Skocz do zawartości
IGNORED

Nieduży subwoofer PEERLES vs. TONSIL

rosiu82

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Właśnie stoje przed dylematem który z tych głośników wybrać:

TONSIL 20/80/2 czy PEERLES SLS8

Napisze pokrótce o co mi chodzi. Sub będzie grał w pokoju 15m2 (2 regały, łóżko, stolik - więc szału nie ma).

Przedewszystkim zależy mi na tym żeby bas nie był rozlazly i był w miarę szybki. Było by fajnie jakby czasem oprócz KD dało się posłuchać muzy.

Jestem teraz w trakcie robienia obudowy o objętości 40L wybrałem ją pod TONSILA z czym, że ze zmniejszeniem do 35L nie bedzie problemu. (poprostu chciałbym mieć możliwość porównania)

Teraz mam dylemat czy warto dopłacać 100zł do peerlesa i czy ta dopłata jest tego warta? O tonsilu czytałem same dobre rzeczy (kultowy, rewela za ta kase itp). Prosił bym o odpowiedź forumowiczów którzy słuchali tych głośników i mogą cos napisać z autopsji?

Dodam, że jeśli różnica była by powalająca to jestem skłonny dopłacić nawet do SLSa10 i wrzucić go do tych 40L jeśli nie będzie za duży do moich 15m2.

Pozdro i bez krempacji

Kupuj SLS’a W zależności od wielkości obudowy jaką możesz zrobić wybierz, czy ma to być SLS8, czy też może SLS10. Na stronie akustyka masz ładnie opisane jak dobrać obudowę do głośnika.

Piotreq, ja bym cie jeszcze poprosil o jakies uargumentowanie twoich slow bo to co napisales - przepraszam ale do mnie nie trafia. Dlaczego warto wywalic 100zl wiecej na SLS8 ? Ten model Tonsila (chyba jako jedyny) jest bardzo chwalony, a o tym peerlesie niestety duzo nie znalazlem.

Witam sam sobie odpisałeś chyba jako jedyny jest chwalony .Tak prawdę mówiąć ten sls8 jest bardzo dobrym głośnikiem w swojej cenie i nawet nie ma co porównywać do tonsila.Miałem sls8 i sls10 do twojego pokoju sls8 to właściwy wybór.Konstrukcji na sls akurat jest trochę w internecie,na pewno na polskich stronach dużo nie znajdziesz.

pozdrawiam

Za SLS'em przemawia chociażby amplituda liniowa +/- 9 mm a w tonsilu z tego co pamietam tylko +/- 3 mm , ten parametr w głośniku niskotonowym ma kluczowe znaczenie nie mówiąc już o układzie magnetycznym SLS'a w którym zastosowano pierscienie poprawiające liniowość pola magn. w szczelinie.

Ze swojego doświadczenia wiem, że bas z SLS 8 w obudowie zamknietej jest dość szczupły ( Akustyk podaje 20 l dla zamknietej, można dać troche więcej ale nie 40 l ) w bassreflexie 40 l tez jest za duzo, bas jest troche rozlazly ale w 30-33 l super jak na glosnik w takiej cenie.

Ok, Panowie czyli wiemy już, że wybieram SLSa, teraz zastanówmy się (mowimy o obudowie BR) czy 8" czy warto doplacic te 30zl i wziac 10"?

Kwota nie duza, a przetwornik większy. Co myślicie? Mowimy caly czas o budzie max 40L z mozliwoscia zmniejszenia.

I zrobisz do niego 45cm tunel???

Zacznijcie może od porównania Qts obu głośników.

SLS-8 jest głośnikiem do obudowy zamkniętej. W obudowie BR nie da się zrobić dla niego przyzwoitej wielkości tunelu, więc jego wychylenie objętościowe zostanie niewykorzystane (o ile nie będzie sprawiało problemów ze zbyt małym tunelem). Pozostaje obudowa zamknięta (znacznie szczuplejszy bas ale lepszy impuls nadal przy przyzwoicie niskim zejściu) lub membrana bierna (a to już będzie znacznie drożej niż te 100zł. różnicy w porównaniu do GDN 20/80/2)

Dokładnie to SLS-8 ma wychylenie +/- 8,5mm, a GDN 20/80/2 wychylenie +/-4mm. Tyle że ten drugi jest lepiej przystosowany do pracy w obudowie BR.

GDN ma nieco wyższe Bl, niższą Fs i to przy lżejszej membranie. Ogólnie wygląda, że SLS-8 nadaje się lepiej do robienia >bumsów< w obudowie BR...

GDN zdecydowanie bardziej do grania.

dużo ćwiczyłem tonsila dawniej i wiem że jest szybszy od sls . może to moje subiektywne odczucie ale lepiej kreśli dzwięk bardziej trafia w barwe . lekka membrana pozwala mu szybciej reagować wytrzyma wiele ale nielubi dostawać w palnik gdy gramy 20 raz ten sam kawałek ;) -chyba wiadomo o co mi chodzi .

żeby nie było żem stronniczy czy w jakiejś mniejszości sexualnej - sa lepsze suby o kosmos szybsze od obu choćby eton hex tylko cena.........

Ale po co marnować jego mozliwości w obudowie zamkniętej?

Do takiej to moze weź jakiegoś 30cm Teslę. Ja widziałem takie zamknięte obudowy subwooferów, także amatorskie, ale na duzych głośnikach. A Ty potrzebujesz małego suba. Wiec albo SLS-8 w 20 litrach zamkniętej albo GDN 20/80/2 w około 35 litrach BR.

Można by jeszcze tego SLS-8 spróbować w Linii Transmisyjnej. Powinien się sprawdzić (działanie jak obudowy zamkniętej tylko bez zawieszania na >poduszcze powietrznej< obudowy. Mambrana pracuje swobodnie w obie strony i obudowa nie podnosi częstotliwości rezonansowej Fb w porównaniu z obudową BR.

Nie, odpada, to moja pierwsza konstrukcja i raczej nie bede kombinowal. Planowalem na poczatku zrobic band pass 6th (2 komory calosc 40L, pierwsza 30L str na 35Hz i 10L strojona na 10Hz) ale sobie odpuscilem i klece BR.

rosiu82, 13 Wrz 2007, 00:13

>Nie, odpada, to moja pierwsza konstrukcja i raczej nie bede kombinowal. Planowalem na poczatku

>zrobic band pass 6th (2 komory calosc 40L, pierwsza 30L str na 35Hz i 10L strojona na 10Hz) ale

>sobie odpuscilem i klece BR.

No i bardzo dobrze! Bandpass, to obudowa bardzo "kapryśna" w konstruowaniu, (szczególnie 6-go rzędu,) tylko w bardzo zgrubnym przybliżeniu możliwa do symulacji.

Porlick, dokladnie tak tez sobie pomyslalem. Z symlacji wydawalo sie proste, ale jak wiemy symulacje symulacjami, a zycie zyciem.

Stinek, subek docelowo ma byc aktywny, najchetniej to bym mu zapodal jakiegos n-mosfeta czy innego hexfeta, ale to jest Tonsil wiec wydaje mi sie ze mostek TDA mu wstarczy, poza tym koszta tez graja swoja role. Ku mostkowi sklania mnie rowniez fakt, ze za niewielkie pieniadze mam wzmacniacz o wyraznej mocy wraz z zabezpieczeniami na jednej plytce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.