Skocz do zawartości
IGNORED

Ulubione książki dzieciństwa

Champignon

Rekomendowane odpowiedzi

Zapowiadajacy się lekko nostalgicznie watek ;) Oto moja lista.

Pięc przygód detektywa Konopki (Janusz Domagalik) - abstrakcyjny humor, zabawa konwencjami.

Doktor Muchołapski. Fantastyczne przygody w świecie owadów - Erazm Majewski. Czy Niesiołowski zna tę książkę? Po jej przeczytaniu chcialem zostac entomologiem. Podobno jedna z ulubionych ksiażek dziecinstwa Czesława Miłosza.

Alfred Szklarski - seria o Tomku Wilmowskim.

Nienacki - Pan Samochodzik

Aleksander Minkowski - Dolina Światła.

Lessie wróć, bajki Andersena, Alicja w krainie czarów,

wiersze dla dzieci o zwierzętach, Cała seria poczytaj mi mamo, seria książeczek z krasnalem, seria z wiewiórką,

w ogóle wszystkie ksiązki dziecięce jak mi się nie przeczytalo na dobranoc to wychodziłam z lóżeczka i wylam na całe gardło

kalimorfa, 11 Wrz 2007, 12:46

>w ogóle wszystkie ksiązki dziecięce jak mi się nie przeczytalo na dobranoc to wychodziłam z lóżeczka

>i wylam na całe gardło

Ja byłem gorszy :) Kiedy rodzice padali ze zmęczenia a gardła ich bolały od czytania, próbowali streszcac akcję ale ja znałem bajki słowo w słowo i nie tolerowałem żadnych skrótów.

• Redaktorzy

Cała dostępna u nas twórczość Edith Nesbit (najlepiej w tłumaczeniu Ireny Tuwim), Hugh Lofting (Doktor Dolittle), Karol May (Winnetou), Mary Morton (Pożyczalscy) i bardzo dużo innych.

Potem dostawałam już kasety magnetofonowe z bajkami ale to nie bylo to,

lubiłam jeszcze wymyślać swoje wlasne bajki i opowiadalam je wszystkim, uciekali ode mnie mówiąc, że gadam niestworzone rzeczy

jozwa maryn

Pozyczalskich i ja lubiłem. Od Maya wolałem Wiesława Wernica z serią książek o doktorze Janie na Dzikim Zachodzie. Uwielbiałem też Arkedego Fiedlera.

Mistrza i Małgorzatę można czytać ciągle w każdym wieku!!!!Co prawda byłam starą babą jak przeczytałam tę książkę

ale myślę, że jako dziewczynce już by mi się spodobała

• Redaktorzy

Verne koniecznie, zwłaszcza Tajemnicza Wyspa. To robiło wrażenie - połączenie naturalistyki, McGyvera i powieści przygodowej. MiM przeczyatłem w okresie post dziecinnym, w efekcie mam teraz u siebie oryginał i dwa tłumaczenia...

Trylogia Jana Longina Okonia o Tecumsehu, Tajemnicza Wyspa, Winnetou i inne książki o Indianach.

Poza tym Tarnina i Ziemia bez słońca Jerzego Szczygła oraz trylogia Wiktora Zawady "Kaktusy z Zielonej ulicy"

Dla mnie istniały tylko komiksy:

-Tytus, Romek i Atomek,

-Kapitan Żbik,

-Kapitan Kloss,

-Kajko i Kokosz.

Te tytuły właściwie przewijały się na okrągło...

Luxmany i winyle 

Ale większosc bajek wymyslalem sam, przez co moi rodzice mieli ustawiczne klopoty,

z powodu pretensji, ze "zdemoralizowalem" i calkowicie "przewrocilem w glowach"

(jako 7-mio latek), wszystkim dzieciakom we wsi (nawet sporo starszym ode mnie) !

kiedy czytała mama: "Jak górnik Bulandra diabła oszukał" Morcinka z bardzo odjechanymi ilustracjami Teofila Ociepki i "Baśnie" J.Ch. Andersena z rysunkami Z. Rychlickiego

kiedy zacząłem czytać sam: "Emil i dedektywi" Ericha Kästnera, "Niewiarygodne przygody Marka Piegusa" i inne autorstwa E. Niziurskiego, A. Fiedler, J. Meissner, a potem poooszło...

>Champignon, 11 Wrz 2007, 12:41

>>Nienacki - Pan Samochodzik

>

>P.Samochodzika jest już z 70 tomów i chyba przeczytam je wszystkie:)

Czy aby w tych późniejszych tomach pan Tomasz nie zamienił tego przestarzałego rupiecia z silnikiem ferrari 410 na podrasowanego Maybacha z nawigacją satelitarną ? Słyszałem, że w tomie 52 zapisał się na siłkę i ma romans z Dodą?

Wszystkie tomy sa opisane tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Co sobie zwierzęta opowiadają w nocy" - Ljuba Stiplova i Mirko Hanak ze swietnymi ilustracjami Dagmar Hankovej. Z perspektywy lat mysle, ze bez ilustarcji ta ksiazka wiele by stracila.

"Do przerwy 0:1" Adam Bahdaj - dla mnie kultowa

"Profesor Tutka" Jerzy Szaniawski - przeczytane chyba troche za wczesnie, choc z drugiej strony to nawet lepiej

"Colas Breugnon" Romain Rolland - przeczytane troche pozniej i wracam do niej do dzis

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.