Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Master inspiracja do ewentualnej rozbudowy Twojej maszynerii...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8726-100007063 1186734357_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

oooooooooooooooooooooooo !!!! A skąd to gdziesz to?? Ktoż ma?? :)))

Jeżeliby już to chętnie bym dosiadł suba TIK SUB, 61kg i 5000W w szczycie mówi mieć przywalenie :)

dawmac, sprzęt to nie wszystko. ABC wiedzy: ładna komódka, ale będzie dużo ładniejsza poza bazą. Kolumny choć 50 cm odsunąć od ściany i wtedy prosimy o nową fotkę. Zobaczysz, że będzie ciekawsza:)

Pzdr.

kolumny są około 45 cm od ściany, moze na zdjęciu tego nie widać. Stały w różnych ustawieniach i tak jest najlepiej. To nie jest mój pierwszy system.

pozdr. dawmac

No takiego ustroju to chyba nikt z was nie ma :)

Ponieważ w pokoju jeszcze nic poza sprzętem i kanapą nie ma i nie wiele więcej bedzie jest kiepsko. Po średnim klaśnięciu w ręce odgłos odbija sie od ścian jeszcze jakieś 1,5 s. Trochę w weekend kombinowałem z wstawianiem różnych rzeczy do pokoju i najlepiej sprawdził się karton postawiony na ukos. Echo i fala stojąca praktycznie znikła. Aż szkoda że nie mogę tego zostawić na stałe. W każdym razie wiem już gdzie muszę złamać równoległość ścian.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To już musiał byś z moją lepszą połową podyskutowac, z tego co pamiętam to tapeta była wcześniej, jest tylko na tej ścianie i niestety "musi być wyeksponowana" więc jeżeli coś będę zawieszł to raczej na przeciwnej ścianie. Życie to szkoła kompromisów.

To jeszcze do komplety boczna redukcja pierwszysch odbić :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oj tak... u mnie sprawdzil sie doskonale styropian... tyle, ze zona krzywo na cos takiego patrzyla

Ale ostatnio w pokoju ze sprzetem wyladowaly graty z drugiego, ktory postanowilem wymalowac. Jak sobie dla odreagowania machania pedzlem i walkiem zapodalem wieczorem muzyczke to mi szczeka spadla. Przyjemnosc ze sluchania byla tak duza, ze gdy po malowaniu przenosilem wszystko na swoje miejsce to prawie plakalem z zalu. Teraz nie da sie sluchac. Wiec zanim zaczne kupowac nowe klocki to wpierw bobawie sie i zainwestuje w akustyke pokoju.

pzdr

to prawda ! najgorsza częśc naszych systemów to zazwyczaj akustyka pomieszczeń . Zadrosze osoba które moga wygospodarowac jedno pomieszczenie tylko do odsłuchu

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Mam pokoj 20 m2 i kolumny Eltax Symphony 6.3

Widze na foto, ze niektorzy maja subwoofery. Czy warto go dokupic? Bo wydaje mi sie, ze czegos mi w dzwieku brakuje, jakby dołu.

Pokój 24 m2. Mietki z jakiegoś mega basu nie słyną. Przed eksperymentami z różnymi rzeczami wrzuconymi do pokoju było tak, że na kanapie bas był rozmazany,

niemiłosiernie ciągnący się i rezonujący. Natomiast po przesunięciu głowy o jakieś 50 cm do przodu bas znikał prawie całkowicie.

Po lekkim zagraceniu i tym "profesjonalnym ustroju z masy celulozowej", na kanapie zrobiło się całkiem spokojnie.

Bas zdecydowanie zyskał na rozdzielczości (a w zasadzie z tego impresjonistycznego obrazu pojawiła się jakiś kubistyczna forma :)) i przestał się ciągnąć gdzie niegdzie potrafi ładnie łupnąć.

Nie wiem jak z tymi eltaxami ale może spróbuj posłuchać muzyki w różnych miejscach pokoju, jeżeli gdzieś jakiś bas się pojawia to może warto poeksperymentować z różnymi ustawieniami kolumn i reszty pokoju.

Ja po przeprowadzce do nowego lokum stwierdziłem, że wszystkie kombinacje wzmacniaczowo-głośnikowe są zawieszone do czasu aż dojdę do ładu z pokojem, bo ewidentnie w poprzednim pomieszczeniu grało to o kilka klas lepiej niż tu na starcie.

o . .a tutaj .. moj skromny zestaw..

wybaczcie za balagan .. ale powoli przeprowadzam sie na wies .. i bede na struchu robil sobie pokoj plus pokoj odsluchowy .. i chyba bede potzrebowal projektu glosnikow.. najlepiej szerokopasmowce . .ddo pokoju o powierzchni okolo 45 m2 :) jka co piszcie jestem otwarty :) a i zeby koszt byl tak do max 2000zl . .

moze byc szerokopasowmiec z bassem :)

a tutaj wersja studencka . .czyli monacorki . .na rasowych standach z drewna ktore zostalo po wymianie wiezby dachowej :P gacek dual mono :) preamp na opa 627 .. i pionek pds 701 .. i a reszta w moim opisie :)

Ukryta Zawartość

post-12438-100006867 1187005470_thumb.jpg

post-12438-100006868 1187005470_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mi sie bardzo podoba, szczególnie te monacorki fajnie wyglądają. A bałagan? - jest studencki hehe.

Zawsze coś bardziej oryginalnego niż wszędobylskie firmówki.

Pozdrawiam

Zdzislav

jestem chyba jednym z nielicznyc,. ,.ktory ostentacyjnie nie posatwil spzretu audio po miedzy glosnikami . .czyli pod grzejnikiem ...

zawsze mnie fotki weilkich audiofili tutaj rozbrajaja .. normalnei .. sorzetu za tyle kasy ze lohoho ..

i wszytko dla lepszego e..... grzania pod grzejnikiem :P

a co dosprzetu jczekam na ciemny fornir .. i boki jak i pionowe listwy nie ofornirowane .. beda ciemne .. :) tak samo glosniki . .gacek i pre :)

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Te Monacorki to te wg przepisu z High Fidelity?? :)) Kiedyś mnie też korciło aby sobie takie pospawać, koszt około 200zł; fajnie grają?? Podobno bardzo efektywne są i na 25m2 stykną spokojnie.

sprzet chyba stawia się pośrodku ze względu na koszt kabli. No mnie przynajmnie nie stać aby wywalić kolejny tysiąc na kabelki i postawić sobie moje klocki pod ręką z boku:)

Cool architekt - nie jestes jedyny:) Ja tez mam sprzet pod reka, przy fotelu i komputerze. Bylo troche problemu z kablami, ale przynajmniej nie musze ruszac dupy, zeby chocby glosnosc zmienic:)

Postaram sie zrobic foty jak najszybciej. Ciekawe jak mocno po mnie pojedziecie...:))

monacorki . fajnei .. mdf 50zl . .monacorki okolo 220 ... klej .. fornir farba dla uznania .. :)

no graja zacnie .. i jak sa na standach to i basik maja ladny . .sabardzo dynamiczne przez sztywne zawieszenei membrany :)

a co do kabli ..

nie wieze w kabelki .. sorry .. ale .. nie slyszalna prawi ejest roznia w kablu za 3000zl .. a 100zl za metr ..

no mzoe jka by to byl . .kilometrowy odcinek . .

a wydruki z kabin odsluchowyc dzwiekow ktorych i tak nsze ucho nie slyszy mnie nie podnieca :) a wole wydac na kable ..

niz grzac sprzet pod grzejnikiem. .:)

i wygodni miec wszytk oz boku :) i soboe sluchac pracujac przy kompie :) polecam :)

inwestycja w dobre kable była najtrafniejszą w moich zakupach audio - naprawdę są róznice i czasami naprawdę mogą coś zmienić - nie w każdym przypadku - u mie akurat dużo:) we wcześniejszej konfiguracji wpływ kabli był niemal pomijalny.

no ja wiem ze u mnei nie wiele zmieni ..

ale jka popelnie mocniejsze glosniki ..to zainwestuje troche w kable .. :) na razie .. to .. samo ustawienie spzretu jest pozal sie boze .. wiec kale nic nie zmienia .. gra ladnie .. ale najchetneij bym wystawil polowe rzeczy .. za duza pzregrod sie robi . .i barjer rozbijajacych dzwiek .. wiec kable na razie mam w poszanowaniu :P ale za czas jakis ... pewnei do tego dojrzeje .. :)

To i ja jako „świeżak” dodam swoje trzy grosze, oto mój zestawik z ustrojami. jeszcze w pełni nie skompletowany ale juz najważniejsze elementy są :)

Ukryta Zawartość

post-16430-100006835 1187029841_thumb.jpg

post-16430-100006836 1187029841_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi