Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko na ebay.de, od prawdziwego niemca. Kupiliśmy ostatnio ten mój KT-7500, wzmacniacze KA-7100

i KA-7150 (to to samo, tylko tytanowy front), teraz właśnie trwa debata, czy dorabiać obudowę do tunera,

czy zostawić ten bez drewna i dorobić do wzmaka i tunera komplet boczków w drewnie :)

Jedna uwaga, dobrze rozpoznać sprzedającego, jeśli ma jakiekolwiek korzenie polskie, nie kupować.

Odesłaliśmy właśnie wzmacniacz Yamahy, za ponad 200euro, opisany jako exelent, a niestety, nie dość,

że drapnięty front, to światło klawisza spalone, brudny, a człowiek, to się okazało z pochodzenia Polak,

od dziecka niby Niemiec. Jedyna rada, to tylko od Niemca, Kupiliśmy z kolegą sporo, w jednym terminie,

wszystkie w takim stanie, a tuner KT-815, to po prostu jak wyjęty z folii, nowy fabrycznie. Niestety, kolega

się zaparł i zostawił sobie. Jak się do niego dorwę, zrobię zdjęcia.

Muzyka daje moc ciału, pogodę zmysłom i nieśmiertelność duszy!

Te Niemce to jakiś chory naród ;kupują za ciężkie DM nie, używają sprzętu, chuchają a później sprzedają Polaczkom za parę nędznych Eurosów.

Masochiści jacyś czy co???!!!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Koledzy w zeszłym tygodniu odkupiłem od jednego z naszych kolegów Technicsa ST-8077K w bardzo dobrym stanie technicznym i wizualnym. Po pierwszych odsłuchach odniosłem wrażenie, że dźwięk posiada dużą kulturę, dobre zrównoważenie charakterystyki, dobrą czułość i małe zniekształcenia jednak brakowało mu przestrzeni i trochę zadziorności. Po podpowiedziach na forach zagranicznych wymieniłem dwa układy TC4558 na OPA2604. Te pierwsze pamiętają jeszcze technologię z czasów wzmacniaczy uA741, które posiadały bardzo małą szybkość (SR).

Po wymianie wzmacniaczy dźwięk z tunera stał się bardziej przejrzysty z większą przestrzenią co spowodowało subiektywne odczucie zwiększenia zawartości wysokich.

Właśnie zamówiłem największego chyba brzydala, czyli Technicsa ST-9038. Nigdy go nie słyszałem i jestem ciekaw Waszych opinii na temat tego tunera...

Witam

A moze ktos wie, jakie są plany co do cyfryzacji radiofoni?

Telewizja cyfrowa w standarcie DVB (Digital Video Broadcast) wchodzi już za parę lat, wtedy zaniknie też sygnał analogowy i wszytskie stare telewizory bez przystawiki będą bazużytoczne.

A jaki jest terminaż wprowadzenie DAB, juz w tej chwili są produkowane hybrydowe tunery.

Co będzie potem, współistneinie, czy DAB wygyzie CCIR-FM?

Bo wtedy te piękne cacka pozostaną już tylko piękne...

Już był standard DSR bodaj, czyli Digital Satelite Radio, czy jakoś tak, piekne tunery Sony ES, ale nic nie warte...

Pozdrawiam

Witam

A moze ktos wie, jakie są plany co do cyfryzacji radiofoni?

Telewizja cyfrowa w standarcie DVB (Digital Video Broadcast) wchodzi już za parę lat, wtedy zaniknie też sygnał analogowy i wszytskie stare telewizory bez przystawiki będą bazużytoczne.

A jaki jest terminaż wprowadzenie DAB, juz w tej chwili są produkowane hybrydowe tunery.

Co będzie potem, współistneinie, czy DAB wygyzie CCIR-FM?

Bo wtedy te piękne cacka pozostaną już tylko piękne...

Już był standard DSR bodaj, czyli Digital Satelite Radio, czy jakoś tak, piekne tunery Sony ES, ale nic nie warte...

Pozdrawiam

Widzę kolego, że masz coś do sprzedania z tunerów w wersji DAB i dlatego pier.... takie smętne śpiewki.

Nic nie warty to jesteś Ty bo tak się wypowiadasz na tym forum a nie tunery w systemie CCIR-FM. Zanim wejdzie nowy system to te jak nazywasz "piękne cacka" jeszcze długo popracują.

Artur

=>nadzorca2, 6 Kwi 2010, 00:07

Może i cacka popracują długo ale już teraz po prostu jakość nadawanego dźwięku jest fatalna. Już nawet w jedynym czysto nadawanym 3PR brzęczenie na foni od niskich czestotliwości do prawie 1 kHz przeniosło się z 1PR.

To jakaś zarażliwa choroba, no ale jak ma być dobrze jak oni sami siebie nie słyszą

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ciekawe za ile ten pójdzie? - stawiam 600-700

Ukryta Zawartość

Koledzy...prawidłowo powinien pójść za tyle, czyli za tą aktualną cenę nie wyższą niż 400zł.

Wszyscy się dziwnie zachwycają pięknem tunerów firmy Marantz a nie myślą o jakości dźwięku, który jest trochę wyższy niż przeciętny.

Panowie z mojego doświadczenia zawodowego wynika, że jednak Kenwood króluje wśród tunerów do 1000zł.

Ja akurat posiadałem ten model Marantza, ale pod względem odsłuchowym nie przypadł mi do gustu.

Widzę, że wielu Allegrowiczów chcąc sprzedać swój sprzęt wypisuje głupoty na poczytnym forum na temat jakości sprzętu czy to magnetofonów, czy to tunerów i tylko po to, żeby podniecić potencjalnych kupujących.

Artur

Ukryta Zawartość

Koledzy jeszcze jedno...

Od tych mocno przereklamowanych tunerów Marantz niekiedy lepiej gra dobrze zestrojony Polski tuner firmy Eltra z Bydgoszczy, czyli model 9015 z głowicą na MOSFE-ach podobną do głowicy Technicsa ST-9030.

Niestety modele z dawnej Unitry nie były powtarzalne...

Są modele 9015 grające lepiej nawet od Technicsa ST-9038 a inne gorzej, tak to już było z powtarzalnością produkcyjną w PRL-u...sam je kiedyś składałem na taśmie produkcyjnej.

Na szczęście Bydgoska Eltra składała swoje tunery na częściach z za granicy wschodniej, co wpływało dodatnio na ich jakość.

Artur

Te Niemce to jakiś chory naród ;kupują za ciężkie DM nie, używają sprzętu, chuchają a później sprzedają Polaczkom za parę nędznych Eurosów.

Masochiści jacyś czy co???!!!

Nie kolego Rafaell, Niemcy to nie masochiści, to normalni i z reguły uczciwi ludzie.

To my Polacy niestety często psujemy opinię sprzedających na Allegro czy eBay.

Próbujemy zarobić na sprzęcie często wystawionym przez Niemców na śmietniku i to ten sprzęt niestety najczęściej pojawia się na Polskim Allegro...

Artur

Zawsze można kupić inne dobre akustycznie tunery ale z wyjściem na oscyloskop...i wtedy można się bawić z ustawianiem. Tak kiedyś było w stacjach radiowych. Na stacji było po kilka tunerów i każdy był ustawiony na daną stację z podpiętym oscyloskopem.

Artur

=>nadzorca2, 6 Kwi 2010, 08:12

A ja kupiłem od Niemca z Niemieckim nazwiskiem i adresem i połowa rzeczy w kupionym sprzęcie była wymieniona na jakieś g. Po podłączeniu pojawił się dymek z urządzenia.

To oni Niemcy niestety psuja o nich opinię na ebay-u

Tak możemy generalizować wszyscy, w każdym narodzie znajdzie się jakaś świnia i o dziwo uczciwy człowiek, tak że może darujmy sobie generalizowanie a zacznijmy przy kupnie używać mózgu.

[email protected] - ja mam nieodparte wrażenie, że jesteś Pan wielki malkontent i próbujesz

narobić syfu w tym wątku, który imho nie jest od oceny sprzedających, a o walorach pięknych tunerów.

Jak nie zdjęcia Ci nie pasują, to sprzedający, ta dyskusja do niczego dobrego nie doprowadzi, skomentowałeś

zdjęcia mojego tunera, dostałeś na tacy nie obrabiane, to się do tego nie odniosłeś, że jednak faktycznie,

sprzęt na wszystkich jest w rzeczywistości idealny, do tego wśród tunerów dobrze grających, a pierdołami

nas raczysz. Bez sensu. Włącz sobie swojego bumboxa i zrelaksuj się muzą z niego, a jak kiedyś kupisz

taki tuner, który rzuci Cię na kolana, wg. Twoich oczekiwań dźwiękiem zbliżonym do sali koncertowej,

to napisz Waść, jaki to model i daj jakieś profesjonalne zdjęcia, najlepiej, z namiotu bezcieniowego.

Masz rację. Można ustawić na oscyloskop ale kto dziś ma coś takiego? Jest jeszcze coś innego. Można zbudować sobie antenę kierunkową z dokładnie obliczoną długością dla danej wybranej częstotliwości. Wówczas jedną wybraną stację można odebrać optymalnie w danym miejscu.

Ja na poprzecniej stronie pytałem o taki wzór i w ogóle temat, który był tutaj omawiany jakieś 3 lata temu ale nikt nie raczył odpowiedzieć..... .

A kupiłem sobie ostatnio kolejny tuner z podwójnm wyjściem antenowym z chciałem sobie zrobić taką antenę specjalnie na PRII.

Znalazłem, nawet miałem w domu podłączony, KT-815, tylko kumpel nie dał się przekabacić

i szybciej odpiął i schował, nim zdążyłem herbatę zaparzyć :)))

Ale słuchając, to ten 7500 to bajka, nie sądzę, żebym się szarpał na 400 Euro za 917, bez sensu.

Poza tym, jak zrobię w obu klockach boczki w drewnie, będzie to zaiste piękny komplet.

>Nadzorca2

"...Widzę kolego, że masz coś do sprzedania z tunerów w wersji DAB i dlatego pier.... takie smętne śpiewki. Nic nie warty to jesteś Ty bo tak się wypowiadasz na tym forum a nie tunery w systemie CCIR-FM. Zanim wejdzie nowy system to te jak nazywasz "piękne cacka" jeszcze długo popracują..."

Radzę nieco kultury. Nie posiadam żadnego DAB-a.

Po prostu wasze przedmioty westchnień mogą się stać tylko "rzeźbami sztuki współczesnej", gdy ktoś odłaczy od nich sygnał płynący przez eter. Więc zanim ktoś planuje wydać kolejne kilkaset złotych warto się dowiedzieć na jak długo to będzie jeszcze sensowne.

Wiec proszę nie pisać kolejnych bzdur w stylu NADZORCY2, bo nie o to chodzi, tylko o odpowiedź.

Pozdrawiam

=>HM69, 6 Kwi 2010, 10:40

Nie ma sensu robić tak wąskiej częstotliwościowo anteny, całkiem możliwe że w Twoim rejonie program 2 będzie w środku pasma pracy anteny-czyli optymalnie. Polecam za to drugie gniazdo używać do stacji z odmienna polaryzacją lub na innym kierunku lub jedno i drugie :)

Shrek.pl, 6 Kwi 2010, 10:33

=>>[email protected] - ja mam nieodparte wrażenie, że jesteś Pan wielki malkontent i

>próbujesz

>narobić syfu w tym wątku

Jeśli uważasz że liczy się tak jak inny kolega zauważył "Panowie - tytuł wątku, to: Śliczne Tunery (a nie - Dobre tunery)" to wstawiaj sobie te podkolorowane obrazki jak musisz. Ja mam syfiasty tuner i fatalnie wychodzi bez photoshopa na zdjeciach dla tego pokazuje zdjęcie zrobione przez innych. Poza brakiem znaczka Grand wszystko z zewnątrz jak i w środku jest identyko. Z tą tylko różnicą że on gra, bo ma wszystko co brzydki tuner oprócz siebie samego powinien mieć do odbioru

Ukryta Zawartość

Kto z Was koledzy ma taką wzorową instalację antenową? Odpowiem Wy macie Śliczne Anteny bo ich nie widać.

Na tych "niewidzialnych" antenach nie słyszycie jak bardzo dżwiek z eteru się popsuł.Ja pamietam radio od poczatków stereo, jak sie rozwijało, jak zmieniano czestotliwości jak to brzmiało i jak mogło brzmieć.

Ogłaszam jak kiedyś Joanna Szczepkowska RADIO ZDECHŁO zostały tylko Śliczne Tunery i druty do zdjęcia z dachu

post-24864-100007897 1270550828_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli delikatne wyostrzenie i odszumienie, czyli zlikwidowanie wad cyfrowej canonowskiej matrycy

nazywasz podkolorowaniem, to pozdrawiam Cię serdecznie i życzę przyjemności, kończąc tą nieco

śmieszną o niczym dyskusję. Pomyliłem się w ocenie Ciebie, myśląc, że chcesz rzeczywisty obraz

tunera, żeby zobaczyć jego genialny stan po kilkudziesięciu latach pracy, ale Ty zwyczajnie skoczyłeś

mi do oczu, a to już mi się nie podoba, na szczęście nie musi.

Wrzucę jak będzie zrobiony, dzisiaj wzmacniacz jest w tej drewnianej obudowie, a tuner w standardzie,

robią się piękne boczki, jednakowe dla obu klocków, wtedy będzie właściwa prezencja :)

O taka właśnie

Ukryta Zawartość

:)

Ukryta Zawartość

Moderatora uprasza się o wyczyszczenie tego "śmietnika", cośmy narobili, tego postu też oczywiście! :)

Grzecznie obiecujemy więcej nie brudzić...

>nadzorca2, 6 Kwi 2010, 07:50

>Koledzy...prawidłowo powinien pójść za tyle, czyli za tą aktualną cenę nie wyższą niż 400zł.

>Wszyscy się dziwnie zachwycają pięknem tunerów firmy Marantz a nie myślą o jakości dźwięku, który

>jest trochę wyższy niż przeciętny.

i jeszcze to:

>Widzę, że wielu Allegrowiczów chcąc sprzedać swój sprzęt wypisuje głupoty na poczytnym forum na

>temat jakości sprzętu czy to magnetofonów, czy to tunerów i tylko po to, żeby podniecić

>potencjalnych kupujących.

>To my Polacy niestety często psujemy opinię sprzedających na Allegro czy eBay.

>Próbujemy zarobić na sprzęcie często wystawionym przez Niemców na śmietniku i to ten sprzęt >niestety najczęściej pojawia się na Polskim Allegro...

To jest dopiero życzeniowe podejście kupującego, który chciałby powiedzieć wszystkim za ile POWINIEN się sprzedać tuner na Allegro, a ja pytami czemu tak tanio , skoro u tych uczciwych i ciężko pracujących Niemców poszedł ostatnio za 300 Euro?

I czemu niemal nikt o tym nie pisze?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Feromon, 6 Kwi 2010, 13:47

Chyba w 1978 śliniłem się na jego wygląd, w katalogu-były te jeszcze z większa ilością przycisków ;).

Dziś poza pięknym wyglądem mnie nie wzrusza, może dla tego tak tanio? Chociaż dalej wisi np. na ebayu dziewiczy receiwer za 75kzł.

Rafaell u mnie jest tak, że większość stacji mam na jednym nadajniku (poza lokalnymi pierdawkami). Natomiast PRII jest o jakieś 120 stopni w lewo. Natomiast polaryzacja jest taka sama. Mam już jedną profesjonalną antenę i nie ma miejsca na drugą dużą. Dlatego pomyślałem o takiej kierunkowej tylko na jeden przekaźnik. Sygnał jest mocy bo 120 kW ale przy obecnym ustawieniu nic z tego nie wynika i ledwo wskaźnik zaznacza sygnał.

Dlatego chciałem sobie zrobić taką antenę z 2x rurek aluminiow

=>HM69, 6 Kwi 2010, 20:46

Dla tego ja polecam jedna antenę o charakterystyce mocno kierunkowej (od 5 elementów w zwyż) i taką obrotnice jak wyżej na zdjęciu. Za która nie powinniśmy zapłacić więcej niż 200-250 złotych!

Ukryta Zawartość

Jeśli wyjdzie drożej to nie licytować, bo pojawiają się często.

To najprostsze modele -są jeszcze na pilota z programowanymi kanałami do wyrwania na ebayu za 69 EU co mnie trochę kusi :)

Ukryta Zawartość

Rafaell pomysł śliczny ale u mnie na dziś nierealny. Moje rozmowy ze spółdzielnią trwają dalej i jak na razie nie zapowiada się, że mi pozwolą zamocować antenę na dachu. Dlatego pozostaje dalej balkon, a tam nie ma już miejsca na dodatkowe żelastwo. Mam tam już antenę satelitarną 1,2m średnicy do tego duży maszt na którym to jest zamocowane. Po drugiej stronie balkonu jest antena radiowa na wysięgniku i koniec!

Tylko jednoelementowa antena prętowa w polaryzacji H ustawiona na Trzeciewiec i już! Problem sprowadza się do obliczenia długości dla częstotlwości 97.6MHz.

Zacytuję Molibdena na temat cyfryzacji:

Pasmo FM CCIR zostanie zwolnione i przeznaczone do innych celów.

DAB i DAB+ nadają na wyższych częstotliwościach, w paśmie L (1452 - 1492 MHz) i III paśmie VHF (174MHz - 230 MHz).

FM zostanie wyłączone (prawdopodobnie po okresie przejściowym).

Ale nie stanie się to prędzej niż przed 2013 rokiem - najpierw zostanie wprowadzona DVB-T.

Co za naiwna propaganda. Jeszcze kilka lat temu jeden taki co ukradł księżyc obiecywał tysiące kilometrów autostrad i miliony mieszkań do zasiedlenia. Zbudował 6 kilometrów. A kto ma zapłacić za ten DAB i wymianę kilkunatu milionów odbiorników radiowych w Polsce?

Znając wymogi unijne i naszych wszystkich! kolejnych włodarzy to zamkną już kiepskie technicznie radio FM i nie uruchomią DAB-a a później zaczną sprzedawać częstotliwości; zawsze coś poza budżetem wtedy do kieszeni wpadnie.

skynyrd@ Miałeś rację co do tej ceny. Widzisz u nas ludzie kupują stare tunery głównie oczami. Dodatkowo powinna to być powszechnie uznawana firma. Natomiast jakość odbioru o której pisałem poprzednio nie jest może tak ważna. Zresztą na kawałku przykęconego drutu jak to ma odbierać.....

A zdjęcia na alledrogo były ładne więc poszedł.

Kilka słów o tunerach SABA MD-292 i SABA TS-2000 napisałem tu:

Ukryta Zawartość

post-17176-100007585 1270840887_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi