Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

Polaryzacja jest horyzontalna

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety nie mam możliwości podniesienia anteny na taką wysokośc. Mieszkam w 1 piętrowym domku, a widok na nadajnik zasłania mi 4 pietrowiec.

Ukryta Zawartość

Ahhhh. No to kiepsko. Pozostaja odbicia.. ale to bardzo niepewne i zalezne od f stacji i pory dnia podogy i innych przypadkowcyh czynnikow ktorych antena nie rozumie...

Musisz bazować na fali odbitej od n.p. dużego bloku warto ją nawet wtedy nie mieć zupełnie poziomo tylko skierować lekko w stronę szczytu.Ta antena co ją zaznaczyłem powinna Ci zupełnie wystarczyć .Dipol symetryzator sprzedaje osobno nie ma go w antenie tak żebyś się nie zdziwił.Czyli nawet antena może być skierowana w zupełnie innym kierunku niż nadajnik z resztą tunerek powinien sobie poradzić.Warto mieć jakiś bezprzewodowy środek łączności żeby osoba przy tunerku mogła sterować osobą na dachu.Uwaga mnie na stromym dachu (10 m nad ziemią)wypadł telefon i było po ptakach tak że warto uważać.Kolega ma na zdjęciu antenę telewizyjną i radiową poprowadzoną od puszki jednym kablem ,ja takowe rozwiązania nieaudiofilskie odradzam (najlepiej jest :jedna antena jeden symetryzator jeden kabel,jeden tuner)Nawet dwie anteny do jednej stacji ciężko filderem antenowym dostroić (dokładnie musi być dobrana długość falowa)

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jeszcze jedno co zauważyłem to wskaźnik wycentrowania przy strojeniu stacji odchyla się w lewo, jeżeli nie łapie żadnych stacji wraca prawie na środek. Przy wyłączonym zasilaniu jest idealnie na środku. Mój stary tuner na tej samej antenie ma ten wskaźnik na środeczku z dużo lepszym poziomem sygnału (prawie 5). Może to wina tunera nie anteny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W radiokomunikacji nie ma rozwiazan audiofilskich, sa dobra albo zle. Ja ma dobzre wszsytko rozwiazane. Poprostu mam zwrotnice i tyle. Zadncyh klopotow nie mam z odbiorem.

"Nawet dwie anteny do jednej stacji ciężko filderem antenowym dostroić (dokładnie musi być dobrana długość falowa)"

tego zdania nie rouzmiem. ja mam dopasowanie wszystko chodzi na 75om i dziala. DLugosc lini nie ma znaczenia, tylko tlumienie wieksze jak dluzsza

Tam właśnie jest o dobraniu fildera przy n.p. 2 lub 4 antenach sprzęgniętych razem ale to w w/w przypadku zupełnie nie ma sensu według mnie trzeba tą anteną co poleciłem trochę na dachu pokręcić i się wstrzelić w sygnał.Dalej się upieram że każdy rozgałężnik wzmacniacz ,e.t.c. psuja dżwięk w radiu. Ja mimo że mam 30 km do stacji i mam dużą ponad 3 m antenę,jest wysoko ,tuner jest jednym z czulszych to zauważam że tak jest najlepiej PR 2,3, chodzą kompaktowo ,przedtem jak była na tym samym kablu TV i rozgałężniki nie było tak świetnie

Pozdrawiam

Rafaell

Ale ja nie sprzegam anten tylko sumuje na zwrotnicy sygnal i to z innych pasm dlaeko oddalonych. Co inego spzreganie anten synfazowych w pary czy czworki, wtedy robi sie to rezonansowo i jest mowa o dlugosciach fadera itp. ALe w tym przypadku nie.

Co do jakosci odbioru to sprawdzalem na samej antenie i w tej konfiguracji co mam i jest tak samo. Minimalnie nizszy poziom sygnalu tylko. ALe i tak w zupelnosci wystarczajacy dla glowicy tunera ktora sama ma wzmacniacz i to taki ktory tez sobie reguluje wzmocnienie. WIec twoej obserwacje ze tak masz lepszy odbior sa juz troche czescia audiofilskiego skrzywienia...

Brencik, 7 Maj 2007, 12:16

Moje zboczenie polega na kupieniu za 20 zł pozłacanego wtyku chyba firmy Hama i tego nie żałuje wszystkie inne z czasem niestety oksydują i pogorszają styk tu można n.p. zyskać od 0,5 do 1dB każda następna puszka po drodze to właśnie takie straty i poza tym wrażliwość na zakłócenia (gorsze ekranowanie wynikające z łączenia przewodu) zwrotnica to kolejne 2-3dB spadku sygnału ile to jest to uświadomię Ci że łącząc n.p. dwie kierunkowe anteny o zysku7dB razem uzyskujemy tylko zysk +3dB czyli 10dB razem tak że co stracimy po drodze odbija się n.p. na utracie dynamiki audycji i nie tylko

Dalej nie tłumaczę bo nie ma sensu jak nie wierzysz to spytaj StefanaB jak instalacja antenowa może zepsuć dżwięk

pozdrawiam

Rafaell

Nie mam wtykow za 20zl ale mi zaden tez nie oksyduje. Mam dobre a nie audiofilskie cuda tylko takie jakie stosuja profesjonalisci. I co ze mam 3dB wiecj strat? A mzoe ma 5m krotszy czy lepszy o mnieszym tlumieniu kabel niz i to sie wtedy wyrownuje? Moze ma antene wyzej pare m i od razu 2dB wiekszy sygnal? Albo czulosc odbiornika moze ty masz 1,5dBu a ja 0,9? To sa dywagacje. Po za tym moge miec nawet 10 razy sielneiszy sygnal bo moge byc blizej nadajnika a jak wiemy sygnal malaje z kwadratem odleglosci itp. Wiec te dywagacje sa bezsesnu. Liczy sie pozim sygnalu tylko. Ja am dobry i nie ma zadnej degradacji dzwieku bo sygnal antenowy nie przenosi dzwielu bezposrednio tylko sygnal zmodulwoany i pzreneisiony w gore zancznie...

Co do laczenmia anten kierunkowych to nie tylko 3dB ale az czyli podwojenie mocy sygnalu!

> wskaĽnik wycentrowania przy strojeniu stacji odchyla się w lewo, jeżeli nie łapie żadnych stacji wraca prawie >na ¶rodek. Przy wył±czonym zasilaniu jest idealnie na ¶rodku.

> i w dodatku odbiór mono (chyba, że coś z przełącznikiem na stereo).

>Mam zamontowany na maszcie dipol na którym mój stary Technics ST 8080 odbiera rewelacyjnie.

Te objawy wskazuja raczej na jakieś uszkodzenie (rozstrojenie) układów wejściowych tunera. I proponowałbym od tego zacząć poszukiwania.

To był wysoki model Luxa-warto powalczyc, bo stare luxy potrafiły miec niesamowita barwę

Coś tam panowie technicy na Chorągwicy robią (dzwoniłem) i zrobić nie mogą czy też to słyszycie ?

Pozdrawiam

Rafaell

Zalezy kto pyta. Jak nadziany i napalony koles to mozna kasowac jak za zboze. Jak w serwisie. Klient placi tyle ile soba przedstawia i swom samochodem jakim podjechał...

Jak dla szewców i innch to pare zł..

Przepraszam, że wtrącam się do rozmowy, ale nie chcę zakładać nowego wątku, a mam pewna prośbę. Planuję nabyc tuner nie tyle z uwagi na brzemienie (choć lepiej by było, gdyby to było w pobliżu "szkoły angielskiej") lecz ze względu na funkcjonalność obsługi. chodzi o możliwość sterowania z pilota, właczania z pilota i optymalnie takze regulowanie głośności w tunerze. Mam wzmacniacz bez pilota. Tuner nie musi być tani. Czy ktoś mógłby cos doradzić?

Co do transmisji z radia to w większości nadają z "puszki" w zeszłym tygodniu miałem okazję sobie porozmawiać z bardzo miłą osobą z radia publicznego której nie wypieprzył na zbity pysk pan Wildstein tylko dla tego że nigdzie nie należała ! W Krakowie wyrzucono ponad 100 osób (fachowców) część z nich przygarnął RMF .Obecna dyrekcja robi genialne ułatwienia w pracy .Ponieważ muzyka zapisana w plikach wave nie bardzo chce się mieścić w sprzęcie obsługującym ramówke Panowie geniusze z dyrekcji zadecydowali że wszystkie pliki są zamieniane z wave na MP3 i takowoż puszczane.W slangu radiowym mówi się że audycję puszczamy z "puszki".Jedyna szansa żeby temu zapobiec jest pisanie listów do dyrekcji informujących ich że jakość techniczna audycji rozgłośni publicznej jest dupiana i zeszła na psy i domagamy się transmisji w formatach bezstratnych a najlepiej na żywo lub bezpośrednio z CD i płyty winylowej .Całkiem możliwe że to pomoże, tutaj podaję maila do kogo trzeba zaadresować dla lokalnego Radia Kraków

Dyrektor Grzegorz Marcinkowski

[email protected]

Dyrektor ma obowiazek pisemnie odpowiedzieć na każde pismo od nas

W każdym innym regionalnym ośrodku taka forma nacisku jest możliwa i całkiem możliwe że skuteczna jeśli nie będzie skarg radio stoczy się na amen

Pozdrawiam

Rafaell

Mamy prawo się domagać wysokiej jakości nadawanych programów z rozgłośni regionalnych bo:każda rozgłośnia ma przydział na 100 etatów i taką ilość ludzi trzeba rozliczać z wydanych pieniędzy z budżetu na ludzi i sprzęt Podobno ostatno fundnięto sobie Aresy reporterskie Kudelskiego i po co żeby dżwięk tej klasy zamienić w MP3 bełkot ?

Piszcie nie certolcie się jeśli dżwięk jest dupiany a robi się go na supersprzęcie za ciężkie pieniądze i na końcu kastruje; to znaczy że pieniądze podatników są marnotrawione a to zaczyna podchodzić pod przestępstwo gospodarcze.

Zydelek

"Ponawiam pytanie!!!

Co jest wart ST400 Marantz???"

Odpowiadam:

Wyjątkowo nieudany model,często warczący,pozbawiony wysokich,średnich i niskich tonów.

Bardzo niebezpieczny w eksploatacji ( potrafi kopnąć w połączeniu z wzmacniaczem lampowym ).

Wyjątkowo niesolidna obudowa ,z często burczącymi śrubami mocującymi tylną sciankę.

Słabiutka czułość,co za tym idzie słabe odbieranie stacji radiowych ( oprócz R.M ).

Pozbyć się jak najszybciej !!!!

Witam. mam Marantza 2110 - ten z "scope display" - Gra ładnie - podoba mi się bardzo - łapie stacje bez problemu - nawet na kiepskiej antenie. jednak mam problem - nie ma stereo - uszkodzony dekoder najpewniej - na jaką kwotę się szykować jeśli chodzi o naprawę? nie mam zielonego pojecia ile to może kosztować. Ewentualnie jaka może być inna usterka?

Stereodekoder (KB4437) uszkodzony albo rozregulowany potencjometr przy nim (ze starości) i nie zaskakuje sychronizacja PLL z cz. pilota. Może być też rozregulowany tor p.cz/w.cz. jeśli odbiór jest słaby, syczący, zaszumiony. Sam stereodekoder to kilka zł (sklep

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) plus robocizna.

Ukryta Zawartość

pocieszyłeś mnie. Odbiór jest idealny. żadnego szumienia na kawałku drutu... czyli nie ma czego się obawaić raczej?:)

Bo tunerek to bóstwo. oczywiście jak zrobię to wstawię fotki... także te rozbierane!;)

Nie ma się czego obawiać.

To jeszcze Cię pocieszę, że jak go otworzysz i zlokalizujesz ten potencjometr koło dekodera stereo to może go sam dostroisz.

Po czymś takim, (nawet jak będzie w serwisie wymieniony ten uklad bo to nie pomoże) warto zmierzyć tak ustawiony potencjometr i zastąpić go 1 lub 2 połączonymi szeregowo rezystorami stałymi o identycznej (+/-2%) wartości.

dzięki za rady - ale ja nie jestem w stanie zlokalizować dekodera stereo:) wiem co prawda co to rezystor czy kondensator ale w życiu lutownicy w ręku nie miałem:) na schematach też się nie znam:) wolę zostawić to fachowcowi:))) chyba, że zrobię zdjęcia rozbierane kiedyś a wy wskażecie potencjometr:)

• Pokaż nowe odpowiedzi