Skocz do zawartości
IGNORED

Lubuskie - odsłuchy.

lucmaster

Rekomendowane odpowiedzi

Audiozakupy, 18 Maj 2010, 21:19

>I jest tylko jedna rzecz w której wygrywa Tannoy a mianowicie ciut lepsza dynamika (wyższa

>efektywność), ale nie jest to wielka przewaga.

>

Właśnie ta cecha (zaleta?) wysoko efektywnych kolumn (przy zastosowaniu jednakowego wzmacniacza) wydaje się czasami przesłaniać istotę sprawy (znaczy "resztę"). Widziałbym tu zastosowanie odpowiednio mocniejszego pieca (do tych mniej efektywnych), w celu wyrównania szans:)

Fajnie mieć taki sklepik pod bokiem:) Nie omieszkam wpaść kiedyś...

Pozdrawiam!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

Tak tekstylna, ale nie taka zwykła i trochę niestandardowo zaaplikowana. Z tylu kolumny mamy otwór na wysokości kopułki. Wkleję może opis producenta:

SEC - SOUNDSTAGE ENHANCEMENT CONCEPT (Koncepcja rozszerzenia sceny dźwiękowej)

Technologia ta umożliwia pracę membrany tweetera bez kompresji. Dzięki specjalnej konstrukcji głośnika ciśnienie akustyczne membrany wyprowadzone jest osobnym tunelem na tylną ścianę kolumny. Precyzyjnie zestrojony układ SEC rozszerza scenę dźwiękową i dodaje tak pożądanej "trójwymiarowości" dźwięku. Kolumny stają się dużo bardziej elastyczne w ustawieniu, a miejsce najlepszego odsłuchu nie jest tak jak w większości przypadków ograniczone do jednego punktu.

Więcej można znaleźć na stronie producenta:

http://www.audiovector.com/S3signature.html

Mialem kiedys Audiovectory i podlogowki i monitory, i zostawily mily wspomnienia. Niestety kolumny malo popularne w PL, chyba z uwagi na dosc zaporowe ceny zestawione z umiarkowana rozpoznawalnoscia marki.

Hmmmmm...

Monitory Audiovectora niegdyś grały u Lucmastera. O ile dobrze pomnę, był to model środkowy, czyli M1 Super (model pomiędzy wersją zwykłą, a signature).

Ze wspomnień - dosyć bladych zresztą - kolumienki te niczym szczególnym się nie wyróżniały. Także chyba niczym nie zachwyciły Łukasza bo zbył je momentalnie ;))

PS. Lucmasterze!

Dodaj do swego opisu właśnie Audiovectory M1 Super, bo gdzieś fakt ich posiadania Ci uciekł!

o! znalazłem stare wpisy:

"witam ponownie.

kilka słów na temat odsłuchu porównawczego jaki miał miejsce u mnie wczoraj w domu.

przy niezmienianym torze i pomieszczeniu do boju stanęły dwa monitory:

- Audiovectory M1 wersja Super,

- Totemy Model 1 wersja Signature.

zdjęć z tego nie ma, ale pozwólcie, że kilka słów skrobnę.

odsłuch trwał ze dwie godzinki. najp[ierw grały Audiovectory, potem Totemy.

repertuar przeróżny - od samplera, poprzez Mino Cinelu, Keri Bremnes na Khadja Nin skończywszy.

wrażenia:

przewaga Totemów dla mnie była bezdyskusyjna w zasadzie pod każdym względem, co raczej mnie zaskoczyło.

bas: w Totemach lepiej kontrolowany, zwinniejszy, szybszy,

średnica: w Totemach barwniejsza, wyraźniejsza,

góra: tutaj różnica była największa - w Totemach blachy i dzwonki ładniej wybrzmiewają, mam też wrażenie, że są tak jakby wyraźniej nakreślone.

generalnie Totemy grają momentami podobnie do Contourów 1.1 (w końcu na dole jest przetwornik made by Dynaudio), ale dźwiek jest zwinniejszy, ciut lżejszy, ale wyraźniejszy, "malowany dokładniejszą kreską".

z wyglądu Totemy prezentują się świetnie, kapitalna okleina (u mnie mahoń), a gniazda głośnikowe - takich w żadnych do tej pory oglądanych kolumnach nie widziałem.

wymiar kolumienek mocno mini, ale dźwięk to juz naprawdę wysoka półka.

pozdr.

Łukasz

pokaż cały temat Lubuskie - odsłuchy. lucmaster 6 Lis 2007, 19:30

witam, witam.

faktycznie - troche się narażając rodzinie prawie cały dzień spędziłem na odsłuchiwaniu nowego nabytku. dla niewtajemniczonych chodzi o kolumny Audiovector M1 wersja "Super", czyli środkowa (pomiedzy zwykłą, a Signature).

kilka słów o wykonaniu - bardzo porządne, pierwszej klasy fornir, bass-reflex do tyłu, dodatkowo głośniki wentylowane do tyłu.

jak grają?

plusy: bardzo dobra stereofonia, dużo basu (przynajmniej u mnie w pokoju), mam wrażenie że cała równowaga tonalna do jakiej byłem przyzwyczajony przesunęła się ciut w dół, co najważniejsze - bardzo dobrze grają na niskich poziomach głosności, co oznacza, że gdy na wzmaku nie ma u mnie jeszcze 09.00 to słychać i kontrabas i talerze i szelsty itp., ta ostatnia zaleta jest dla mnie nie do przecenienia - bo głównie słucham muzyki cicho.

minusy: bas mógłby byc lepiej kontrolowany, może faktycznie na górze przydałby się jeszcze jakichś szlif szlachetności.

podsumowując: bardzo żywiołowo grające monitory, choc mam świadomość, że absolut to jeszcze nie jest :)

w powszechnej opinii miały grać raczej chłodno, ale tego u siebie nie obserwuję. pewnie dzieki dużej ilości lampowych wattów jakimi je karmię.

z bi-wiringiem jeszcze się nie zmierzyłem, zostawiłem sobie na to dzisiejszy dzień. może faktycznie molibdenowe Sapry jeszcze górę ulpszą?

pozdr.

Łukasz "

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

Audiovector M1 to stara konstrukcja i zupełnie już inna od obecnej wyższej zresztą serii S3. Dzisiaj miałem 2 godzinny odsłuch z klientami na Audiovectorach i Tannoyach. Repertuar to sam praktycznie rock i klientów ogarniał śmiech po przepięciu na Tannoye, totalna miazga. Grały jak radiobudzik przy Audiovectorach. Nie chce przesadzać, ale takie właśnie zostawało wrażenie. Degradacja w jakości dźwięku po przejściu na Tannoye była ogromna. A trzeba pamiętać, że DC10T jeszcze niedawno kosztowały 27 000zł a Audiovectory ciągle niezmiennie 17 500zł. Tannoyki mozna co najwyżej kupić do plumkania w ostrzejszym graniu wysiadają już przy Paradigm S6 a Audiovectory robią z nich wtedy totalną miazgę.

Toz to jakis ewenement ! Jesli tak jest w istocie, to oznacza, ze konstruktorom tego modelu Audiovectorow udalo sie stworzyc konstrukcje wybitna, wyjatkowa wsrod wspolczesnych slupkow. Jak w takim razie to mozliwe, ze taki produkt uchowal sie nie zauwazony do tej pory przez kolegow forumowiczow ?

Az mialbym ochote wpasc w sobote z moimi Tannoy-ami staruszkami, ale nie mam chetnego do towarzystwa na taki wyjazd, a przydalaby sie rowniez pomoc w zaladunku-wyladunku kolumienek, bo juz serducho wysiada. Kilka razy juz pisalem na forum, ze - jak na razie - nie ma powrotu do wspolczesnych slupkow, ale po tym co piszesz..., kto wie ? :-)

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

Pod tym linkiem masz recenzje niższej wersji za 12500zł

http://bestaudio.pl/prasa/recenzje/Audiovector/Auduivector_S3_HFC_2010.01.pdf

Wyższa Signature, którą mam w salonie ma już sporo dodatkowych zmian a jej test ukaże się w Audio czerwcowym.

Myślę, że dotychczas Audiovector nie miał odpowiedniej prasy a i firma ta szybko idzie do przodu, rozwija się wdraża własne ciekawe rozwiązania. Starsze konstrukcje były dość nierówne. Obecna najnowsza seria S3 jednak udała im się nadspodziewanie. Mniejsza seria K3 nie zrobiła na mnie większego wrażenia. K3 Super zagrały dość fajnie, ale raczej są to konstrukcje do małych pomieszczeń i nie wyróżniają się już w natłoku innych kolumn w granicach 7000zł chociaż mają swój charakter i mogą się podobać.

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

>Lutek, widzisz, Audiovectory rozwalaja wszystko w promieniu 300km od Zielonej Gory... ;)

Nie słyszałem jeszcze Twoich szerokopasmowców :-) więc na razie wstrzymam się z takimi opiniami hehe

Gość amidas

(Konto usunięte)

nie ma powrotu do wspolczesnych slupkow

>> Lutek wybacz , ale z tymi słupkami jestes juz monotematyczny. Słupki do bani, współczesne słupki to..itp. A ja chciałbym usłyszeć od Ciebie co nazywasz slupkiem. Takie Wilsony??, Avalony czy np> Magico?? Powiedz proszę w czym Twoje złote Tannoye są lepsze od wyżej wymienionych ;-)

pzdr.

>>>>Hmmmmm...

Monitory Audiovectora niegdyś grały u Lucmastera. O ile dobrze pomnę, był to model środkowy, czyli M1 Super (model pomiędzy wersją zwykłą, a signature).

Ze wspomnień - dosyć bladych zresztą - kolumienki te niczym szczególnym się nie wyróżniały.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

JarluBjornie!

Szkoda, że nie dane nam było posłuchać Mi(Gów);(

Z Twojej opinii brzmi szalenie zachęcająco!

Co do wykonania - także wspominam, że M-ki były zbudowane solidnie, a fornir wyglądał bardzo ładnie.

Amidasie!

Uwaga natury ogólnej, nie skierowana bezpośrednio do Ciebie - nie wypowiadamy się na temat sprzętów, których nie słuchaliśmy. To raz!

Wilsony tudzież "pralki" Bowersa nijak się mają do definicji słupków. To dwa.

A co do "gorszości" lub "lepszości" Avalonów, to się nie wypowiadam, bo patrz "raz". ;)

A że starocie grają lepiej od uznanej konkurencji, to fakt niezaprzeczalny.

To chyba ostatnie "cztery" ;)

A w ogóle to mam wrażenie, że z Twych postów przebija jakiś cień agresji. Obym się mylił.

Wrzuć luz, Amidasie, wskakuj do auta i przyjeżdżaj krajanie do nas. Zwykle jest zabawnie, słuchamy sporo muzyki, staramy się gości zarazić naszymi fascynacjami muzycznymi, etc.

Zapraszamy

Wy mi tu kolego Berberys nie mydlcie oczu muzyka! Wy mi powiedzcie lepiej skad zalatwic na odsluchy Yaqina??? he!

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

To proste...

Najpierw w stronę Wrocławia, następnie autostradą w kierunku Krakowa, a jak zauważysz za oknami samochodu szyby kopalń, toś już "Chopie" blisko...

Kup se, Pierunie, "żymłe" i "szukej"...

>Audiozakupy

Nie widze informacji co do daty i godziny spotkania. Czy do niego mogloby ewentualnie dojsc w nastepna sobote ? Wpadlbym z "CAL!-em", ale ta sobota mu nie pasuje.

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

Dzisiaj miał być u nas Lucmaster, ale coś nie wypaliło a szkoda bo byście mieli pierwszą opinię z zewnątrz. Ja tam dalej tkwię w opinii, że Audiovectory są lepsze od DC10T i tym samym znalazły się na mojej liście przyszłych zakupów :-)

>Berberys i Lucmaster

Wpadlibyscie w nastepna sobote do Zielonej ? Przyjechalbym z "CAL!-em" i zabralbym moje Tannoy-e.

Musze "nausznie" sprawdzic, czy w najblizszej przyszlosci czeka mnie wymiana kolumn :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.