Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, ale szkoda tamtej zakładki 😉

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

12 godzin temu, bolo_senor napisał:

w bloku to se raczej nie zrobię

Raczej wszystko zależy od wysokości sufitu, ja zrobiłem w bloku właśnie 🙂

9 godzin temu, xniwax napisał:

Nie, ale szkoda tamtej zakładki 😉

Bardzo szkoda bo jest dosyć martwa. Wszyscy wolą oglądać zdjęcia i pogadać o kabelkach. Jak już wszystko będzie gotowe to tutaj wrzucę finalny efekt wizualny tego ustroju ale dyskusja o efektach akustycznych trafi w odpowiednie miejsce.

Racja. Akustyka jest fundamentem dobrego brzmienia. Ogarniecie akustyki jest w wielu przypadkach stosunkowo prostym sposobem uniknięcia stresu, frustracji, rozczarowań i niepotrzebnego wydawania pieniędzy na coraz to nowe klocki....

34 minuty temu, Stream napisał:

Ogarniecie akustyki jest w wielu przypadkach stosunkowo prostym sposobem

Nie zgadzam się. Większej suki, jak ona, nie znam. 

.

1 godzinę temu, J4Z napisał:

Nie zgadzam się. Większej suki, jak ona, nie znam. 

Podręcznikowy przykład wyciągnięcia z kontekstu 😄

Dlaczego? Kontekst był taki, że w wielu przypadkach stosunkowo łatwo, bo (w skrócie) bez tego bardzo łatwo o porażkę, tak?

Z tym, że stosunkowo łatwo w wielu przypadkach nie zgodzę się. Może istnieją takie pokoje, gdzie wystarczy parę paneli i mamy ogarnięty pogłos i ładne spl. Ja chyba takich nie widziałem. Po necie krążą słuchy, że z spl czasem nie radzą sobie nawet specjaliści po studiach. Because it's all about that bass. :D

.

4 godziny temu, J4Z napisał:

No niestety, mało kto zajmuje się akustyką, a jest najważniejsza

3 godziny temu, Stream napisał:

Racja. Akustyka jest fundamentem dobrego brzmienia. Ogarniecie akustyki jest w wielu przypadkach stosunkowo prostym sposobem uniknięcia stresu, frustracji, rozczarowań i niepotrzebnego wydawania pieniędzy na coraz to nowe klocki....

Można też zastosować DSP, ale żeby to zrobić dobrze, to też trzeba trochę posiedzieć 🙂😒😉

Edytowane przez Ajothe
36 minut temu, J4Z napisał:

Dlaczego? Kontekst był taki, że w wielu przypadkach stosunkowo łatwo, bo (w skrócie) bez tego bardzo łatwo o porażkę, tak?

Kontekst nie był taki, że ogarnięcie akustyki jest prostym sposobem, a że ogarnięcie akustyki jest prostym sposobem NA uniknięcie stresu, frustracji, rozczarowań i niepotrzebnego wydawania pieniędzy na coraz to nowe klocki.

Ogarnięcie jej nie jest łatwe, dużo łatwiej wymienić pytona do wzmacniacza bo żona nawet nie zauważy a nirwana osiągnięta 😉

Splątanie kwantowe jest prostym sposobem przesyłania informacji między dwoma cząstkami, niezależnie od odległości, która je dzieli mimo że samo splątanie nie jest proste.

Koniec offtopu, wstawcie może jakieś zdjęcia systemów bo ja nie mam na razie na czym słuchać 😞

Ja już wstawiałem kupę. Na razie żadne zmiany się nie szykują. :P

Albo czekaj. Pożyczyć Ci moje przenośne stereo? :D

tBwqts0.jpeg

wfa9E1I.jpeg

Edytowane przez J4Z

.

Sposobem jest, ale nieprostym. :d

Zabawa w DSP to dziecinada w porownaniu ze zrozumieniem wszelkich podstawowych zaleznosci akustyki pomieszcze. W zyciu nie spedzilem tyle czasu na doglebne zrozumienie podstawowych zaleznosci. Niektore zrodla (dziesiatki, setki stron) czytam po raz trzeci, czwarty, i wracam do poczatku, bo to co przeczytalem na koncu znowu totalnie zmienia zrozumienie tego, co przeczytalem na poczatku. Znajdujesz nowe korelacje, nowe aspekty, ktore ci umknely…
To jest prawdziwe wyzwanie!

BTW.
Moje osobiste fascynujace spostrzezenie i przemile doswiadczenie.

Mysle ze wiekszosc zauwazyl, ze z natury jestem taki „niewierny Tomasz“. Poza nonplusultra rzadkimi wyjatkami, nie wierze nikomu i w zadne historyjki, legendy i opinie rozpowszechniane na wszelkich forach, dopoki ich samemu nie zweryfikuje. A jesli mam problem cos samemu ocenic, kontaktuje sie z prawdziwymi koryfeuszami/naukowcami z tej branzy i pytam co oni o tym sadza. Dzwonie albo emailuje. Czy reaguja?

Nastepnego dnia mam odpowiedz

Niesamowite!

Totalnie mili, przystepni, pomocni ludzie. Z czyms takim bym sie nigdy nie liczyl. Jestem absolutnie pod wrazeniem. To jest WIELKA KLASA.

Bez przepychanek, kto jest glupi, albo kto czego nie slyszy, albo kto ma problemy z ego

NIESAMOWITE
9 minut temu, xajas napisał:

Totalnie mili, przystepni, pomocni ludzie. Z czyms takim bym sie nigdy nie liczyl. Jestem absolutnie pod wrazeniem. To jest WIELKA KLASA.

Bez przepychanek, kto jest glupi, albo kto czego nie slyszy, albo kto ma problemy z ego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak ktoś rozumie zagadnienie od podstaw, umie je uzasadnić i wie dlaczego coś działa tak czy inaczej to nie ma potrzeby bawić się w przepychanki czy popis swojego ego co często można zaobserwować.

Ukryta Zawartość

26 minut temu, xajas napisał:

Zabawa w DSP to dziecinada w porownaniu ze zrozumieniem wszelkich podstawowych zaleznosci akustyki pomieszcze. W zyciu nie spedzilem tyle czasu na doglebne zrozumienie podstawowych zaleznosci. Niektore zrodla (dziesiatki, setki stron) czytam po raz trzeci, czwarty, i wracam do poczatku, bo to co przeczytalem na koncu znowu totalnie zmienia zrozumienie tego, co przeczytalem na poczatku. Znajdujesz nowe korelacje, nowe aspekty, ktore ci umknely…
To jest prawdziwe wyzwanie!

BTW.
Moje osobiste fascynujace spostrzezenie i przemile doswiadczenie.

Mysle ze wiekszosc zauwazyl, ze z natury jestem taki „niewierny Tomasz“. Poza nonplusultra rzadkimi wyjatkami, nie wierze nikomu i w zadne historyjki, legendy i opinie rozpowszechniane na wszelkich forach, dopoki ich samemu nie zweryfikuje. A jesli mam problem cos samemu ocenic, kontaktuje sie z prawdziwymi koryfeuszami/naukowcami z tej branzy i pytam co oni o tym sadza. Dzwonie albo emailuje. Czy reaguja?

Nastepnego dnia mam odpowiedz

Ukryta Zawartość

Niesamowite!

Bez przepychanek, kto jest glupi, albo kto czego nie slyszy, albo kto ma problemy z ego emoji6.png

NIESAMOWITE

Ukryta Zawartość

No tyle literatury, a i tak większość robi na pałe, a potem mierzy co wyszło 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, ferszcik napisał:

Koniec offtopu, wstawcie może jakieś zdjęcia systemów bo ja nie mam na razie na czym słuchać 😞

Proszę.😊

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 minut temu, xajas napisał:

Kto?

A już niejednokrotnie musiałem pisać, że warto komuś zlecić mały projekcik zamiast robić w ciemno. Po co mam wytykać palcem?! 

Nie wiem jakie sa ceny na takie „projekciki“ w Polsce, ale poniewaz teraz to moja dzialka wiec sie troche rozejzalem na rynku, ile takie „projekciki“ kosztuja. Wyszlo na to, ze sam pomiar i sprawozdanie/analiza tego co wyszlo, i co trzeba zmienic (bez proponowania konkretnego rozwiazania co gdzie w jakiej ilosci uzyc/zamontowac) to okolo 1000€
A wyznaczenie i zrealizowanie odpowiednich rozwiazan, to jeszcze raz osobny projekt.
Czyli dla przecietnego Kowalskiego raczej nie osiagalne.

3 minuty temu, xajas napisał:

Nie wiem jakie sa ceny na takie „projekciki“ w Polsce, ale poniewaz teraz to moja dzialka wiec sie troche rozejzalem na rynku, ile takie „projekciki“ kosztuja. Wyszlo na to, ze sam pomiar i sprawozdanie/analiza tego co wyszlo, i co trzeba zmienic (bez proponowania konkretnego rozwiazania co gdzie w jakiej ilosci uzyc/zamontowac) to okolo 1000€
A wyznaczenie i zrealizowanie odpowiednich rozwiazan, to jeszcze raz osobny projekt.
Czyli dla przecietnego Kowalskiego raczej nie osiagalne.

Ale spokojnie 1000€ wyda na eksperymenty w ciemno 😃

To jest niepoważne!

Kasują tam 1000€ za pomiar?! 🤣

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Ale spokojnie 1000€ wyda na eksperymenty w ciemno 😃

To jest niepoważne!

Kasują tam 1000€ za pomiar?! 🤣

A co Ty myślałeś? Chłop musi przyjechać, czasem poświęcić dzień. A jego roboczogodzina do tanich nie należy. :D

.

11 godzin temu, ferszcik napisał:

Splątanie kwantowe jest prostym sposobem przesyłania informacji między dwoma cząstkami, niezależnie od odległości, która je dzieli mimo że samo splątanie nie jest proste.

a możesz to sprecyzować i wytłymaczyć ?

Edytowane przez bolo_senor
A co Ty myślałeś? Chłop musi przyjechać, czasem poświęcić dzień. A jego roboczogodzina do tanich nie należy. :D

Dojazd kosztuje extra
5 godzin temu, bolo_senor napisał:

a możesz to sprecyzować i wytłymaczyć ?

Nie róbmy offtopu o fizyce kwantowej ale: W wielkim skrócie czasem dochodzi do tego że cząstki wchodzą w specyficzną interakcję, np. przez zderzenie lub emisję z jednego źródła, co prowadzi do powstania współzależnych stanów kwantowych. Stają się one ze sobą tak silnie powiązane, że zmiana stanu jednej natychmiast wpływa na stan drugiej, niezależnie od odległości między nimi. Splątanie jest nieintuicyjne, ponieważ łamie nasze klasyczne rozumienie przestrzeni i czasu, sugerując natychmiastową komunikację między cząstkami bez względu na ich odległość, co przeczy klasycznym zasadom fizyki. Mówiąc o tym chciałem opisać różnicę że coś może być prostym sposobem NA coś gdy jednocześnie samo w sobie nie jest proste.

3 minuty temu, xajas napisał:

Nie, takie „zdalne pomiary“ robil tylko Slawek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale cos go tu ostatnio nie widac. Na urlopie?

Z tego co mi się rzuciło w oczy to chyba zniknął z forum.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi