Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Imacman - jest tylko jedno określenie dla opisania Twojego pokoju odsłuchowego : REWELACJA! Aż miło widzieć, że są na naszym forum ludzie z taką wiedzą o akustyce, i aż trudno uwierzyć że te ustroje są Twojej produkcji - bo prawdę mówiąc, wyglądają jakby były robione przez jakiegoś artystę-rzemieślnika na zamówienie, za niebotyczne sumy. Chciałbym się kiedyś przekonać jak słucha się w tak zaadoptowanym pomieszczeniu, a tym bardziej chciałbym samemu takowe posiadać - nie wychodziłbym z niego dopóki starczyłoby mi płyt/plików do odsłuchu.

Edytowane przez pdi90

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Imacman - jest tylko jedno określenie dla opisania Twojego pokoju odsłuchowego : REWELACJA!

Dziękuję za dobre słowa - powoli to idzie, ale zawsze do przodu. Jest jeszcze parę rzeczy do poprawienia i zrobienia - postaram się opisywać i fotografować na bieżąco.

Imacman szacun, Twój pokój z tymi ustrojami robi wrażenie i zawsze można coś podpatrzeć

Edytowane przez Imacman
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Może taniej i prościej będziezmienić kolumny? :)

Kurde, jak to jest ładne... może w studiu nagraniowym.

Czy mi się zdaję, czy na podłodze panele? Oj, walkę z akustyką zacząłbym od tego elementu.

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Imacman, fajny pokój , zazdroszczę :-) ,ustroje też robią wrażenie, ja bym tylko chyba odsunął kolumny jeszcze od bocznych ścian, ale nie wiem jaką masz szerokość pomieszczenia może tak jest optymalnie dla szerokości sceny.

Za namową kolegów z zacięciem ekologicznym postanowiłem przygarnąć parę kwiatków do pokoju, przybyło też trochę ustrojów (akustycznych) - ustawienie eksperymentalne - powiem szczerze, że nie spodziewałem się aż takiej poprawy w reprodukcji muzyki. Niestety w chwili obecnej grube zasłony na okna poza zasięgiem.

Jak ma koś możliwość posłuchania w takiej lub podobnej konfiguracji, to gorąco polecam - opad szczęki gwarantowany.

P.S. Przepraszam za jakość fotografii - robione pod światło.

Bardzo ładnie czekamy na opis wrażeń;-)

A te nowe panele robiłeś sam tak?

Czy mi się zdaję, czy na podłodze panele? Oj, walkę z akustyką zacząłbym od tego elementu.

Panele są dość solidne i na obecną chwilę nie myślałem nad wymianą - może kiedyś będą deski.

ja bym tylko chyba odsunął kolumny jeszcze od bocznych ścian, ale nie wiem jaką masz szerokość pomieszczenia może tak jest optymalnie dla szerokości sceny.

Niestety pokój jest dość wąski (333 cm), dlatego to tak ustawiłem.

Po bokach kolumn zastosowałem 10 cm panele z wełny mineralnej i 10 cm pustką powietrzną.

Imacman, ale przyznaj się ... to Twoja samotnia, bo nie wierzę, że jakaś laska by łyknęła takie wnętrze :-P

Wydaje mi się, że trochę mało tłumienia w tym pokoju, a za dużo rozpraszania.

A co masz na suficie? Farbę, czy coś jeszcze?

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Bardzo ładnie czekamy na opis wrażeń;-)

Tak jak już wcześniej pisałem, wysoki procent rozpraszania niweluje zjawisko filtra grzebieniowego - po ludzku pisząc - dźwięki odbite nie wpływają tak na dźwięki bezpośrednie wydobywające się z kolumny i trafiające prosto do naszych uszu. Muzyka staje się czytelniejsza. To tak jakbyś czytał tekst z zasłoniętymi pewnymi wyrazami - sens zdania pewnie byś zakumał, ale nie widzisz całego zdania. A takie rozproszenie powoduje, że masz wszystkie "wyrazy" (muzyczne) są widoczne i całość jest czytelna bez zakłamań i podbarwień.

Imacman, ale przyznaj się ... to Twoja samotnia, bo nie wierzę, że jakaś laska by łyknęła takie wnętrze :-P

Tu kolega jest w błędzie, już kiedyś pisałem o mojej życiowej sytuacji i tym szczęściu posiadania super wyrozumiałej partnerki.

Tłumienie jest, ale ukryte - bardziej zależy mi na absorpcji niskotonowej, niż szerokopasmowej.

A co masz na suficie? Farbę, czy coś jeszcze?

Na suficie chwilowa prowizorka - panel z wełny mineralnej w miejscu pierwszego bezpośredniego odbicia.

A te nowe panele robiłeś sam tak?

Dyfuzory robi mój dobry znajomy - profesjonalna robota - sklejka egzotyczna wycinana ploterem sterowanym komputerem.

Reszta wykonana własnoręcznie.

Tak jak już wcześniej pisałem, wysoki procent rozpraszania niweluje zjawisko filtra grzebieniowego - po ludzku pisząc - dźwięki odbite nie wpływają tak na dźwięki bezpośrednie wydobywające się z kolumny i trafiające prosto do naszych uszu. Muzyka staje się czytelniejsza. To tak jakbyś czytał tekst z zasłoniętymi pewnymi wyrazami - sens zdania pewnie byś zakumał, ale nie widzisz całego zdania. A takie rozproszenie powoduje, że masz wszystkie "wyrazy" (muzyczne) są widoczne i całość jest czytelna bez zakłamań i podbarwień.

Czyli dostajesz wszystko to co oferuje kolumna (Głośnik) a nie sztuczne odbicia od ścian itp. jeżeli dobrze rozumuje;-)

Musi to być ciekawe z chęcia bym posłuchał takiego zestawienia bez paneli itp. i z nimi;-)

Czyli dostajesz wszystko to co oferuje kolumna (Głośnik) a nie sztuczne odbicia od ścian itp. jeżeli dobrze rozumuje;-)

Dobrze rozumujesz - dźwięk rozproszony wpływa znacznie mniej na falę bezpośrednią, niż dźwięk odbity bezpośrednio. Został mi do zaadoptowania jeszcze sufit, aż się "boję" rezultatów :)

W planach są jeszcze dodatkowe panele z wełny mineralnej i odpowiednio udrapowane zasłony z pluszu dekoracyjnego.

Elementy tłumiące są pod sklejką z otworami (siatka binarna).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Może taniej i prościej będziezmienić kolumny? :)

W jakim celu? Nawet najlepsza kolumna nie zagra fajnie/pełnią swoich możlwości w kiepskich warunkach akustycznych. Natomiast dobre warunki akustyczne pozwolą nawet z budżetowych konstrukcji wycisnąć więcej.

Powrót po dłuższej przerwie...

Gość partick

(Konto usunięte)

Nawet najlepsza kolumna nie zagra fajnie/pełnią swoich możlwości w kiepskich warunkach akustycznych.

Natomiast dobre warunki akustyczne pozwolą nawet z budżetowych konstrukcji wycisnąć więcej.

różne modele kolumn danego producenta są projektowane pod różne pomieszczenia - rzecz jasna mogą sobie na to pozwolić tylko firmy z odpowiednim zapleczem i doświadczeniem.

wystarczy tylko dobrać odpowiednie kolumny - mając świadomość, że w budżetowym pokoju, hajendu nie uzyskamy ;)

A co masz na suficie?

Takie cuś - czyli PT80 na łańcuchach :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Imacman
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Imacman.

Gratuluje... ale nie urządzenia pokoju (bo to teoretycznie każdy może). Gratuluję małżonki, że Ci na to pozwoliła (bo tak nie każdy może) :)

Edytowane przez masza1968
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Małżonka zdaje się nie wytrzymała z materacem na suficie...

Ale jeśli to ma się przeobrazić z produkcji garażowej w komercyjną, to czemu nie? Cel uświęca środki. Podobno :)

Edytowane przez frywolny trucht

Gorzej, jak ten tapczan z sufitu na łeb się nagle zwali...A może nie gorzej - może wtedy przyjdzie opamiętanie.

Yul - zobacz ilu tu tapczanów "poustawiali" :) tam to będzie dopiero super spadanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jesteś wstanie podać jakieś opracowanie jak zachowują się panele podłogowe w jakimś konkretnym paśmie częstotliwościowym?

No i chętnie przeczytam jakie kroki podejmiesz w walce z panelami. No bo czymś je chcesz zastąpić, tylko czym?

Gorzej, jak ten tapczan z sufitu na łeb się nagle zwali...A może nie gorzej - może wtedy przyjdzie opamiętanie.

Ja równie sympatycznie i bez złośliwości zapytam: W jakim to gniazdku miłośnik winylu słucha?

Rozumiem, że tam tapczanu na suficie nie uświadczymy? Dyfuzor gdzieś wyszedł a szeroko pasmowe panele są niepotrzebne...

Ludzie gość zrobił coś swoimi rękami, co realnie wpływa na akustykę. Zarówno "tapczan" na suficie jak i rura kanalizacyjna w szafce. Wszystkie te zmiany są na plus, widoczne na pomiarach i łatwe do usłyszenia. No ale, nie zaszkodzi skrytykować, żeby mu się nie wydawało, że ma lepiej niż pewne grono nietoperzy...

Ale jak by sobie kabel nowy wstawił to było by cmokanie, zachwyty... Pytanie o separację, o scenę i o wszystkie inne kwestie w których najdroższy przewód nie ma startu do dyfuzora.

Ludzie gość zrobił coś swoimi rękami, co realnie wpływa na akustykę. Zarówno "tapczan" na suficie jak i rura kanalizacyjna w szafce. Wszystkie te zmiany są na plus, widoczne na pomiarach i łatwe do usłyszenia. No ale, nie zaszkodzi skrytykować, żeby mu się nie wydawało, że ma lepiej niż pewne grono nietoperzy...

Ale jak by sobie kabel nowy wstawił to było by cmokanie, zachwyty... Pytanie o separację, o scenę i o wszystkie inne kwestie w których najdroższy przewód nie ma startu do dyfuzora.

Bardzo MĄDRA WYPOWIEDZ!!!

POZDRAWIAM I TAK TRZYMAJ Imacman;-)

BO KOLEGA NIE ROBI TEGO TYLKO DLA SIEBIE;-) JEDNAK WSZYSTKO MOŻNA ZNALEŚC I CZEGOŚ SIE NAUCZYĆ

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Ludzie gość zrobił coś swoimi rękami, co realnie wpływa na akustykę. /.../

Ale jak by sobie kabel nowy wstawił to było by cmokanie, zachwyty...

Trafiłeś w sedno. Miałem to samo wrażenie.

Aby wplyw zieleniny byl bardziej zauwazalny musialbys pozbyc sie wiekszosci pozostalej adaptacji. Teraz kwiatki sa milym uzupelnieniem wnetrza, moze specjalnie nie pomagaja ale zawsze cos daja. No i nadaja lepszy nastroj a to tez znaczaco wplywa na jakosc odsluchu. :)

Tylko dales strasznie paskudny material na te panele...

server unreachable;--

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

A nieeee, to teraz będzie brutalnie. Wbrew pozorom życzę by Icemanowi się wiodło. To co zrobił, plus doświadczenie, nie powinno pozostać na poziomie uwalenia sobie pokoju magicznymi gratami i dziwnymi szmatami, zapewne w dwupokojowym, mieszkaniu. Bo to by była kpina, szaleństwo, odchyła starego faceta, któremu się przypomniały jakieś dziecięce bzdety i się zamknął w tej puszcze by uciec przed światem.

Jeżeli rachunek krzywd i korzyści ma być dodatni chyba już czas.

nieśmiało puszczać to na rynek. Inni też tak zaczynali :)

Krótko- jesli to etap prowadzący do puszczenia konkretnego produktu na rynek- jestem za!

I to będzie bardzo zabawne, bo StaryM w sekundę zmieni front. Od przyjacielskiego poklepywania zapisze się do grona antyszatanskiego audio voo doo. Będzie kupa śmiechu, ważne byś się Iceman zdecydował na pierwszy krok!

Gość StaryM

(Konto usunięte)

I to będzie bardzo zabawne, bo StaryM w sekundę zmieni front.

Wolałbym, abyś sobie gęby mną nie wycierał. Aczkolwiek przy poparciu moderacji zapewne możesz mieć to gdzieś.

A kwoli wyjaśnienia, bo jeszcze ci ktoś uwierzy. Nie muszę i nie zamierzam zmieniać żadnego frontu. Nie prowadzę żadnej wojny i nie widzę żadnego frontu. Nie muszę też zmieniać zdania na temat elementów wystroju akustycznego, bo akustyka jest dość ścisłą nauką i nie ma w niej miejsca na udawane efekty.

Nie jestem przekonany, czy sam bym aż tyle absorberów, dyfuzorów i rezonatorów wstawił, trochę to jak dla mnie za dużo. Ale może dlatego, że ja nie jestem audiofilem. Tak czy inaczej podziwiam gościa za determinację i wkład pracy i za to co umie, i czym się z innymi dzieli. Ale może się mylę i to ty masz jakiś realny wkład w pomoc innym ludziom w ich dylematach? Może rzuć jakieś przykłady komu i gdzie pomogłeś?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Tak czy inaczej, przestaniesz podziwiać jak ci przyjdzie za taki dyfuzor zapłacić. Jestem o tym przekonany.

"Gwoli"- http://www.sjp.pl/gwoli

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Tak właśnie się zastanawiałem, czy ktoś zwróci uwagę. Miało być "kwoli" (ku woli) celowy archaizm.

PW. Pisanie o ortografii w wątku, jest niczym innym, niż próbą zdyskredytowania oponenta w rozmowie.

Jeżeli ktoś wali byki w stylu "pułka" lub "wierza" to czasami trudno się powstrzymać od komentarza:)

Jasne, o ile nie ma to na celu zdobycia przewagi nad rozmówcą.

Jak widać jednak naczelnym bóstwem jest tutaj relatywizacja. :P

Co wolno paltonowi i frywolnemu truchtowi to nie wolno innym.

Oczywiście u ciebie nie była to żadna chęć "zdobycia przewagi nad rozmówcą" tylko irytacja błędem w tak oczywistym i powszechnie używanym wyrazie.

Życzę zdrowia.

Edytowane przez StaryM

O jakim płaceniu mowa? Z mojej wiedzy wynika, że kolega Imacman pomógł nieodpłatnie w ramach posiadanej wiedzy w zakładce "akustyka" już wiele razy, czego nie można niestety powiedzieć o naszej zakładce stereo, gdzie coraz częściej usiłuje się lansować gnioty o marginalnym znaczeniu dla toru audio, żądając za to grubą kasę.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

ważne byś się Iceman zdecydował na pierwszy krok!

frytowy ruchcie nie przekręcaj mojego nicka :) Po drugie może Iceman sobie nie życzy abyś coś mu insynuował :)

• Pokaż nowe odpowiedzi