Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

HM69 ja wystawiłbym do takiej konfrontacji tuner nie z lat 80 a z polowy 70-tych żeby jeszcze bardziej cie pogrązyć.Miałem juz w rękach duzo tunerów i jestem pewien ze gdybysmy podłączyli je do tego samego masztu to złapałbym najwięcej stacji.Brzmienia nie ma sensu poruwnywac bo to jest sprawa gustu.

Zaczyna mi sią to coraz bardziej podobać. Dobrze by było jeszcze zwerbować kilku miłośników ślicznych tunerów, wybrać miejsce z jakąś anteną, wzmacniacz, kolumny i działamy!

Co do brzemienia, dynamiki to też ważne. Warunki proponuję zrobić równe dla uczestników. Ten sam wzmacniacz i te same kolumny. Do tego ta sama antena oczywiście. To proste.

Czekam na jakieś konkrety.

• Redaktorzy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Czy ktoś ma tą antenę , czy ktoś wie coś na jej temat ?"

Ja mam, z Marantzem w Warszawie pracowała bardzo dobrze.

Ukryta Zawartość

Cieszę się, że kol. Redaktorowi pomysł się podoba. Gdyby udało się zorganizować taki odsłuch były by bardzo ciekawie. Kilka, może kilkanaście tunerów z epoki i współczesnych w jednej konkurencji.

To jednak jest chyba za bardzo piękne, żeby mogło się ziścić. I zupełnie nie ważne który tuner by wygrał. Najważniejsze to wrażenia poznawcze.

A może niech się wpisują potencjalni uczestnicy/miłośnicy ślicznych tunerów do takiego wspólnego odsłuchu.

=>Redaktor, 4 Maj 2009, 12:34

Odpowiednik tamtej anteny z zyskiem 20dB kosztuje 36zł 20 groszy,tak wiec po co przepłacać.

Ukryta Zawartość

Do centrów miast z bliskim zasięgiem wystarczy, chociaż ani w Magnum ani w Dipolu wzmacniacz w antenie nie jest audiofilsko pożądany. Dobre radio to:

Antena-kabel-odbiornik. Reszta dopuszczalna tylko w tunerku

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Magnum Dynalab ST 2 - czyli jest to antena , ze wzmacniaczem ? ;-(

Jednym słowem mimo firmy ogólnie szanowanej , taka mała profanacja ;-(

Chciałem swoją antenę trójelementową Hirschmana zastąpić czymś bardziej wszechstronnym ,

Hirschmana jest bardzo kierunkowy, a ja chciałem taka co by wszystko łapała z dookoła w pionie i w poziome itd. ale nie chcę ze wzmacniaczem bo to narzędzie obosieczne to znaczy wzmocni też brudy , zakłócenia ,których w mieście pełno , a w moim systemie to wszystko wyjdzie ;-(

Czyli zostaje ta ;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

=>gutekbull, 4 Maj 2009, 16:04

Za cenę ST 2 kupisz antenę,maszt ,obrotnice i kabel takie jak na zdjęciu-braknie Ci tylko na mechanizm obrotu anteny z polaryzacji poziomej na pionową. Ja na tym cudzie odbieram prawie 80 stacji !!! na UKF-e Nie wiem czy byś przez Bałtyk czegoś nie łapał ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiem,wiem-piekny jestem i patrze na wszystko z pewnym dystansem co i innym radzę

michal stabro, 4 Maj 2009, 16:57

>czesto musisz na dach tak wchodzic ?

Po co? mam w mieszkaniu przy tunerku sterowanie obrotnica i kręcę antena na dachu w która stronę chcę. Obrotnica,styki i maszt są bardzo dobrze zakonserwowane tak ze za jakieś 10 lat dopiero trzeba będzie coś robić. Antena mocowana profesjonalnym uchwytem kominowym na stalowym maszcie 50mm na nim powyżej 2 metrów od komina jest obrotnica od której idzie kolejne 3 metry aluminiowej rurki 30mm podpartej "łożyskiem" z samo smarnego ebonitu (bez tego obrotnica długo nie pochodzi-za duże ramie przy tak dużym wysięgu)Sama antena 365 stopni robi obrót w 1,5 minuty.Dla leniuchów przydał by się programator do rotora (obrotnicy) (wiem ze takowe rotory maja w USA na 99 stacji,nawet nie drogo)

Antenę mam już ponad rok i przeszła chrzest wiatrowy 135km/h tak ze do huraganu jeszcze tylko 15km ale wtedy wszystko ma prawo polecieć (konstrukcje budowlane liczy sie do naporu wiatru 70kg/m2)

Odbieram na tej antenie z Krakowa Słowację, Czechy, Bielsko Białą Katowice oraz masę nadajników Radio Maryja bo moc jest z nimi :)

Na dach lubię wchodzić,widać cały piękny Kraków wokół, tylko zaczynają w centrum budować coraz wyżej ;( oczywiście na krzywy ryj, bo od ponad 40 lat Kraków nie dorobił się planu zagospodarowania przestrzennego.

aaaa ! dach w Krakowie to co innego

nie dziwie sie

sam z przyjemnoscia bym przesiadywal

chetnie zamienie mysia norke na kresach na dach w

Krakowie

pozdr

radiowo

ps

czy nadal krotkofalarstrwo jest w modzie ?

tyle ze to jest antena kierunkowa i zeby sobie posłuchac to musisz krecic obrotnicą i dostrajac specjalnie,nie lepiej było załozyc dobra dookolna antene + wzmacniacz sygnalu?

T-Bolt, 4 Maj 2009, 17:51

Praktyka mówi co innego, mogę na przykład powiększyć sobie ekstra zasięg kierując ją na 66 metrowy budynek odbijająjacy fale radiowe (każde 10 metrów wyżej to kolejne 10 km dalszy zasieg)

Gutekbul już Ci napisał wzmacniacz dookólny ściąga na fonię wszystkie śmieci z eteru. Antena kierunkowa tłumi te poza głównym kierunkiem. Wyższa szkoła jazdy to parowanie anten w dwie lub 4 daje to za każdym razem "tylko" 2,5dB większy zysk kierunkowy ale śmieci z boków i z dołu są bardzo dobrze filtrowane. Nie trzeba tak duzej anteny jak moja wystarcza 3 elementowe np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub tańsze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tak wygląda mój Hirschman i zasilany nim tuner , proszę zwrócić uwagę ,ze wskaźnik jest na maxa ;-)

Ukryta Zawartość

post-870-100005991 1241459254_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla przypomnienia - w niektórych miastach przyjęto pionową polaryzację UKF (antena na bocznym wysięgniku). Fotografia nieco nieaktualna - poprawiłem instalację - teraz jest osobny kabel, tylko do radia :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Muszę pochwalić wszystkie anteny na ostatnich 3 zdjęciach bardzo poprawnie zamontowane,jest zachowana minimalna odległość 1,5 metra od muru jak i sąsiednich anten (to ostatnie z polaryzacją pionową).

Gutekbull to że wskaźnik jest na maksa sygnalizuje tylko że moc sygnału jest już optymalna.U mnie jest niby lepiej bo mam wskaźnik w dB i tak dobre stacje nadajnik 60kW w odległości 30km (Chorągwica to 98-101,czasem 107dB)Bliskie stacje (ok 5km) mocy 0,5kW to 70dB przy obróceniu anteny na nadajnik,przy kolejnym obróceniu anteny na 60kw Katowice (70km) sygnał to 68dB (kiedyś Trójka w Krakowie padła i z Katowic było najlepiej mimo że z Tarnowa nie było problemu)Nadajniki ze Słowacji,Czech to sygnał 10-35,czasem 40dB

Antenę nad ziemią nie mam aż tak wysoko bo ok 14 metrów, miałbym znacznie lepszy zasięg ale Kraków leży w dolinie Wisły-w takiej miednicy ;)

Tutaj ładnie graficznie zrobiona strona

Ukryta Zawartość

klikając na miasto mamy np coś takiego

Ukryta Zawartość

na dole są ciekawe linki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Europa też powoli jest opracowywana

Ukryta Zawartość

Rafaell

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu pewien znany model tunera na kuracji odmładzającej ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mógłbym teoretycznie odbierać ok.46 stacji krajowych ,

ale jestem nisko z anteną kierunkową i osłonięty potężnymi ścianami bloków z trzech stron,

czyli w takim dole z betonu , odbieram z trudem 10 stacji ;-(

Ukryta Zawartość

To wykaz stacji - niestety nie mogę tego przeskoczyć , jutro zrobię małe doświadczenie podłączę kablówkę UPC , zobaczymy jaka jakość ???

Ukryta Zawartość

gutekbull

Jedyny ból to programator w tunerku, ja mam na 20 stacji a Ty chyba 30? proponuję wyeliminować powtarzające się stacje i pewnie wtedy wystarczy :)

Ty masz aż 12 stacji z bardzo dobrym sygnałem (o dupianej kompresji dżwieku nie mówimy) A w Krakowie jest tylko 5 silnych stacji wszystko z Chorągwicy. Najlepiej gra Trójka mimo ze słyszałem ze może jeszcze grać z opadem szczęki pełną klasę wyżej (koncert live Soyki z Wrocławia).Później Radio Kraków-bardzo nierówna jakość techniczna poszczególnych audycji, chyba walczą ze sprzętem (za Pis-u po czystce politycznej wywalili sporo fachowców z "przeszłością") albo im się w nowym budynku na Alejach 3 Wieszczów już sypie sprzęt (ale podejrzewam raczej to pierwsze).2PR przed zmianą częstotliwosci był rewelacyjny ale teraz mają łącza po flejtuszkach z 1PR no i d4 Flejtuszki w 1PR dalej utrzymują swój ulubiony poziom mimo otrzymanego sprzętu i częstotliwości po 2PR i dalej d4. RMF jedna kompresja najlepiej słuchać na przenośnym grajku w garażu.Dosyć poprawnie gra. Radio Euro nadawane z Krzemionek po obróceniu anteny (78db)nawet znośnie dźwiękowo brzmi. Pozostałe stacje już niestety odstają od czołówki w wielu płaszczyznach.

Anteny wspaniałe,gdybym miał mozliwosc zrobienia dziury w scianie na kabel to tezbym sobie taka zamocował,niestety chata nie jest moja wiercic nie moge,słucham na antenie jak ponizej plus wzmacniacz +7dB,odbieram praktycznie wszystko w okolicy i nawet troche dalej niestety niektore stacje w mono,antena jest zawieszona na gwożdziu za szafą :)dalej mur 30cm.Strach pomyśleć jaki bylby piekny odbiór gdybym wystawil ja na zewnatrz na jakims maszcie.

Testowałem też pokojowe Sonusy i Telmory ale to nie to samo co dipol nawet za scianą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

T-Bolt@ Dzień dobry

Mineła doba. Dyskusja objeła ważny temat antenowy, a twoja deklaracja na moje zdziwienia nad starym tunerem jakoś uszła uwadze.

- Pomysł jest taki: zorganizować spotkanie w jakimś przyjemnym lokalu w Wielkopolsce, żeby potencjalni uczestnicy mieli zbliżoną drogę. Jestem gotów zorganizować miejsce w takim lokalu, który znajduje się w trudnym radiowo miejscu.

- wzmacniacz stereofoniczny - mogę jakiś załatwić z wyjściem na tuner

- kolumny głośnikowe - również coś można załatwić na miejscu

- kable głośnikowe i IC - sprawa otwarta, może ktoś przywiezie

- duży bar z zaopatrzeniem w dobre piwo i jedzenie - jest na miejscu!!!

- sprawa anteny - to jest temat otwarty do dogadania.

- termin to może być druga połowa czerwca/sobota po południu- do dogadania

- dojazd uczestników wraz z tunerem na własny koszt

- po spotkaniu małe sprawozdanko na forum wraz ze zdjęciami

- optymalna ilość tunerów do odsłuchu to 8-12 sztuk.

- wykaz wystawianych tunerów do odsłuchu podany na forum przed spotkaniem

- krótkie jasne zasady odsłuchu do dogadania przed spotkaniem.

Zaprasza się posiadaczy ślicznych tunerów do prezentacji swoich skarbów i zgłaszanie akcesu na takie spotkanie

• Pokaż nowe odpowiedzi