Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  312 członków

Onkyo Klub
IGNORED

Klub zwolennikow ONKYO

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, piotralski napisał:

Nie poddawaj się, najwidoczniej ta trudna dostępność używek o czymś świadczy...

Tak masz racje jak cos jest dobre to ludzie tego sie nie pozbywaja.Bede szukac dalej bez cisnienia na spokojnie

• 3 tygodnie później...
W dniu 4.03.2023 o 10:46, Ufo27 napisał:

Panowie nie wiem czy elementy ktore zostaly wymienione sie wygrzaly i ulozyly ale jest normalnie petarda na tej koncowce co za dynamika i prezycja dzwieku ! Bas uderza poteznie nisko i sprezyscie i zaraz znika nic sie nie ciagnie !! Wysokie wyraźne mocne ale zero ostrosci i brak jazgotu na wysokiej srednicy !!! Stereofonia duuuzo lepsza!! Ciekawe jak gra ta koncowa z dedykowanym przedwzmacniaczem!! Jestem mega szcześliwy no i oczywiscie piekno tej koncowki nie moge sie napatrzec !!!

W dniu 8.04.2023 o 00:08, Ufo27 napisał:

Tak masz racje jak cos jest dobre to ludzie tego sie nie pozbywaja.Bede szukac dalej bez cisnienia na spokojnie

Ufo . Mała prośba. czy mógłbyś podać namiary na ten serwis gdzie naprawili Ci końcówkę na oryginalnych częściach ?

Kupiłem niedawno nowe onkyo 9070 i ma niestety prawdopodobnie wadę fabryczną. Chyba będę musiał skorzystać z pomocy jakichś magików od Onkyo. Byłbym wdzięczny za namiary na ten serwis. Pozdrawiam Soulman

W dniu 8.04.2023 o 00:08, Ufo27 napisał:

https://www.willhaben.at/iad/kaufen-und-verkaufen/d/onkyo-vorverstaerker-p-3000r-659933603

https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/onkyo-m5000r-p3000/2412248152-172-6271

Widziałeś te ogłoszenia?

Tylko podejdź do tego z ostrożnością.

Edytowane przez piotralski
11 godzin temu, janpat napisał:

Tak się zapytam. Nowe i czarne? Było wystawione na OLX? Co mu dolega? Miałem 9070 jakiś czas i niedawno sprzedałem.

Witaj. Kupiłem go z Austrii.  Nowego z dostawą do domu. Niestety bez gwarancji. Podejrzewam że jest to leżak magazynowy bo tego modelu o ile wiem chyba już nie produkują. Na prawym kanale słychać zniekształcenia. Autoryzowany serwis onkyo polska czyli firma konsbud hifi twierdzi że naprawiają tylko urządzenia w ramach gwarancji od polskiego dystrybutora w myśl zasady zepsuło się sprzedaj i kup nowe...

14 godzin temu, soulman73 napisał:

Ufo . Mała prośba. czy mógłbyś podać namiary na ten serwis gdzie naprawili Ci końcówkę na oryginalnych częściach ?

Kupiłem niedawno nowe onkyo 9070 i ma niestety prawdopodobnie wadę fabryczną. Chyba będę musiał skorzystać z pomocy jakichś magików od Onkyo. Byłbym wdzięczny za namiary na ten serwis. Pozdrawiam Soulman

Sory ze dopiero teraz odp.

Jasne 

Serwis Electronic Design
665 517 187

https://g.co/kgs/E672MQ

1 godzinę temu, soulman73 napisał:

Witaj. Kupiłem go z Austrii.  Nowego z dostawą do domu. Niestety bez gwarancji. Podejrzewam że jest to leżak magazynowy bo tego modelu o ile wiem chyba już nie produkują. Na prawym kanale słychać zniekształcenia. Autoryzowany serwis onkyo polska czyli firma konsbud hifi twierdzi że naprawiają tylko urządzenia w ramach gwarancji od polskiego dystrybutora w myśl zasady zepsuło się sprzedaj i kup nowe...

Dzwoń do 

Serwis Electronic Design
665 517 187

2 godziny temu, soulman73 napisał:

Przerabiałem temat autoryzowanych serwisów z moim A-9000R który padł po niecałych 2 tygodniach od zakupu. A że sprzedający dał mi 2 tygodnie gwarancji rozruchowej, stwierdził że pokryje koszty naprawy. Konsbud nie chciał się podjąć, EIC bez diagnozy stwierdził że nie ma części, Quadra-Net po nr seryjnym uznał że to nie polska dystrybucja a i tak nie mają części. Oddałem do serwisu Audio Elysium w Łodzi. Okazało się że padł bezpiecznik 2,5A. A że jest usytuowany między transformatorem a panelem przednim było trochę demontażu. W końcu za wymianę bezpiecznika, przegląd i sprawdzenie parametrów pracy wzmacniacza zapłaciłem 300zł które zresztą zwrócił mi sprzedający. Kosztowało mnie to trochę nerwów i paliwo.

Godzinę temu, Ufo27 napisał:

Sory ze dopiero teraz odp.

Jasne 

Serwis Electronic Design
665 517 187

Dzwoń do 

Serwis Electronic Design
665 517 187

Też polecam Serwis Electronic Design .Co prawda nie korzystałem z ich usług ale słuchałem efektu ich pracy u kolegi.Robili mu przegląd w Accuphase M 1000 i to jak u niego ten sprzęt gada to jest impossible 😃

Dźwięk life pełny emocji .Tylko on chyba długo czekał na te monosy bo byli zawaleni pracą😵

Dziękuję Wam za namiary na serwis. Póki co jest od wczoraj w serwisie w Krakowie. Mam nadzieję, że temat będzie do ogarnięcia bo oddałem go w ręce dużej klasy specjalisty od audio. Sam wzmacniacz gra inaczej niż moje dotychczasowe Onkyo Integra a miałem w sumie 6 czy 7 różnych modeli z tej serii. Brzmienie jest nieco bardziej cyfrowe ale za to ma w sobie dużo powietrza , scena jest szeroka a sama separacja instrumentów jest bardzo dobra. Bałem się trochę przesiadki z 8870 ale charakter brzmienia mi odpowiada na tyle, ze po 35 latach zrezygnowałem z korektora i słucham po kablu optycznym. Generalnie polecam ten wzmacniacz osobom, które chcą nowy nieźle grający sprzęt w przyzwoitych pieniądzach. Oczywiście ma swoje słabości. Trochę brakuje mi momentami wypełnienia w basie ale to cecha charakterystyczna chyba wszystkich modeli Onkyo Integra . Uważam, że do ostrego rocka, metalu itp ten wzmacniacz się nie nadaje z pozostałymi gatunkami radzi sobie bardzo dobrze. Duże składy orkiestrowe brzmią świetnie. muzyka jazzowa, soul czy blues brzmi momentami wybitnie. Bardzo dużo niestety zależy od jakości nagrania. Mam dużą kolekcję płyt cd i na 9070 sporo z nich niestety brzmi kiepsko ze względu na jakość nagranego materiału.

Jeszcze raz dzięki za namiary. Dam znać co w trawie piszczy...

Pozdrawiam

Soulman   

6 minut temu, janpat napisał:

Ostatnio nastała mała zmiana. Zmieniłem Magnaty na Pylony. Zmiana na duży plus.

P_20230421_155201.jpg

P_20230421_161730.jpg

Opowiadaj !!! To 28? Tez o nich myśle ostatnio a raczej o 25 podobno idealne do metalu !!! 

D25. Mam 21m2 (7x3m), pokój z aneksem kuchennym. Kolumny stoją w prostokącie 4x3m. Mam je od zeszłego piątku. Świetnie wykonane. Pierwsze co mnie zadziwiło to bas. Jest go dużo. Słuchałam w trybie direct i chwilami mam wrażenie że jest go za dużo. W pierwszych dniach cały czas się zastanawiałem jak z takich małych przetworników można tyle dołu wycisnąć. Myślę że to się skumulowało wspólnie ze wzmacniaczem. Średnica na miejscu. Wokale wyraźne ale ani nie cofnięte i nie wyeksponowane. Góra spokojna ale potrafi zasyczeć. Ogólnie na nich wszystko dobrze brzmi pod warunkiem dobrej realizacji. Sam słucham dużo metalu i uważam że spokojnie dają radę. Świetnie brzmią klasyczne albumy. Gwarancja 5 lat więc zostają na dłużej.

7 godzin temu, janpat napisał:

D25. Mam 21m2 (7x3m), pokój z aneksem kuchennym. Kolumny stoją w prostokącie 4x3m. Mam je od zeszłego piątku. Świetnie wykonane. Pierwsze co mnie zadziwiło to bas. Jest go dużo. Słuchałam w trybie direct i chwilami mam wrażenie że jest go za dużo. W pierwszych dniach cały czas się zastanawiałem jak z takich małych przetworników można tyle dołu wycisnąć. Myślę że to się skumulowało wspólnie ze wzmacniaczem. Średnica na miejscu. Wokale wyraźne ale ani nie cofnięte i nie wyeksponowane. Góra spokojna ale potrafi zasyczeć. Ogólnie na nich wszystko dobrze brzmi pod warunkiem dobrej realizacji. Sam słucham dużo metalu i uważam że spokojnie dają radę. Świetnie brzmią klasyczne albumy. Gwarancja 5 lat więc zostają na dłużej.

Czyli jednak tak jak czytałem podobno maja wiecej basu niz diamond 28 te graja bardziej liniowo.

25 maja cofnieta wysoka średnice przez to fajnie graja stary metal gdzie mamy duzo złych realizacji i pojawia sie jazgot.

Ja caly czas mysle ktore wybrac 28 czy 25.Niby 25 ma wiecej basu ale ciekawe czy ten niski bas w obu jest tak samo obecny skoro mamy duze różnice w srednicy glosnikow......

Janpat. Fajnie się prezentuje Twój sprzęt. U mnie 9070 gra z Cantonami Ergo 609 DC i takie zestawienie się jak najbardziej sprawdza moim zdaniem. Niestety ze względu na kubaturę pokoju i układ ścian mam dość ciasno ale tego nie przeskoczę.

2 godziny temu, soulman73 napisał:

Janpat. Fajnie się prezentuje Twój sprzęt. U mnie 9070 gra z Cantonami Ergo 609 DC i takie zestawienie się jak najbardziej sprawdza moim zdaniem. Niestety ze względu na kubaturę pokoju i układ ścian mam dość ciasno ale tego nie przeskoczę.

Rozumiem. U mnie też kubatura dupy nie ukrywa ale nie narzekam. Ważne żeby muzyka niosła radość. 🤘👍😜

No i wyjaśniło się co jest nie tak z Onkyo. Powrót do ustawień fabrycznych przez reset ostawień zlikwidował problem. Jestem w szoku ale ciesze się ze to pomogło. Zniekształcenia brzmienia na prawym kanale zniknęły.

Na szczęście. W piątek Onkyo wraca do mnie....

13 minut temu, soulman73 napisał:

No i wyjaśniło się co jest nie tak z Onkyo. Powrót do ustawień fabrycznych przez reset ostawień zlikwidował problem. Jestem w szoku ale ciesze się ze to pomogło. Zniekształcenia brzmienia na prawym kanale zniknęły.

Na szczęście. W piątek Onkyo wraca do mnie....

Trochę dziwne. Obstawiam że może się to powtórzyć. Pytanie. Czy zniekształcenia pojawiły się podczas połączenia analogowego czy cyfrowego? Jak już jest w serwisie to powinien przejść kompleksowy przegląd. 

15 godzin temu, janpat napisał:

Trochę dziwne. Obstawiam że może się to powtórzyć. Pytanie. Czy zniekształcenia pojawiły się podczas połączenia analogowego czy cyfrowego? Jak już jest w serwisie to powinien przejść kompleksowy przegląd. 

Tez mi sie wydaje ze to wroci cos jest nie tak....

No i mieliście racje. Jakaś paranoja. U gościa w serwisie na 8 ohm kolumnach było ok u mnie nic się nie zmieniło. Moje Cantony Ergo maja 4 ohm. Dziś kombinowaliśmy wspólnie z kablami itp i nic to nie dało. Zniekształcenie jest cały czas na prawym kanale więc kolumny raczej odpadają. Jutro onkyo jedzie z powrotem na serwis. Kuriozum polega na tym, że być może w trakcie przewożenia coś się uszkodziło. Tym razem nie obejdzie się już bez gruntownego przeglądu i zaglądania do środka. Jaja będą jak okaże się, że uw serwisie ten objaw ponownie nie będzie występował. Dziś u mnie znajomy podłączył wzmacniacz w taki sposób, że zrobił 8 ohm ale nic się nie zmieniło. Zniekształcenia były nadal. Trochę mnie ten wzmacniacz zaczyna irytować.... To taka przestroga żeby nie kupować leżaków magazynowych...    Może to zemsta za to, że zrezygnowałem z korektora 🙂 No nic dam znać jak coś ustalimy. Tymczasem życzę Wam udanego weekendu majowego. Soulman

Moim zdaniem to nie był leżak magazynowy tylko zwrot od kupującego. Swoje przeleżał. Tu nie ma nic wspólnego impedancja kolumn. Żeby samodzielnie wstępnie zdiagnozować powinieneś sprawdzić:

1. Praca z sygnałem analogowym.

2. Praca z sygnałem cyfrowym.

3. Praca  jako przedwzmacniacz.

4. Praca jako końcówka mocy.

Może być problem z jednym z dac Problem z jedną z końcówek mocy. Problem z jednym z przedwzmacniaczy. Problem z procesorem sterującym. Zasilanie bym odpuścił bo trafo jest wspólne dla obu kanałów.

9 minut temu, janpat napisał:

Moim zdaniem to nie był leżak magazynowy tylko zwrot od kupującego. Swoje przeleżał. Tu nie ma nic wspólnego impedancja kolumn. Żeby samodzielnie wstępnie zdiagnozować powinieneś sprawdzić:

1. Praca z sygnałem analogowym.

2. Praca z sygnałem cyfrowym.

3. Praca  jako przedwzmacniacz.

4. Praca jako końcówka mocy.

Może być problem z jednym z dac Problem z jedną z końcówek mocy. Problem z jednym z przedwzmacniaczy. Problem z procesorem sterującym. Zasilanie bym odpuścił bo trafo jest wspólne dla obu kanałów.

Pewnie masz rację. Wczoraj rozmawiałem z gościem który mi go ściągnął z Austrii i przywiózł do domu . On z kolei rozmawiał ze swoim dostawcą Austriakiem który się zarzekał, że sprzęt nigdy nie był używany.Wyraził się wręcz: zero stunde gearbeiten... Ale jak było naprawdę tego nie wiem. Ten od którego kupiłem jest w porządku. Codziennie mnie przeprasza i pyta jakie są koszty serwisu. Faktem jest, ze coś jest nie halo. Na wejściu słuchawkowym nie ma żadnych zniekształceń ale do słuchawek jest podobno oddzielny wzmacniacz. Na analogu i na cyfrze (rca,optical) są zniekształcenia bez względu na to czy podpinamy cd czy inne źródło zniekształcenie jest cały czas. Nie bardzo wiem jak podłączyć go jako przedwzmacniacz czy końcówkę mocy. Nie mam w domu żadnego przedwzmacniacza (pre). Bede wdzięczny za jakąś podpowiedź. Pozdr. S  

Jeśli masz taki sam problem i na analogu, na cyfrze i problemu nie ma na wyjściu słuchawkowym to nie dac. Zostaje przedwzmacniacz lub końcówka mocy. W instrukcji masz opisane jak podłączyć w trybie przedwzmacniacza i końcówki. Może masz znajomego ze wzmacniaczem który może pracować w tych dwóch trybach. Jak potrzebujesz instrukcji w rodzimym języku to mam. Nie jest doskonałą bo tłumaczenie pozostawia wiele do życzenia. Jak coś to pisz na PW.

Edytowane przez janpat

Orientuje się ktoś może, w jakich latach produkowana była mini wieża LS-A7?

Kupiłem Teściowi i o dziwo zadowolony 🙂

Oczywiście czeka nas przegląd (termin już umówiony) i wymiana kądziołków.

IMG_8758.JPG

Hej. Pamiętam tą wieżę. W 1998 lub 1999 r kupił ją mój wujek jako nową w salonie audio w Krakowie. Zresztą ma ją do dzisiaj. Cd padł już dość dawno. O ile pamiętam był problem z dostępnością lasera do niego. W komplecie nie było korektora tylko cd, magnetofon i amplituner. Kosztowała nowa 2500 zł i to było dużo .Wzmacniacz i magnetofon działa do dzisiaj i jest podłączony do telewizora. W komplecie były fajnie grające dwudrożne 6 ohm kolumny no i pilot.W mojej opinii dźwięk z tej wieży był naprawdę dobrej jakości i nie dziwię się , że Twój teść jest zadowolony :).

Pozdrawiam Soulman

22 minuty temu, soulman73 napisał:

Hej. Pamiętam tą wieżę. W 1998 lub 1999 r kupił ją mój wujek jako nową w salonie audio w Krakowie. Zresztą ma ją do dzisiaj. Cd padł już dość dawno. O ile pamiętam był problem z dostępnością lasera do niego. W komplecie nie było korektora tylko cd, magnetofon i amplituner. Kosztowała nowa 2500 zł i to było dużo .Wzmacniacz i magnetofon działa do dzisiaj i jest podłączony do telewizora. W komplecie były fajnie grające dwudrożne 6 ohm kolumny no i pilot.W mojej opinii dźwięk z tej wieży był naprawdę dobrej jakości i nie dziwię się , że Twój teść jest zadowolony :).

Pozdrawiam Soulman

Dzięki @soulman73, jakoś w internecie nie mogłem nic znaleźć.

Jak na wiek tego kompletu który kupiłem naprawdę jest w dobrym stanie wizualnym i technicznym.

Tak czy inaczej idzie na SPA do znajomego elektronika.

Dziś przywiozłem 9070 po serwisie. Mój zaprzyjaźniony elektronik znalazł przyczynę zniekształcenia dźwięku. Okazało się że sprzęt był zle złożony fabrycznie. Były cyrki z prądem spoczynkowym. Przyczyna tkwiła w końcówce mocy. Były tam jakieś zimne luty a poza tym płytka w końcówce nie kontaktowała. Od godziny słucham naprawionego wzmacniacza i jestem bardzo zadowolony. Polecam wszystkim niezdecydowanym 9070. To kawał fajnie grającego klocka.

15 godzin temu, soulman73 napisał:

Dziś przywiozłem 9070 po serwisie. Mój zaprzyjaźniony elektronik znalazł przyczynę zniekształcenia dźwięku. Okazało się że sprzęt był zle złożony fabrycznie. Były cyrki z prądem spoczynkowym. Przyczyna tkwiła w końcówce mocy. Były tam jakieś zimne luty a poza tym płytka w końcówce nie kontaktowała. Od godziny słucham naprawionego wzmacniacza i jestem bardzo zadowolony. Polecam wszystkim niezdecydowanym 9070. To kawał fajnie grającego klocka.

To teraz możesz jeszcze zrobić mały myk aby polepszyć jego wygląd i chłodzenie. Ponieważ ciągnie powietrze od dołu warto mu dać tam troszkę więcej przestrzeni. Wymień nóżki na wyższe aluminiowe. Nie wiem jaki masz kolor wzmacniacza ale są w obu wersjach kolorystycznych. Tak to u mnie wyglądało jakieś 2 lata temu.

P_20210508_065148.jpg

P_20210508_065216.jpg

22 godziny temu, soulman73 napisał:

No żeby po takiej diagnozie elektronika, napisać że to kawał fajnego klocka to nie wiem. 

Dla mnie to kawał skaszanionej roboty. 

?👈

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.