Skocz do zawartości
IGNORED

jakie okablowanie? - nietypowa sytuacja

e-gregor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zastanawiam się nad zmianą okablowania. Obecnie jest no-name 2x1,5mm. Już opisuję problem. Wzmacniacz CA540A v2. znajduje się w salonie, gdzie gra z Celestionami F20. Wzmacniacz obsługuje też drugie pomieszczenie, gdzie podłączone są do niego (póki co) Celestiony F10. Potrzeba 7-7,5 metrów kabla na sztukę tych Celestionów, czyli w sumie 14 lub 15 metrów. Zależy mi na możliwie znośnym basie. Co do tych Celestionów, mam nadzieję, że niedługo zmienię je na coś porządniejszego (z lepszym basem), więc kabel chciałbym kupować w miarę "przyszłościowo". Jednak fakt, iż potrzeba go dużo zawęża maksymalną cenę za metr do 25zł.

Zastanawiałem się nad bi-wiringiem, jednak z kabli typu bi-wire w tej cenie znalazłem tylko CORDIAL 2x2,5mm + 2x4mm, ich cena to 18zł/metr. Niestety nie mogłem znaleźć zbyt wielu informacji na temat tego kabla, więc nie wiem, czy taka inwestycja jest sensowna. Znalazłem też QED micro bi-wire za 20zł/metr oraz QED bi-wire ORIGINAL - 30zł/m. Jeżeli ktoś miał doświadczenia z tymi kablami, proszę o wypowiedź. Jeżeli ktoś zna inne, ciekawe kable bi-wire w przystępnej cenie, również proszę o wypowiedź. :)

Inne możliwe rozwiązanie to kupić kabel single wire "do basu", dokupić więcej o 40cm i spiąć górę z dołem na każdej kolumnie, żeby tymczasowo nie pracowały w bi-wiringu, a w przyszłości dokupić 15 metrów kabla, typowo "do wysokich tonów". W tym przypadku proszę o propozycje konkretnego modelu, słyszałem, że w tej cenie niezłe są QED Silver Anniversary XT. Aha, jeszcze jedna wątpliwość - w przypadku stosowania dwóch pojedynczych kabli w trybie bi-wiring jak je podłączyć do wzmacniacza? Czy można końce góry i dołu skręcić, żeby móc zastosować jeden wtyk typu banan zamiast dwóch?

Z góry dzięki za wypowiedzi!

e-gregor

https://www.audiostereo.pl/topic/36129-jakie-okablowanie-nietypowa-sytuacja/

z tanich ale bardzo dobrych kabelków (tylko że nie bi-wire) mogę polecić Procab LS25, cena śmieszna bo ok 5zł/1m

porównywałem u siebie do 2 innych droższych kabli (za 200 i 300zł) i wcale gorzej nie grają, natomiast zdecydowanie lepiej od zwykłych ale solidnie wyglądających "no name'ów"

Kup cokolwiek, co będzie kablem głośnikowym o odpowiednim przekroju, w umiarkowanej cenie i ładnie wyglądającym. Może też nosić jakąś miłą twemu sercu markę - o ile spełnione będą powyższe warunki. I tyle wystarczy.

Bardziej serio, to nie oczekuj zbyt dużych możliwości modelowania brzmienia kablami. Kable pełnią rolę marginalną. Jeżeli w obecnym zestawie coś ci nie pasuje, to kable tego nie zmienią. Oczywiście, możesz wydać na nie tyle, co na resztę sprzętu, ale dźwięku to istotnie nie poprawi.

Stosowanie różnych kabli do góry/dołu w bi-wiringu to także przerost formy nad treścią - przynajmniej w tych zakresach cenowych.

@ don111

Jest to jakaś opcja, kabel Procab o większym przekroju kosztuje już 10zl./m. do tego ten, o którym wspominałeś -kosztuje 5zl./m. Czyli przewód bi-wiring "ProCab" wychodzi za 15zl./m. Wtedy już nie wypada to tak korzystnie cenowo w porównaniu z Cordialem za 18zl./m Czy miales okazję posluchać tego Cordiala?

@ Teo

czyli jaki przekrój...?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.