Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety w drodze.Gra tylko KT-917 i Pionier TX 8500.Ale ile jest roboty. maszty, kable ,anteny itd. Ale przy KT 917 przestałem puszczać CD,wydaje mi się że czasami gra lepiej od większości płyt CD.Ale wnioski będą po miesiącu słuchania i tygodniu kręcenia różnymi rdzeniami i potencjometrami. Ale to wciąga- jasny gwint. Ale czekam właśnie na nieznajomego, ma przynieść Sansuji 9900 i Rewoxa 760 to zobaczymy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

cos juz kiedys o tym bylo a i mi wpadl taki w rece, czy to dobry sprzet?

Ukryta Zawartość

> systex

nie jestem pewien czy to ten sam egzemplarz, ale pwene podejżenie jest.

Ukryta Zawartość

poprzednią aukcję wygrał "Chris03" teraz też licytuje.

..

tuner chwalony za ładne guziczki.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

hmm swoja droga ciekawe czemu ten sam gosc kupuje juz drugi taki sam tuner, ale co tam, a ten tunerek faktycznie to ten sam model co Ty podales linka, ale na pewno nie ten sam egzemplarz, wiem to poniewaz, to moja aukcja, pytanie tylko czy go sprzedac i rozgladac sie za czyms innym czy zostawic go juz sobie "na wieki" :-), co byscie polacali jako tuner do domu, poza oczywiscie Kenwoodem 9700 czy inaczej TRIO, bo raczej mnie nie stac na kwote powyzej 2kzł i to przy dobrej okazji :-). W sumie to raczej rozgladam sie za czyms bardziej wspolczesnym, ale nie pozbawionym tej wspanalej barwy dzwieku jak kiedys. Widzialem kilka NAD-ow, Cambridge Audio, ale nie mam okazji tego posluchac, a zalezy mi na dobrym dzwieku, jakos tuner u mnie pelni role glownego zrodla, CD i gramofon tez mam ale i tak czesciej slucham radia.

Od dwóch tygodni mam rotela RT-1025 (zdjęcie z sieci albowiem nie mam cyfraka). Od dwóch tygodni nie mam szczęki - leży gdzieś na podłodze. Nie wiedziałem, że radio może tak zagrać, przestrzennie, sugestywnie, analogowo, szczególnie prII ze studia(ale cisza w tle, jaka barwa głosu...) lub na żywo. Dotychczas odbierałem na dipolu z kabla antenowego, ale wczoraj po północy zabrałem się za montaż porządnej anteny na balkonie. I pomimo, że cichutko (sąsiedzi) ale już słychaś było wspaniałą przestrzenność i głębię dźwięku - prIII, Kydryński i saksofoniści (na marginesie, gdzie można kupić płytę Mulligan/Piazzola "1974"?).

StefanB - Pisałeś wcześniej o RT-1024, że czasami gra przepięknie a czasami tylko dobrze. Czy chodzi o różne egzemplarze, czy coś innego?

Czym różni się RT-1025 od 1024 tylko usunięciem modułu Dolby?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z antenami jak z kobietami, kazdy potrzebuje innej. Polecam forum:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tam sie dowiesz wszystkiego. Zalezy gdzie mieszkasz, miasto czy tez mala miejscowosc, odleglosc od nadajnikow, polaryzacja tychze.

Ukryta Zawartość

Mieszkam w mieście, z balkonu widok ograniczony blokami z wszystkich stron. Umieściłem antenę dookólną o polaryzacji poziomej i pionowej, taką jak na zdjęciu, tylko nie firmy Dipol, która daje zysk poniżej 0db, a firmy Polkat, która daje zysk +6db. Antena bez wzmacniacza antenowego. Pomimo moich obaw, że odbicia będą generować zakłócenia, jest super. Dla wszystkich stacji o stosunkowo mocnym sygnale na wskaźniku tunera, wskazówka multipath miernika odbić w okolicach zera. Ciekaw jestem różnic w podłączeniu kablem koncentrycznym przez symetryzator, jak mam teraz, a podłaczeniem kablem symetrycznym 300 omowym. Tylko na razie nie mogę dostać takiego kabla. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie... we Wrocławiu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam taka sama, tylko ze Dipola, mieszkam na 5 pietrze bloku, os. Kosmonautow. Teraz planuje napisac pismo do spoldzielni czy moge umiescic antene na dachu - z dachu widze spokojnie Sleze i jej nadajnik - umiescilbym jakas silnie kierunkowa antene Yagi 5 elementowa. A dipolka zostawilbym na balkonie, albo tez bym ja wystawil na dach mego 8 pietrowca. co do tego kabla symetrycznego nie stasuje, gdyz moje tunery nie maja wejscia na takowy, maja tylko na 75ohmowy koncentryk, kiedys mailem gdzies w piwnicy taki kabelek dwu zylowy jakies 4m. Poszukam.

Kabel symetryczny jest wrażliwy na warunki atmosferyczne, zakłócenia i powinien być stosowany do przesyłania sygnału na małe odległości. Lepszy jest koncentryk. Trzeba wybrać taki z małym tłumieniem sygnału/mb. Kabel obowiązkowo przymocowany tak, aby wiatr nim nie poruszał.

NADik

Gdzie we Wrocławiu kupiłeś antenkę firmy Polkat. Ja posiadam podobną Dipola i jestem z niej średnio zadowolony - w moim tunerze na ośmiostopniowej skali daje 6 pkt - może da się więcej.

Z kabelkiem niestety Ci nie pomogę, ale wydaje mi się, że nie bardzo jest sens kombinować - kabel koncentryczny zapewnie mozliwie małą stratę sygnału - na tzw. płaskim może być tylko gorzej.

Zauważylem u niektórych starych tunerów (Harman, Rotel) taką nieprzewidywalną cechę. Czasami pojawiają się niewyobrażalne klimaty.Nie próbuję tego wyjaśniać. Może to nagroda za uczucie? Dla mnie niech tak zostanie.

Poczyniliśmy te obserwacje niezależnie z tarapattem, a ma on duże osłuchanie w tunerach.

Np. dobra propagacja, Kydryński, klocek wygrzany,. Powinno być bardzo o.k., a jest średnio. Innym razem włączasz przypadkiem i przydeptujesz sobie szczenę . Wszystko wyszło na pokój, smaczki, precyzja, bajka.

Polkat kupiłem w sklepie przy ul.Kazimierza Wielkiego (patrz mapka poniżej). Sklep w kamienicy na Ip. od strony ulicy widać duży szyld na ścianie. Kamienica trochę w głębi nie przy samej ulicy. Cena anteny 40zł. Mają tam od razu maszty do montażu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

NADik

Ukryta Zawartość

Może o tą płytę chodzi,1974 to chyba data nagrania tej płyty.

Ukryta Zawartość

Inne płyty tego muzyka są równie interesujące.

Ukryta Zawartość

pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-->StefanB, dokładnie tak, to stresujące, zaczynam mieszać kablem,anteną, uziemieniem a tu coś średnio, a innym razem koncert w pokoju, balsam na uszy, tuner to kapryśne źródło:-(

Po zamontowaniu anteny wczoraj po południu super, ale późnym wieczorem, pr.II i RAM, zaczęło charczeć przy mocnieszym wejściu wokalu, szczególnie na sybilantach, może propagacja lepsza i sygnał zbyt mocny, przesterowany, może tłumik trzeba założyć (wskazówka sygnału powyżej 10 na 10 możliwych), macie jakieś podobne doświadczenia? Jakie są objawy przesterowania? Co ciekawe mam osobny zacisk uziemienia (GND), jeżeli podpięty do "0" w gniazdku to charczało i zero szumów w tle, brak GND nie charczy i silny szum w tle, GND do kaloryfera raczej nie charczy i lekki szum. O czym to może świadczyć?

-->ptwit, umów się ze sprzedawcą, że możesz antenę zwrócić po kilku dniach, jeżeli nie sprawdzi się.

-->Frank, faktycznie płyta Summit ma te same tytuły tylko w innej kolejnośći i wydana jest prze inną firmę, Kydrński puszczał prawdopodobnie z "Mulligan/Piazzola (1974)" okładkę znalazłem taką j.n. ale płyty nima. Może Mr Kydryński prześle mi mp3 hłe, hłe :-D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

NADik, 2 Gru 2005, 10:27 podłącz przy tunerze separator galwaniczny do kupienia w polkacie ? , masz takie cuda z szumami bo pewnie robi ci sie pętla z masy (może mocowanie masztu albo kołki rozporowe dotykają zbrojenia)

Pętla masy mogłaby być jak uziemienie podłączam do zera w gniazdku, ale wtedy nie szumi tylko charczy w głośniejszych fragmentach. Na pewno to nie od masztu bo mam hi-endowy DIY dobrze izolowany....z drewnianego kija od szczotki (wiadomo prowizorki są the best).

Ale muszę jeszcze spróbować pogmerać w tunerze takim hebelkiem z wartościami w mV, nie wiem do czego on służy, ale jeżeli przyczyną jest przesterowanie (czasami nawet gaśnie dioda stereo, choć sygnał na maxa) to jeśli to jest tłumik to powinno pomóc. Sprawdzę wieczorem.

stefanB, 1 Gru 2005, 15:25

Właśnie takie zjawisko rozszyfrował ponoć darkul. Ogłosił nawet swego czasu na forum konkurs. Rozwiązanie (?)podane w temacie nr 10653 brzmi:

"...Kazdy stopien toru fonicznego w danym segmencie powinien miec wymutowane wejscie wzgledem masy!!!

Zalaczenie zasilania jest dla takiego urzadzenia udarem mozgu!oprocz wymienionych zjawisk przez kilku kolegow mamy doczynienia rownierz z magnetyzmem elektrycznym!!!

Obok wymutowania wszystkich stopni przy wlaczaniu dobry efekt daje takze [juz po wylaczeniu zrodla zasilania]petla rozmagnesowujaca!jest to ewidentnie slyszalne zjawisko..polecam do zabawy...sa to zbyt powarzne roznice by pisac o niuansach!!!..."

Do zera w gniazdku sieciowym nie podłączałbym niczego. Nawet do zera ochronnego w instalacji 3-przewodowej. Zeruj do kaloryfera, masę wejscia antenowego bezpośrednio kub przez kondensator ok. 1nF/400-1000V, zabezpieczysz sięprzed ew. napięciami stałymi.

Na jakość odbioru na zakresie UKF widocznie ma jakiś wpłwyw pogoda, co uwidacznia się o tej porze roku. Trójka odbiera mi gorzej, sygnał jest dużo słabszy.

Ja bym az tak nie uogólniał zjawiska

Zauważyliśmy, że występuje ono w określonej, o podobnej budowie ,grupie tunerów z okresu do 78 roku.

Pojedyńcze zasilanie, dużo kondensatorów sprzęgających, osobne bloki- część z nich dyskretnych, sporo okablowania wewnetrznego i różnych pzełączników,. Czyli duzo elementów podatnych na starzenie. Dołożenie kondensatorka w zasilaczu 20000-30000uF często natychmiast wyrównywało poziom.

Ja myślę ,że wystarczy restauracja, bez podpierania się darkulową teorią i eksperymentow z uziemieniem.

Z dziadkiem tak bywa, dzisiaj ma lepszy dzień, wygrzał kości na słoneczku, to i pobiega trochę.

Pogoda ma duży wpływ na odbiór fm szczególnie to słychac przy odbiorze stacji powyżej 100km , w jeden dzien potrafi być stereo a w inny zero odbioru, duże znaczenie mają też zakłucenia od innych nadajników które powodują tzw. świerszcze , zakłucenia odbioru mogą być też od lokalnych nadajników CB których mała odległość od naszej anteny może zaindukować nap. kilka Volt co powoduje przesterowanie układów wejsciowych odbiornika i przytykanie odbioru

Ja miałem już problem ze zbyt silnym sygnałem. Na posiadanym kiedyś Pionku TX-8500 II miałem nawet ponad 10 na 10. Sygnał nie mieścił się na skali. Na szczęście inne wcześniej i później posiadane tunery nie były tak czułe. W końcu trafił jednak do mnie kolejny taki "przeczulony" i postanowiłem coś z tym zrobić. Na forum RadioPolska poradzili mi zastosowanie tłumika i po jakimś czasie nie bez problemów udało mi się taki nabyć. Dostałem go po długich poszukiwaniach na Wolumenie, w pierwszej chwili zresztą handlarz ze straganu z antenami stwierdził, że nie ma nic takiego. Ale w końcu - znalazł. Tłumik kosztował mnie 8 złotych. Używam od paru dni i pomogło. Jest to wyrób bliżej nieznanej mi firmy Badmor (nazwę dobrano wyraźnie tak, by myliła się z bardziej znanym Radmorem). Ten, który kupiłem ma tłumienie od 6 przez 12 do 18 decybeli. U mnie 18 decybeli. Jego zdjęcie można znaleźć na stronie firmy w dziale akcesoria:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) I teraz siła sygnału odczytywana na "zegarze" cyfrowej Saby MD-292 (bo to nią chodziło) nie przekracza 8 na 10.

Ukryta Zawartość

Nie taki nieznany. Cały mój osprzęt antenowy kupiłem w Badmorze. Ale ja mieszkam kilkaset metrów od nich :) Co do nazwy to często na allegro debile sprzedają ich produkty jako Radmor.

Rafał => zaskoczyłeś mnie stwierdzeniem ,że sygnał 10 na skali do 10 to źle ?!

Ja zauważyłem jedną prawidłowość u mnie; sygnał anteny jest wyskalowany do 120 dBf ,normalnie mam

103 dbf lub troszkę więcej, czasami dobija do 120 dBf i wtedy jest wyraźna różnica w dźwięku na plus.

Początkowo myślałem ,że 100 dBf to jest maks i tak powinno być ,a 120 dBf to przesterowanie, ale chyba tak nie jest ?

Mam antenę kierunkową 3 elementową ,mieszkam na parterze i z tego powodu antena jest tylko ok.3m nad ziemią, ale z kolei maszt stacji nadawczej widzę z balkonu 7-8km. I zapewnia im więcej powyżej 100 dBf tym lepiej dla dźwięku.

To może ktoś wyjaśni jak powinno być ??!

Bo ja już myślę o lepszej antenie takiej z 5 elementów ,jakie są najlepsze ?

Koledzy może głupie pytanie ale może ktoś wie jak podłączyć tuner do anteny zbiorczej w przypadku gdy mam do dyspozycji, 75 Ohm 300Ohm i Ground. Bo jak podłącze żyłę do 75 to gra ale jak ekran do Ground to już nie.

• Pokaż nowe odpowiedzi