Skocz do zawartości
IGNORED

Lubuskie - odsłuchy.

lucmaster

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie!

witam ponownie i mam do was okrutny żal, oto skuszony waszymi reakcjami na JBL i zachętą kolegi houka, ledwie goście opuścili wieczorem mój dom, wziąłem się za przenoszenie całej tej elektroniki na dół, co by te JBL popróbować.

efekty generalnie powaliły mnie na kolana i trudno wszystko zrzucić na zupełnie inne warunki akustyczne odsłuchu. to GRAŁO! dźwiękiem dużym, plastycznym, porządnie poukładanym.

jako żem w gorącej wodzie kąpany (z dużą szkodą dla kieszeni) postanowiłem wszystko przewrócić do góry nogami i aktualnie przenoszę się do saloniku z całym torem grającym. prz okazji jak trochę grosza zostanie to i telewizor wymienię :)

pozdr. serdecznie.

Łukasz

Ja bym się na Twoim miejscu wstrzymał z poważnymi krokami.

Posłuchaj sobie przez jakiś czas i wtedy podejmij decyzję.

Co prawda JBL zagrały ciekawiej od Dali ,ale to brzmienie jest efektowne a nie "audiofilskie".

Sądzę , że Twoja elektronika jest warta lepszych kolumn.

Może to tylko moje zdanie , ale myślę że warte przemyślenia.

Lukasz, a sluchales swojej elektroniki z Dali w salonie na dole?

Ja uwazam, że w Twojej małej klitce na poddaszu nie ma kompletnie warunków do sluchania. U mnie w pokoju zarowno Dali jak i ProAc zagraly duzo lepiej. Mysle, ze o sprzedazy Dali podjales decyzje zbyt szybko....

Czołem!

Przepraszam, że odezwałem się dopiero dziś, ale roboty nawał, a i po niej jakiś taki leniwy się stałem... ;-)

Trzeba poinformować forumowiczów, że w przepiękną (przedwiosenną???) niedzielę mieliśmy okazję się ponownie spotkać...

Spotkanie o tyle fajniejsze niż zwykle, gdyż po raz pierwszy wziął udział w odsłuchach i zawitał do naszego pięknego miasteczka kolega Muda44, który to zaimponował nam olbrzymią wiedzą z zakresu elektroniki i doskonałą wrażliwością na wrażenia dźwiękowe oraz umiejętnością ubierania ich w żywe słowa, a przy tym okazał się niebanalnym, serdecznym i wielce uśmiechniętym facetem! Muda44 - pozdrowienia!

Jak zwykle poprzeszkadzaliśmy koledze Łukaszowi w celebrowaniu życia rodzinnego, bowiem to u niego tradycyjnie miało miejsce nasze spotkanie!

W trakcie słuchaliśmy bezpośrednio po sobie kolumienek ProAc ze stajni Houka, Dali Grand Coupe Łukasza oraz w salonie jego grające w kinie domowym JBL'e!

Żona mnie wygania sprzed komputera, więc więcej wrażeń postaram się opisać wkrótce!

Pozdrawiam

Bartek

PS. Koledzy - fajnie było Was spotkać! Czekam na kolejne wizyty!

berberys.

Zaciekawiło mnie brzmienie Twoich kolumn na tyle , że zastanawiam się nad zrobieniem monitorów na L18RNX/P + 27TBFC/G Seasa.

Ceny za głośniki przyzwoite. Dostępne w Polinku ( Wilkowo koło Swiebodzina - czyli niedaleko Nas )

Basu nie mają tak obszernego jak Scan Speak , ale do 12metrów w sypialni jak znalazł :)

Kusiłem się ostatnio na wysokotonowego Scana D3004/6600.

Ale cóż. Jego popularność rośnie... I cena w ostatnich dniach skoczyła z około 650 na 790zł sztuka. Lekkie przegięcie :/

Myślę , że w projekcie z Seasami zmieszczę się w 1500zł.

Może i Wy się skusicie na zbudowanie czegoś samemu ?

Kolega misiomor założył wątek odnośnie kolumn z tymi głośnikami , a w sieci jest coś takiego...

file:///C:/Users/Marcin/Desktop/G%C5%82o%C5%9Bniki/DD8-MkII.html

oraz

file:///C:/Users/Marcin/Desktop/G%C5%82o%C5%9Bniki/audio-speaker17.html

Muda44!

No to się cieszę, że wizyta u nas i odsłuch mojego skromnego sprzętu zmobilizowały Cię i natchnęły do tworzenia nowego projektu!

Znając twe umiejętności wyjdzie z tego monitor, który trzeba będzie koniecznie wkleić do tematu "Najlepsze monitory"!

Ja z wypiekami na twarzy przeczytałem od deski do deski Twój temat w dziale DIY! Nie zdziw się, jak kiedyś z nienacka zobaczysz pod drzwiami swego domu kartonik z zawartością japońskiego budżetowego odtwarzacza z kartką przewiązaną kokardką i napisem "Marcin - rób co chcesz, byle grało lepiej"!!! ;-))

Pozdrawiam

Oj widzę, rusza się ostro !

Aż ręce (uszy) zacieram !

No chłopaki - kiedy miał być ten następny odsłuch ? Chyba w marcu ?

Można powoli skonkretyzować datę ?

Zanosi się na duuuuuuuuużżżoooo nowych znajomości i sprzętowych nowości !

Pozdrawiam.

Jacek.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

a macie miejsce na dwa monstra DIY, kazde po ponad 50kg na szerokopasmowych BEYMAch? i na super smieciowe* hifi? :D

copyright by JozwaMaryn LTD GMBH & Sp zoo...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

houek, czy ja wiem czy takie cus sie nadaje na dyskotekowe granie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

jacekG

Wykonane wg planow z

Ukryta Zawartość

i gra :)

Ukryta Zawartość

krystian! jak wiesz watek bez MusicAngel po tjuningu to watek stracony! ale niestety :D te monstra napedza malutki tripath z t-ampa, czasem zasilany z aku :)

pozdrawiam! ;)

Sorry, że się wtrące, ale dlaczego tripath ?

Słuchałem kiedys współosiowych głośników na Lowtherze. Może niceo mniejsza skrzynia. Wspaniale to grało ! Kobiety dosłownie "stały i spiewały" w pokoju odsłuchowym ! Cudowna , spójna średnica. Ale wspmniane głośniki miały znaczne ograniczenia... Gubiły się przy nieco wiekszych składach i nie "umiały" zagrać znacznej części dolnego pasma.

Możesz opisać jak jest tutaj ? Jakieś parametry ? No i dlaczego tripath ? Z tego, co wiem te "cyfrówki" nie posiadają zbyt wysublimowanego brzmienia... Próbował je (tripathy) kiedyś zaprząc do napędzania basowców. Na reszcie dźwięk wydawał się "bezduszny" i nomen-omen "cyfrowy". Ale może się mylę ?

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

witam.

krótki remanent sprzętowy: Dali Grand Coupe sprzedane, podobnie Primare A20MkIII. po raz pierwszy udało mi się sprzedać coś ze sprzętu w miarę bez wilekiej straty finansowej :)

a teraz niespodzianka, zwłaszcza dla Houka!

troche na przetrwanie kilku najbliższych tygodni wymysliłem zakup budżetowych monitorów i po kilku dniach poszukiwań wybór padł na Quady 11l. bo tanie, marka uznana, itp.

z duzym zaskoczeniem od sprzedającego dowiedzałem się, że były kiedyś własnością Houka, ot świat jednak mały jest :)

jeżeli kogoś interesuje jak te maluchy grają - to powiem tak: "najlepiej wydany przeze mnie tysiąc złotych w sprzęt audio"!, a wykonanie - to prawdziwe cacuszko.

przy okazji kolega Dymu - ponowił zaproszenie do osławionej Bukówki, wydaje się, że faktycznie warto tam uderzyć.

pozdr.

Łukasz

ps. jak zwrócił mi uwagę jeden z kolegów na PW - Dali GC są juz na allegro.

Jest takie powiedzenie: "czasy się zmianiają, ludzie sie zmieniają..." ale nie TY !

Ciągle NOWE !

Jak się już nasłuchasz Quadów, proponuję Harberthy. Miodnie to gra...

Pozdrawiam.

P.S.

Możesz odebrać telefon ?

Houek - Dali kupił gościu (skądinąd zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie), który razem ze wspólnikiem zakładają coś w rodzaju handlu sprzętem z troche lepszej półki, na allegro ma kilka rzeczy wystawionych. zreszta sam do niego napisałem z propozycją czy by nie kupił, no i na drugi dzień był :), co więcej zaproponował przyzwoitą cenę.

Jacku - i Ty (włącznie z moją żoną) przeciwko mi ?? pięknie, pięknie.... :)

pozdr.

Łukasz

W ramach przyjaźni lubusko-sudeckiej, oraz faktu odbycia krótkiej rozmowy z houkiem i lucmasterem informuję:

29.02 Bukówka...fajnie by było się spotkać:-))

Jeśli jest z Waszej strony ochota to poprosimy o w miarę szybką decyzję. Szczegóły do ustalenia.

pzdr

B.

witam ponownie:

odświeżam watek aby sie pochwalić, że zawitał u mnie rodzynek na polskim rynku audiofilskim, a mianowicie:

Perreaux E160i

dla niezorientowanych: to integra z Antypodów, a konkretnie z Nowej Zelandii. zakupiłem ją z mozliwością zwrotu gdyby "nie zagrała". póki co jestem po kilku godzinach odsłuchów, a za wzmacniacz porównawczy słuzy mi (w pamięci) Primare A20 MKIII. porównanie jes o tyle niesprawiedliwe, że Perreaux to zdaje się ze dwie półki cenowe wyżej.

jak gra ten wynalazek: co pierwsze rzuciło mi się w uszy to powietrze i przestrzeń, duża swoboda w kreowaniu planów dźwiekowych, po drugie - kapitalne i bardzo dźwięczne wysokie tony, po trzecie oszczędny bas, ale szybki i krótko wybrzmiewający.

napędza ten wzmacniacz u mnie JBL XTI 100 i w tym zestawieniu brzmi naprawdę zajmująco, co więcej brzmienie to jest na tyle inne od uzyskiwanego przeze mnie w głównym systemie (gdzie lampy), że z duzym zaciekawieniem odsłuchałem kilkunastu/dziesięciu już utworów.

popracuję nad zdjęciami i coś wkleję, bo z wyglądu to cacuszko jest!

pozdr.

Łukasz

Ps.

>>> dymu - tak jak ci mówiłem, mam w domu narazie szlaban na kolejne wyjazdy :)

ano tak sie prezentuje:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.