Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

No i kolejny festiwal :)

52. Międzynarodowy Festiwal Muzyki Współczesnej Warszawska Jesień

na antenie od 19:20 Koncert zespołu London Sinfonietta, dyr. David Atherton

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• 4 tygodnie później...

Witam!

To chyba moj pierwszy post :) (raczej czytalem niz pisalem). Stalem sie posiadaczem tunera harman tu-909 ktory sprawil mi wiele radosci bo udalo mi sie go zestroic i porprawic odbior stereo. Jednak powiem szczerze korci mnie jakis piekny, starszy tuner - podsweitlony jak prom kosmiczny. Mam jedno pytanie (wiem ze zaraz odezwa sie wszyscy zeby googlowac ale googlowalem i nic nie znalazlem):

Co oznacza MPX w tunerach?

[Zeby rowniez dogodzic tym ktorzy stwierdza ze nie przedstawilem sie wystarczajaco - powiem tylko tyle ze moj nick to profaner w uzaleznienie audio wpadlem jakies 6 miesiecy temu i korca mnie starsze klocki]

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Witaj profaner@ na zakładce

To pięknie, że chcesz sobie kupić ładny tuner ze światełkami jak na promie. Co prawda nigdy nie siedziałem w promie ale postaram się coś zasugerować. Napisz uprzejmie tylko jaką sumę chciałbyć przeznaczyć na tą ekstrawagancję?(chodzi o koszt za tuner+ antena+ ramię+ kabel)

Dziekuje za szybka odpowiedz dotyczaca mpx.

Co do tunera raczej ma to byc "niskokosztowa" zabawka.

Antene chcialem zbudowac na balkonie ale nie wiem czy jest sens (mieszkma na pierwszym pietrze w bloku, moj blok zaslania jeden z miejskich nadajnikow ktore sa w promieniu ok 4 km. od mojego bloku). Chodzi o to ze nie wiem czy jest sens budowac taka niewielka antene kierunkowa pomiedzy blokami...

Rozumiem ze jezeli np napisze ze chce wydac 200 zl to dostane odpowiedz ze mam sobie podarowac sluchanie radia i np posluchac w samochodzie? :)

To może nie jest tak jak piszesz. Ja też mieszkam w bloku na I piętrze i mam sygnał odbity. Przekaźniki w odległości około 60-100km i jakoś tam słucham. Antena jest na balkonie.

Obecnie sam tuner to raczej nie chce grać. Do tego potrzeba jakiś wzmacniacz i kolumny. To wszystko powinno być jakoś skorelowane ze sobą, a nie tylko przypadkowy zbiór klocków. Dlatego prosiłem o podanie sumy do dyspozycji. To bardzo ułatwia przygotowanie jakiejś sensownej odpowiedzi. Samo słowo to trochę mało. Szczególnie jak czytamy propozycje na nadchodzącą wystawę AS w Warszawie i podawane tam ceny. Od samych cen mnie już przechodzą dreszcze po plecach.

Chciałem coś dzięki wam ustalić.Mam przesterowane tony średnie w radiowej Trójce.Sygnał odbieram z Żółwieńca k/Konina.Dzieje się to tylko na Trójce.Czy macie u siebie podobny problem na tym lub innych przekaźnikach?Dodam , że sprawdzałem to już na czterech tunerach i zawsze to samo.

Mnie też "trafiło" kolekcjonowanie tunerów. Właśnie kupiłem piąty. Nie tylko wiem po co? :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Errata: Tylko nie wiem po co? :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

HM69, sprawdzałem o godz. 00:20 trójki i na 103,3 mam ten przester o na 102,1 z Bydgoszczy chyba nie ma tego efektu.Słychać to wyraźnie na vocalach, saksofonie..

TomekL3@ Nie zamierzam studiować twojego spisu starch gratów z niemieckiej wystawki i domyślać się, co w danym momencie miałeś podłączone. Jak nie chcesz dokładnie napisać co miałeś podłączone to twoja sprawa i twój problem.

HM69, obecnie słucham na Kenwood KT 615, poprzednio na Pioneer TX 608L,kenwood KT990D i Pioneer F-676.Na wszystkich jest ten sam efekt na Trójce ,czasami na Radiomerkury.Tak , po za tym ,może mógłbyś opisać jakieś objawy zużycia starego tunera i ew.jego regulację.Byłbym wdzięczny:)

Może zacznę od końca. Jak wyregulować rozstrojony tuner to nie wiem bo nie jestem elektronikiem. Po prostu trzeba oddać do dobrego serwisu, których już teraz prawie nie ma. Natomiast przez lata posiadając różne tunery ze średniej i wysokiej półki zauważyłem, że z wiekiem po prostu siadają. Objawia się to tym, że tracą swoją czułość. Są mniej selektywne. Coraz trudniej wyłapać odległe stacje. Równocześnie spada dynamika odbieranego sygnału i nie ma stabilności. Po prostu sygnał "pływa". Widać to szczególnie w starych tunerach ze wskaźnikiem wychyłowym z oznaczeniem -signal. Być może są również wahania w paśmie słyszalnym t.z. jakiś zakres jest mniej lub bardziej wyeksponowany. Ja tego nie zauważyłem ale może się dzieje tak jak u Ciebie. Nie wiem.

Chociasz przyczyny opisanego zjawiska szukałbym bardziej w wzmacniaczu, a nie w tunerach.

W takim razie tego typu objawów nie miałem w żadnym z tych tunerów.Ten , na którym słucham obecnie (KT 615 z wystawki jak to napisałeś:)musi mieć bardzo dobrą czułość mimo upływu czasu, gdyż łapie nawet stacje z Bydgoszczy(dobra setka km).Jest naprawdę niezły.A te częste zmiany tunerów właśnie w celu sprawdzenia odbioru Trójki a i przy okazji powrót do wzornictwa sprzed lat pasującego do mojego wzmacniacza.

Oczywiście. jeden egzemplarz mosze szybciej drugi wolniej. Ja sam mam n.p. Hitachi z lat 70 ubiegłego wieku i bardzo ładnie odbiera. albo ma szwajcarskie lenco z początku lat 80 i ma bardzo ładną dynamikę. jednak są to przykłady wybrane. Ogólnie jest tak jak napisałem.

Witam!

HM69 napisal ze tunery czesto maja problemy z odbiorem stereo i z czuloscia. Mialem dokladnie taki sam problem z harmanem tu-909, kupilem go na allegro za 27 zl gdzie nie pytalem sie o naprawe jej cena przekraczala wartosc tunera. Nie jestem elektronikiem ale pogooglowalem troszke i postawilem na rozstrojenie glowicy fm ( u mnie bylo to jeszcze powiazane z tym iz tuner wskazywal zla czestotliwosc) postanowilem sprobowac naprawic to samemu - najwyzej tuner wyladowal by w serwisie lub na dnie szafy:) Tuner udalo mi sie naprawic dostal nowego zycia:) gra zupelnie inaczej, daze do tego ze chyba niestety trzeba sie liczyc z tego typu "awariami lub regulacjami" jezeli tuner ma 20 czy 30 lat... szczegolnie jezeli uda nam sie cos okazyjnie upolowac na allegro.

profaner@ Masz rację. Jeżeli kupujemy to wysyłkowo lub nawet w sklepie, komisie to praktycznie nie ma możliwości spradzenia w jakim to jest stanie.

Deklaracje sprzedawcy zawsze potwierdzają poprawność techniczną ale jest to tak enigmatyczne pojęcie, że z samych deklaracji nic nie wynika. Poza tym są nie weryfikowalne. Dlatego często pozostaje loteria. Pół biedy jeżeli jest to zakup na drobne. Gorzej jest jak kupisz coś katalogowo z wysokiej półki. Sam się kiedyś tak wpakowałem.

Aż dziwne że radio jeszcze żyje ?

Pozdrowienia dla Radia Koszalin

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

U kuzyna stoi stary amplituner Yamahy RX-350. Przy dokładnym dostrojeniu wyświetlacz kłamał o 100 kHz (0,1 MHz). Akurat ta Yamaha ma pięknie opisane wszystkie potencjometry i filtry na płytce, toteż znalazłem filtr w p.cz. z napisem "center". Pół obrotu wkrętakiem i właściwe wskazania wyświetlacza powróciły. Siła sygnału bez zmian (nic się nie rozstroiło po tej zmianie), więc z dalszego kręcenia czymkolwiek zrezygnowałem.

Rafaell, 23 Paź 2009, 10:27

>Pozdrowienia dla Radia Koszalin

Najciekawsze, że ta rozgłośnia uważa, że ma prawo konkurować z Radiem Gdańsk w Słupsku, z Radiem Merkury Poznań w Pile oraz z Radiem Szczecin w Goleniowie. Totalny bajzel.

Ale i tak kocham publiczną radiofonię, w przeciwieństwie do pobrzękiwaczy kopcowo-smokowo-centusiowo-bauerowskich.

• Pokaż nowe odpowiedzi