Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

Podepnij do niego np.magnetofon jesli dżwiek jest lekko zniekształcony to na pewno masz wyjscie na oscyloskop. Do celów diagnostycznych sygnał jest ciągniety z innego miejsca układu (tutaj pewnie coś o tym moze powiedzieć wiecej StefanB) tylko dziwi mnie fakt że jest tylko jedno gniazdo ale pewnie to nie problem.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Chodzi o to żeby za pomocą miliwoltomierza ustawić zero czyli zrównoważenie pracy detektora kwadraturowego p.cz. FM. Taki wskaźnik, tyle ze na LED miał np. Zodiak.

Do odbioru kwadro potrzebny jest cały, drugi równoległy tor FM. Gdyby to było wyjście złożonego sygnału do dekodera to byłoby pewnie opisane jako MPX.

A napiszcie mi uprzejmie gdzie ja miałbym podłączyć ten oscyloskop w celu dostrojenia sygnału podczas obracania anteny?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tutaj to chyba nigdzie, bo nie ma takich wyjść. Zresztą nie jest to potrzebne jeżeli tuner działa prawidłowo i jest właściwie zestrojony. To można ustawić na słuch.

Te dodatkowe wejścia - wyjścia (pętle) 12V służą do sterowania włączaniem wzmacniacza mocy z tunera (lub odwrotnie) przy jego załączeniu.

Pierwsza para External ... cośtam nie wiem do czego służy, nie sposób odczytać.

Molibden.On ma wskaznik do ustawienia zero detektora.Po co mu więc wyjście na drugi.W necie nic na ten temat nie znalazłem,a nie mam do niego instrukcji.

Chciałbym powtórzyć pytanie. Gdzie podłączyć oscyloskop?

Poprzednie zdjęcia były słabe bo z katalogu. Teraz zrobiłem nowe dobrym aparatem.Być może trzeba odłączyć do portu RS-232. Ale to jest tylko moje gdybanie bo na elektronice to ja się nie znam. Przy zastosowaniu anteny nastawnej dokładne pozycjonowanie będzie podstawą najmocnejszego sygnału.

Zamieszczam cytat z recenzji pana W. Pacuły w temacie tego tunera.

Ukryta Zawartość

post-17491-100004559 1242888864_thumb.jpg

post-17491-100004560 1242888863_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do RS-232?! A bój się panabuka! :D Przecież to cyfrowe złącze szeregowe. Tam można najwyżej jakąś diagnostykę zrobić, zaprogramować stacje, wgrać soft czy sprawdzić jego wersję. Trigger jak pisałem, do załączania tunera ze wzmacniacza, External Remote do podłączenia zewnętrznego sterowania z pilota, np odbiornika IR zamontowanego w innym pomieszczeniu.

Molibden@ dziękuję, Zastrzegałem, że z elektroniką jestem na bakier. Moja specjalność zawodowa to mechanika. z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że pomysł z oscloskopem podłączonym do dupki jako wskaźnikiem wysterowania należy porzucić. Nie ma gdzie!

Napisz mi uprzejmie czy widzisz jakieś inny sposób wskazania wartości sygnału radiowego?

Tu nie widzę takiej opcji bez ingerencji w tuner. Zwykle wykorzystuje się do tego stałe napięcie sterujące z dekodera p.cz. FM służące do regulacji wzmocnienia głowicy (ARW). Jest ono proporcjonalne do poziomu odbieranego sygnału.

Akurat oscyloskop nie służy za ardzo do pomiaru tego sygnału bo ma za małą dynamikę (zakres zmian sygnału jest dużo większy). Natomiast można nim obserwować prawidłowe zestrojenie detektora FM, poprzez doprowadzenie do jego wejść X, Y składowych sygnału z demodulatora zrównoważonego. Wówczas przy prawidłowym zestrojeniu i przesunięciu fazy między tymi sygnałami (90 stopni) uzyskuje się na ekranie wyświetlany równomierny kształt okręgu.

Molibden@ Jeszcze raz dziękuję za wyjaśnienia. A taki prosty sposób polegający na doraźnym włączaniu w układ drugiego tunera , nazwijmy go pomocniczego. Można kupiń na naprawdę nieduże złotówki tuner z cyfrowym wskaźnikiem wartości sygnału. I używać tego wskaźnika do wysterowania. Wówczas przy pełnym RDS będzie nawet widać co to za stacja. Wiem, że to taki trochę naiwne podejście do tematu ale może pozwolić dostroić główny tuner na wybrany przekaźnik radiowy czy też samą stację.

Oczywiście, można, chociaż trochę to komplikuje podłączenie anteny bo jest potrzebne przełączanie lub rozdzielenie sygnału. Jeżeli wskaźnik jest dokładny lub wyskalowany w dBm (cyfrowy) to będzie tanie i dobre rozwiązanie.

Wiesz w drodze do tunera wysokiej klasy miałem również kilka modeli Sony. W tym prosty model właśnie z takim wyświetlaczem digital w dB.( wydałem go koledze). Pozostaje tylko kwestia przełanczania kabla antenowego. W T3 mam gniazdko z gwintem. Natomiast w zwykłych tuneach jest wciskane. Ale to można chyba jakość obejść. Może jakiś rozdzielnik. Jedynym minusem takiego sposobu ustawiania anteny to dodatkowy klocek na stole. Plus jeszcze jakiś potencjometr do obrotnicy.

Na dziś projektuję maszt obrotowy. Przedstawione zdjęcie na jednej z aukcji, którą podał Rafaell trochę mi się nie podoba. Chocisz cała konstrukcja zrobiona bardzo elegancko. Mam inną koncepcję.

Ale opis konstrukcji i zdjęcia to chyba dopiero na jesieni jak wszystko będzie gotowe.

HM69, 21 Maj 2009, 12:13

Jako mechanik pewnie rozwiązanie obrotnicy i masztu zrobisz bardziej finezyjnie,tak ze czekamy na zdjęcia gotowej instalacji antenowej.Ja obok siebie niedaleko mam okazje podziwiać taka "mała" instalację antenowa na krutkie fale obracana obrotnica-po prostu to robi wrażenie; antena o powierzchni prawie 40 m2 na domku jednorodzinnym. A co tam! nawet w armii takiej nie mają :)Tak że to jak widać moze być bardzo zakrecone hobby

Muzyka w radiu zaczyna się po 24 i to chyba jest od lat niezmieniany kanon. Myślę że to jest TA przyszłośc radia w dzień zaczyna być wszedzie koszmarnie zdobywanie środków na radio typowo komercyjne czyli reklamy muzyka tylko ta "własciwa" marketingowo itd.

Teraz w 3PR audycja "Teraz polskie" całkiem fajną muzykę rodacy tworza i nie ma sie czego wstydzić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Straciłem cierpliwość do nadawanego najlepiej w Krakowie radia mimo maili do 3PR coś mają w torze i po prostu o najwyższej górze zapomnij. Tak ze wpiąłem nieaudiofilsko equalizer miedzy tuner a pre i podbiłem na 16kHz sygnał o 8dB.Jakoś proteza działa. W sumie to trochę dziwne wczoraj na słuchawkach wzmak słuchawkowy wpięty bezpośrednio do drugiego wyjścia z tunera w maglu Waglewskich trąbka aż świdrowała w głowie wysokimi częstotliwosciami. Czy faktycznie tak mało nagrań jest z wybrzmieniami do 15-16kHz przewidzianych standardem radiowym? I muzyka kończy się na góra 10-12kHz? Na przykład wczoraj rano grała znana japońska grupa rockowa i pasmo było na displayu parametrycznym na maksa od 30Hz do 16kHz a pozostałe 99,99 czasu antenowego ani słupek poniżej 63Hz ani powyżej 8kHz nawet nie chce drgnąć.Piszę to dla tego żeby mi nikt nie zarzucił że coś żle słyszę.Jeszcze na przerywniku z fortepianem też potrafią się wszystkie słupki uruchomić ale czemu tylko na tym?

Chciałbym znowu potwierdzić. Wczoraj słuchając PRIII było coś nie tak z wysokimi tonami. Było wyraźnie słychać na moim budżetowym sprzęcie i budżetowych słuchawkach. Tylko ja nie podłączałem korektora bo nie mam tylko przełączyłem na PR-Zet i problem się skończył.

Taa, oni chyba grają z jakiś starych zamulonych cedeków często, bo niektóre nagrania brzmią fatalnie a czasem z innych dobrze. Trzebaby zapytać jakie mają odtwarzacze (czy nadal te przeskakujące trupy czy już coś nowego wpuszaczają cyfrowo na stół).

Już wiem co oznacza nazwa w PR "audycja autorska" . Prowadzacy przychodzi nie tylko z płytkami CD ale takze z własnym CD do studia ;)

Ostatnio próbują uruchomić w PR vinyla z róznym j.w. efektem. No cóż muszą pewnie młodzi prezenterzy kuknąc do zakładki analog zeby archeologiczne techniki opanować :)

W Trójce w Niedziela, 17 maja 2009 zagrali Motion Trio

Ukryta Zawartość

Czy Trójka wydaje te koncerty na płytach, czy można ten konkretny koncert kupić ?

Ukryta Zawartość

...przeglądając starsze wpisy.

fm det out jest wyjściem na dekoder kwadrofoniczny.

Istnienie takiego wyjścia niekoniecznie pozwala datować urządzenie na drugą połowę lat siedemdziesiątych- okres popularności quadro- bo w pierwszej połowie, gdy wiadomo było już, ze pojawi się nowy standart niektóre firmy w swoich prestiżowych modelach to wyjście montowały niejako z wyprzedzeniem (np ceniony flagowiec JVC VT-700)

Dziś była w 3PR ładna retransmisja z koncertu grzegorza Turnaua. A teraz dla kontrastu w Radio Kraków retransmisja koncertu "mistrzowie i uczniowie" koszmarek techniki realizatorskiej

Witaj Raffael.A umnie ,dla odmiany po burzy poziom sygnału marny,a niektóre stacje całkiem padły.Widocznie cos ich trafiło.a więc,słucham sobie Glenna Millera ,tym razem z kasety compact.

=>Marek-41, 11 Cze 2009, 22:57

Witaj Marku

Głupia sprawa ale u mnie mimo bardzo dobrego tunera,instalacji,etc jakość dżwięku wygląda a raczej jest słyszalna dokładnie tak (troche przerysowane tak kiepskiego dzwieku z tunera nie mam jak w linku ale dzwiek CD jak i z gramiaka to dwie klasy do góry)

Ten mało znany tunerek z uczciwymi 2x100W na kanał jest aktualnie do wylicytowania. Ma jedno z lepszych wejść gramofonowych co jak pewnie zauważysz słychać no i gramofon do niego podpiety tego typu co nasze z napędem liniowym, też teraz wysyp sama pierwsza liga nic tylko licytować.

Teraz w 3PR bardzo miło leci "Bez etykiety" Pani Karolina Koza ma czuja a raczej dobry gust-cokolwiek to jest :)

• Pokaż nowe odpowiedzi