Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe a DVDrip dzwięk 5,1

pablooo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam aplitunerek Yamaha RX-V559. Apmplitunerek mam podłączony pod komuterek i 2 kolumny , głównie oglądam filmy w DVDripie moje pytanie dotyczy dzwięku 5.1 . Na dniach chce sobie zakupić kolumny 5,1 lub dobre Stereo co proponujecie pod DVDripy? Czy wogóle na DVDripie włączy się dzwięk w 5.1? Dodam jeszcze, że filmów na DVD praktycznie nie oglądam.

https://www.audiostereo.pl/topic/36314-kino-domowe-a-dvdrip-dzwi%C4%99k-51/

>Na dniach chce sobie zakupić

>kolumny 5,1 lub dobre Stereo co proponujecie pod DVDripy? Czy wogóle na DVDripie włączy się dzwięk w

>5.1?

A co to niby jest DVDrip? To nic nie znaczy. Jaki format dźwięku? AC3, DTS, AAC? A może tylko stereo w MP3? Konkrety.

>Dodam jeszcze, że filmów na DVD praktycznie nie oglądam.

Kryje się w tym jakaś głębsza ideologia?:)

pablooo>>>

jeżeli masz DVDRip z dźwiękiem AC3 5.1 (przeważnie są to filmy około 1,4GB na 2CD lub więcej)... zwróć uwagę na opis zanim ściągniesz cokolwiek... bo dźwięk AC3 5.1 w DVDRip to jest ten sam dźwięk co na płycie DVD. Jeżeli masz filmy po 700mb to przeważnie jest tam dzwięk AC3 2.0 lub mp3 - dwukanałowy.

pzdr

123... test

pablooo, 20 Wrz 2007, 21:43

> Czy wogóle na DVDripie włączy się dzwięk w 5.1?

włączy się, AC3 = Dolby Digital, tak jak kolega wyżej napisał - zwykle film z dźwiękiem 5.1 zajmuje 2 płytki (ale nie zawsze)

najlepiej jak możesz ściągnąć sample, wtedy uruchamiasz sobie to w programie np Gspot i pokaże jak wygląda ścieżka audio (ile ma kanałów)

Dźwięk z filmów o pojemności 1,4 gb (dwie płytki) jest jednak trochę skompresowany porównując z wydaniem dvd. Ja się bardziej zastanawiam, czy w przypadku, gdy posiadamy nie okrojoną wersje na kompie,( takie prawdziwe dvdrip albo film nagrany w hd )to czy mimo wszystko dźwięk z kompa będzie gorszy niż to samo wydanie puszczone z dvd ??? w teorii jeżeli puszczamy sygnał cyfrowo to obróbka sygnału powinna nastąpić w amplitunerze, czyli nie ma żadnego wpływu czy jako źródło będzie pracował dvd czy też komp......... drążył ktoś ten temat ? chętnie przeczytam jakąś rzetelną opinię.

Ps. w sumie to się na nowy wątek nadaje jak będzie jakiś odzew to takowy założę

jesko, 25 Wrz 2007, 13:49

>Dźwięk z filmów o pojemności 1,4 gb (dwie płytki) jest jednak trochę skompresowany porównując z

>wydaniem dvd

coś ci się wydaje, jako swego czasu zajmowałem się kompresją dvd do divx... to mogę zapewnić że dźwięk wogóle nie jest ruszony jeżeli masz AC3 5.1... obraz jedynie jest kompresowany... mpeg4 jest dużo wydajniejszą kompresją niż mpeg2, a dźwięk jest dopiero dodawany do filmu po kompresji obrazu...

pzdr

123... test

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.