Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

Z tzw. "pozniejszych" Kenwoodów znakomite są L-1000T zrobiony na jubileusz firmy i KT-3300. L jest uważany za najbardziej zaawansowany technologicznie tuner w historii , a 3300 jako ostatni miał ten slynny kenwoodowski dekoder

Linia 1100 ( m. innymi 990 SD) i linia 7020 to te troche"gorsze" Kenwoody.

Pamiętajmy, że 7020 to jednak model topowy z linii i rozczarowania nie będzie.

Modele topowe to byla juz inna jakość wykonania niz model o jedno oczko nizszy. Bardziej rozbudowane i dopieszczone.

Czyli nie należy się spodziewać rewelacji.... :-(

Ale mam nadzieję, że przynajmniej w odniesieniu do ceny którą zapłaciłem, będzie grał przyzwoicie.....

Pozdrawiam

Jeszcze raz popatrzyłem na listę rankingową i faktycznie jest bardzo dziwna.....

Po L-02 następne są 5020 i 990, później L-1000 i dopiero sporo dalej 3300.....

???

discomaniac71

Rowniez kupilem Sony,moj tunerek to Sony 707ES.Wizualnie jest ladniejszy, bo ma galke i drewniane boczki.Zgadzam sie w 100% co do dzwieku .Przerzucilem pare tunerow i Sony gra najbardziej przyjemnie,miekko ale szczegolowo,z ladna stereofonia.Moje poszukiwania sa juz zakonczone..

Tak patrzę na ten tuner Sony - zapewne bardzo dobrze gra.

Ale tak zatanawiam sie co jest ślicznego, pięknego w nim ,że znalazł sie w tym wątku :-) ?!

Pamietam czasy gdy w Peweksie stały takie w sporych ilosciach i były moim marzeniem, później kilka zakupiłem,

ale nigdy nie zaliczyłbym ich do Ślicznych Tunerow - taki tradycyjny " późny Gierek"

Nie napisałem tego ,żeby kogokolwiek urazić ,ale takie jest moje odczucie, może to po tamtych czasach ? ;-(

Byłem dzisiaj - osobiście - w miejscu opisywanym na tej stronie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czyli w warszawskiej Radości. Przy okazji po raz pierwszy przejechałem się Szybka Koleja Miejską. Wygodnie, komfortowo, bez tłoku (mówiąc ściślej to było pusto) tylko na pewno nie szybko. Byłem po serwisówkę dla gramofonu CEC BD-2200 (dla siebie i Piootra z forum) i przy okazji zamówiłem i odebrałem też serwisówkę do swojego tunera SABA MD-292. Serwisówka do gramofonu to była dobra kopia z dodaną kartonową okładką, natomniast serwisówka do Saby, to oryginał. I ta druga robi wrażenie! W środku tej Saby (otwierałem) pusto nie jest ale oglądając schematy po prostu szczęka mi opadła. Nic a nic z tego nie rozumiem. Za dużo tego po prostu!

Parę słów wypada też skreślić o owej Sabie, skoro już o niej wspomniałem. Od paru tygodni testuje ją, bo ma pójśc na prezent. Trochę długo trwają te testy, bo to fajny tuner i fajnie się go testuje ;-) Obsługuje go się bardzo wygodnie, albo guziczkami wybiera wcześniej zaprogramowane stacje, albo kręci się taką wielką gałą jak z analoga (zreszta nie jak - tylko z analoga - ma nawet linkę i jest po prostu adoptowana z analogowego już MT-201). Wszystko to działa bezbłędnie. Czerwone cyferki widać zaś chyba z kilometra. No i śliczna jest ta Saba ale o tym już było i widać na zdjęciach. Używam, tak jak już o tym pisałem, z tłumikiem Badmora (na minus 18 decybeli). W tym wypadku się sprawdza. A jak dla porównania podłączyłem ten sam fitr do telewizora, to była tragedia. Nie jest to więc nic uniwersalnego. Ale w przypadku tego akurat tunera się sprawdza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kenwood KT-3300 D na Allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jest zdjęcie wnętrza, jest i... cena. To tak w nawiązaniu do dyskusji wyżej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oj - już jakiś czas do rankingu nie zaglądałem. Mój Technics ST-9038 wciąż mieści się w drugiej dziesiątce (siedemnsaty). A na przykład Naim NAT 01 jest... siedemdziesiąty.

Rafał => to nie jest ranking najlepszych dźwiękowo tunerów i w dodatku mało klocków wzięto pod uwagę w tej zabawie. Dużo znanych i cenionych tunerów nie było" testowanych",albo najzwyczjniej w świecie nie wpadły im w ręce.

Tu się liczy dźwięk ,cena, wyposażenie itp. Pewnie sentyment tych którzy założyli tą listę.

Stefan B. => A co myślisz o podobnej liście założonej na naszym forum, oczywiście na bazie naszych skromnych doświadczeń - pewnie byłaby skromna ;-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

gutek nie pisalem ze moja Sonowka jest piekna bo nie jest - napisalem ze gra milo i przyjemnie dla ucha

jesli chodzi o tuner wiecej mi nie potrzeba - pozdrawiam

Nie wiem, czy nasz bagaż doświadczen jest wystarczajacy by budować listę całkowicie obiektywną.

Ale czemu odmawiać sobie zabawy- to przecież nasze radocha. Możemy zbudowac sobie liste tego co uważamy, nawet teoretycznie, za the best . Tworzymy szkielet listy oparty na niekwestionowanych wielkich. Pozniej możemy próbowac na niej ustawiać kolejność wg naszej wspólnej wiedzy. Np. jeden miał 9030 i KT-1100, a drugi KT-1100 i revoxa. Jakaś hierarchia, na nasze potrzeby wystarczajaca, już sie buduje. Natomiast amerykanie niektórych tunerów nie znaja, bo nie byly u nich sprzedawane, jak dual, grundig, saba. I bedziemy pierwsi.

A za tunery i tak nie bedziemy płacić mniej, bo ceny vintage'u rosna.

F-ma nazywa sie Studer Revox. Revox zajmuje się produkcja sprzętu domowego, a Studer wyłącznie profesjonalnego. Nawet jeśli wygladają tak samo , to Studer zrobiony jest z inną jakością.

Sequerre uważa sie za króla high-endowych tunerów. We wszystkich gazetowych testach, w których rozpatrywano wyłącznie ocenę dzwięku ,zawsze była królem. Słuchałem tylko jednej, nienajdroższej sequerry- grała fantastycznie.Zdecydowanie lepiej od t. z drugiej dziesiatki TIC. Jak wypadnie porównanie z L-02, czy 109V nie wiem, ale przypuszczam, że miejsce w pierwszej dziesiątce, pietnastce jej sie należy spokojnie.

Naim też gra wspaniale i j. w.

stefanB. => wspominasz o tym , ja też zauważyłem ,że Sequerra występowała i chyba występuje w kilku wersjach - opcjach i cena dochodzi do chyba 10 000$ ? Ciekawe jak gra ten najdroższy model ?

To samo M.D - mało się pisze na tych listach ,a to przecież specjalista od tunerów.

Ja tą listę ze strony TIC traktuję jako wskazówke. Listę tunerów wartych uwagi i tyle. Wszelka ocena ta musi być subiektywna z natury ale lepsza tak niż żadna. Bo niby jak dokonać jakiejkolwiek obiektywnej? Ważniejsze zreszta dla mnie od samego rankingu są opinie na podstawie których ten ranking jest budowany...

Z posiadanych tunerów, tego, który z nich jest na tej liście najwyżej czyli cyfrowego Technicsa ST-9038 kupiłem nie znając jeszcze tej listy i zresztą dlatego tylko, że mi się spodobał (mam dziwny gust ;-). Analogowego Pioneera TX-8500 II istotnie ze względu na opinię i notowania na tej liście. A analogowego Hitachi FT-920 i cyfrową Sabę MD-292 dlatego, że mi je tam zarekomendowano, choć wcale nie ma ich na tej liście...

Czy poza Sabą MD-292 są jeszcze jakieś warte uwagi tunery z regulowanym wyjściem słuchawkowym? Warunek: Ładne i tanie :) Potrzebuję do kablówki.

Rafał -> Ile kosztowała Cię serwisówka do Saby? Język niemiecki?

Startujemy z naszą listą, Panowie?

Zaczynam od najlatwiejszego

1. Kenwood L-02

2. Wega Lab Zero

3. Sansui TU-919

4 Philips AH6731

5. Yamaha T-7000

stefanB => A Accu zdecydowanie brak , szczególnie w naszej liście - mało kto słuchał Kenwooda L - 02

Nawet na tej słynnej liście jest tylko jeden 109/109V - też skromnie ;-(

> tomektoon

Serwisówka do Saby MD-292 jest czterojęzyczna, opisana po niemiecku, angielsku, francusku i włosku. Kosztowała bez wysyłki 17 złotych oryginał.

Ciekawe na którym miejscu Lukarowej listy znajdzie się mój Rotel RT-1025, w TIC-u nie jest wymieniony w klasyfikacji, chociasz w opisie przez jakiegoś Bena jest w gronie (konkretnie wersja amerykańska z dolby RT-1024) trzech ulubionych tunerów, z tego co rozumiem w Benowym języku: "Our contributor Ben says it's one of his 3 favorite tuners, along with a Marantz 2130 and a Kenwood KT-8300"

Moje propozycje (? przy klockach, których nie znam)

1.Wega Lab Zero ?

2.Accu 109V ?

3..Kenwood L-02T ?

4.Sansui TU-919

5.Philips AH6731

6.Kenwood KT-917

7.Yamaha T-7000 alternatywnie Dual CT-441 i Grundig T-9000 (grają lepiej od Technicsów)

8. Technics ST-9030

9. Technics ST-9038

10.Luxman T-117

11.Kenwood L-1000T ?

12.Sansui TU-9900

13.Naim Nat 01

• Pokaż nowe odpowiedzi