Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, xajas napisał:

Jak ty na to wpadles

Bo mam ProAci, producent również nie zaleca mocnego skręcania, patrz kopułki celowo przesunięte do wewnętrznej krawędzi. 

Ale widzialem, już takie kwiatki, gdzie wysokotonowe były ustawione na zewnątrz. 

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

18 minut temu, rafal735r napisał:

Jeszcze sub do takich kobył? 

Jestem z bassolubnych 😁

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

4 minuty temu, Ma_cieQ napisał:

Jestem z bassolubnych 😁

Ja też, ale mam tylko 18cm woofer i tego basu czasem aż nadto. 😃

?👈

Gość

(Konto usunięte)
14 godzin temu, sir.jax napisał:

Aha 🤭

Tylko jak pierwszy mod załóżmy wypadnie na 35Hz, to kolejny na 70Hz, następny na 105Hz itd.

Zapominasz, że rezonanse pomieszczenia to wielokrotność pierwszego modu, zatem podbije podbije. 

A jak podbije 70hz to jeszcze gorzej niż 35hz. Problemy gwarantowane. 

Bo mam ProAci, producent również nie zaleca mocnego skręcania, patrz kopułki celowo przesunięte do wewnętrznej krawędzi. 

Pokaz jak i gdzie

Przesuniecie kopulek nie ma z tym nic wspolnego, to inne zagadnienie (Dyfrakcja)
2 godziny temu, Gargan napisał:

No to jednak muszę pójść w ten większy model.... 🤔

Niekoniecznie, jak skumasz więcej z akustyki to skumasz. :P

.

3 minuty temu, xajas napisał:

Przesuniecie kopulek nie ma z tym nic wspolnego, to inne zagadnienie (Dyfrakcja)

Właśnie, dlatego powinny być po wewnętrznej stronie.

Ale na pewno nie skręcane mocniej niż kilka stopni.

Kolumny są równolegle do ściany za nimi. 

Są asymetryczne. Wysokotonowce są odsunięte od osi kolumny. Ustawiam je tak, żeby były na zewnątrz. Tak jak na obrazku. Wtedy bas jest lepszy, a wysokie tony mniej kłujące. Oczywiste efekty przestrzenne na plus.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

14 minut temu, Gargan napisał:

U mnie wysokotonowce są do zewnętrznej i tak gra lepiej 🤷

Taaaa....

Ten co tak ustawiał ProAci też tak mówił 😁

Jednak nie jest to właściwe ustawienie, kumpel miał jakieś aktywne z podobnie umieszczoną kopułką, słuchał ich z ustawieniem na zewnątrz.

Kiedy po rozmowie jak to jest z ProAcami ustawił swoje podobnie, zgłupiał jak zagrały te jego kolumny.

Ale nie ma co przekonywać na siłę. 

Teraz, sir.jax napisał:

Taaaa....

Ten co tak ustawiał ProAci też tak mówił 😁

Jednak nie jest to właściwe ustawienie, kumpel miał jakieś aktywne z podobnie umieszczoną kopułką, słuchał ich z ustawieniem na zewnątrz.

Kiedy po rozmowie jak to jest z ProAcami ustawił swoje podobnie, zgłupiał jak zagrały te jego kolumny.

Ale nie ma co przekonywać na siłę. 

Czy rzeczywiście te kilka centymetrow pozycji kopułki ma aż takie znacznenie? To wychodzi na to samo jakby całe kolumny odsunął czy przysunął względem siebie. 

?👈

@sir.jax Nie wiem jak co gra u kogo, wiem jak gra u mnie. Skoro tak wolę, to tak jest lepiej. 

@rafal735r siedzę zaledwie 2.5~3m od kolumn, które nie są skierowane w stronę słuchacza. Dla mnie robi to różnicę. No i wygląda lepiej - przyzwyczajenia z Boombox'ów Panasonic 😀

Edytowane przez Gargan
21 minut temu, xajas napisał:

Znowu mieszasz.

Gdzie to pisze o tych kilku stopniach

Nie mieszam.

ProAc zaleca kopulkami do wewnętrznej krawędzi i jest to prawidłowe ustawienie tych kolumn.

A stopnie, no cóż dla takich konstrukcji raczej nie skręca się mocno, zalecane jest tylko kilka stopni dla lepszego obrazowania sceny muzycznej i mnie też tak wychodzi.

Skręcenie do środka, że nie widać bocznych ścian tych kolumn odbija się na lokalizacji instrumentów i jakości sceny muzycznej.

Jak dla mnie to możesz sobie nawet skręcić do siebie ściankami frontowymymi, a później ustawiać presety i cuda na kiju w DSP. Ja akustykę mam poprawioną "analogowo" nie interesują mnie cyfrowe korekcje i kastrowanie pasma. Ma grać, tak jak zostało zapisane w nagraniu, a nie szatkować pasmo i to co wypocił realizator nagrania.

Nie przekonasz mnie do swoich racji, niech każdy orze jak może.

1 minutę temu, sir.jax napisał:

Ja akustykę mam poprawioną "analogowo" nie interesują mnie cyfrowe korekcje i kastrowanie pasma. Ma grać, tak jak zostało zapisane w nagraniu, a nie szatkować pasmo i to co wypocił realizator nagrania.

To akurat jest zabawny tekst. 😛

.

1 minutę temu, Gargan napisał:

@sir.jax Nie wiem jak ci gra u kogo, wiem jak gra u mnie. Skoro tak wolę, to tak jest lepiej. 

Jak gra u mnie, chociaż to było dawno wiedzą tylko dwie osoby z tego forum @Kuki12325 i @Mikelas76 teraz troszkęt"neutralniej" niz wtedy, gdy Oni sluchali.

Ale nadal rozdzielczo, barwnie i wciagająco.

Nie mieszam.
ProAc zaleca kopulkami do wewnętrznej krawędzi i jest to prawidłowe ustawienie tych kolumn.
A stopnie, no cóż dla takich konstrukcji raczej nie skręca się mocno, zalecane jest tylko kilka stopni dla lepszego obrazowania sceny muzycznej i mnie też tak wychodzi.
Skręcenie do środka, że nie widać bocznych ścian tych kolumn odbija się na lokalizacji instrumentów i jakości sceny muzycznej.
Jak dla mnie to możesz sobie nawet skręcić do siebie ściankami frontowymymi, a później ustawiać presety i cuda na kiju w DSP. Ja akustykę mam poprawioną "analogowo" nie interesują mnie cyfrowe korekcje i kastrowanie pasma. Ma grać, tak jak zostało zapisane w nagraniu, a nie szatkować pasmo i to co wypocił realizator nagrania.
Nie przekonasz mnie do swoich racji, niech każdy orze jak może.

Ja nikogo o niczym nie przekonuje i nie pisze o moich preferencjach. I nie pisze o umieszczeniu wysokotonowego. Ja pytam gdzie Proac zaleca takie slabe skrecenie, na ktore sie powolujesz

Jak dotychczas wykrecasz sie z odpowiedzi
23 minuty temu, J4Z napisał:

To akurat jest zabawny tekst. 😛

Być może zabawny.

Ostatnio u kolegi przekonaliśmy się, jak Umik sknocił brzmienie, a raczej obraz muzyczny i lokalizację, na wykresie jak mówił Michał @Mikelas76 było bardzo O.K.

Ale niestety instrumenty i obraz muzyczny niewiele wychodziły poza obrys kolumn, po przestawieniu kolumny wręcz zniknęły z pomieszczenia, a lokalizacja się poprawiła i to dużo moim zdaniem.

Kolejny raz wyszło, że pomiary nie grają, chociaż wykresy swoje, a doznania muzyczne swoje jak widać. 

Michał też potwierdza, że wszelkie presety w Denafrips, czy innych typu eversolo i im podobnych więcej szkodzą, niż pomagają.  Nie wiem, nie mam takich zabawek, ale wierzę koledze.

16 minut temu, xajas napisał:

Ja pytam gdzie Proac zaleca takie slabe skrecenie, na ktore sie powolujesz

Pisałem wcześniej w instrukcji.

Bazowe ustawienie jest opisane ze skręceniem, ale dla lepszej lokalizacji i sceny muzycznej ProAc zaleca odgięcie kolumn od osi, nie ma to być ustawienie na wprost, ale takie by było korzystne dla lokalizacji instrumentów. 

Naprawdę myślisz, że przyniosłem ProAci do domu i tak jak wypadły z kartonu, tak stoją? 

Edytowane przez sir.jax

16 minut temu, sir.jax napisał:

Być może, zabawny.

No dobra dobra, mi chodzi o kastrowanie. 

Zobacz jak response np. D30R kastrują brzmienie:

36901-pro_ac_response_d30_lab2.jpg

Zobacz jak K6:

21958-max_pro_ac_k_lab.jpg

To nie kastruje brzmienia, ale już np. przyciszenie przykładowe 3db na modzie to już kastrowanie? 

To co zamierzał producent to też jest przeogromny temat. Różne studia, ich akustyki, ich sprzęt, doświadczenie, również ich preferencje. Versus nasze akustyki, sprzęt, nośniki itd. Chcesz rozmawiać o powtarzalności?

Wydaje mi się, że może nie być dwóch identycznych warunków w studio. Ciakawe czy też nie korygują akustyki jakoś. Jeżeli tak, ciakawe jak. 

Edytowane przez J4Z

.

14 minut temu, J4Z napisał:

Chcesz rozmawiać o powtarzalności

W sensie waszych pomiarów? wiesz co to powtarzalność i odtwarzalność pomiarów? Większość z was te aspekty knoci na wstępie.

Poszukam gdzieś jak wypadły moje w pomiarach, jest też o tym, jak skrzynka jest strojona rezonansem w okolicach 300-400Hz, celowo.  Dlatego D2ki czarują 🤭

Ukryta Zawartość

Poza tym co mi po liniowym wykresie kolumn, jak akustyka każdego pomieszczenia może te liniowość pokiereszować. Powinieneś to wiedzieć najlepiej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

1 minutę temu, sir.jax napisał:

W sensie waszych pomiarów?

W sensie tego co słyszy prod., a tego co słyszymy my później, gdzie kolwiek. 

Nie rozumiem Twojego pojęcia kastracja. Dlaczego Twoim zdaniem kastrujesz brzmienie, zabierając tu i ówdzie parę dB, jak kolumny i akustyki są pofalowane? Lepiej pasowałoby słowo strojenie. :D

.

Godzinę temu, sir.jax napisał:

Właśnie, dlatego powinny być po wewnętrznej stronie.

Ale na pewno nie skręcane mocniej niż kilka stopni.

Tak się składa, że to nie mój wymysł, ale redaktora Wojciecha Pacuły:

„Dodajmy, że głośnik wysokotonowy zamontowano z offsetem, nie na osi – to znak rozpoznawczy tej firmy. Właśnie z tego powodu należy kolumny ustawić tak, aby głośniki wysokotonowe znalazły się po wewnętrznej stronie. Z moich obserwacji wynika też, że najlepiej, jeśli są skierowane bezpośrednio na uszy słuchającego.”

źródło - 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

• Pokaż nowe odpowiedzi