Skocz do zawartości
IGNORED

Czy jest sens placic tyle za kabel HDMI?

mispaf

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chcialbym polaczyc projektor HC1100 z DVD Denon 1930 na odlegosci 10m i zastanawiam sie czy kabel:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jest wart swej ceny

czy moze wystarczy cos takiego:

Ukryta Zawartość

Jak sadzicie?

pozdrawiam

pawel

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Niestety wydatek na dobry kabel HDMI jest konieczny :( Przerabiałem już ten temat - mam HC910 i podłączyć

chciałem go z Samsungiem HD950 kupiłem ten tani kabelek HDMI, lecz niestety były zakłócenia sygnału - więc

oddałem go i kupiłem 10m kabelek dobrej marki (nie pamiętam nazwy) i jest wszystko OK - mam sygnał bez

zakłoceń do 1080i :) Wydatek na dobry kabelek HDMI jest konieczny, nie oszczędzaj na tym.

Pozdrawiam

Lesio68

wybór prosty

na taką odległość kup davinci

dziwnym zbiegiem okolicznosci mam projektor HC910 i Denona 1930 (wiec w sumie to co macie wy)

i właśnie takim kablem DaVinci puszczam sygnał na projektor dvd daje rade do 1080i bo projektor wiecej nie obsłuzy

obraz czysty i wyraźny bez artefaktów

niestety przy tej odległosci kabel za 62 zł sie nie sprawdzi a ten DaVinci to i tak taniocha

nie słuchaj ludzi którzy każą ci kupić supre za 1100 za 10 m, bo to dopiero bedzie głupota i rozrzutność

pozdrawiam

Nie pakuj się w zbyt drogie kable HDMI. Było już na ten temat sporo powiedziane na forum. Jestto sygnał cyfrowy, więc znaczenie przewodu jest znikome. Wystarczy porządnie wykonany (w sensie elektrycznym) przewód. Różnice będą zauważalne tylko i wyłącznie wtedy, gdy przewód jest ewidentnie sp..ny :)

Z tym, że przy 10m nie bedzie to i tak tanio.

Zgadzam się z kolegą powyżej, że przyzwoity przewód 10m za te pieniądze to raczej niedrogo. Ten tańszy raczej sobie odpuść. Trudno wyobrazić sobie sensowny za 60zł. Za pół metra - owszem, ale nie za 10.

Pozdrawiam.

Dokładnie. Sam mam suprę 12m za 600 zł. Ale tylko dlatego, że wtedy nie było DaVinci. Dziś wziąłbym właśnie ten. Za tanie potrafią szkodzić, ale tylko na dłuższe odległości i widać to najczęściej w 1080p (zacina się).

A ja mam 15 metrowy kabel za 90 złotych dvi-hdmi i jest na moje oko idealnie. nie wiem czy np wiernie oddaje kolory itp bo nie mam porównania, za to nie ma żadnych problemów z obrazem, poza tym że ścina boki:) Tzn z każdego boku dajmy w przybliżeniu 100" ekranu zabiera z centymetr. Nie jest to żaden problem przy filmie, jednak w windowsie daje się oczywiście zauważyć na zmaksymalizowanym okienku obciętym delikatnie. Dla maniaków może to być problem przy filmie że brakuje w sumie po centymetrze z każdego boku, ale jak dla mnie nie jest to żaden problem, zwłaszcza biorąc pod uwagę cenę kabla. Zaznaczę tylko że nie korzystam z filmów HD w 1080p bo projektor obsługuje jedynie 720, więc możliwe że przy full HD kabel spisywać może się gorzej. Ale tak jestem zadowolony, za marginesami obrazu płakać nie będę a kabel kosztował w przeliczeniu na metr tyle co metr makaronu:) Pozdrawiam

Zważywszy cyfrową trasmisję danych to rzeczywiście kabel HDMI dużo ma do gadania w jakości kolorów i ucinaniu boków ;-)

P.S. Raczej kinomaniacy nie powinni ciąc sobie żył z powodu obcięcia paru pikseli, bo np. kineskopy ucinają znacznie więcej.

• 7 miesięcy później...

Czy ktoś wie czego się można spodziewać po kablu Altona 10m?, takim:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

urzywam kabla HDMIDVI tech+link. KomputerProjektor. Czy ktos sie orientuje czy to mozliwe ,ze przez kabel?

Jak wlacze natywna rozdzielczosc projektora to obraz zaczyna migac i pojawiaja sie dziwne artefakty na obrazie. Gdy przełacze rozdzielczosc na troche nizszą juz tego nie ma.

To prawdopodobnie wina kabla, ale nie musi to znaczyć, że jest uszkodzony. Możliwe, że kabel jest po prostu za długi. Spróbuj przetestować na któkim kablu. Przy odległościach około 10m i wjększych może być konieczne zastosowanie wzmacniacza.

Został pominięty jeden bardzo ważny aspekt - instalcja.

Kładąc przewód w domu bardzo często łamiemy go pod kątem prostym. To może doprowadzić do uszkodzenia. Słaba izolacja może zostać uszkodzona. Przewody prowadzone są w listwach w pobliżu kaloryferów, metalowych ościeżnić.

Czyli lepeij zainwestować w lepszy model, chociażby po to by go tak szybko nie uszkodzić pod dywanem.

• 1 rok później...

Czy warto płacić za drogi kabel HDMI?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość maciejk

(Konto usunięte)

Zdecydowanie warto dopłacić za dobry kabel, szczególnie przy większych długościach. Na 1m to wyrobi się kabel za 10zł, ale przy 10m sprawa nie jest oczywista. Poczytaj artykuł w AV 03/2010, jest tam dokładnie wyjaśnione jaka transfer w zależności od rozdzielczości, fps, etc. Przy 1080p/50Hz i 36-bitowej głębi koloru na 10m wyrabiają się tylko porządne kable tj. poprawnie skonstruowane i wykonane. Moja rada jest taka, kupuj kabel od renomowanego profesjonalnego producenta, np. dvigear.com (sam mam ich kabel SHR w suficie), przy dużych długościach kilkaset złotych jest kwotą normalną.

...tak się składa że mam dobre doświadczenie w tym temacie. W domu mam tech-linka za 400zł projektor 720p plus PS3.

obraz brzytwa. zero zakłóceń, zacinania, przebijania.

...w innym miejscu mam używam kable o długości 15m i 20m o cenie allegro czyli 60 i 80zł za sztukę.

W przypadku TV HD READY obraz taki sam bez różnicy jak w domu na kablu dobrej jakości

natomiast na projektorze 720p ( taki sam model) jest już różnica...

....obraz czasami traci sygnał na sekundę...widać przebicia ekranowe na ekranie ( dobrej jakości)

sygnał jest na tyle "słaby" że widać strukturę ekranu

WSZYSTKO jest testowane na słabym sygnale czyli nie DVD czy BR lecz transmisje HD z tunera SAT a wiec źródle na którym widać wszystkie niedoskonałości obrazu

projektor + metry = MUSISZ ZAINWESTOWAĆ

TV + metr = KUPUJ ALLEGRO

....mam tech linka 1,8m za 200zł TV+( tuner HD, PS3)

coś tam z allegro za 15zł TV+ ( tuner HD, PS3)

...... niestety różnic BRAK:)

pozdrawiam

Z tym inwestowaniem w kable to różnie bywa:)

Sam byłem bliski zakupu HDMI-HDMI do projektora za ok 600PLN 15m jednak zaryzykowałem i kupiłem kabel no-name 15m za 150pln w sklepie w którym kupowałem projektor (w razie czego obiecali przyjąć zwrot), ale na szczęście wszystko pięknie śmiga. Kabel podłączony jest do epsona tw3500, obraz 1080p w każdej konfiguracji, łącznie z 24p śmiga, aż miło. Kabelek puszczony w 50% w kanałach w ścianie i 50% w szerokim kanale. Na zakończenie dodam, że porównywałem jakość z drogim tech-link i nie ma żadnej różnicy, opłacało się zaryzykować.

pozdrawiam

-> Andrzej Matusiak

"Czy warto płacić za drogi kabel HDMI?"

Monster Cable aby pokazać, że na ich kablach HDMI jest lepszy obraz, niż na kablach "zwykłych", w roli "zwykłego" kabla HDMI wykorzystał... kabel kompozytowy (czyli chinch).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-2580-100004846 1273444647_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Głupota ja kupiłem kabel firmy VK za 30pl na allegro za 50zl 7m. Chodzi jak ta lala testowałem z droższym kablem żadnej różnicy. Optoma HD80 z ps3,xbox,dvd hd 1080p.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nedj, 10 Maj 2010, 00:37

Gdzie tam masz napisane że to zrobił Monster Cable?

Mowa jest o sieci sklepów Fry's Electrinics.

Ukryta Zawartość

Trzeba dobrze przeczytać zanim się napisze głupotę...

Ukryta Zawartość

-> americano

"Gdzie tam masz napisane że to zrobił Monster Cable?

Mowa jest o sieci sklepów Fry's Electrinics."

...w którym to sklepie było stoisko "Monster Cable", za którego reklamę był z pewnością odpowiedzialny producent kabli, a nie obsługa sklepu.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.