy:)

Oczywiście mój post nie jest żartem czy głupią drwiną. Raczej zależy mi na uświadomieniu Ciebie że masz jeszcze dużo do zrobienia z najbardziej nieliniowym elementem swojego toru. Jakim jest pomieszczenie odsłuchowe. Uwierz mi że obniżenie czasu pogłosu, pozbycie się niepożądanych modów sprawi że twoje kolumny zagrają jeszcze lepiej. Dodatkowo rozproszenie pierwszych odbić jeszcze spotęguje ten efekt. Okaże się potem że te kolumny potrafią zagrać jeszcze lepszym dźwiękiem. Zdaję sobie sprawę że jest to kłopotliwa kwestia bo sam zabieram się do tego już od długiego czasu a jeszcze nic nie zrobiłem. Ale też nie udaje że problem nie istnieje.

No i jeszcze raz gratuluje kolumienek :)

Pozdrawiam Arczi

Edytowane przez arczi87

Arczi dzięki za uświadomienie, zrobiłes to z klasą....aczkolwiek kochani, nie możecie nic więcej stwierdzić na podstawie kawałka ściany na zdjęciu... do odsłuchu rozkładam sobie dywan:)), ważne jest miejsce odsłuchu...nie wiecie gdzi esobie siedzę a to jest bardzo ważne, nie widzicie umeblowania, pozostałych ścian....

Doprawdy trzeba być geniuszem aby stwierdzić na podstawie wycinkowych zdjęć, że jest źle w moim pomieszczeniu...

Ale rozumiem, pomiary konieczne...co ewentualnie jeszcze mógłbym zrobić aby zagrało?

Proszę o rady

.aczkolwiek kochani, nie możecie nic więcej stwierdzić na podstawie kawałka ściany na zdjęciu... do odsłuchu rozkładam sobie dywan:)), ważne jest miejsce odsłuchu...nie wiecie gdzi esobie siedzę a to jest bardzo ważne, nie widzicie umeblowania, pozostałych ścian....

Doprawdy trzeba być geniuszem aby stwierdzić na podstawie wycinkowych zdjęć, że jest źle w moim pomieszczeniu...

Chodzi o to że akustyka to dość wredna kwestia. Tutaj nie grają złote wtyki czy sezonowana miedź furutecha. Stosowane rozwiązania najczęściej są wielkie powierzchniowo i często nie mobilne. No i kwestie estetyczne też są dyskusyjne :). Stąd też rzut na kwestię ustawienia, kolumn, ścianę między nimi, panele i coś tam można już wnioskować.

Tyle że nawet dywan + ogromna meblościanka za Tobą nie zrobi wielkiej rewolucji.

Jeśli faktycznie chciał byś rad to zakładka akustyka przywita z miłą chęcią.

Choć nie wiedzieć czemu dalej mam wrażenie że coś ironią wieje w twoim poście :)

Co do kolumn to nie ukrywam że dalej żałuję że dokładnie te nie stoją u mnie w pokoju :(

Edytowane przez arczi87

gram i nie oglądam się na nic:))))

I to to jest najważniejsze.

Co do kolumn to nie ukrywam że dalej żałuję że dokładnie te nie stoją u mnie w pokoju :(

Kolumny faktycznie wyglądają imponująco i pewnie wybornie "grają"

....chyba taki co wszystko wie lepiej i tylko czyha na tych co wstawia swoje fotki zeby im powiedziec ze maja nie tak ...

aaaa tak tych dwoch panow to geniusze i wyrocznie ...na lepszych trafic nie mogles

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

Sławek- gratuluję sprzętu, bardzo ładnie,schludnie,efektownie to wygląda, bez zbędnego przeładowania. Kolumny jeśli brzmią tak jak wyglądają to tylko pozazdrościć. Pozdrawiam.

Kolumny Redachtora na oko bardzo fajne, jak dla mnie osobiście lepiej im jednak w maskownicach. Ciepło wydobywające się z Myryada nie "upiecze" Ci aby tego CD-ka?

Pozdro,

Yul

Kolumny Redachtora na oko bardzo fajne, jak dla mnie osobiście lepiej im jednak w maskownicach. Ciepło wydobywające się z Myryada nie "upiecze" Ci aby tego CD-ka?

Pozdro,

Yul

Zgadzam się z Tobą, że lepiej wyglądają w maskownicach...dla celów poglądowych i foto zdjąłem je tylko...normalnie to słucham z maskownicami

Myryad to taka bestia, że aby go zagrzać to trzeba mocno i na długi czas go podkręcić...a jeśli juz się grzeje to tylko w tylnej części obudowy, tak że tam nawet nie sięga odtwarzacz...jest więc zupełnie bezpieczny

Dziękuję wszystkim za uznanie dla tych "skrzyneczek"

Cholera ciesze się nimi jak dzieciak:))) bo grają a nie udają ze grają, choć wiadomo, że gra cały system - to bez dwóch zdań

Z Panem Kisielem testowaliśmy otwarcie i zamknięcie tylnego bas refleksu. Bałem się bardzo że taka bliska odległość od ściany spowoduje nadmiar basu i innych niepożądanych objawów i byłem przekonany, że musi być zamknięty tylni BR.

Na wielu płytach CD, z różnymi poziomami głośności JEDNOZNACZNIE OKAZAŁO SIĘ ŻE NALEŻY OTWORZYĆ TYLNI BR.

UWIERZYŁBYŚ? Tak więc mam dwa BR otwarte

Szok, wiem, to jest niesamowite..ale tak jest. Jest normalny basik - bez nadmiaru, dudnienia itp. Rewela jak ja to określam:)

Edytowane przez slaaawek

A to mój skromny zestawik.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9209-0-64315200-1335946751_thumb.jpg

post-9209-0-69057900-1335946760_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Blady99

Sprzęt piękny, tylko pozazdrościć. Pytanie, czy dobrze widzę, że masz "otwartą" prawą stronę pokoju?

Niezłe bydlaki te 803D!

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Faktycznie piękny sprzęt. Zacne kolumny, zacne wzmocnienie.

Pytanie mam tylko, czy scena jest równomiernie budowana i czy nie masz przesunięcia jej środka ze względu na otwartę przestrzeń obok prawej kolumny.

U siebie z jednej strony mam okno i przesunięcie środka sceny było wyraźne i b. irytujące. namęczyłem się i w końcu to zniwelowałem, ale było naprawdę trudno i napsuło mi to krwi.

Powrót po dłuższej przerwie...

a umnie nie ma przesuniecia, scena jest idealnie w środku.

A co z prawym bocznym pierwszym odbiciem, jest jakoś zaadoptowane akustycznie? Różnie ustawione kolumny względem ścian mają też różne efekty SBIR co skutkuje różnicami w reprodukcji niskiego pasma.

Zona nie pozwala na zadne ustroje. a efekt SBIR nawet nie wiem co to jest:)

Zapytałem o adaptację miejsca prawego pierwszego odbicia, bo twierdzisz, że prezentacja sceny jest idealna. Zastanawia mnie coś takiego, że potraficie słyszeć doskonale zmianę kabli, IC, lamp, podstawek pod kolumny, sieciówek a nie potraficie usłyszeć zjawisk fizycznych. Rozchodzenie dźwięku podlega pewnym określonym prawom i nie da się ich ominąć. Przeważnie wydaje się, że wszystko jest ok, ale niestety albo tego nie słyszycie, albo ignorujecie. Zacytuję tu słowa mojego znajomego, które bardzo pasują w tym miejscu:

"Wielu ludzi ma sprzęt takiej klasy, że ja pewnie nawet nie będę miał możliwości posłuchania takiego, a jednocześnie wstawione to jest do beznadziejnych pomieszczeń, gdzie nie ma prawa grać, bo jak piszesz 'fizyki nie przeskoczysz'"

Oczywiście zaraz odezwą się forumowicze, że się czepiam i że to nie moja sprawa, że komuś podoba się brzmienie jego zestawu - w pewnym sensie ma racje - nic mi do tego. Może walczę z wiatrakami, ale nie mam zamiaru nikomu szkodzić lub drwić, chcę tylko uświadomić, że z takim cudownym sprzętem można jeszcze lepiej i to o wiele lepiej.

Pozdrawiam i przepraszam jak kogoś uraziłem.

Oczywisce ze można duzo lepiej i zdaje sobie z tego sprawe. Tylko patrzac na forum tylko garstka ludzi ma adaptacje akustyczna pokoju zrobiona (nie mylic z przyklejeniem 1 dyfuzora za kolumnami albo 2 pianek na scianie). Nie napisalem też że prezentacja sceny jest idealna, tylko że scena jest po środku (czyli nie ucieka mi nic w prawo bądź lewo). To tak jak z samochodem..po co komu porsche, jak nie ma gdzie w PL pojezdzic.. Wczesniej mialem sprzet gorszej klasy, zaczynalem od B&W 703 i z każdy upgrade sprzetu szedl w parze z poprawą dzwięku. Co zrobić...taki żywot czlowieka:) Poza tym adaptacja pokoju to ok 30 kzł, jak by nie było...

To tak jak z samochodem..po co komu porsche, jak nie ma gdzie w PL pojezdzic.

Super to ująłeś :)

Ciekawe jakby Twój sprzęt zagrał w odpowiednio przygotowanym pomieszczeniu? Kiedyś "chorowałem" na CD Electrocompanieta :) a u Ciebie zobaczyłem cały zestaw.

Poza tym adaptacja pokoju to ok 30 kzł, jak by nie było...

Można znacznie taniej, ale trzeba zrobić to z głową.

Oczywiście zaraz odezwą się forumowicze, że się czepiam i że to nie moja sprawa, że komuś podoba się brzmienie jego zestawu - w pewnym sensie ma racje - nic mi do tego

...nie powiem ze mnie nie kusilo ...ale Ty sie Imacman juz sam tak pieknie pograzasz....ludziska juz widza ze nie ma zestawu ktoregobys nie skrytykowal... Edytowane przez fish75

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

• Pokaż nowe odpowiedzi