Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

gutekbull, 27 Gru 2007, 16:54

z tym cytatem to fajnie i miło pod warunkiem że masz ścianę bez zbrojenia. jak masz w ścianie stalowe pręty to po temacie....jest o tym na forum z którego zapodałem link.

Poki nie mam bana w tym temacie tojednak musze stwierdzic ze w eterze sygnaly sa nie najlepsze. Chocby odtwarzanie z mp3 muzy i kompresja jej. Nastepnie pasmo musi byc 30-15khz bo taka jest norma. wiec nie czarujcie sie ze macie takie super anteny i cos wam dodaja do muzy. Ogolnie jest kiepski i do czasu az wszystko bedzie cyfra nie posluchacie se dobrej jakosci. No i dekodery maja w porywach 0.2% a cd 0.001% wiec o czym tu gadamy.

To jest tylko część prawdy. Pasmo 30-15000 to jest akurat przciętne pasmo słyszalne przez przeciętnego człowieka i to, że zastosuje dajmy na to wzmacniacz o paśmie do 100000Hz niczego nie wnosi poza ilością zer. Poza tym zniekształcenia w CD. Dobrym CD. Również prawda to jest jakieś 0,000nic. I co z tego? Dorosły człowiek i tak nie rozróżnia zniekształceń poniżej 0,1-0,2%. Więc te liczby tylko ładnie wyglądają w katalogu ale proszę napisać jakie mają przełożenie praktyczne ?

Panowie mam w domku i słucham Accuphase T-107 (1985-91) i parę innych starszych tunerów nie chcę się powtarzać.

Starsze tunery biją na łeb na głowę to co co się obecnie robi typu jakiś Cambridge ,Marantz, Denon

itp. wynalazki .

To wszystko do czasu dopóki dopóty nie posłuchałem Accu T 1000 ;-)

Tutaj strona i parę słów na dole na temat T 1000

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten rozwalił w pył wszystko co do tej pory słyszałem, a co do anteny ;-)

Zamykam temat - jutro wraca kierunkowy Hirszmman FM 30 i wystarczy 5 stacji na maxa (120 dBf ;-)

I tak głownie słucham Radia 3 ;-)

Ukryta Zawartość

gutekbull a może pogadaj z administracją i pozwolą ci choć na tydzień antenę na dachu powiesić na odpowiedniej od dachu wysokości , będziesz miał wtedy jasność to znaczy wyeliminujesz wszelkie odbicia od domu (balkonu) Na Google earth nie widziałem u ciebie żadnych zakładów które by emitowały zakłócenia .

Marek=> ale to już inny KT 1100 ;-) ,

a nie wszystkim zależy na zmianie oryginalnego brzmienia ( wim bo mam ;-)

Wydaje mi się ,że zabawa powinna zmierzać w kierunku przywrócenia dawnego blasku ?

>senicz, 27 Gru 2007, 22:17

pytam za seniczem, dlaczego jeszcze senicz nie ma bana w tym wątku ??? Dlaczego założyciel zaspał ? ;)

A tak przy okazji, 15kHz i tyle. Jak by się z anteną nie napinać. Choć przyznaję, że moja nowo kupiona ale stara Yamaha T-85 gra znakomicie. Nigdy bym nie przypuszczał, ze tak może grać radio. Jednak to tylko radio ...

Słusznie, ale modyfikacja polega w tym wypadku na wymianie starych wzmacniaczy operacyjnych na Burr-Browna (wg sugestii Stefana B). Charakter brzmienia pozostaje zbliżony, natomiast dzięki zmniejszeniu poziomu szumów i zniekształceń dżwięk staje sie jeszcze bardziej szczególowy i muzykalny. Wymiana podeschniętych kondensatorów może zmienić charakter brzmienia, ale na szczęście u mnie udało się zachować neutralną barwę dźwięku. Natomiast przy użyciu części identycznych z oryginalnymi (o ile pamiętam zwykłe kondensatory Elna z serii RE) taka wymiana powinna być 'bezpieczna' dla brzmienia...

VELOCETTE

>Na Google earth nie widziałem u ciebie żadnych zakładów które by emitowały

>zakłócenia .

Wstaw może lepiej z satelity zdjęcie anteny Gutekbulla to moze wykryjemy jeszcze jakiś element przeszkadzający ;D

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

No taki dokładny to chyba nie jest :) Musiał bym znać dokładny adres i wtedy udało by się przeprowadzić drogę antena nadajnik . Ale w tym przypadku czyli świetnym tunerem i nadajnikiem który z okna widać pofatygował bym sie na dach i postawił bym tam antenę odpowiadająca wszelkim wzorcom poprawnej roboty . Ostatnio Peter Daniel zdaj się umieścił zdjęcie swojej anteny która odbiera stację z bardzo daleka i nie miał z szumami problemu ? Może do niego uderzyć i podpytać , oczywiście to inne realia ale ?

>No ja bym z lutownicą się do takiego niedźwiedzia nie podkradał :) Niech zaplombowany śpi :)

Nie miałem na myśli pachnącego nowością gutkowego Akufejsa... :o)

Ta do moich czasem się podkradam ale staram się to ograniczać do przelutowania diod prostowniczych :) No ale ostatnio kupiłem ST-9600 i się głębiej pobawię bo wygląd powinien odpowiadać dźwiękowi . :)

VELOCETTE, 28 Gru 2007, 00:54

Peter Daniel ma jeszcze wiekszą antenę niż ja (moja-Dipola 3m) jego kanadyjska 4m (bardzo ładnie zrobiona inaczej niż naszej produkcji) i jest to faktyczny gigant radiowy UKF ma coś pod 18dB zysku w sam raz na tamte realia. No ale nie zawsze musi być kawior,jemu nawaliła obrotnica (ostry klimat)a u mnie działa leń -obrotnica w pudełku no i tak żaden z nas nie może sie pochwalić że instalację antenowa ma zrobiona dobrze tak do końca.U mnie jeszcze przydał by się rotor do obrotu anteny z polaryzacji poziomej w pionowa ale ciężko to dostać-taką poziomą obrotnicę (na selsynach) z prostym pokrętłem można wyrwać za 250 zł (u Petera na pilota z 99 stacjami to już 300$ chyba kanadyjskich)no ale i tak trzeba to zrobić porządnie z podparciem masztu anteny powyżej rotora ,inaczej rotor poleci sobie raz dwa, mimo ze na pudełku jest napisane ze antena do 60kg (napór wiatru na antenę x ramię masztu wytłucze przekładnię zębatą i tak że dla tego stoję z obrotnicą, chciałbym to zrobić raz a dobrze i zapomnieć o tym)

Niestety w Warszawie takie giętkie ramię by się przydało ale z obrotnicą z mojego dachu by zniknęło w jedną noc :)

No może się przeprowadzę w inne miejsce 11 piętro blisko Pałacu Kultury :) Zobaczymy oczywiście przeprowadzka nie jest podyktowana poprawą brzmienia tylko okazją ale dwie pieczenie w jednym ogniu upitraszę . A co do odbioru kolegi i problemu z szumem to tylko antenę na dach arystokratyczne tunery lubią idealne warunki , a swoją drogą ciekaw jestem jak są w fabryce testowane ?

Ale mam pytanie jaka jest różnica pomiędzy sygnałami odbitymi od ścian i docierającymi do mojej anteny a sygnałami które ta sama antena by odbierała widząc nadajnik . Jakaś różnica w dynamice czy w stereofonii ? Ciekaw jestem bo mam zamiar eksperymentować na wiosnę . Mieszkam w Wawie i dźwięk który dziś z Trójki odbieram jest hmm niczego sobie . Ale na pewno mógł by być lepszy (wiadomo w miarę jedzenia .......)

Faktyczne mniam mniam, jest tylko podczas koncertów na żywo ze Studia Agnieszki Osieckiej a tak jak sie trafi zależy z którego Cd nadają-to też na dobrym Tunerze słychać i niech Włodek nie miesza ludziom w głowach zarówno niskie basy poniżej 30Hz jak i do 16-17KHz potrafią,wtedy nadawać To widać nawet na displayu w moim equalizerze. Thd są rząd niższe niż Włodek podaje cytuję z danych technicznych mego tunera

Gesamtklirrfaktor:

Mono: 0,009% (breite ZF)

Stereo: 0,02% (breite ZF)

Frequenzgang: 30 -15000 Hz, +0,5 db - 1,0 db

Dobranoc

VELOCETTE, 28 Gru 2007, 02:12

>Ale mam pytanie jaka jest różnica pomiędzy sygnałami odbitymi od ścian i docierającymi do mojej

>anteny a sygnałami które ta sama antena by odbierała widząc nadajnik . Jakaś różnica w dynamice czy

>w stereofonii ? Ciekaw jestem bo mam zamiar eksperymentować na wiosnę . Mieszkam w Wawie i dźwięk

>który dziś z Trójki odbieram jest hmm niczego sobie . Ale na pewno mógł by być lepszy (wiadomo w

>miarę jedzenia .......)

TO TAK JAK BYś W POKOJU MIAŁ JEDNO LUB WIELE EFEKTÓW ECHA Audycja jest mniej zrozumiała

No słuchałem ostatnio 94 mf i prowadzący puszczał z CD nagrania (pytałem się ) ale przerzucałem na Trójkę i przepaść

brzmienia była bardzo widoczna na 94 dźwięk był zbity natomiast na Trójce ładnie grało . Oczywiście zbieram sygnały odbite i z 3ki jak i z 94 fm ale różnica jest . Jakiś rok temu były problemy z Trójką czasem charczała ale coś zmodyfikowali bo teraz pięknie odbiera przynajmniej w Wawie . A co do anteny to na wiosnę się rozwiążą moje problemy bo albo się wyprowadzę albo antenę przemieszczę ale i tak te które mam dzielnie dekodują sygnały odbite )

Tobie też miłych snów :)

Stefan, cyferki tutaj nic nie pomogą. Już pisałem, konfrontacja MR 71 z MB108 pokazała co potrafi ta nowa technika, ech...

A od tego wszystkiego o niebo lepsze jest radio satelitarne - wiem, wiem, bez urazy Panowie.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

gagacek=>

nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego co piszesz ;-)

Ja posiadam , posiadałem, słuchałem i słucham na co dzień - jednych z najlepszych tunerów z minionych ok. 30 lat.

W prawdzie nie słuchałem pierwszej 10 ,ale nie wszystkie doskonale brzmiące tunerki stanęły do zawodów ;-)

To co pokazuje najnowszy model Accuphase T 1000 to inna bajka, inny świat ,

jeśli leci muzyka z dobrze nagranej płyty czy w Sjeście Kydryńskiego czy u Cejrowskiego czy tez jazz u P.Dyakowskiego,

czyli w audycjach autorskich, to wchodząc do pokoju można sie pomylić czy gra tuner Accu T 1000 czy CD Accu DP 500 !!!! ;-)

T 1000 ma wyjcie cyfrowe i mogę np. z tunera wejść na przetwornik DP 500 ;-)

I trudno tu dyskutować jeśli jedna strona nie ma możliwości sprawdzenia - porównania.

Tu się mogę mylić i pewnie mnie zaraz StefanB wyprostuje , Accuphase to jedna z ostatnich firm (chodź pewnie nie ostatnia -np.M.D )

która pcha ten tunerkowy świat do przodu, mało komu sie jeszcze chce - opłaca,

żadna mała manufaktura nie zainwestuje w rozwój techniki radiowej, nie opłaca się w dobie CD, HD itd.

Ludzie i tak kupią MP3 ,czy nowe czytniki ..........

Stąd to kuriozum ,ze stare było lepsze - lepiej brzmiało. W ogóle dziś nie liczy się "jakość " tylko ,aby jakoś było ;-)

To samo jest w głośnikach - kolumnach itp. co nie znaczy ,że obecnie ludzie nie umieją czegoś zrobić ;-)

I z tył z wyjściem cyfrowym i XLR.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>gutekbull

>nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego co piszesz ;-)

Głupia, nieprzemyślana, alergiczna reakcja.

Napiszę Tobie tak: W kilku systemach które osobiście znam, których cena niektórych przyprawiłaby o ból serca, a tok myślenia o zawał serca zazdrośnika:DDD, tunery analogowe znalazły swoje miejsce - zbierają kurz, a zostały z sentymentu. Jesteś fajnym odbiorcą producenckich reklamówek, nie pisz prosze o czymś o czym nie masz pojęcia. Absolutnie nie chodzi mi o szukanie zwady, tylko stwierdzam fakty. Masz sposobność dobrej konfrontacji? Z tego co piszesz to obawiam się że nie. Przeczytaj sobie np. relację śp. Adama z pokoju odsłuchowego jego kolegi, tam też tuner poszedł na zasłużony odpoczynek. Miłego dnia, dalszego komentarza nie będzie, widzę, że mija się to z celem.

Trochę sensu poproszę.

gagacek=>

Tak się zezłościłeś ,że chyba w ogóle nie przeczytałeś tego co napisałem ;-)

Przecież mam w tej chwili w domu , możliwość porównania starego z nowym ?!!!

I potwierdzam w 99% to o co sie tak spierasz, ale nie do końca ;-)

I nie mam żadnej alergii tylko staram się być obiektywny i tutaj posłuchaj ,

trafiłeś w dyskusji na "wielkiego miłośnika- wielbiciela" starych tunerów ;-)

gute, nie będę tutaj pisał o wyższości świąt wielkiej nocy itd. - przecież dopiero pisałem że robiłem porównanie MR 71 z MB108, to trochę wyższa liga. Albo nie przeczytałeś, albo nie chciałeś przeczytać. Porównania można dokonać na dobrym sprzęcie, także towarzyszącym. A biorąc pod uwagę teoretyczne mozliwości UKF, możliwości emisyjne stacji FM, a zwłaszcza wiedząc też w jaki sposób sygnał wyprowadza się na antenę śmiem twierdzić że takie porównania nie mają sensu. Dużo większe możliwości daje transponder satelitarny, ale do tego też potrzebny jest bdb sprzęt, nieprawdaż? Poza tym to nie jest tylko moja opinia tylko opinia ludzi którzy włożyli w to niemało czasu i pieniędzy, ja uważam ją za wiążącą - dla mnie.

Też bardzo lubię stare tunery, ale jak widzisz pozwolę sobie na niektóre tematy mieć inne zdanie.

Trochę sensu poproszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi