Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Również pokusiłem się o zakup tunera analogowego, „szarpnąłem” się na Technicsa ST-8077. Jest płaski pewnie, jak naleśnik Senicza. Przy rozkręcaniu odkryłem, że chba byłem w środku pierwszy! Jest parę rzeczy do poprawy, zacznę od elektrolitów zasilacza, po wyjściowe kondensatory i zmiana opampa. Tuner ma niesamowicie krótką drogę sygnału wyjściowego!

Porównywałem brzmienie z Pioneer F-502 – cyfrowym. Pioneer gra głośniej i ma jakby podbarwione częstotliwości ok. 200 i 8 kHz, szumy słychać mocniej. ST-8077 jest bardzo łagodny w porównaniu, szczegóły są wyraźniejsze, ma lekko wycofany środek, tak, jakby był włączony kontur. Wysokie są przyjemne, ale sybilanty są o krok od syczenia – jednak są odrobinę rozmyte – nie drażnią. Bas jest potężniejszy, niż w Pioneer.

Przypuszczam, że zmiana kond wyjściowych na BG zaowocuje poprawą wysokich.

Czy będzie poprawa, jak wyrzucę tranzystory tłumiące na wyjściu? Różnie na ten temat wypowiadają się ludzie… w każdym razie nie boję się „plop” przy włączaniu i wyłączaniu.

Zdjęcia wrzucę przy okazji.

Dużo facet zawołał za to Sanyo a jednak udało mu się znaleźć klienta. Ja swój sprzedałem kiedyś za ok 230-250zł.

Rzeczywiście pięknie się prezentuje. Grał ok ale jakiegoś dużego wrażenia na mnie nie zrobił. Teac T-9, którego można kupić za grosze bardziej mi się podobał.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

"Universum System Hi-Fi 2500 jako... GoldStar GST 1000. Cena za jaka wystawiony chyba przesadzona ale dla mnie ważne jest tu podobieństwo do tunera, jaki stoi za plecami. Różnica ściślej obejmuje nie tylko nazwę ale tez zakres. Jako Universum dochodzi on tylko do 1041 MHz na UKF. Dla GoldStara jest zaś na UKF pełny."

Universum to była marka handlowa jednego z niemieckich domów towarowych . Sama nie produkowała sprżetu, tylko zamawiała u innych producentów. Zależnie od księgowego (np. telewizor U, który był grubą Nokią) w różnych latach był różny standart.

Pasmo do 104 to typowy niemiecki UKF (jeszcze niektórzy skandynawowie) lat siedemdziesiątych- charakterystyczne dla wyrobów z wewn. niemieckiego rynku. Takie same modele produkowane w tym samym czasie na resztę świata miały już 108.

Witajcie,

Jako, iż tuner stanowi źródło równorzędne do CD w naszym systemie (i w sumie jest nawet używany częściej niż CD), postanowiłem zakupić coś estetycznego i grającego z klasą.

Accuphase T-106.

Zdjęcie jest celowo nieco zaciemnione (piękne wskaźniki wychyłowe)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

cześć

jak obiecywałem,

załączam zdjęcie Technicsa ST-8077,

ale troszkę nie pasuje do tematu "śliczne...", bo kiepskie oświetlenie, naleśnik i drżąca ręka...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wnętrze i krótki tor sygnału

Ukryta Zawartość

post-5609-100004825 1189773550_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panie i Panowie ! Nie wiem czy poprawnie wpisałem tu zapytanie, ale .... czy według waszych opinii tuner Pioniera 301 RDS jest warty uwagi ? gra to jakoś przyzwoicie ?

• 2 tygodnie później...

wymieniałem dziś żarówki w Goldstar GST-1000. Podzielę się "wiedzą", ponieważ widziałem w wpisy kilku posiadaczy GST i Universum System Hi-Fi 2500. Po odkręceniu obudowy mamy dostęp jedynie do żarówek wskaźników wychyłowych (w dodatkowych, wykręcanych "uchwytach"). Jedyny opis na nich to Stanley 159. By dostać się do żarówek oświetlających skalę należy zdjąć płytę czołową. Nie jest to szczególnie trudne - od góry dwa wkręty i zdjąć pokrętła. Wszystkie poza gałką strojenia się zsuwają. Dużą gałkę trzeba odkręcić imbusem 1mm. Żarówki od skali wyglądają jak większe bezpieczniki topikowe - 6,3V 0.15A. Nie wiem czy były oryginalne, ponieważ miały folię/filtr w kolorze zielonym/niebieskim. Biorąc pod uwagę, że wszystkie żarówki są podpięte pod jeden obwód, założyłem że i te od wskaźników są 6 voltowe. Niestety, o ile nie było problemu by zakupić żarówki od skali (2,5 zł/szt Wrocław ul. Dworcowa), to już bańki były tylko 12V (szukałem i po innych sklepach). Założyłem więc jakie były - na te od skali założyłem folię/filtr. No i świeci wszystko, ale 12V to zdecydowanie za dużo - wskaźniki podświetlone są wyraźnie słabiej. Z drugiej strony "ciepła" ich barwa jest na tyle ciekawa, że zastanawiam się czy tych od skali też nie założyć 12V i bez zielonego filtra.

Ukryta Zawartość

post-12122-100003783 1191085249_thumb.jpg

post-12122-100003784 1191085249_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

no a tak świeci wieczorem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

Znalazłem ostatnio coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy śliczne ? Heh szmatka trochę mydła i może będzie wyglądał :) Ale jak na mój budżet troszkę za drogo .

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

No to ja odgrzebię wątek i też się pochwalę, co znalazłem u siebie na szrociarni za 40zł... Wymagał trochę pracy, bo ze środka wygrzebałem pół kilo błota, wymyłem wszystko jak trzeba i gra :) Taki sobie średni Pioneerek TX-7800.

Ukryta Zawartość

post-16104-100002813 1192062153_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co to jest...? W TX-7800 nad skalą jest dioda "locked". Ciekawostka jest taka, że spod dużej gały, gdzieś do płytki idzie sobie cieńki przewodzik. Po co? Przeciez ta gała kręci tylko sznurkiem... Związek z tą diodą jest taki, że gdy dotykam gały, dioda "locked" gaśnie... gdy odsuwam dłoń, zapala się... 8-) O co chodzi?

A tunerek gra pięknie - bo chyba jeszcze o tym nie wspominałem... :)

servo locked jest to układ trzymania dostrojenia stacji- Arcz. A gałka połączona jest przewodem z układem ,by na czas strojenia to arcz wyłączyć. Wystarczy złapać gałkę, by bez ręcznego wyłączania klawiszem locked nie działało.

Witam

Odnośnie trójników, odgaleznikow i wtyczek. Te z żyła gorąca będąca bezpośrednio kablem sa całkiem dobre.

Wtedy mamy jeden kontakt mniej, a wiec potencjalnie mniej strat w drodze sygnału. Trzeba tylko dobrac wlasciwa srednice kabla, aby ekran siedzial pewnie w wtyczce. Uwaga tylko, aby nie przesadzic z dlugoscia zyly goracej (aby nie wystawala poza ekran) - potrafi to zniszczyc gniazdo lub elementy bierne.

Co do wszelkich trojnikow i odgaleznikow, trzymajcie sie z dala od produktow dalekowschodnich, no name-ow lub rosyjskich. Ich jakosc ich wykonania jest koszmarna i potrafi sie to przelozyc na dramatyczne zmiany w sygnale. Pomijam, ze rosyjskie kable potrafia miec inna srednice i po prostu latac w zlaczu.

Polecam rodzime produkty Telmora lub MATT-a, lub na bogato np zachodniego Tratec-a.

Staroć: Technics ST-8055K. Prawdopodobnie jeden z pierwszych Technicsów z cyfrową syntezą częstotliwości. Wyposażenie proste do bólu - AM/FM, mono/stereo, pamięć 7 stacji, wyszukiwanie up/down (bez funkcji wyszukiwania automatycznego). Tuner niski, płytki, i jak na te wymiary nad wyraz ciężki. Nie dziwne - środek szczelnie wypakowany elektroniką.

Całkiem ładne brzydactwo ;)

.

Ukryta Zawartość

post-252-100002609 1192303531_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tuner Denon TU 800

Ile on jest wart?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moje prywatne komentarze do tych modeli ...

W przypadku Marantza płacisz za oscyloskop - sam tuner nie jest czymś niesamowitym - oceniany raczej przeciętnie ... (tylko 3 gangi)

Natomiast TX9800 to 5 gangów, 5 filtrów - jest bardzo czuły, no i ten dźwięk ... Gdybym to ja podjmował decyzję to wziąłbym Pioneera - wiem jednak, że oscyloskop fajnie wygląda i korci ;)

Tak apropo to pewno widziałeś juz tego na allegro ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nikx

tak widziałem dzięki, absolutie nie korci mnie oscylskop chodzi zdecydowanie o udana kostrukcję i dzwięk, moze myślałbym o maranzu poważniej gdybym upolował 21 30 ale tego ciężko, tez raczej myślałem o tym Pionku 9800

Pomyśl jeszcze o Kenwoodzie : np KT-8300 lub ekstremalnie o KT-9700 :)

Nie mogłem się oprzeć - na fotce mój ostatni nabytek Luxman WL-500 - top tuner Luxa z lat 71-74.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Wybór tunera to sprawa kasy i osiagalności - gdy szukasz vintage.

Ja rozglądnąłbym się też za Sansui - mam takie zboczenie :), niestety gorzej osiągalne w Polsce -

Sansui TU-717 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) jest dobrym przykładem o Sansui TU-X1 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) czy TU-919 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) nie wspominam bo to hardcore ;)

Warto rozglądnąć się też za innymi firmami Kenwood L-02T jest dobrym przykładem - naprawdę bdb tuner, może nie wygląda tak stylowo ale muzycznie moim zdaniem jest lepszy od tego Pioneera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi