Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie w łazieńce czasem gra pralka i to bardzo referencyjnie niestety na sprzęcie nie słucham pralek ;)

Tak serio to koniecznie trzeba słuchać muzyki granej bez prądu to wtedy wiemy czy nasz sprzęt jest dobry czy kiepski ot co cała filozofia słuchania muzyki

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Rafaell

Na razie mam dobrą antenę, ale na poddaszu... :( Dojrzewam do tego, żeby wyciągnąć ją na dach, tyle że muszę najpierw pomyśleć o jakiejś instalacji odgromowej. W ubiegłym roku chałupa się trzęsła od piorunów, ale to okazał się zbyt mały powód. Antena - to jest powód! :)))

Jak jest dach na belkach drewnianych i bez ekranu z blachy tak też można zrobić chociaż zawsze to jakieś odbicia trochę popsują dżwięk.Przy takim natężeniu energii to antenę warto mieć odpinaną na czas burzy (kabel od anteny jest wtedy odpinany na kabel uziemiający ) i bezpiecznik przepieciowy w Dipolu wszystko zamówisz

>> intuos

Często bywam w filharmonii, porównując brzmienie na żywo i z płyty czy radia to tak naprawdę niestety na brzmienie ma wpływ (wymieniam w kolejności od najważniejszego do najmniej istotnego moim zdaniem):

1) sposób ustawienia mikrofonów do nagrywania

2) sposób zgrania materiału muzycznego (jeśli był poddany obróbce)

3) akustyka sali

4) brzmienie instrumentów

5) brzmienie sprzętu grającego

6) akustyka pomieszczenia odsłuchowego

7) inne np. kable i inne pierdoły (czasami też ważne, ale nie tak jak niektórzy piszą)

Celowo piszę "niestety", bo jak czytam recenzje sprzętu i akcesoriów w czasopismach to mam wrażenie, że kolejność jest odwrotna do tej, którą wymieniłem, a to niestety nie jest prawda.

Pzdr

Na pół godziny przed koncertem... :) Czy filtr mpx powinien być włączony podczas nagrywania, nawet wtedy, gdy nie używam pilota? Czy tam cały czas "coś jest", czy tylko podczas pracy pilota?

+>MariuszH, 28 Paź 2007, 19:26

Jak masz dobrą separację sygnału pilota od toru w tunerze to w magnetofonie nie włączaj filtra MPX bo ci obciapie górę nawet niżej niż 15KHz

Susanne Vega Live za chwilę, nagrywamy ?

Za 10 minut w 3PR Polskiego Radia wystąpi Susanne Vega ze studia Agnieszki Osieckiej jakość widzę bedzie lepsza niż kompaktowa sygnał nadawania zwiększyli dziś popołudniu w Krakowie z 78dB na 92dB teraz oby żadnych przydżwięków n.p.świetlówkowych ze studia nie było, bo z nagrania dupa

Magnetofony wszelkiej maści do pracy pokażcie co potraficie nagrać i z jaką klasa litości dla sprzętru nie będzie

Pozdrawiam

Rafaell

Powiedzcie proszę, jeśli kto wie... Czy do nadawania stacje wykorzystują sprzet analogowy, czy cyfrowy? Mam na myśli powietrze oczywiście... :) Czy taki koncert, zakładając że stół jest analogowy itd, jest gdzieś później paskudzony cyfrą, czy może jest to w całości tor analogowy? Ciekawy jestem, bo np u mnie we Wrocławiu pewna fantanstyczna stacja puszcza w niedziele od 20 do 24 muzykę z... winyli :-) I ciekawy jestem, czy jest głębszy sens radochy z tego powodu, skoro po gramofonie kupa cyfrowych śmieci...

pozdr.

Rafaell, 28 Paź 2007, 13:02

>Przy takim natężeniu energii to antenę warto mieć odpinaną na

>czas burzy (kabel od anteny jest wtedy odpinany na kabel uziemiający )

Można prosić ciut jaśniej?... :/ Odpinanie od sprzętu rozumiem, ale co z tym kablem uziemiającym?

To znaczy, że przewód antenowy odpinamy ze sprzętu i wpinamy do kabla, który jest uziemiony? Jest jakaś "bezpieczna" odległość takiego kabla od sprzętu?

pozdr.

Benzen - jesli masz sprzet budzetowy, tak jak w Twoim opisie, to moze nie kupuj starego, choc legendarnego tunera za 4k pln. tyle warto zainwestować w głosniki i wzmocnienie.

jesli słuchasz radia i przykładasz do tego wagę, to może lepiej jest kupić coś nowszego. za podobną kwotę mozna kupić nowy najtańszy magnum dynalab MD90. niepiszę tego, bo sam "zaposiadam" tylko żeby pokazać Ci, że tuner za 4k pln to już poważny sprzęt i masz wybór na rynku nowych. za tę kwotę dobierzesz taki, który spełnia Twoje oczekiwania i jest wystarczająco "kultowy".

pozdr

adam

ps jakich rozgłośni słuchasz? jeśli nie masz teraz tunera - mogę ci w miarę bezterminowo pożyczyć kenwooda. w razie czego pisz na PW

Za mniej więcej dziesięciokrotnie niższą od Sansui cenę można kupić Kenwooda KT-1100. Przy odrobinie szczęścia zagra całkiem dobrze, zaś po renowacji dżwięk mojego egzemplarza przeszedł najśmielsze oczekiwania. Wprawdzie dynamika jest na średnim poziomie, od czasu do czasu słychać ciche 'pyknięcia', ale barwa i namacalność dźwięku przypominają niezły gramofon...

Cena zupelnie chora , podobnie jak za inne klocki tego sprzedawcy. To ze sa w stanie idealnym nie oznacza, ze mozna za nie wolac ceny jak za nowe high-endowe urzadzenia. Postep technologii jest nieublagany, starzenie sie elementow jeszcze bardziej.

Ten sam sprzedający ma w ofercie drogie końcówki, np Pioneera, a za niższą cenę jest dostępny na allegro np. wzmacniacz Passa. Coś mi mówi, że to jednak bardziej atrakcyjna oferta..

=>MariuszH, 29 Paź 2007, 13:37

>>Przy takim natężeniu energii to antenę warto mieć odpinaną na

>>czas burzy (kabel od anteny jest wtedy odpinany na kabel uziemiający )

>

>Można prosić ciut jaśniej?... :/ Odpinanie od sprzętu rozumiem, ale co z tym kablem uziemiającym?

>To znaczy, że przewód antenowy odpinamy ze sprzętu i wpinamy do kabla, który jest uziemiony? Jest

>jakaś "bezpieczna" odległość takiego kabla od sprzętu?

To jest robione za pomocą przełączników albo sygnał idzie do Tunera albo na przewód uziomu.Pytaj w firmie Dipol w Krakowie mają spory osprzęt .chociaż n.p. przy radiowym internecie też powinno być zbezpieczenie bo kompy mogą polecieć i wcale piorun nie musi trafić w antenę-wystarczy impuls elektromagnetyczny, cena takiego wielorazowego bezpiecznika nie jest tania (ok 200zł) ale moze jednak warto szczególnie jak kompy sa wpinane w sieć.To samo dotyczy telefoni n.p. jak ktoś ma neostradę. Mimo ze mam locum w dołku z jednej strony 66metrów stalowy straszak zwany "szkieletorem" a z drugiej niewiele niższy "błękitek" I jak piorun walnął jednak w duży zakłád przemysłowy obok to na mojej ulicy poleciało 16NT .U mnie wtedy porządny modem Zyxela padł dopiero po 3 miesiacach ale miałem jakiś tani bezpiecznik TPsa za 20 zł.Moją Żonę trzepneło (piorun) jak była 1 metr od telefonu sygnał szedł sobie po telefonicznej sieci na żonę a następnie do 1 metr od zony gniazda 240V z uziemieniem na szcęści ezainstalowany przy liczniku wyłącznik upłynnościowy 0,03A odciął wszystko.

Tak że nie ma żartów nawet przy takich 66 metrowych "ściągaczach" piorunów

Parmenides- wielkie dzięki za chęć użyczenia kenwooda. Tak się złożyło że dziś dotarł do mnie Pioneer TX 9800 oswajam się z nim i zastanawiam nad anteną, jeszcze kilka miesięcy temu nie spojrzałbym na takie ustrojstwo, na moje nieszczęście trafiłem na to forum i ten wątek słowem -wzięło mnie:-), stąd takze pytanie o tego TU 9900. Co do pozastałej cz. sprzętu też powoli odbijam się od podstaw też dzięki obecności tutaj, pozdrawiam.

ps. jest w PL dytrybutor magnum dynalab ?

Antena np. profesjonalna z firmy Dipol i kabel o niskiej stratności i silnym ekranowaniu żadnych wzmacniaczy antenowych,musi być purystycznie żeby było dobrze.uchwyty kominowe i maszty też u nich kupisz.Przy porządnych tunerach to bardzo wąskie gardło dla dżwięku i nie ma co oszczędzać ! Jestem tylko zdziwiony że w kabelkach antenowych nie ma takiego ruchu jak n.p. w CINCH :D a może szkoda ?

Dynalaba,Grace Design i.t.p. obsługuje kolega Jazz

Pozdrawiam

Rafaell

Rafael,

Mam zamiar podejść do tematu bardzo poważnie, bo wiem, że to nie żarty. Wyjaśnij mi, bo jest przecież tak jak piszesz, że 1 metr to nie przeszkoda - jakim cudem w takim razie ma zadziałać taki "przełącznik" sygnałow? Jak pierdzielnie w antenę, to taki przełącznik w tym kontekście rzeczywiście potrafi być skuteczny? Ja zastanawiałem się, jak daleko odsunąć przewód po wypięciu go z tunera, żeby było bezpiecznie dla sprzętu...

pozdr.

Wtedy przewód antenowy jest zwarty z ziemią i piorun porusza się przeważnie najkrótszą linią czyli do ziemi .poza tym są tzw gromozwody . Poszukaj więcej w necie sporo jest w elektrodzie.pl . Dobre zabezpieczenia sporo kosztują, łądunki elektryczne są wszędzie , może nas np. zabić metalowa hala żle uziemiona (taki po zbóju kondensator)

Pozdrawiam

Rafaell- co do anten znalazlem dwie profesjonalne o impedancji 300ohm. Pytanie jakim kablem łaczy to się z tunerem, mają w dipolu dobry kabel żelowy 75 ohm, jak to pogodzić. Inne anteny mają impedancję 75 pewnie byłoby prościej, tuner posiada wejscie antenowe i 300 i 75ohm. pozdr

Kupujesz antenę 3 metry za coś ok 156 zeta do tego symetryzator który ładujesz w puszce antenowej (za 2zeta) następnie kabel 75ohm o niskiej stratności i wysokim poziomie ekranowania Jeśli w tunerze masz wejście 75ohm to kupujusz wtyczkę ze złoconymi stykami góra 20 zeta-po co przepłacać i wpinasz do tunerka (no i po drodze ten przełącznik antena -tuner,antena-ziemia.Od niegokabelek miedziany 2-4mm2 i w ziemi trza zakopać jakieś7-9metrów bednarki cynkowanej (na jakieś 80 cm wgłąbziemi,przy piasku wymagana jest znacznie wieksza ilośćbednarki-gorsza przewodność ziemi i powinno odgramiać poprawnie po przełączeniu na ziemię -styki oczywiście dobrze w zetknięciu z bednarką zabezpieczyć przed korozją n.p. lakierem)

pzdr

Dzięki, tylko ta antena 3 metrowa na dachu mnie przeraża, mam nie całe 30 km do nadajnika sygnał na tej okragłej dachowej antenie z dipola był na poziomie 70dB (silne stacje) ale tamtą już zwaliłem bo stara była, czasami subtelnie szumiało w czasie ciszy między utworami a czasmi było ok. (na Technicsie ST-GT 650)

To tylko 2kg ona jest tylko gabarytowo niewygodna do montażu który i tak robi się na ziemi lub na dachu.I na prawdę masz sygnał z super niskimi szumami i dynamiką CD

pzdr

Rafaell

• Pokaż nowe odpowiedzi