Skocz do zawartości
IGNORED

Upgrade Pioneer PD 9300 - co zrobiono?

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jakis czas temu zmarl jeden ze znanych krakowskich DIYowcow Adam Bobek znany szerzej jako adamhoend. Byl dla mnie takim audiofilskim guru. Czesto spotykalismy sie duzo sluchalem modyfikowanego przez niego sprzetu. Ktoregos popoludnia poprosil o opis w jezyku angielskim zmian jakich dokonal w CD Pioneera PD 9300 ktore chcial wystawic na ebay.uk. Nie zdazylem... Adam zmarl 22.01.2007 roku na zawal serca. Niestety podczas deinstalacji systemu zginal mi ow opis:( Jakis czas pozniej zakupilem po odpowiedniej niezaleznej wycenie u zony Adama tuningowanego Pioneera PD 9300. Otwarlem go i okazalo sie ze wbrew temu co bylo w opisie (wg zapewnien zony PD 9300 byl tylko jeden - moze zwyczajnie go nie dokonczyl?) nie ma wymienionego trafa tylko jest oryginalne Bando ale pozostalych zmian oszacowac nie umiem. Na pewno sa inne elektrolity i okablowanie. Prawdopodobnie takze opampy (Adam wstawial BB a oryginalnie sa chyba JRC). Odtwarzacz gra zacnie. Firmowego PD-S 901 rozjechal bez dwoch zdan (mialem go bezposrednio wczesniej). Ale przeciez zawsze mozna lepiej. Dlatego prosze kolegow o oszacowanie zmian i propozycje dalszej poprawy. Glowna watpliwoscia jest zegar. Moge oczywiscie dorobic kolejne zdjecia tylko podpowiedzcie jakie. Z gory dziekuje i pozdrawiam. R.

post-1457-100004787 1189851240_thumb.jpg

post-1457-100004788 1189851240_thumb.jpg

post-1457-100004789 1189851240_thumb.jpg

https://www.audiostereo.pl/topic/36191-upgrade-pioneer-pd-9300-co-zrobiono/

Jeśli filtra nie ma to znaczy że został usunięty żeby zrobić NOS DAC, a zegar, który tam zwykle jest podłączony (kwarc) pewnie przeniesiony w okolice któregoś układu Sony CXD:1125/35/2500 - demodulatora EFM. Usunięcie układu eliminuje zakłócenia jakie w nim powstają (chociaż można go nie usuwać- można go ominąć a także odłączyć mu zasilanie zamiast wylutowywać).

Można wymienić jeszcze niektóre ceramiki o większych pojemnościach (np. w zasilaniu) na foliowe.

Jednak z tego co widać na zdjęciu usuniąty ukąłd jest w obudowie DIL14 lub 16 więc to nie jet ten filtr cyfrowy NPC SM4803 na foto z niemodyfikowanego CD. Jaki tym filtra tam był? taki właśnie czy inny?

Usunięty układ to może być coś innego, np. przełącznik analogowy od załączania układu deemfazy.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dzieki serdeczne Molibden za wpis. Oryginalnie we wszystkich PD 9300 (mam juz trzeci ale pierwszy powaznie modyfikowany) jest ten sam filtr co na zdjeciu. Powiedz mi czy dorobic jakies dodatkowe zdjecia? No i czy jest sens wymieniac trafo?

Taki duży solidny transformator? Nie wiem czy znajdziesz inny który ma takie same uzwojenia - prądy i napięcia i który będzie lepszy - pod jakim względem, mocy, separacji pomiędzy uzwojeniami? Na rdzeniach EI są tu dużo lepsze niż toroidy i mają bardzo małą pojemność między uzw. pierwotnym a wtórnymi i mały prąd upływu. Miałem podobny wymiarami i miał 50VA (kostka o boku ok. 7cm), to niemało sporo jak na CD. Więcej - nie ma sensu - byłby to przewatowany transformator do takiej aplikacji.

Ten filtr powinien być na płytce z DACami, wąskie układ(y) które wygladają na usunięte są już w części m. cz. za DACami, a tego fragmentu gdzie powinien być NPC nie widać za dobrze, wobec tego jeśli potwierdzasz, że tego układu fizycznie tam nie ma, a są jakieś zwory, obejścia to jest pewnieN-OS. Chyba że wstawiony został lepszy filtr - od spodu, na osobnej płytce czy jakkolwiek - jest to możliwe - bo raczej nie robi się NOS DAC na 18- czy 20-bit DAC jakie tam siedzą (domyślam się że to PCM63) żeby podać mu dane 16 -bit.

Robi wrażenie!!

Servo i odczyt co prawda na analogowych ukałdach CXA1081 i CXA1082 z pocz. lat '90 i nie wiem czy są dość sprawne na porysowanych płytach, ale jeśli jest noweczesny demodulator EFM z dużą ilością pamięci jak np. CXD2500 to i tak nie jest to zarzut i działają one do dziś bez problemu, jesli są dobrze wyregulowane. Były to wówczas naprawdę nowoczesne układy.

Budowa modułowa, osobno zasilacz, transport i DAC. Czyli bardzo przemyślana konstrukcja bez głupich oszczędności jakie znamy od połowy lat '90.

Jak dla mnie to jest poziom 8kzł, spokojnie enrty level do High-Endu, sądząc po budowie, wkładzie materiałowym i uwzględniając okres konstrukcji tego odtwarzacza. Technicznie - ciekawszy od np. zgrzebnych Naimów na TDA1541, czy podobnych.

Wydaje mi się że tu zostal już dokonany prawie maksymalny tuning.

Nie wiem jakie elementy dokładnie zostały wymienione, bo nie znam stanu fabrycznego, na moje oko to np. te niebieskie kondensatory to są właśnie wstwione zamast oryginalnych, są to jakieś dobre foliowe Philipsy chyba. Ważniejsze elektrolity też są chyba w większości nowe.

Jesli w odtwarzaczu jest jeden kwarc jako zegar główny podłączony bezpośrednio pod filtr/procesor EFM to można poeksperymentować z niezależnym master clockiem a tekże usunąć sprzęgające kondensatory elektrolityczne w torze sygnału za DACami. Wzmacniacz musi wtedy posiadać jednak jakiś kondensator na wejściu (lub pre przed potencjometrem), dla bezpieczeństwa.

W zależności od budowy stopnia konwersji I/V - jeśli jest wykorzystany wewnętrzny rezystor konwersji DACa to lepiej jest go odciąć i zastapić rezystorem renomowanego porducenta, ew. sprawdzić jakiego użyto gdy rez. wewn. DACa został pominięty w projekcie na rzecz jakiegoś na PCB.

Tuning zawiera pewne myki, które widać stosujemy ale na forum się nie chwalimy :). Trafo jest świetne. Jedyne lepsze to na rdzeniu 2XC i to osobny karkas na wtórne i osobny na pierwotne. Zrobić można lepiej ale to dość pracochłonne. Widzę tu dobry shunt regulator do zasilania przetworników oraz do osobnego master clocka.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

-wymienione są diody w zasilaczu , fabrycznie nigdy nie są ta krzywo ułożone

-wszystkie duże pojemnosci wymienione na niezłe Panasonic FM

-dołożonych jest parę sztuk niebieskich mkp,mkt , np. obok kwarcu wstawione są zamiast ceramików

- parę oryginalnych kondensatorów wymienionych jest na kiepskie niestety Jackcony stosowane w płytach głównych ,

czasami zdychają równo po upłynięciu gwarancji na taka płytę.

Dobrze byłoby mieć dobre zdjęcie oryginału , wtedy można dokładnie porównać przynajmniej częsc materiałową.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

zorro jakie zdjecia mam jeszcze wykonac zebys mogl oszacowac calosc? akurat dobre foty to dla mnie nie problem wiec moge je wrzucic tutaj i dac linka do bardzo duzej rozdzielczosci (8MP).

Do porównania potrzebne jest dobre zdjęcie ORYGINAŁU bez przeróbek !

Modele kondensatorów o których pisałem nie były jeszcze produkowane w chwili wejscia tego CD na rynek .

Mogą być jeszcze jakieś drobne zmiany w topologii układu ale trzeba widzieć oryginał.

A zegar z prawdziwego zdarzenia to można tam wstawić ;)

panowie nie zwróciliście uwagi na element polskiej myśli technologicznej jeśli chodzi o elementy ;)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

zorro - zwróć uwagę na kolor pomarańczowy :)

no może tu na zdjęciach czerwony.....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.