Skocz do zawartości
IGNORED

Płyta CD-r , a dzwięk.

Cookiemonster

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przeczytałem dokładnie wszystkie artykuły znajdujące się na necie (to forum , cdrinfo, cdlab itp) i jeśli chodzi o wypalenie płyty Cd-r jestem pewny że przy idealnym rippowaniu Oryginału można odtworzyć identyczną kopie , ba na programie K-probe (itp.) po przetestowaniu Oryginału czesto wyskakuje więcej błędów C1 (C2 nie biorę pod uwagę w ogóle), niż na płycie świeżo wypalonej (powiedzmy Pastel "Verby"). Moje pytanie brzmi , jeśli wyskoczy przykładowo 1000 C1 błędów na oryginale a na kopii 700 błedów C1 to wynika że kopia lepsza niż oryginał , tylko jakie wartości są podawane przy rippowaniu oryginału z błędów (tych przykładowo 1000 C1).

Bo nie wiem co mam mysleć , jest 1000 błędów na oryginale i odczyt tych błędów jest nie możliwy ? A może możliwy i wtedy mamy lepszą kopie (z tylko 700 C1 błędami)?

Prędkość do nagrywania najlepsza to wg/mnie minimum x8 a maximum x12.

Jedyną różnicą miedzy oryginalem a kopią będzie w takim razie TRWAŁOŚĆ , która jest zdecydowanie dla płyt tłoczonych.

Takie śmieszne posty typu "TDK Metallic lub Dysan Black grają lepiej" są po prostu żenujące , przecież mają dużo więcej błędów C1 od przykladowo Pasteli i bit odczytany to bit odczytany lub odwrotnie, jakie wasze zdanie ?

https://www.audiostereo.pl/topic/36158-p%C5%82yta-cd-r-a-dzwi%C4%99k/

normalnie , jak Nero ,tylko nie współpracuje z LG napędami (bo one sa nie kumate w tych sprawach)?

Napiszcie czy przy rippowaniu błędy z oryginału są poddawane korekcji i na czym to polega , domyślne wartości są przypisywane ? bo nie chce mi się wierzyć że oryginal bedzie gorszy od kopii.

...no może te Blacki grają inaczej niż oryginal ale czy lepiej hmm...

Fajny artykulik ... tylko że mu te Blacki grają lepiej nawet na CD-walkman Sony (Oo) !! to juz są jaja.

Platinum Cd-r z CMC Magnetics dostał 4 gwiazdki (Oo).

..."Każdy black gra lepiej" ,mi się to wydaje podejrzane.

Blacki (niektóre) grają dlatego "lepiej", że są bardziej znośne dla czytnikow CD. Nie ma wtym żadnego vodoo, zwyczajnie część odtwarzaczy nie radzi sobie z poprawnym (nie mylić z bezbłędnym, bo to niemożliwe) odczytem wypalanych płytek, a takie np. Dysan Black Universal, pomimo że mają niby więcej błędów są sprawniej odczytywane przez laser, co przeklada sie na pracę przetwornika i w efekcie na dźwięk.

A co to za różnica czy oryginał czy CDR ? Lepiej zawsze zagra ta płytka która jest lepsza, lepiej nagrana, w lepszym stanie itp. Kiedyś zapamiętałem jedną największą prawdę świata jeśli chodzi o płyty CDR

"Lepiej zawsze zagra kopia dobrze nagranej audiofilskiej płyty, niż kiepski oryginał"

To chyba wszystko tłumaczy.

Natomiast jeśli będziesz kopiował i porównywał potem dźwięk pomiędzy tą kopią a tym oryginałem to wynik będzie zależał od uzytego programu, płyty (nośnika), korekcji błędów nagrywarki i samego odtwarzacza (każdy inaczej odczytuje płyty tłoczone i CDR-y.

Pozdrawiam

Witam.

K-Probe to program tylko dla napedow liteon. Rozumiem ze plyte ktora testowales nagrales na tej samej nagrywarce? No i naturalnie na tym samym napedzie pozniej org. Mysle ze wtedy to ma wiekszy sens.

Dobor plyt, to odrebna sprawa dla kazdej nagrywarki/modelu i predkosci. Jak posiadamy nagrywarke ktora dobrze radzi sobie z audio, warto kupic sobie kilka roznych plyt, ponagrywac i testowac na jakims liteonie[w k-probe] ktory ma dobre recenzje w zakresie odczytu audio, zwyciezca wyloni sie sam... :)

Problem jest natomaist taki ze, niby taki sam cd-r moze byc nierowny "identycznemu". Tz. plyty produkuje wiele fabryk jako ten sam model. A to bedzie inny nosnik, mimo ze wyglada tak samo. Pastele byly bardzo dobre wyprodukowane przez Taiyo Yuden, teraz podobno ich nie produkuja.

Co prawda testow c1 nie robilem, bo nie mam na czym, ale polecam te cdr:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

“Kejseren er i garderoben!”

No miałem Crystal Azo i przeskakują w samochodzie, a radio dobre mam(alpine9812).

Myśle podobnie jak kilka wypowiedzi wcześniej , czyli niekompatybilność sprawia że może być różny odbiór audio ,a nie minimalna albo nawet duża róznica w błędach C1.

Liczy się tak na prawde skuteczność odczytu na różnych odtwarzaczach. Czyli płyty z większą ilością błedów (TDK Metallic czytałem o nim) mogą być CŁAOŚCIOWO lepiej widziane ,niż te z mniejsza iloscią błedów (pastel Ver.), taki wyciągam prosty wniosek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.