Skocz do zawartości
IGNORED

jaki amplituner KD jest dobry do stereo?

ostal1985

Rekomendowane odpowiedzi

swego czasu zdobywca wielu nagród( własnie za stereo) amplituner ONKYO 575 wysiada przy np.wzmacniaczu stereo Dual 1460 kupionym za 40 złotych.Strata pieniedzy te amplitunery KD , moze jakis za 30 tys sie nada...?

Grundig High Fidelity

Amplituner KD zagra podobnie do 3-krotnie tańszego wzmacniacza stereo. Wynika to z konstrukcji - ilość końcówek mocy, wbudowany tuner, funkcje dodatkowe - to wszystko kosztuje. Ja mam H/K AVR435 i gra w stereo porównywalnie do mojego starego budżetowego Technicsa SU-V300. Jest to wg mnie minimum, jakie można zaakceptować do słuchania w stereo. Może lepszym rozwiązaniem byłby wzmacniacz stereo podłączony do pre-out amplitunera KD. Miałbyś wtedy dźwięk przestrzenny w kinie bez utraty jakości przy odsłuchu stereo.

Przepraszam za post pod postem ale nie mam możliwości edycji. Możesz zastanowić się także nad sprzętem CA, wielu użytkowników twierdzi, że te amplitunery grają dobrze w stereo.

Mam wymienionego wyżej ampli Onkyo i wykorzystuję go tylko do KD oraz słuchania radia

i czasem awaryjnie do przesłuchania muzy jak CD-ek nie łyka./wieoformatowe DVD odtworzy wszystko/.

W stereo nie jest taki zły a wręcz zadziwiająco dobry na tle tanich Yamah,Denonów czy Marantzów.

Yamaha DSP-A5

Co prawda to nie amplituner a wzmacniacz do kina domowego,więc jeśli słuchasz radia w domu to trzeba by dokupić jakiś tuner.

Świetne kino domowe i na prawdę niezłe stereo,u kumpla gra to Dali 505 i przyznam,gra całkiem przyzwoicie.

Kilka lat temu szukał właśnie kina z dobrym stereo,na odsłuchach były amplitunery i wzmacniacze KD z przedziału 2-3kzł,jakiś Nakamichi(jak sobie przypominam też nie było źle),Harman i chyba Pioneer.Yamaha w stereo była jednak na tle konkurencji wybitna.

l'enfant sauvage

474 to była niezła wpadka brzmieniowa ! nie polecam natomiast 575 ( najlepiej x ) oraz 595 grają w trybie 2 ch całkiem nieżle . Tylko mało ich na rynku.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Wśród amplitunerwów kina domowego dobry jest tylko Cambridge Audio np. Azur 540R v2. Niektórzy twierdzą, że w stereo przewyższają wzmacniacze tej firmy ze starszej serii 500. W miarę dobre są też ampli HK, pod warunkiem, że grają z dużymi i ciężkimi kolumnami - bo inaczej kolumny będą wpadały w rezonans (będą dudnić).

Daruj sobie amplKD do stereo. Po co Ci nerwy i przeświadczenie że sąsiad mposiadający starego technicsa przewyższy Twój Ampl KD z palcem w ....

przerabiałem temat dwukrotnie w nadziei "no dzisiejsze ampl to już na pewno potrafią.."...bzdura.

Teraz zmieniam wszystko w klasyczne stereo i zaczynam przygode, a za te pare stów kupie włąsnie ampl kd 2-nd hand tak żeby był jeśli na prawde okaże się niezbędny...

Obejżeć film na 2.0 lub 2.1 to tez jest radoch niejednokrotnie większa niż w 5.1 - sam nie wierzyłęm że to kiedyś powiem ale posłuchałem i się przekonałem....

>Placek.

A słuchałeś w stereo CA azur 540rv2?

A słuchałeś w DTS CA azur 540rv2?

>Obejrzeć film na 2.0 lub 2.1 to tez jest radoch niejednokrotnie większa niż w 5.1

Nie pleć bzdur,że na wzmaku do 2 kzł (tyle kosztuje ten azur) będziesz miał większa radochę w stereo z oglądania filmów niż w DTS 5.1 z CA Azur.

Na filmach się nie słucha brzmienia muzyki,tylko efektów specjalnych.

Chyba,ze chcesz oglądać Dirty Dancing.Ja wolę Władców Pierścieni,Star wars itp.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Azur 540R v2.0 jest wg mnie bardzo dobrym rozwiązaniem do około 3,5 tys PLN.

Naprawdę porządnie wykonany klocek. Ładny i solidny z zewnątrz a w środku ... duży toroid, 6 tranzystorów Sankena, ładna część cyfrowa, odzielona analogowa - to słychać. Bardzo niskie szumy i zniekształcenia. 15kg wagi.

Ale będzie dobry nie tylko dlatego, że jest ładnie wykonany i gra w miarę dobrze w stereo (przestrzennie, lekko, łagodnie, czysto i dobrze wszystko układa, bas dobry, dobra kontrola, daje go tam gdzie trzeba i nic ponadto, średnica neutralna i nawet nieco zimna, ale ten model CA gra także jasno i dość płytko, bez werwy i impulsu, ot, takie bardziej kołysanie na dobranoc niż trzepanie głową z zaciśniętymi żębami, jednym to może pasować, innym nie), ale również dlatego, że ma szereg wejść/wyjść a przez to duże możliwości podłączenia/rozbudowy. Na zasadzie, że jak stwierdzisz, że to jednak nie to, to w przyszłości będziesz mógł np. dokupić same końcówki mocy i podłączyć pod wyjście 6,1 pre, albo podłączyć muzykalne i żywe źródło pod 6,1 direct in...

Daru

Bzdur nie plote tylko wyrażam mój pogląd. W opisie omnie mozęsz zobaczyć ze posiadam też HK jak założyciel watku i też przestało mi to odpowiadać. Wierz mi ze zanim postanowiłem o zakupie stereo to przesłuchałem kilku nowych amplitunerów w nadziei że "a może ten już gra jak integra". Przesłuchałem w tym CA i miałem wrażenia mało kinowe tzn tak jak pisze KB spłycenie dźwięku, mało masy i dynamiki (których film wymaga) a dużo ogłady i takiego niezdecydowania. Amplituner CA to kompromis bo ani nie będzie z tego powalającego kina ani prawdziwego stereo.

Nie widze sensu kupowania takiego amplitunera gdy okazuje się zę zaraz trzeba dokupic coś żeby było bardziej kinowo.

Dlatego teraz jestem zwolennikiem zakupu najpierw stereo a potem w razie potrzeby amplitunera z 2-nd hand.

Zawsze można kupić integrę z pre-in i wtedy scalić kino odciążając fronty.

Placek

>Dlatego teraz jestem zwolennikiem zakupu najpierw stereo a potem w razie potrzeby amplitunera z 2-nd hand.

Tak,ale w tym przypadku to potrzebne są dwa osobne pomieszczenia.Jeden do stereo a drugi do KD.

Nie wyobrażam sobie żeby mi żona pozwoliła trzymać to wszystko w salonie.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Placek

Jeżeli będziesz chciał "odciążyć fronty" w CA 540V2 to najpierw przeczytaj instrukcje. W tym amplitunerze pre-out działa na zasadzie wszystko albo nic, co oznacza, że jak chcesz puścić przednie kanały z KD na dodatkowego wzmaka to musisz mieć jeszcze dwa inne wzmaki na kanały tylne, centralny i suba (W CA 540 tak jest na pewno; w V2 nie jestem na 100% pewny). Ja miałem wielką ochotę na CA 540, ale jak się o tym dowiedziałem to zrezygnowałem.

własnie kupiłem SR 3001 . Bedzie służył jako .... radio, ampl KD 2.0 oraz ... dekoder HDCD . Za parę dni opowiem jak sie sprawdził.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

moze takiego spróbowac

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Grundig High Fidelity

jestem po 2 dnaich słuchania 3001 - tylko w trybie pure i tylko stereo . Odsłuch równiez za posrednictwem przetworników c/a amplitunera . I pierwsze wrażenie jest takie że niepotrzebnie kupowałem wiosną PMA-1500 AE albo Marantz jest lepszym ( bardzo dobrym ) partnerem dla Tannoy Sensys 2

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.