Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników chińskich lampowców

Rekomendowane odpowiedzi

zulus, 27 Maj 2008, 13:18

>Ponawiam pytanie. Jakie lampy do tego modelu. Kolega właśnie go nabył. Zależy mu na przejrzystej

>górze i dobrej szczegółowości. Co powiedzie o EH Gold czy może warto inwestować w NOSy?

>Może ktoś zna jakieś taniego źródło. Patrzyłem na tubedepot.com ale podobno sklep ma złe opinie,

>nawet na maila mi nie odpisali :(

Zamiast "ponawiać pytanie" powinieneś czytać poprzednie wpisy. Pisałem już o tym. IMHO na 12AX7 (ECC83)Electroharmonix goldpin szkoda czasu i pieniędzy. W MC100B zagrały z przybrudzoną, szorstkawą górą. Dowolne, nawet najtańsze NOSy zagrają lepiej. Z tanich proponuję NRD-owskie RFT po 7zł. Z droższych Tungsram. Z jeszcze droższych General Electric, najlepiej z "radiofonicznej" serii Five Stars. Nie sprawdzałem w tym wzmacniaczu ani Siemensów ani Telefunkenów ani Mullardów, ale powinny być jeszcze lepsze.

Zamiast 6N8 warto wstawić choćby sowieckie NOSy 6N8. Z droższych General Electric 6SN7GT oraz Sylvania 6SN7GTA. Jeszcze lepsze będą Ken-Rady VT231. Nie musisz mieć kwadry 6SN7, wystarczą dwie pary, mogą być od różnych producentów.

ja gram na secie: 12AX7 Brimar i 6SN7 Sylvania Chrome Top (GTA). Na razie nic lepszego nie znalazłem. Ewentualnie zamiast Brimar-a, militrną Sylvanie (JHS, CHS)- daje więcej góry.

W moim MA jedna lampa 6201 po wygrzaniu czasami zaczyna piszczeć(wcześniej tylko syczała). Na pewno jest to wina lampy bo po przełożeniu zjawisko migruje do innego kanału. Chyba czeka mnie wymiana lampy . Chciałem włożyć E88CC ale chyba czeka mnie przerobienie zasilania, pozatym nie wiem czy nie będzie gorsza od tej 6201.

Druga sprawa wpadłem na pomysł wyprowadzenia punktów pomiarowych do biasu na zewnątrz obudowy przez przełącznik obrotowy, tylko czy przylutowane przewody nie będą wprowadzać jakiś zakłóceń?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pomyliłem sie za 6201 powinny pasować ECC81 bez przeróbki.

Natomiast nie rozumiem tego co Łukasz Fikus piszę na swojej stronie o przerobieniu tych drugich gniazd(mam w nich 5953) na E88CC, na rysunku prawie wszystko się zgadza nie wiem tylko co jest na nóżce 9 w obydwu lampach. Po co Fukasz pisze o przecinaniu połączenia pomiędzy nóżkami 4 i 5 jak tam jest żarzenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6201 to radiofoniczna, lepsza wersja lampy 12AT7 która jest odpowiednikiem ECC81 i E88CC. 6201 General Electric, szczególnie w wersji "five stars" to bardzo dobra lampa. U mnie wyleciała z Aniołka dopiero po konfrontacji zn Telefunkenem "Diamond Bottom". Jak już Ci padła ta lampa, to albo poszukaj takich samych, albo poluj na Telefunkeny bądż Siemensy.

Nie przerabiaj "tych drugich gniazd" na E88CC, to niepotrzebne. Poszukaj dobrych ECC82, to załatwi sprawę. Polecam RCA lub Sylvanie. Można też wstawić 12BH7, nie trzeba pruć ścieżek, a jedynie skorygować punkty pracy.

I niech Ci nie przyjdzie do głowy usuwanie pętli globalnego sprzężenia zwrotnego tak jak zaleca Fikus. To pomysł co najmniej "kontrowersyjny" w przypadku konstrukcji typu Williamson.

>6201 to radiofoniczna, lepsza wersja lampy 12AT7 która jest odpowiednikiem ECC81 i E88CC. 6201

>General Electric, szczególnie w wersji "five stars" to bardzo dobra lampa. U mnie wyleciała z

Czyli moge tu spokojnie wsadzić ECC81 lub E88CC. Miałem na oku Tesla Gold E88CC.

>Aniołka dopiero po konfrontacji zn Telefunkenem "Diamond Bottom". Jak już Ci padła ta lampa, to albo

>poszukaj takich samych, albo poluj na Telefunkeny bądż Siemensy.

A jaki konkretny model?

>Nie przerabiaj "tych drugich gniazd" na E88CC, to niepotrzebne. Poszukaj dobrych ECC82, to załatwi

>sprawę. Polecam RCA lub Sylvanie. Można też wstawić 12BH7, nie trzeba pruć ścieżek, a jedynie

>skorygować punkty pracy.

A francuckie RFT?

>I niech Ci nie przyjdzie do głowy usuwanie pętli globalnego sprzężenia zwrotnego tak jak zaleca

>Fikus. To pomysł co najmniej "kontrowersyjny" w przypadku konstrukcji typu Williamson.

Tego nie zamierzałem robić. Na razie czekam cały czas na kądziołki i przełącznik obrotowy za pomocą którego wyprowadzę punkty pomiarowe do biasu jak już pisałem.

Sorry, nie E88CC (to całkiem inna lampa) tylko E81CC. Czeski błąd zrobiłem. Mozesz wstawić tanie NRDowskie ECC81RFT.

Narazie zamówiłem w tubedepot 6201 tylko nie wiem jakiego producenta bo było napisane, że różni.

Co myślicie o wystabilizowaniu napięcia dochodzącego do siatek. Zabieg prosty o powinien mieć duży wpływ na jakość brzmienia.

witam serdecznie wszystkich forumowiczów.dwa tygodnie temu kupiłem wzmacniacz yauin b 100 za 2400zł.mam 2,5 drożne kolumny na scean peakach -wszystkie sa z serii revelatory,cd cambrigde audio 840c.chinski wzmacniacz w porównaniu z nad 372 w kazdym aspekcie brzmienia wypadł lepiej nawet w kwesti dynamiki co było dla mnie najwieksza niespodzianka.mam pytanie,czy ktos z was wie gdzie mozna odpłatnie poddac modyfikacji wzmacniacz yaquin b 100 aby jeszcze lepiej mógł zagrac?i jeszcze jedno-cieszę sie ze dzieki konkurencji chinskich wzmacniaczy mozna miec audiofilskie brzmienie nie płacac fortuny-pozdrawiam.gdyby ktos chciał posłuchac wzmacniacza to prosze zadzwonic moj nr tel.501-735-275 oraz nr gg 2143370 piotr

Piotr

czesc czy wie pan moze gdzie mozna poddac modyfikacji wzmacniacz lampowy-oczywiscie odplatni ,dzieki za jakakolwiek informacje piotr

Piotr

na łamach tegoż forum chciałbym jeszcze raz serdecznie podziekowac PANU ANDRZEJOWI MARKóW ZA porady zwiazane z ustawianiem biasu we wzmacniaczu lampowym oraz za czas i cierpliwosc jaka mi poswiecił gdy byłem u niego na odsłuchu wzmacniacza lampowego LORELEI .Szkoda,ze moce przerobowe p.ANDRZEJA sa tak małe i nie jest tak łatwo kupic u niego wzmacniacz,tymbardziej ze jest to bardzo solidna i dopracowana w kazdym calu konstrukcja , podparta wiedza i umiejetnościami a nie jak w przypadku wielu rodzimych i nie tylko rodzimych producentów bazowaniem na sprawdzonych i podpatrzonych schematach nierzadko banalnych za ktore to produkty licza sobie astronomiczne ,nieadekwatne i irracjonalne kwoty.Z WYRAZAMI SZACUNKU PIOTR PAWELEC

Piotr

23031970, 8 Cze 2008, 02:19

>witam serdecznie wszystkich forumowiczów.dwa tygodnie temu kupiłem wzmacniacz yauin b 100 za

>2400zł.mam 2,5 drożne kolumny na scean peakach -wszystkie sa z serii revelatory,cd cambrigde audio

>840c.chinski wzmacniacz w porównaniu z nad 372 w kazdym aspekcie brzmienia wypadł lepiej nawet w

>kwesti dynamiki co było dla mnie najwieksza niespodzianka.mam pytanie,czy ktos z was wie gdzie mozna

>odpłatnie poddac modyfikacji wzmacniacz yaquin b 100 aby jeszcze lepiej mógł zagrac?i jeszcze

>jedno-cieszę sie ze dzieki konkurencji chinskich wzmacniaczy mozna miec audiofilskie brzmienie nie

>płacac fortuny-pozdrawiam.gdyby ktos chciał posłuchac wzmacniacza to prosze zadzwonic moj nr

>tel.501-735-275 oraz nr gg 2143370 piotr

Ja też niedawno słuchałem tego wzmaaka i niestety ja i kolega zgodnie stwierdziliśmy, że brakuję mu wysokich. Dodatkowo był problem z basem ale podobno po wygrzaniu zrobił się prawidłowy.

• 2 tygodnie później...

Witam

Czy ten wzmacniacz z linku poniżej wart jest uwagi? 12 W w klasie A to niewiele i pytanie czy pociągnie on kolumny o skutecznośći 89 dB.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

W planach mial byc osobny watek, ale pomyslalem, ze sie tutaj doczepie :)

Mam okazje kupic (po dosyc atrakcujnej cenie) koncowke PrimaLuna Prologue 5. Czy ktos ma doswiadczenia z tym wzmakiem? Warto w to inwestowac?

Mowiac szczerze nie mam doswiadczenia ze wzmakami lampowymi (dotychczas tylko tranzystor - lampy sluchalem raz, i to tez nie za dlugo), dlatego licze na wasza pomoc :)

Pozrawiam.

Jeżeli cena bardzo atrakcyjna to pewnie warto, te wzmacniacze nie grają źle, aczkolwiek super zachwytów też nie ma. Swego czasu porównywałem PL z ukraińskimi monoblokami Phast, i Phast był górą.

McGyver, czy przy wymienie lamp ECC81 i ECC82 (na ten sam typ, ale innej firmy) w Music Angel'u (wersja KT88) trzeba coś regulować? Czy ich wymiana ma wpływ na bias KT88?

Pozdrowienia...

Wymieniać małe lampki mozna bez konieczności regulacji czegokolwiek. Oczywiście trzeba wymieniać na ten sam typ lub odpowiednik. Np. ECC81=12AT7=6201=E81CC=ECC801=ECC801S,itp.

McGyver, a jakie Twoim zdaniem się u mnie sprawdzą? Ostatnio jako lampy mocy grają KT88 Sovtek'i, ale różnica do Shuguang'ów prawie żadna, podobno dopiero przy wymianie lamp sterujących są spore różnice. Bodoba mi się analityczność i dynamika, wykop tego wzmacniacza, ale brakuje mi tego ciepła, magii, blasku. Jakie sterujące by mi Twoim zdaniem podpasowały? (bo różne KT88 dużo z tego co widzę nie zmieniają)

PS: Jak z lampami wejściowymi? Też warto inwestować?

No pisałem o tym że różne KT88 nie robią istotnej różnicy.

Najwięcej zmieniają lampy wejściowe ECC81. U mnie ostatecznie wylądowały Telefunkeny, ale Siemensy też były dobre, oraz General Electric 6201 "Five Stars".

Za ECC82 u mnie robią Sylvanie JAN 5814. RCA, Siemensów ani Telefunkenów nie dorwałem, więc nic nie powiem, ale pewnie byłyby lepsze.

Pod kątem ciepełka chyba najlepiej polować na Mullardy, ale oryginalne NOSy a nie współczesne reedycje made in Russia.

>Witam

>Czy ten wzmacniacz z linku poniżej wart jest uwagi? 12 W w klasie A to niewiele i pytanie czy

>pociągnie on kolumny o skutecznośći 89 dB.

>

>

Ukryta Zawartość

Według mnie to za mało. Mam kolumny 86dB i w trybie triodowym(ok 35W) mogę się rozkręcić na maksa. Wprawdzie jest dość głośno ale to już jest maks i teoretycznie są duże zniekształcenia. Nie mam doświadczenia z lampami ale dla takich mocy to chyba zalecane są komuny co najmniej 95dB, po za tym mam obawy czy taka mała moc dobrze zabrzmi na podłogówkach.

Ukryta Zawartość

>Pod kątem ciepełka chyba najlepiej polować na Mullardy, ale oryginalne NOSy a nie współczesne

>reedycje made in Russia.

A co sądzisz o nosach RFT, MAZDY, TESLI?

>Mam okazje kupic (po dosyc atrakcujnej cenie) koncowke PrimaLuna Prologue 5. Czy ktos ma

>doswiadczenia z tym wzmakiem? Warto w to inwestowac?

Tanio czyli ile?

>Mowiac szczerze nie mam doswiadczenia ze wzmakami lampowymi (dotychczas tylko tranzystor - lampy

>sluchalem raz, i to tez nie za dlugo), dlatego licze na wasza pomoc :)

Moim zdaniem jak posłuchasz dobrze wygrzanej lampy to już na tranzystor nie spojrzysz :)

McGyver, ale ja Cię męczę swoimi pytaniami :)

Mam jeszcze jeden mały problem, chodzi o charakterystykę potencjometru głośności. Mam w wzmacniaczu chiński odpowiednik zmotoryzowanego ALPSA. Problem w tym, że przy ustawieniu potencjometru w okolicach godziny 9:00 następują zbyt duże zmiany głośności. Chciałbym podregulować charakterystykę. Rozumiem, że najłatwiej będzie wstawić rezystor pomiędzy sygnał a masę? (dla 2-iego kanału tak samo). Jakiej wartości ma być ten rezystor? Potrzebuję jak największej płynności-modulacji w zakresie niskich natężeń dzwięku. Przy ustawieniu powyżej godziny 12 już nie słucham...

Pozdr.

Mam podobny problem w wzmacniaczu słuchawkowym. Zastanawiałem się żeby dorzucić szeregowo z potencjometrem jakiś dodatkowy rezystor 22K-50K

kuba-phase, 20 Cze 2008, 12:53

>McGyver, ale ja Cię męczę swoimi pytaniami :)

>Mam jeszcze jeden mały problem, chodzi o charakterystykę potencjometru głośności. Mam w wzmacniaczu

>chiński odpowiednik zmotoryzowanego ALPSA. Problem w tym, że przy ustawieniu potencjometru w

>okolicach godziny 9:00 następują zbyt duże zmiany głośności. Chciałbym podregulować charakterystykę.

>Rozumiem, że najłatwiej będzie wstawić rezystor pomiędzy sygnał a masę? (dla 2-iego kanału tak

>samo). Jakiej wartości ma być ten rezystor? Potrzebuję jak największej płynności-modulacji w

>zakresie niskich natężeń dzwięku. Przy ustawieniu powyżej godziny 12 już nie słucham...

>Pozdr

Możesz wstawić między suwaki a masę rezystory o wartości ok. 13% całego potencjometru. Poprawi to charakterystykę regulacji.

Możesz też pomiędzy przełącznik a potencjometr wstawić rezystory o wartości ok. 30% całego potencjometru. To spowoduje, że aby uzyskać taką samą głośność jak przed przeróbką potencjometr trzeba będzie bardziej odkręcić.

zulus:

>Tanio czyli ile?

1k EUR. Jak myslisz to jest dobra cena?

>Moim zdaniem jak posłuchasz dobrze wygrzanej lampy to już na tranzystor nie spojrzysz :)

No coz, prawdopodobnie masz racje, to co do tej pory sluchalem (AudioNote P2SE) zrobilo na mnie bardzo duze wrazenie, no ale, jak powiedzialem, zbyt dlugo nie mialem okazji posluchac.

Pozdr.

Sama końcówka mocy to dopiero początek wydatków. Będziesz potrzebował jeszcze preampu. IMHO za 1k euro spokojnie można trafić z drugiej ręki jakąś dobrą lampową integrę. PL słuchałem (ale w kpl. z preampem). Nie było wtopy, ale i nie było zachwytów.

McGyver:

> IMHO za 1k euro spokojnie można trafić z drugiej ręki jakąś dobrą lampową integrę.

A przykladowo za czym polecilbys sie porozgladac?

Do Castli będzie dobry wzmacniacz na KT88.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bardzo fajny i ładny wzmacniacz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Miałem kiedyś takiego, i miło go wspominam. Dorównuje ponad dwukrotnie droższym wzmacniaczom.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) chiński, mocny wzmacniacz o świetnym brzmieniu.

W zakresie 1000 euro trafia się też czasem Delta Studio KT88 i Jolida 502, aczkolwiek wyżej wymieniony Yaqin jest nieco lepszy od Jolidy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi