Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro kolega jest inżynierem to powinien wiedzieć, że akustyka ma ogromne znaczenie, to jest wszystko policzalne.

Źródło ma niewielki wpływ? Podłącz zamiast dvd muzykę z kompa za pomocą przejściówki minijack - 2rca. Zmienisz zdanie :)

Poza tym skoro akustyka jest zła to ten wpływ może być mniej wyraźny.

Ale też nie odrzucalbym że w dvd są bebechy odpowiedzialne za dźwięk na wysokim poziomie, bo niby czemu miałyby nie być? W końcu to nie jest jakaś kosmiczna technologia.

Nie uwierzę, że w 5000zl różnicy w cenie np. Daca wynika z zastosowaniem super ultra materiałów.

Ja byś kolego przeczytał moje wcześniejsze posty to rozumialbys że rozmowa dotyczy różnic w dźwięku DVD za300 zł vs dobre cd,O dacu już pisalem. Nigdy nie twierdziłem że akustyka ma marginalne znaczenie bo świetnie zdaję sobie sprawę z podstaw fizyki dotyczących rozchodzenia się fali jednakże sprzęt kupiłem po remoncie mieszkania a wtedy audio nie chodziło mi pi głowie. Żeby teraz przystosować salon musiałbym zmienić mocno wystrój a tego nie chce. Mam nadzieję że na dniach któryś z forumowych kolegów uraczy mnie swoją obecnością, w ten czas będziemy mogli bardziej wiarygodnie pomowic o zmianach.

Edytowane przez adams84

Czyli źródło. A tylko pliki?

Chyba nie rozumiem pytania.

A czym są dane zapisane na płycie CD jak nie plikami?

Transport i DAC to źródło.

Transport i DAC to CD player ;)

Transport i DAC to źródło.

Jednakże trudno się z tym z Tobą nie zgodzić :)

Ja byś kolego przeczytał moje wcześniejsze posty to rozumialbys że rozmowa dotyczy różnic w dźwięku DVD za300 zł vs dobre cd,O dacu już pisalem.

tak pisałeś ...

Ok umówmy się ja mam lepiej bo nie musze wydawać kasy na źródło a zaoszczędzone Pieniądze wydać na np dac

no tak w zupełnie budzetowym/słabym zestawie najczesciej slychac jedynie zmiane kolumn z kazdą inwestycją w lepsze klocki i akustyke tych zmiennych pojawia się coraz wiecej

Edytowane przez biniek

Jeżeli hi end definiujący za pomocą ceny to zdecydowanie nie stać mnie na to, chyba ze da radę hi end kupic taniej niż 10tyś. I pewnie głośniki też do wymiany. Czy dobrze zrozumiałem klasa mojego budżetowego sprzętu nie pozwoli mi wychwycić różnic w cd + beznadziejna akustyka. No Panowie dziękuję teraz już wiem żeby sobie nie zawracal głowy cd. Wczoraj przynajmniej 130zł wydałem na zremasterowanych Pink Floyd + Janerka the beat. Zapraszm posłuchamy muzyki.

Edytowane przez adams84

no zlozenie dobrze grajacego zestawu za 10koła z uzywek to juz gimnastyka ale mozliwa

nie obrazaj sie muzyki nikt nie zabrania Ci sluchac :) mozna sie nia cieszyc mawet z glosnikow laptopa

A jeszcze jedno pytanie kiedy sprzęt przestaje być budżetowy. Myślałem że wzmak za 5500zł + kolumny za 6000zł to już lepszej klasy sprzęt teraz stoi obok amplitunera pioneer i yamaha. Teraz to mi już pojechaliscie

nie pisałem o Twoim zestawie tylko ogólnie ;)

do tych zmian potrzeba jeszcze sluchu i trochę doświadczenia - to zaden przytyk ale tak jest jedni slysza drudzy nie - w tym samym zestawie

zmiennych jest duzo a ajk Ci gra dvd to sie tylko ciesz i wydaj kase na inne przyjemnosci

Edytowane przez biniek

no zlozenie dobrze grajacego zestawu za 10koła z uzywek to juz gimnastyka ale mozliwa

nie obrazaj sie muzyki nikt nie zabrania Ci sluchac :) mozna sie nia cieszyc mawet z glosnikow laptopa

Boniek za 10tyś to można co najwyżej ładny karton kupić przyzwoite granie zaczyna się grubo powyżej 50tyś oczywiście elektronika kolumny drugie tyle a i tak to może jeszcze nie zagrać. Więc słuchaj sobie muzyki a jak bedziesz chciał pożądany sprzęt do odezwij sie. Coś ci już dobierzemy.

hehe przyjedz to sie przekonasz :)

ja mam studyjny zestaw z kalibracją pod dane pomieszczenia w domienie cyfrowej ktora nie polega jedynie na odcieciu lub dodaniu basu dlatego nie wieszam wydmuszek po jajkach w przypadkowych miejscach sufitu i scian :)

oczywiście nie robi Ci różnicy czy w tym czasie będziesz miał zawiązane oczy? I tak wszystko będziesz w stanie dostrzec?

Jak będę miał zawiązane oczy to nie będę wstanie dostrzec niczego.

Boniek za 10tyś to można co najwyżej ładny karton kupić przyzwoite granie zaczyna się grubo powyżej 50tyś oczywiście elektronika kolumny drugie tyle a i tak to może jeszcze nie zagrać. Więc słuchaj sobie muzyki a jak bedziesz chciał pożądany sprzęt do odezwij sie. Coś ci już dobierzemy. pozdrowienia

Daj sobie spokój z audio. Zajmij się lepiej słuchaniem muzyki.

Jak będę miał zawiązane oczy to nie będę wstanie dostrzec niczego.

Daj sobie spokój z audio. Zajmij się lepiej słuchaniem muzyki.

Właśnie leci Atom monter Heart PF a Ty?

Edytowane przez adams84

Szpakowski Ty lepiej mecze leć komentować tylko nie przekręcaj tak tych nazwisk. Proszę

Ja przynajmniej nie przekręcam tytułów kultowych płyt ...

Nie użalam się również na forum, że żal mi doope ściska jak trzeba wydać trochę grosza bo bez tego nie słyszę "różnicy".

A co jest transportem dla tego Squeezebox'a ??? ;)

To właśnie Squeezebox jest transportem i Logitech Media Server na NAS.

Ja przynajmniej nie przekręcam tytułów kultowych płyt ...

Nie użalam się również na forum, że żal mi doope ściska jak trzeba wydać trochę grosza bo bez tego nie słyszę "różnicy".

A gdzie tam użalam. Traktuję to forum czysto rozrywko i tak wszelkie decyzje podejmę po odsłuchach, Ty kolego to lekko przesadzasz. Zauważ moje uśmiechy miałem nadzieję że dostrzeżesz moje ironiczne uśmiechy. Takie męskie uszczypliwe żarty. Trudno.Pozdrawiam i powodzenia życzę

P. S.

Z tym albumem to masz rację MEGA WTOPA tym bardziej, że PF to mój ulubiony zespół. Uderzam się w pierś.

Zauważ moje uśmiechy miałem nadzieję że dostrzeżesz moje ironiczne uśmiechy. Takie męskie uszczypliwe żarty. Trudno.Pozdrawiam i powodzenia życzę

Uśmiechy uśmiechami ale za dużo o pieniądzach było, stąd moje odczucia.

Proponowałem, żebyś posłuchał na prawdę czegoś dobrego po to byś mógł zdecydować czy warto brnąć w to całe "audio"

Biorąc pod uwagę obecne ceny urządzeń osobiście twierdzę, że jeżeli ktoś nie słyszy jakiś diametralnych różnic to nie warto.

Z tym albumem to masz rację MEGA WTOPA tym bardziej, że PF to mój ulubiony zespół. Uderzam się w pierś.

Wybaczam ;) i proszę o wybaczenie jeżeli wyczułem niecne intencje pomyłkowo.

To właśnie Squeezebox jest transportem i Logitech Media Server na NAS.

Transportem dla Squeezebox'a jest NAS ;)

dużo o pieniądzach było

wkońcu z Poznania jestem :D. Jak zrobić metr drut? Rzucić monetę między poznaniaka i krakowiaka.:)

Edytowane przez adams84

Transportem dla Squeezebox'a jest NAS ;)

I router :)

9734377fad978d4fe683290fdf49cc70.jpg

wkońcu z Poznania jestem :D. Jak zrobić metr drut? Rzucić monetę między poznaniaka i krakowiaka.:)

Co nie zmienia faktu, iż drut miedziany został wynaleziony przez Szkotów :)

Od 1:50

Edytowane przez patrick

Miałem się już nie wypowiadać w tej dyskusji, bo moim zdaniem zmarnowaliscie 4 strony fajnego tematu.

Ale powiem tylko tyle, że w 2007r. zorganizowałam odsłuchy u siebie w domu. Przyjechało kilku kolegów z forum, kolegów którzy już tutaj się nie udzielają bo udzielali się w czasach kiedy to forum jeszcze cieszyło się dużą estyma. W każdym razie przyjechało kilku kolegów z wzmacniaczem lampowym Delta studio stuningowany kompaktem Sony z serii ES, odtwarzaczem kompaktowym firmy CEC , z dzielonym wzmacniaczem firmy Omak Jewel z kolumnami ze studia 16 Herz z interconectami i sieciowkami po ok 2-4 tys. Podsumowując przyjechał do mnie sprzęt za cenę około 50000 zł. W pewnym momencie wyciągnąłem stary odtwarzacz DVD Philips model 763 SA i wszyscy zdumieli jak takie stare DVD za śmieszne pieniądze potrafi zagrać! W bezpośrednim porównaniu nie odstawał zarówno od tuningowanego Sony jak i odtwarzacza CEC. Więc jestem w stanie uwierzyć że DVD może zagrać równie dobrze co renomowane odtwarzacze CD. Nie każde oczywiście, ale da się...

Luxmany i winyle 

A żeby pozostać w temacie załączam to co gra u mnie w tej chwili. Ostatnio w roli głównej drapak Pioneer PL-445, do tego transport + DAC, do tego jakieś wzmocnienie i na końcu kolumny. I mimo, że poruszam się w sferze budżetowej to gra, a ja skupiam się już tylko na muzyce a nie na poszczególnych dźwiękach. Czego i wam życzę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Luxmany i winyle 

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Witam. Dzisiaj wziełem głupi materac z łóżka sypialnianego I wstawiłem między dipole zaraz za miejscem odsłuchowym i musze przyznać słychać różnice nic sie nie odbija od ściany chodzi głównie o wyższe częstotliwości wszystko teraz dzieje sie z przodu. Z tym że w moim odczuciu troche sie teraz zrobiło bez życia w sęsie takim że za mna teraz jakoś głucho, pusto jak by nic nie było zero odbić. Teraz Celine Dion się słucham bardzo przyjemnie tyczy sie to też Adele 25 wszystko dzieje sie z przodu przed kolumnami. Dodam że bass też sie stał inny bardziej taki obecny sprężysty delikatnie miekki.

Ps. Dodam od siebie że im droższy klocek tym wiecej niuansów, detali idzie wyłapać. Sam sie przekonałem po przejściu z budrzetowego cdp-x202es Sonego na starszy i kultowy cdp-x77es to samo było ze wzmacniaczami

• Pokaż nowe odpowiedzi