Skocz do zawartości
IGNORED

Lubuskie - odsłuchy.

lucmaster

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

niestety w Lubuskim zdaje się, że obecnie brak jakichkolwiek sklepów ze sprzętem z ciut wyższej półki. budżetówka jest do obejrzenia na deptaku w Zielonej Górze w sklepie Vobisu (mają tam kilka modeli Jamo, Mirage, Grand High, ale elektronika to w zasadzie tylko KD), ale posłuchać nie ma jak.

jest na allegro sprzedawca z bodajże Lubina i on reklamuje też że ma jak posłuchać, tzn. ma salkę.

swoją drogą - ja już od pewnego czasu poniechałem zakupów nowego sprzętu i raczej kupuję z drugiej ręki, głównie zresztą od Kolegów z Forum :)

przebitka cenowa okrutna, co cieszy jak kupujesz, a martwi jak chcesz coś sprzedać....

pozdrawiam.

Łukasz

Houek!

Najpierw żart! Słuchać będziemy muzyki z płyt, które są w moim posiadaniu, a przede wszystkim płyt, które wezmą moi szanowni i wyczekani goście ze sobą... :-)

Mam nadzieję, iż o swych płytach też nie zapomnisz!

A co do sprzętu!

Podstawą systemu będą kolumny głośnikowe Totem Model One Signature vs. Thiel model 1.5

Jako odtwarzacz - Cec 51 XR

Nie mam potwierdzenia od naszego krajana - rodowitego nowosolanina, ale mam nadzieję, że go też zobaczymy, a z nim być może będzie też drugie źródło...

Pre - lampowy Omak Jewel Four

Końcówki mocy - Metaxas modelu nie pomnę (może Zukzukzuk przypomni) i, o ile Koledze M. z Zielonej Góry nic nie wypadnie, druga tranzystorowa końcówka mocy...

(o tym szaaaa, bo jak się uda, to będzie niespodzianka)

Kabelki - rzuć okiem na dane udostepnione przez Łukasza (Lucmastera) plus ewentualnie moje Van den Hulle i IC Nordosta.

Z tego, co mówił Jacek do Metaxasa producent nie zaleca podłączania przewodów głośnikowych bedących taśmami.

Pewnie z tego względu podepniemy (z braku laku) moje, nie do końca przekonujące i przejrzyste VdH.

Houek!

O ile miałbyś ochotę, to serdecznie namawiam Cię, byś, oprócz płyt, również coś ze swego, z opisu całkiem fajnego, sprzętu zabrał...

Mogłoby być ciekawie i zabawnie!!!

Pozdrawiam - Bartek

houek >>>

choćby pre lampowy mógłbyś przywieźć...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Well, well!

No to mamy dwa lampowe pre!

Ilość zacnego sprzętu, który przyjedzie w piątek do Nowej Soli będzie zatem imponująca!!!

Może to jeszcze nie poziom Warszawskiego Audio-Show, ale to tylko początek... Zresztą niezły...

Chłopcy!

Nie marzy Wam się los Elberoth'a???

Pozdrawiam

Koleżanki i Koledzy!

Garść informacji na temat naszego piątkowego spotkania!

Po pierwsze - jestem umówiony z Luc'iem, iz przed 16 odbiorę od niego jego cenne sprzęty niezbędne nam do odsłuchów!

Jacek napisał, iż będzie w okolicach 17.00

Kolega Houek twierdzi, iż będzie pomiędzy 17.30, a 18.00

Zatem mogę napisać śmiało, iż mało uroczyste otwarcie kolejnej sesji "Lubuskich odsłuchów" (nie będzie szampana... znajdzie się za to cosik innego...) zaczyna się gdzieś w okolicy godziny 17.00.

Zapraszam i czekam!

Panowie (Koledzy) z bratniej Zielonej Góry - nie zapomnijcie swych płytek!!!

Pozdrawiam - Bartek

PS. mam nadzieję, iż do piątku odbiorę zakupione niedawno płytki, w tym nieoceniony jako płyta testowa "The Sun don't lie" Marcusa Millera" ;-)

No to teraz mogę Wam zdradzić tę "małą", słodką tajemnicę...

Jutro będziemy gościć, oprócz Jackowego Metaxasa, dwóch nowych kolegów z Zielonej Góry, a z nimi przyjedzie koncówka mocy - Usher 1.5

Zacieram ręce z zadowolenia i z niecierpliwością czekam jutrzejszego popołednia!!!

Profilaktycznie załatwiłem na sobotę mojego majastra od ścian i gipsowania - nie będzie problemów, nawet wtedy, gdy będę musiał zdrapywać głośniki ze ścian... ;-))

Pozdrawiam

Bartek

Witajcie Lubuszanie!

Bardzo chętnie bym zawitał do was,ale jest problem.Pracę kończe o g.20.00 i obecnie nie mam samochodu więc nie mam jak sie do was dostac.Gdyby ktos ok 20.00 jechał od was z Zielonej Góry to byłbym niezwykle wdzięczny.W dowód wdzięcznośści wziął bym swojego cd Amplifon TACD01 tak dla porównaia+IC Kondo Vz.

Pozdrawiam Andrzej.

No to się robi małe lubuskie "audioshow"... A Nowa Sól urasta do miana Centrum Odsłuchowego Województwa Lubuskiego !

Tylko, czy zdążymy do północy przesłuchać ten "wór" sprzetu i akcesoriów ?

Następne spotkanie proponuję od rana ! Ale kto pomieści tyle "gratów" i ludzi ? Może faktycznie musiałby być jakiś miły "audiofilski" lokal, żeby nie robić kłopotów organizatorowi ? Musimy to omówić.

Swoją drogą - Usher to waga ciężka ! Z lampowym pre, jeśli będzie prawidłowo wysterowany - może być nie lada gratka ! Jestem ogromnie ciekawy brzmienia tej szeroko opisywanej, znakomitej końcówki !

Bartek - ułóż scenariusz i program minutowy odsłuchów, żeby nie było bałaganu !

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Jacku!

A kto powiedział, że do pólnocy musimy skończyć???

Ostatnio mogłem być dla Was wyrozumiałym, pozwalając Wam opuścić "odsłuchy" stosunkowo wcześnie - zbliżały się wybory, Luc' łowił topielaca, itd...

Ale jutro!

Mam nadzieję, że będzie jak na kinowym "poranku" 20 lat temu... innymi słowy - bez ograniczeń :-)

I dlatego - bez scenariusza - pełny żywioł i "no limits"...

I do północy - z soboty na niedzielę... ;-)

A no Panowie, Panie musiałem wyciagnac z pudła wielkoluda ushera i chwilke go pogrzać dla Was, miesieczna wegetacja koncowki bez zasilania pewnie niezbyt korzystnie wpływa :)) Mojej opinii na temat tego klocka na pewno tutaj dzisiaj nie uslyszycie...wszystko wyjdzie jutro. Pozdrawiam i do zobaczenia

Witam szacowne grono lubuskich "audiolubów" :)

Bartku dziękuję Ci za zaproszenie, jednak i tym razem nie będzie i dane skorzystać. Niestety wcześniejsze zobowiązania nie pozostawiają mi piątkowego popołudnia do mojej dowolnej dyspozycji, nad czym niezmiernie ubolewam, bo "widząc" jakie poważne klocki będą obsłuchiwane, to aż żal człowieka ściska. Tym samym życzę Wam ciekawych wrażeń, choć pewnie i bez moich życzen takie mieć będziecie.

Pozdrawiam z Żagania

Luxmany i winyle 

Viniu!

To, iż "powaźne" klocki będą odsłuchiwane, to jedno!

To, iż nie spróbujesz doskonałego ciasta, które w dniu wczorajszym ukręciłem, to drugie!

To, iż nie zobaczymy Twojego bolida w oryginalnym kolorze, to trzecie!

A po czwarte, i najważniejsze, to to, iż nie będzie Ciebie!

Żałuję bardzo, ale sądzę i mam nadzieję, że "co się odwlecze, to nie uciecze"!

Pozdrawiamy Żagań ciepło! A szczególne pozdrowienia Viniu, dla Twej małżonki!!!

Bartek

Witam w południe!

odbyło się zatem wczoraj kolejne spotkanie. Podziekowania specjalne dla Gospodarzy, którzy nie zawiedli jak zwykle i zadbali o przesympatyczna oprawę.

jako uczestnik, który dotarł ostatni, ale też ostatni wyszedł, nie będę sie wyrywał z komentarzami przed szereg.

powiem tylko tak:

- zaskoczyły mnie bardzo Totemy radząc sobie dobrze w salonie pewnie ze 30 metrowym, tzn. jasne że basu momentami troche brakowało, ale nie przeszkadzało to w słuchaniu,

- zaskoczyła mnie końcówka Ushera - grając przyjemnym, ciepłym, wręcz lampowym dźwiekiem (pomijam wykonanie - bo to juz referencja),

- zaskoczył mnie Jackowy Metaxas - grając pomimo wyłączenia zasilania dobre kilkanaście sekund, cóż to za kondesatory muszą tam być :); zestawienie z Thielami tej końcówki nie jest jednak chyba zbyt szczęśliwie, o ile ktoś oczywiście nie preferuje zbyt ostrej góry,

- żałuję, że nie wziąłem swojej Omakowej końcówki, podejrzewam że mogło być ciekawie :)

spotkanie samo w sobie bardzo ciekawe, silna grupa Wielkopolska i Zielonogórska, która dołączyła, - przesympatyczna! miło wymienić doświadczenia i pogadać w piatkowy wieczór z interesującymi, i mającymi coś do powiedzenia, ludźmi.

pozdrawiam.

Łukasz

Cześć!

Jak widać pierwszy "dorwałem" się dziś do komputera...

Kasiu, Panowie!

Chciałbym na początku i przede wszystkim podziękować Wam wszystkim za możliwość spotkania się w dniu wczorajszym!

Dziękuję, że chciało się Wam przyjechać, targać swoje drogocenne i ciężkie zabawki, że atmosfera dopisała, a muzyka zagrała i, że był czas na szalenie ciekawe porównania...

Myślę i mam nadzieję, iż wczorajsze "Lubuskie odsłuchy" zostaną zachowane w naszej pamięci na długo!

Zadbałem, by udokumentować nasze spotkanie w formie fotograficznej i mniemam, że uda mi się zdjęcia opublikować jeszcze dziś...

Pozdrawiam również "wielkich" nieobecnych, którzy towarzyszyli nam na poprzednich uroczych "meetingach", a którzy z tych, czy innych względów, wczoraj obecni być nie mogli!

Bartek

Witam.

Chciałem przede wszystkim podziękować za wyjątkową atmosfere na wczorajszym odsłuchu. Wielkie uznanie dla Gospodarza, który wyjątkowo zadbał o wszystko i wszystkich.

Jak to się mówi "początki zawsze ciężki" i faktycznie tak było w moim odczuciu, w pierwszch minutach znacznie apetyczniej od brzmienia zachwycałem sie ciastem :)) jak i innymi poczęstunkami. Wielkim zwrotem imprezy, okazały sie jakże niewinnie wyglądające TOTEMY zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie. Może brakowało im faktycznie troszkę tego głebokiego basu, którym mogliśmy sie nacieszyć na kolumnach Bartka ale ogólnie monitorki powaliły mnie na kolana i nie wiem czy uda mi się wstać na poniedziałkowe zajęcia( ktoś tam wspomniał o znajomym lekarzu- jakieś zwolnienie jakby co Panowie;)) ) Na temat Ushera nie bede się wypowiadał bo ("nie mnie oceniać siebie") Metaxas piękny, kupiłbym go już za sam wygląd.Co do brzmienia, przy rocku i elektornice jak dla mnie troszke sie pogubił ale wokal i bas naprawdę do podziwiania. Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie i możliwość poznania Was wszystkich.

Cześć.

Jeszcze raz wielkie dzięki za zaproszenie. Aby każdy piątkowy i nie tylko piątkowy wieczór był tak przyjemny :-) Super towarzystwo do tańca i do różańca ;-) Miło było Was wszystkich poznać.

Jeśli chodzi o sprzęt, to największe wrażenie wywarły na mnie maluśkie monitorki Totem Model-1. Niesamowity dźwięk z tak niepozornych, małych skrzynek, ale... mimo wszystko dużych jak się okazuje! Już wiem skąd tak wysoka cena za takie maleństwa a jednak tyle możliwości :-) To prawda, że brakowało im dołu troszkę, ale pomieszczenie liczyło zbyt wiele metrów, i stąd takie wrażenie. Niesamowity był też Metaxas SOLITAIRE, głębia, szczegóły, bas i stereofonia to jego atuty. Niezbyt jednak "zgrał się" z Thielami. Za bardzo "czuć" było górę. Za to Usher z Thielami grał bardzo fajnie, wszystko na swoim miejscu, nie miałem się do czego przyczepić.

Dodam, że przedwzmacniacze jakie nam towarzyszyły to JAG i Omak. JAG grał zbyt krótko, szkoda, że nie podłączyliśmy go jeszcze raz w późniejszej "fazie" :-)

Podsumowując chcę powiedzieć, że w tak miłej atmosferze chciało by się częściej słuchać muzyki. Dzięki Bartku.

Pozdrawiam,

Bartek

Witam

Przemiły wieczór za sprawą ludzi, muzyki i sprzętu (kolejność hierarchiczna).

Może kilka słów o tym co grało i jak grało. Ogólnie jestem przeciwnikime wyrażania opinii na temat przypadkowych zestawień grających w pomieszczeniech, których nie znam. Osobiście traktuję system jako sprzęt+pomieszczenie. Dla przykładu mój system, w zależności od pomieszczenia, pokazuje szerokie spektrum swoich twarzy, od pełnego relaksu i spokoju, po wykop, szczegółowość i energię. Szczerze żałuję, że na forum roi się od bezpodstawnych krytyk sprzętu, wyssanych z palca na zasadzie "rzucę uchem", oraz, że ludzie nie dostrzegają olbrzymiego wpływu akustyki pomieszczenia oraz stanów psychoakustycznych na percepcję muzyki i oceny jakości brzmienia.

Ale do rzeczy. Zagrały w zasadzie dwa zestawienia elektroniki:

1. Metaxas+pre Omak+cd CEC

2. Usher+pre Omak+ cd CEC

Elektronikę łączyliśmy z dwoma zestawami kolumn: Thiel 1.5 i Totem Model 1 Signature.

Moje spostrzeżenia na podstawie krótkiego odsłuchu, zaznaczam krótkiego.

Zestaw 1 + Thiel: dźwięk krzykliwy, górna średnica i wysokie tony uwypuklone, rockowe partie gitar elektrycznych powodowały skrzywienie na mojej twarzy. Brzmienie jedynie poprawne, z przeciętną rozdzielczością, zadowalającą dynamiką i szarymi barwami, szczególnie na górze pasma. Totalny brak przestrzeni. Mimo, iż klocki wcale nie tanie, nie chciałbym mieć tego w domu...

Zestaw 1 + Totem: jestem wielkim fanem monitorów, dlatego moja opinia może być stronnicza. Podobało mi się bardziej niż Thiel. Brzmienie bardziej poukładane, większa kultura, szczególnie słyszalna w gładkości góry. Dynamika oczywiście mniej spektakularna, ale to cholernie małe skrzyneczki, a pokój miał około 30m2... I tak jestem pod wrażeniem. Kiepska przestrzeń jak na monitory.

Zestaw 2 + Thiel: dużo lepiej niż z Metaxasem. Usher ujawnił swój niemalże lampowy charakter....ale tylko w barwie, bo przestrzeni nadal zero. Zmiana końcówki sprawiła, że spojrzałem na Thiel'e trochę przychylniej i uważam, że z odpowiednim sprzętem towarzyszącym te kolumny też mogą być ciekawe.

Zestaw 2 + Totem: no tu był pełen relaks. Niemęczące zestawienie, możnaby słuchać godzinami. Nie każdy to lubi...dla mnie za spokojne, aczkolwiek najlepszy dźwięk spotkania. Duża kultura, barwy, szczegół podany bez natarczywości. Nadal brak przestrzeni.

Podsumowując, żadnego z odsłuchiwanych zestawień nie chciałbym mieć w domu. Jako zdeklarowany fan lampy, świadom jej plusów i minusów, uważam, że wielkie, tranzystorowe piece oprócz dynamiki i kontroli basu nie mają w sobie nic. Bardzo cenię w brzmieniu oddanie trójwymiarowej sceny i przestrzeni, akustyki pomieszczenia studia. Niestety tego zabrakło...Oczywiście to kwestia gustu, żadnego odsłuchiwanego urządzenia nie dyskwalifikuje to, że nie sprawdziło się w danej konfiguracji. Obiektywnie uważam, że mój pre zagrał gorzej niż pre Łukasza.

W każdym razie miło było Was poznać i mam nadzieję, że to nie ostatnie nasze spotkanie.

Pozdrawiam

Tja!

Nie udało mi się w natłoku zdarzeń i spotkań towarzyskich zrobić, co do mnie należało. Wstydzę się i poprawiam!

Może najpierw sprzętowe gwiazdy naszego spotkania!

Dwa przedwzmacniacze lampowe - Omak Jewel Four oraz Jag, o którym więcej, mam nadzieję napisze Houek! Ja zapamiętałem jedynie, iż w torze grają triody!

Dwie koncówki mocy - Metaxas Solitare oraz Usher Reference 1.5.

Cec jako źródło!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15273-100009351 1195386145_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przez pewien czas towarzyszyło nam kilka kobiet!

Od lewej - Kasia, Danusia, Agata, Paulina.

Całkiem z lewej - Houek, za nimi Mattysek oraz Agrest!

Na zdjęciu trzecim - Kasia i Zukzukzuk!

Ukryta Zawartość

post-15273-100009348 1195386534_thumb.jpg

post-15273-100009349 1195386534_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt został postawiony na najwyższej klasy stoliku, który pełni u mnie funkcję ławy. Stolik jest "hand made", robiony przeze mnie kilka lat temu.

Jako blat służy blat z bardzo starego biurka, okleinowany fornirem, jako nogi - polerowane rury stalowe o średnicy 9 cm! Waga - słuszna.

Niemniej pod naciskiem klocków widać, iż blat lekko się wygiął...

Na kolejnym zdjęciu - Metaxas z profilu - zwracają uwgę miedziane kubki kondensatorów... I mała dykteryjka - po wyłaczeniu Metaxasa przez dobre kilkadziesiąt sekund w głośnikach brzmiała muzyka...

Na zdjęciu trzecim - biżuteria - zwracają uwagę Albedo Monolith łączące Cec'a z pre Jag'a!

Co prawda Kasia stwierdziła, iż nie jest to biżuteria w jej stylu, niemniej, moim zdaniem, po małej modyfikacji (dorobienie zapięć) z powodzeniem mógłby służyć jako przepiękny kobiecy naszyjnik... Piekna kobieta w pięknym naszyjniku... Rozmarzyłem się ;-)

Ukryta Zawartość

post-15273-100009345 1195387242_thumb.jpg

post-15273-100009346 1195387242_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze jeden rzut na sprzęt - zwraca uwagę nienaganny i intrygujący wyglad Jag'a!

Zdjęcie drugie - sprzęt wygrzewa się, kobiety zasłuchane, a Panowie udali się na krótką dyskusję...

Nie uniknę już opisu dźwięku - kombinacja Metaxas, Jag, Thiel - zagrała ostro. Muzyki nie było w tym wiele... Stąd pierwsza wspólna decyzja - pre Jag'a zastępuje pre Omaka.

Zdjęcie trzecie - przepinanie sprzętu!

Ukryta Zawartość

post-15273-100009342 1195387631_thumb.jpg

post-15273-100009343 1195387631_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdjęcie pierwsze - przepinania ciąg dalszy.

Z pre Omaka Thiele zagrały znacznie, znacznie lepiej!

Kolejne - nasza gwiazda wieczoru - mikroskopijne Totemy Model One Signature!!!

Mikroskopijne - na djęciu trzecim jest skala porównawcza...

Ukryta Zawartość

post-15273-100009339 1195388262_thumb.jpg

post-15273-100009340 1195388262_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Foto 1.

Zagrało ładnie...

Zukzukzuk chciał byc bliżej woalistki...

Foto 2.

Standy dedykowane Dynaudio okazały się zbyt duże...

Foto 3.

Przymusowa przerwa na podłączenie Totemów służyła pokrzepianiu... Po prawej stronie dotąd nie uwieczniony kolega Daniel - nicku niestety nie zapamiętałem...

Ukryta Zawartość

post-15273-100009336 1195388790_thumb.jpg

post-15273-100009337 1195388790_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stało się!

Totemy zagrały...

Ale jak...

Napiszę już teraz - rewelacyjnie i bez kompleksów...

Na trzecim zdjęciu Lucmaster kontemplujący tylną ściankę Ushera - "Ojciec założyciel" wątku, przez którego wszystko się stało... ;-)

Ukryta Zawartość

post-15273-100009333 1195389035_thumb.jpg

post-15273-100009334 1195389035_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Totemy w późniejszym czasie grały naprzemiennie z Thielami!

A my bawiliśmy się dobrze!

Ukryta Zawartość

post-15273-100009330 1195389433_thumb.jpg

post-15273-100009331 1195389433_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wreszcie doczekałem się - zagrał Usher!

Foto 2.

Po minach widać, że się podoba... na skraju po lewej to ja!

Foto 3.

Prawie w komplecie - tylko Houek gdzieś się zapodział...

Ukryta Zawartość

post-15273-100009327 1195389787_thumb.jpg

post-15273-100009328 1195389787_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie mogłem si powstrzymać, by Mataxasowi nie zrobić jeszcze jednej fotki... (fot. 1.)

Żeby nie było, iż tylko Łukasz podziwiał tylną ściankę Ushera... (fot. 2)

Bardziej zrobione dla zabawy, a efekt nieoczekiwany i zadziwiający - Rotel robiący za koncówkę mocy zasilany pre Omaka...

Ukryta Zawartość

post-15273-100009324 1195390137_thumb.jpg

post-15273-100009325 1195390137_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.