Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega może być przekonany, ale fizyka jest nieubłagana

sobie można, ale nieładnie źle życzyć innym

Ponabijajcie się też ze mnie:D

Ekstremalnie skomplikowane ustroje akustyczne - bastrapy w rogach za sugestią strony AudioPhysic'a (śpiwory owinięte poduszką) oraz półki z płytami w miejscu pierwszych odbić wyznaczanych lusterkiem.

Fajne?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

cóż, bardziej przemyślane niż Szymon1, tyle powiem

Ukryta Zawartość

Graaf pochwalisz się Swoim genialnym systemem i pomieszczeniem bo widzę, ze cos Cie wyraźne boli. O akustyce masz zerowe pojęcie więc może cos o elektrostatach dodasz. Doświadczenia pewnie Ci nie brakuje :)

A ja powiem tylko tyle. Panie Szymon1 - REWELACYJNE warunki do odsłuchu. Podziwiam, zazdroszczę (bez zawiści), i szczerze życzę sobie i innym warunków zbliżonych do tych z którymi obcuje Pan na co dzień. Co do niektórych (nie merytorycznych) wypowiedzi: Człowiek się wyprostuje, ale prostactwo z niego nie wyjdzie. Jestem przekonany, że osoba dysponująca takimi "zabawkami" nie zaadoptowała pomieszczenia odsłuchowego na chybił trafił. Taka mała dygresja: ta nasza pasja powinna łączyć, a nie dzielić... Tak jak sama muzyka.

Dziękuje serdecznie. Z zazdrością spotykam się często ale pisze na forum i dziele się swoją wiedzą dla takich ludzi jak Pan.

Ponabijajcie się też ze mnie:D

Ekstremalnie skomplikowane ustroje akustyczne - bastrapy w rogach za sugestią strony AudioPhysic'a (śpiwory owinięte poduszką) oraz półki z płytami w miejscu pierwszych odbić wyznaczanych lusterkiem.

Fajne?

Ukryta Zawartość

Tu się nie ma co nabijać, tylko trzeba coś z tym zrobić. Normalnie aż żal sprzętu, który się w takich warunkach marnuje. Wielkie nieszczęście tych kolumn polega na tym, że są trochę za niskie, bo gdyby miały kilka cm więcej to nie pozwoliłyby się wepchnąć w ten kąt, do którego je zesłałeś. Telewizor stoi wyżej to się wybronił, co zresztą pogorszyło jeszcze sytuacje, bo przy takim ustawieniu dzieli ci scenę na pól i w miejscu odsłuchu zamiast panoramy stereo słyszysz prawy i lewy kanał osobno.

Potrafię zrozumieć źle ustawione kolumny w ciasnym, zagracomnym pomieszczeniu, bo czasem inaczej sie po prostu nie da. Ale tutaj, przy takiej ilości wolnego miejsca na poprawne rozstawienie bazy nie umiem tego pojąć. No chyba, że pokój urządzała żona i w związku z tym inna aranżacja jest niemożliwa pod groźbą WZG.

Ukryta Zawartość

potrzebne Kolegom tytuły, żeby takie proste rzeczy zrozumieć?

to proszę, może na początek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dziele się swoją wiedzą

ludzie jednak wstydu nie mają

<br />może cos o elektrostatach<br />

na wypadek gdyby zalecone lektury były zbyt trudne może niech jeden z producentów - Martin Logan - przemówi:

...panels maintain relatively limited vertical dispersion, which minimizes undesirable floor and ceiling reflections. And they do so naturally, without resorting to tricks such as multi-driver arrays or to horns, which create other problems of their own.

Ukryta Zawartość

odbicie od sufitu jest zminimalizowane, to jest podstawowa fizyka i sami producenci na to wskazują i nawet podkreślają, że to ważna przewaga wysokich paneli elektrostatycznych nad typowymi głośnikami dynamicznymi

co zatem robi ten dyfuzor na suficie? co właściwie rozprasza? czy osoba, która go tam umieściła ma jakiekolwiek pojęcie, o tym co robi?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez graaf

Drogi Graaf widzę, że lubujesz się we wklejaniu opisów z internetu których nie pojmujesz.

Wklej wreszcie zdjęcia Swojego pomieszczenia i systemu, pokaż nam maluczkim jak powinno się wykonać prawdziwą adaptację!

Wytłumaczę Ci ostatni raz bo widzę, że masz straszne trudności z pojęciem istotnej kwestii. W systemie hi-endowym (nie technics, yamaha, philips) zwraca się uwagę na wszystkie aspekty poprawy brzmienia.

Zminimalizowane odbicie od sufitu nie jest jednoznaczne ze zlikwidowane. Jesteś w stanie to pojąć? Dyfuzor sufitowy wykonywany był po przeprowadzeniu wnikliwych pomiarów i służy do maksymalnego wygładzenia całej charakterystyki w moim pomieszczeniu bez utraty eteryczności góry pasma. Różnica po zamontowaniu jest olbrzymia ale żeby to sprawdzić nie wystarczy klepać w klawiaturę i/lub wklejać kolejne linki z internetu. Co gorsza dla ciebie często goszczą u mnie zestawy tradycyjne np. takie jak poniżej.

Z niecierpliwością czekam na Twoje rarytasy i dalszy opis Twych rozległych doświadczeń na polu hi-endowego sprzętu audio i elektrostatów. Póki co zero konkretów.

Szymon poczekaj graf musi coś z sieci ściągnąć :) licznik pod zdjęciem to nie tytuł naukowy hehe

Czekam na tą referencję Graafa i się doczekać nie mogę. Zupełnie nie wiem dlaczego :)

Ukryta Zawartość

post-58347-0-13279400-1428413879_thumb.jpg

post-58347-0-15330200-1428413901_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Szymon1

Ładny lakier ;)

to chyba najlepszy komentarz, super lakier i w ogóle, totalne wyczesanie, taka kasa, ja pierdziu, szacun i w ogóle, ten kolo nie może się mylić, niskie pokłony

lol, ma dyfuzor na suficie to ma, na ch*j wnikać? :D

ch*j wie - ludzie pytali, ch*j wie, o co im chodzi

a w ogóle święta racja

Drogi Graaf widzę, że lubujesz się we wklejaniu opisów z internetu których nie pojmujesz.

Wklej wreszcie zdjęcia Swojego pomieszczenia i systemu, pokaż nam maluczkim jak powinno się wykonać prawdziwą adaptację!

Wytłumaczę Ci ostatni raz bo widzę, że masz straszne trudności z pojęciem istotnej kwestii. W systemie hi-endowym (nie technics, yamaha, philips) zwraca się uwagę na wszystkie aspekty poprawy brzmienia.

Zminimalizowane odbicie od sufitu nie jest jednoznaczne ze zlikwidowane. Jesteś w stanie to pojąć? Dyfuzor sufitowy wykonywany był po przeprowadzeniu wnikliwych pomiarów i służy do maksymalnego wygładzenia całej charakterystyki w moim pomieszczeniu bez utraty eteryczności góry pasma. Różnica po zamontowaniu jest olbrzymia ale żeby to sprawdzić nie wystarczy klepać w klawiaturę i/lub wklejać kolejne linki z internetu. Co gorsza dla ciebie często goszczą u mnie zestawy tradycyjne np. takie jak poniżej.

Z niecierpliwością czekam na Twoje rarytasy i dalszy opis Twych rozległych doświadczeń na polu hi-endowego sprzętu audio i elektrostatów. Póki co zero konkretów.

Czekam na tą referencję Graafa i się doczekać nie mogę. Zupełnie nie wiem dlaczego :)

A co graafa sprzęt i adaptacja ma tu do rzeczy ? Zaczęła się dyskusja na temat sensu zastosowania poszczególnych ustrojów w Twoim pomieszczeniu, a nie na temat tego, co graaf ma w domu. Na dobra sprawę to może mieć sam telewizor i gołe ściany ale to już inny temat i inna dyskusja.

Edytowane przez insaimz
Gość

(Konto usunięte)

Zamiast się irytować { z jakiego powodu ? :)}

pojmij, że wklejając swoje i goszczące sprzęty, wywołujesz emocje niezdolne do opanowania u osobników niepojmujących co takiego wklejasz :)

tak już jest, że niewiedza pobudza agresję.

Zamiast się irytować { z jakiego powodu ? :)}

...

tak już jest, że niewiedza pobudza agresję.

sam sobie Kolega odpowiedział

Gość

(Konto usunięte)

sam sobie Kolega odpowiedział

ni przypiął ni wypiął...

Wklej zdjęcia swojego sprzętu, niech Szymon1'owi szczena opadnie i może go zatka z zazdrości, a i pojmie z kim ma do czynienia :)

Wklej zdjęcia swojego sprzętu, niech Szymon1'owi szczena opadnie i może go zatka z zazdrości, a i pojmie z kim ma do czynienia :)

Kaziu-ale po co,o czym w ogóle mowa.

Z tego co rozumiem-z "zasad akustyki" kolega graf miał na myśli ,po co ten ogromny dyfuzor na suficie-względem Szymona elektrostatów.

Elektrostaty-mają promieniowanie takie a nie inne-i graf miał to na myśli,przynajmniej ja tak myślę- :) i po co to avanti,żeby klamoty pokazywał itd

Zminimalizowane odbicie od sufitu nie jest jednoznaczne ze zlikwidowane.

robiący bokami chwyta się słówek, do tego oczywiście ponawiane próby zmiany tematu oraz wklejanie kolejnych zdjęć bez związku z tematem

typowe zachowania

Kaziu-ale po co,o czym w ogóle mowa.

Z tego co rozumiem-z "zasad akustyki" kolega graf miał na myśli ,po co ten ogromny dyfuzor na suficie-względem Szymona elektrostatów.

Elektrostaty-mają promieniowanie takie a nie inne-i graf miał to na myśli,przynajmniej ja tak myślę- :) i po co to avanti,żeby klamoty pokazywał itd

Tak samo to odebrałem i też podobnie napisałem. A tu jak w przedszkolu : "masz lepsze w domu? to pokarz" .

Niemniej jednak, wciąż bardzo niecierpliwie czekam na odpowiedź Syreny

TAd6T.gif

Jak widać nie tylko w audio kolega ma kompleksy :)

Nie widziałem na tym forum jeszcze takiej"BRANŻY"-co wtranca się :)w każdy wątek.

Nie dość że z gramatyką,i ortografią ma problem-to jeszcze ma doświadczenie INO w Pionierach-,więc po co się produkować. ?

Widziałeś-czytałeś żeby q21,Planeta,Elektropunkt-itd wpinali się w takie klimaty?

Obciach totalny-(BRANŻA) ha ha

A temat między Szymon-a Graaf niech sobie na PW wyjaśniają-jeden ma pojęcie i drugi-niech Szymon prześle mu wykresy z pomiarów-i pozamiatane,po co aferę kręcić :)

Wklej zdjęcia swojego sprzętu, niech Szymon1'owi szczena opadnie

Typowa "wiocha" na tym forum,(opad szczeny,podnoszenie jej z podłogi ..itd) dla mnie to gówniarstwo tak pisze,bo facet,...:)dorosły facet takich szczeniackich słów nie używa-no alllleee:)

Edytowane przez Gracjan

Ale co tu wyjaśniać? Wszyscy wsiedli na Szymona z wiadomego powodu. Każdy ma prawo mieć swoje doświadczenia i przemyślenia. Ma więcej kasy to się bawi innymi zabawkami i tyle.

takie kolumny mają bardzo wysoką kierunkowość w pionie - w takim systemie praktycznie nie ma odbić od sufitu ani od podłogi poza basem - na suficie można było zainstalować podwieszane panelowe absorbery niskich częstotliwości, które uzupełniłyby te "podpodłogowe"

Ale co tu wyjaśniać?

Chyba to-ale obaj koledzy mają pojęcie o problemach "akustyki" więc bez (naszych-waszych) docinek mogą to ogarnąć na PW.

Wszyscy wsiedli na Szymona z wiadomego powodu. Każdy ma prawo mieć swoje doświadczenia i przemyślenia. Ma więcej kasy to się bawi innymi zabawkami i tyle.

Kolego-ty naprawdę zakończ pisanie w takiej formie co piszesz bo się pogrążasz. .

Super pokoj Szymon i sprzet z najwyzszej polki. Jeszcze tylko ze 20 lat i tez taki kupie :D. Co do akustyki to trudno o komentarz bez pomiarow, ale jesli chodzi o doswiadczenie z takim sprzetem to czy tylko wielkie koksy znaja sie na ukladaniu diet I treningow? Albo czy wszyscy robiacy testy I pomiary w Twoim pokoju maja taki sprzet w domu...podejrzewam, ze nie bo jedno z drugim nie ma nic wspolnego. Pozdrawiam

Wieza STEREO Technics :)

Gracjan co się tak nakręcasz?

Syrenka-e tam nie nakręcam się,normal,standard itd-przeanalizuj trochę,to wnioski wyciągniesz.

Nie chodzi o to żeby"mordę" wydzierać-między (piszącymi) w tym wątku.

Jeden ma po swojej stronie "dowód"-a drugi go potrzebuje ,żeby go zweryfikować.. :)

Więc pytam-jaki problem(wysyłam pomiary-) kolega jak ma "pojęcie" weryfikuje-i po zawodach-po co się sprzeczać. :)

Nie dość ,że to forum i tak leci na "psy" to jeszcze (stara ekipa) po bandzie sobie wali.

nawet niezly pokoj odsluchowy , gdzies kiedys widzialem to w necie...

panowie sie rozkrecili a ja bym sie nie zdziwil jak szymona pokoj to wogole nie jest....

a moze jakiez zdjecie z aktualna gazeta lub inny trick ktory potwierdzi ze jestes wlascicielem tego pomieszczenia ?

jezeli naprawde twoj to ,,chyle czola,, , niewiele chyba mamy takich wytworow w pl

zeby nie bylo ,nie jestem zazdrosny.tylko ciekawy bo majac takie pomieszczenie w polsce raczej bys sie nie uchowal az do chwili gdy pokazales to na naszym forum.pewnie bylbys znana osobistoscia w gronie audiofili w naszym kraju gdyby takie pomieszczenie w pl istnialo.

jezeli jest to twoje pomieszczenie gratuluje , bo jest czego .duzo serca trzeba bylo wlozyc aby takie cos osiagnac... pozdrawiam

ps.

sadze ze niezle wszystkich nabiles w butelke a panowie polkneli haczyk . a teraz pewnie zapadnie dluga cisza w temacie bo szymon nie udowodni posiadania pomieszczenia a pozostalym udzielajacym bedzie glupio ze tak sie dali nabrac... -:)

Edytowane przez michal535
  • Pokaż nowe odpowiedzi