Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

Taniej nie można, zobacz ile kosztuje antena logarytmiczna ,tłumik już masz, tak więc jeśli bedzie potrzeba to go tylko wtedy załóż, inaczej nie. Pamiętaj co pisałem antena logarytmiczna musi być dokładnie na kierunku i z lekko podniesionym nosem do góry na antenę na maszcie i będzie super

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Może to troszkę jest dzielenie włosa na czworo ,ale to w końcu zabawa ;-)

Wszystkie nowe tunery, albo prawie wszystkie bez względu na kasę sa mniej czułe w porównaniu do starszych braci z lat 70-80.

Jedyne co jeszcze przychodzi mi do głowy - 2 spięte równolegle przez symetryzator proste, tanie anteny zamiast jednej "wypasionej" w odległości ok. 1 metra, najlepiej byłoby teraz wypróbować filtr pasmowoprzepustowy kasujący wszystko spoza 88-108MHz, ale o tym już pisałem. Spróbuj jeszcze dołapać jakiegoś miejscowego speca, firmę antenową, prawdopodobnie nie jesteś sam w kłopocie a warunki masz specyficzne. Pewnie pomoże.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

>Wszystkie nowe tunery, albo prawie wszystkie bez względu na kasę są mniej czułe

Ale u Ciebie nie chodzi o czułość, sygnał masz silny. Jeśli widzisz maszt, to powinieneś mieć go ho, ho...:)

Trochę sensu poproszę.

Tutaj mam mały problem, po prostu nie wiem czy takie coś jest normalnie w sprzedaży, pewnie jest.. "Rasowy" filtr z układów rozsiewczych to koszt ok. 100$ - bez sensu, może łatwo da się zaadaptować filtr z gniazdem FM kablówki. Z powodzeniem może tu służyć np. filtr FM z układu wejściowego np. z jakiegoś japońskiego jamnika, wygląda jak filtr z falą powierzchniową, ale jest to hybryda z klasycznymi układami LC do zdobycia za grosze. Bardzo ważne jest tu staranne oddzielenie wejścia od wyjścia i ekranowanie. Ale dalej nie wiem czy to Tobie pomoże.

Przy okazji taki link - nie ten sam sprzęt ale takie same realia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Różnica między jakością obwodów wejściowych transceiwerów a "rasowymi" tunerami FM to przepaść.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trochę sensu poproszę.

Accuphase T-101....

zdjęcie z innego forum

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu cały fotoreportaż z renowacji Accu T-100:

Ukryta Zawartość

Na tej samej stronie mozna znaleźć m.in Sansui :)

Ukryta Zawartość

gutek...jesli inne stacje chodza dobrze na maksa a szum dotyczy jednej albo dwóch stacji to mysle że cos sie dostaje dodatkowo w tym pasmie i z tego kierunku .Spróbuj na takiej zaszumionej stacji na max sygnale obrócic antene lekko od własciwego kierunku o te 2o-30 stopni i zobacz co sie dzieje.Te gorsze anteny z małym zyskiem i gorszą kierunkowościa mogą w pewnym stopniu eliminować ten dodatkowy zakłocajacy sygnał A to może byc nawet jakas harmoniczna ,czegos tam..

muls=> podzielam twoje zdanie , nie chciałem w święta bawić się na balkonie antenami ;-)

Gdyby było coś nie tak - to bym 5 z 7 stacji nie łapał bardzo dobrze.

Myślę jeszcze o antenie

Ukryta Zawartość

Ale mam już tych zabawek tyle ,że mógłbym sklep otworzyć .............

Ukryta Zawartość

jesli to jest zakłócenie w pasmie i kierunku, to zadne siły oprócz zmiany kierunku lub ewentualnego tłumika go nie wyeliminują.Daj sobie spokój z cudami przy widocznej antenie.to moze raczej pogorszyc.

Mam taką antenę, warto zwrócić uwagę na niski zysk dla kanałów radiowych (wykres). W moich warunkach się nie sprawdziła (słaby sygnał i szumy pomimo bliskości nadajnika na PKIN (!)) i powędrowała do drugiego odbiornika TV (tu odbiór w miarę przyzwoity). Co nie wyklucza, że pomoże w poprawnym odbiorze zaszumionej stacji w Gdańsku, choć bardzo bym na to nie liczył...

gutekbull, 27 Gru 2007, 13:29

Ukryta Zawartość

Ta antena działa od 2 kanału czyli dobrze pokrywa zakres radiowy i ma jak wiekszość anten logarytmicznych dobre tłumienie tył przód (20-30dB), czyli te elementy zbrojenia co masz na balkonie powinny być neutralizowane.Jeśli można coś jeszcze poradzić to dobrze by było jakbyś nawet na tych antenach co masz spróbował wysunąć w kierunku nadajnika na minimum 2 metry od budynku antenę.Chyba znajdziesz taka rurkę ,skoro się chwalisz że masz stos anten :D

Pozdrawiam

Rafael

Ukryta Zawartość

Teraz mam taką , sygnał trochę słabszy ,ale nie szumi - zachowuje się trochę jak tłumik , nie ma zysku .

Chyba jednak wrócę do FM 30 , tam mam 5 stacji na 7 możliwych na maksa i szum na 2 pozostałych,

ale Program 3 i 2 doskonale brzmi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

=>gutekbull, 27 Gru 2007, 15:42

Teraz popatrz do czego jest przyspawana konstrukcja nośna anteny i pomyśl sobie jak te wszystkie prety zbrojeniowe w suficie robią Ci kaszanę z sygnałem antenowym ,masz masę odbić i Twój tuner po prostu ma prawo zgłupieć.Daj nawet na taśmie i kiju drewnianym ze szczotkę wysiegnik oddalajacy antenę od konstrukcji metalowej budynku.Naprawdę teraz widzę że od tego porządnego Accuphase wymagasz kwadratowych jaj

sorry

Rafaell

gutekbull, 27 Gru 2007, 15:42

Poczytaj .... chyba pomoże:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Antena jest odizolowana od uchwytu !!!

Robilem próby z wysięgnikiem - bez żadnego efektu !

Możliwości są delikatnie mówiąc mocno ograniczone ;-(

Jakbym mógł postawić maszt na dachu to by nie było tematu !! ;-)

To jest watek o slicznych tunerach a nie o odwiecznych problemach ze wszystkim gutekbulla (to tak jakby ktos nie zauwazyl).

Kup se chlopie stary piekny tunerek i przestan lametowac jak dziewica ze ja boli i zacznij sluchac muzyki a nie sprzetu !

robix=>

jak najbardziej na temat tuner - jakość dźwięku z niego to w 70% antena !!! to jakbyś nie wiedział ;-)

Poczytaj to może się czegoś nauczysz ;-)

Podejrzewam ,że podobne problemy ma wielu na tym forum

Mam w domu 2 amplitunery sa zdjecia w watku graja na kawalku druta bez wzgledu gdzie je postawie i u kogo wiec po co te banialuki.

Jesli mieszkasz w tak h.. miejscu to twoja walka z wiatrakami jest bezcelowa i to wlasnie staruszek zagra w takim miejscu a nie nowy ,,pyszalek,, jak ten twoj accu.

A tak na marginesie to radio chyba nie sluzy jako zrodlo docelowe tylko jako bank informacji i tla muzycznego do relaxu no chyba ze sie myle.

robix=>

mylisz sie i to nawet nie wiesz jak bardzo !!! Ale skąd możesz wiedzieć ............. ;-)

A teraz powaznie mam 4 stare, bardzo dobre tunery i jeden nowy.

Dźwięk z nowego tunera jest na poziomie CD i to takiego z wyższej półki i jak najbardziej jest poełnoprawnym klockiem - tylko mało kto sobie z tego zdaje sprawę ;-)

Tylko tak jak już pisałem , nie pomoże żaden - nawet najlepszy Accu jeśli antena jest dziadowska dlatego warto się pomęczyć . Zacytuje jeden wpis kolegi Sanvean na forum radiowym;

"Z tymi odległościami to niezupełnie tak jest. Właściwa odległość dipola od reflektora (a ścianę można traktować właśnie jako reflektor płaszczyznowy) mieści się mniej więcej pomiędzy 0,25 i 0,4 długości fali (czyli od 75 do 140cm dla UKF), w zależności od tego, jaką charakterystykę anteny chcemy uzyskać. Dla większych odległości ściana przestaje już być reflektorem, a jedynie wtórnym żródłem pola - od fal odbijających się od niej. Charakterystyka takiej anteny jest wtedy trudna do przewidzenia i silnie zależy od częstotliwości odbieranej fali. Należy również pamiętać, że impedancja dipola, która wynosi 300om w otwartej przestrzeni, zmienia się znacznie wraz ze zbliżaniem do ściany - po prostu antena rozstraja się. Tracimy więc energię w.cz. z powodu braku dopasowania elektrycznego.

Proponuję umieścić antenę w odległości 100 - 140cm od muru. Możesz do tego celu wykorzystać półcalową stalową rurkę hydrauliczną. Dipol jest lekki. Taka rurka ma wystarczającą sztywność - nawet zbytnio się nie ugnie. Jedyny problem, to mocne przytwierdzenie jej do muru. Jeśli masz solidną barierkę na balkonie - możesz do niej przymocować rurkę, chwytając na dwie opaski w odległości przynajmniej 30cm od siebie. Dla zwiększenia sztywności i zabezpieczenia przed oderwaniem od muru możesz całość podwiesić dodatkowo na drucie umocowanym przy samej antenie i przytwierdzonym do muru metr wyżej. Jeśli zależy ci na odbiorze jak największej liczby stacji z różnych kierunków, powieś dipol pionowo - nawet, jeśli większość stacji w okolicy nadaje w polaryzacji poziomej. Możesz go ewentualnie ustawić lekko ukośnie (ale równolegle do muru). Straty spowodowane niewłaściwą polaryzacją będą znacznie mniejsze, niż korzyść z bardziej równomiernej charakterystyki dipola w tej pozycji.

Taką konstrukcję miałem wiele lat temu na swoim balkonie, jeszcze z dipolem OIRT. Wystawało to prawie dwa metry na zewnątrz zachodniej ściany bloku, narażone na silne wiatry, które w mojej okolicy bywały bardzo często. Dla wzmocnienia całość podwiesiłem na drucie miedzianym ok. 2mm grubości umocowanym metr wyżej. Konstrukcja wytrzymała wiele lat, aż do końca dolnego ukf-u w Polsc"

Wstawię to wiele razy naprawdę tak jest gdy ma się dobra antenę filder (przewód antenowy) no i przyzwoity radoodbiornik.

Jeszcze wszystkie stacje radiowe nie zeszły na dziady i dobrze technicznie nadajaą,oni nie mają może sprzętu high end, tylko pełne pro i wiedzą jak na nim pracować żeby było dobrze i sygnał do nas trzymał parametry a ze czasem sa wpadki no cóz na razie wszystko robią ludzie i też maja słabsze dni.

Dźwięk z nowego tunera jest na poziomie CD i to takiego z wyższej półki i jak najbardziej jest poełnoprawnym klockiem - tylko mało kto sobie z tego zdaje sprawę ;-)

Pozdrawiam

Rafaell

Straszna sie dyskusja rozpetała...... jako stały czytelnik i "cichy wielbiciel" musze dorzucić swoje trzy grosze.....nie sposób nie zgodzić się zarówno z robix'em twierdzącym , że dyskusja za bardzo zboczyła z toru "pięknych tunerów" w kierunku "efetywnych anten" jak i z Rafaell'em mantrującym : "Dźwięk z nowego tunera jest na poziomie CD i to takiego z wyższej półki i jak najbardziej jest poełnoprawnym klockiem - tylko mało kto sobie z tego zdaje sprawę ;-)" .......ale nie mam zamiaru wtykać "palca między drzwi a futrynę"

Osobiście mieszkając w centrum Wrocławia (V piętro, około 200m wolnej przestrzeni przed oknami) po paru eksperymentach z antenami zewnętrznimi pozostałem przy wewnetrznej ("T" z beztlenowej miedzi o znanych powszechnie wymiarach) i jest cacy....nawet II program po zmianie częstotliwosci doszedł ostatnio do siebie..... co do cd to moim ( podkreślam!!!!) zdaniem dźwiek ze "starego" (nie nowego) tunera (dyżurny sanyo t 35 plus) przy programach autorskich realizowanych "na żywo" w II i III pr. pr daje mi dużo więcej satysfakcji niż mój cd ze średniej półki (przy gramofonie zupelnie "wymiękka"). Nestety nowe konstrukcje (cyfrowe) tego rodzaju "magii" mi nie dostarczają.....Pozdrawiam - Andrzej.

To ja dodam trzy grosze od siebie:

1). Dźwięk z (niekoniecznie nowego tunera, może być trzydziestoletni) jest na poziomie CD i to takiego z wyższej półki i jak najbardziej jest pełnoprawnym klockiem - tylko mało kto sobie z tego zdaje sprawę ;-)

2). Dźwięk z (niekoniecznie nowego tunera, może być trzydziestoletni) jest na poziomie CD i to takiego z wyższej półki i jak najbardziej jest pełnoprawnym klockiem - tylko mało kto sobie z tego zdaje sprawę ;-)

3). Dźwięk z (niekoniecznie nowego tunera, może być trzydziestoletni) jest na poziomie CD i to takiego z wyższej półki i jak najbardziej jest pełnoprawnym klockiem - tylko mało kto sobie z tego zdaje sprawę ;-)

:o)

Marku, Rafaell

Nie tylko zdaję sobie z tego sprawę ale nawet mam taki klocek i wiem, że w połączeniu z profesjonalnie zrobioną anteną i odpowiednim wzmacniaczem można uzyskać muzykę na bardzo wysokim poziomie. Nie dosyć, że go mam to właśnie używam go jako główne źródło i jestem zadowolony. Tuner to St-S730ES.

• Pokaż nowe odpowiedzi