Skocz do zawartości
IGNORED

Wejście cyfrowe diy x555ES - Jak?

Plik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jak wiadomo bardzo trudno zdobyć lasery to tej serii cd sony.

Wiadomo także że w każdym cd istnieje techniczna mozliwość zrobienia wejscia cyfrowego.

Od teraz wiadomo będzie że ja takiego wejscia zrobic nie potrafie więc zwracam sie do szanownych forumowiczów o pomoc.

Błagam na kolanach!

Podejrzewam ze wiele takich x555es z powodu ceny lasera siedzi w szafie i czeka na lepsze czasy.

https://www.audiostereo.pl/topic/36236-wej%C5%9Bcie-cyfrowe-diy-x555es-jak/

Koszt dorobienia wejscia cyfrowego bedzie porownywalny do lasera do niego.

Wiele laserow jest identyczne jak ony ale ma inaczej wyprowadzone sygnaly. Zrob przejsciowke i juz.

Właśnie!

Od Piotrka608 wiem ze kss151a i kss271a to w zasadzie to samo nie licząc układu znajdujaego sie przy 271a

Czy ktoś wie jak to 'zakombinować' aby działało?

Senicz - ile konkretnie kosztowałoby takie wejscie Digital?

-> Plik

"ile konkretnie kosztowałoby takie wejscie Digital?"

Moj Harman HD-750 zostal przerobiony przez Molibdena na DAC (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). O ile dobrze pamietam, koszt wszystkich czesci wyniosl ok. 100zl (najdrozszy byl odbiornik spdif CS8412). Harmana mam do dzisiaj i dziala caly czas bezproblemowo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Można użyć odbiornika STA120 dostępnego jako sampla z ST. Koszt będzie więc nieduży. Troche inne są wartości elementów w filtrze PLL. Reszta podobna. Wymaga on jednak zasilania napięciem 3,3V ale to nie powinno być przeszkodą. Schamat taki sam jak w wątku podanym przez nedj'a, tylko trzeba wejść sygnałami z odbiornika na filtr cyfrowy (PCM1732 ma zintegrowany) , oraz odłączyć mute lub podłączyć sterowanie tą funkcją pod wyjście ERF odbiornika (może być potrzebna jegi negacja - nie wiem) żeby nie było na wyjściu DACa zakłóceń ani śmieci i szumów na wyjściu audio gdy nie jest podłączony sygnał cyfrowy lub nie ma synchronizacji.

Oswoiłem sie częściowo z tym co napisaliście i mam kilka pytan

Co to jest odbiornik? Czy jest to 'coś' między laserem i dac? - część cyfrowa?

Innymi słowy - czy nie jest tak że każdy cd ma odbiornik?

Czy moze jest tak ze jeśli cd posiada WYJSCIE cyfrowe to ma dorobiony 'nadajnik' i wtedy przy wejściu w dac'u jest zamontowany odbiornik?

Czy odbiornik jest uniwersalny? Czy można go podłączać pod różne cd (oczywiscie w inne miejsca na płycie)?

Czy ktokolwiek (z naciskiem na Molibden ;) ) podjąłby sie zbudowania dla mnie odbiornika lub pomógł mi BARDZO przy jego składaniu oraz podłączeniu? Ze swojej strony służę dokładnymi rozbieranymi zdjeciami x555es ale niestety ine posiadam serwisówki - skad mozna ją zassać?

Senicz - To na 100% laser

Z góry wielkie dzięki

Lasery sa podobne w konstrukcji. Moze troche roznia sie cewkami i ogolnie machanika. Trzeba niesttey znac wyprowadzenia z wew. czesci lasera a to jest niezwykle rzadkie. czasami firmy podaja wnetrze np. Nad w w 540 podawal na schenmcie co i jak. Ale najlepeij kupic nowy laser i se d. nie zawracac.

Odbiornik - ukłąd który przyjmuje sygnał spdif i rozkodowuje to postaci dla DACa lub filtra cyforwego na 3 sygnały : L/R Clock, Bit Clokck i dane audio. Niekiedy regeneruje trż zegar podstawowy.

Rzadko który CDP ma odbiornik (HK970), nadajnik - większość modeli prócz podstawowych.

Wyjśćie może być zarówno koaksjalne (elektryczne) jak i toslink (optyczne). Podobnie z wejściem.

Odbiornik jest uniwersalny.

Fotki wystarczą. Istotne jest jaki tam siedzi filtr cyfrowy i procesor EFM (układy Sony których nazwy zaczynają się od liter CXD, mogą być zamontowane od spodu płytki, ew. układ NPC SM... lub inny).

Jak będę miał wykonane płytki to możemy coś takiego złożyć. - tylko nie wiem jeszcze kiedy to będzie.

• 3 lata później...

Ma ktoś koncepcję jak zrealizować przełącznik sygnałów dekoder/odbiornik -> filtr , tak aby można było korzystać ze sprawnego transportu, a jako opcja z DACa? Z opisu kolegi Molibdena wynika, że to tylko 3 sygnały. Jaki układ mógłby funkcjonować jako przełącznik, jakieś schematy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.