Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników chińskich lampowców

Rekomendowane odpowiedzi

WSHODNI, 15 Wrz 2008, 23:14

>YAQIN MC10L

To orginalny nie przerabiany ? A pisalo pare osob ,ze on na toroidach.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

dotarły do mnie te nowe Mullardy (12AX7) z USA ktore wylicytowalem na Ebay. Jest to bierzaca produkcja z napisem "made in russia", kupilem je w sumie z niewiedzy ale po pierwszych sekundach wiedzialem ze to nie byly pieniadze wywalone w błoto, graja zdecydowanie lepiej niz chinskie no-name, nie trzeba sie nawet bylo szczegolnie wsłuchiwac. Najwieksza rewolucja była w tonach wysokich, brzmienie nabralo szczegołowosci, blasku, powietrza, dziwk nie jest juz tak mulacy. Smiało moge powiedziec ze teraz Yaqin moze bez kompleksow konkurowac z MA. Oczywiscie nowe Mullardy nie sa wygrzane, za kilka dni bede miał tak zachwalane RFT Nos-y i kwadra ruskich 6SN7. Zrobie jeszcze raz porownanie i opisze spostrzerzenia...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy to nie prawie darmo?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

E tam. Jak na ten model, to normalnie.

Aczkolwiejak na solidnego push-pulla na EL34 to cena jest niska. Niemniej ten model nigdy mi się jakoś nie podobał, i z chińczyków na EL34 wolałbym Yaqina MC10 w wersji na trafach EI, a z Music Angeli model na KT88 który wychodzi niewiele drożej.

to luz..myślałem, że jakaś okazja przechodzi. po wymianie gramo na coś absolutnie porządnego, przyjdzie czas na wzmacniacz. I pewnie lampa zastąpi moją Yamahę.

Pod lampę będziesz sobie musiał dokupić preamp korekcyjny. Polecam "Bugle" -> wyszukiwarka forumowa.

do gramofonu?

no wiem..tylko to jest tak odległy w przyszłość plan, że prawdę mówiąc nie chce mi się teraz za tym rozglądać żeby nie robić sobie apetytu, którego nie nasycę obecnie.

pytanie: 12AT7 i 12AU7

czy odpowiednikami sa ecc81 i ecc83? chcialbym podmienic ten chlam co przyszedl w ms-6v6 na cos normalnego...

12AT7 = ECC81 = 6201

12AU7 = ECC82 = 5814

ECC83 to inna lampa. Jej odpowiednikiem jest 12AX7.

Dostalem zamowione SIMENSY ECC81 i prawdopodbnie dostalem zepsute lampy , moim zdaniem lampy powinny sie lekko zazyc nic sie nie zazy, oraz w jednym kanale graja tylko wysokie bez basu w drugim kanale lekko burczy.Zamienlem lampy miejscami bez zmian.Wlozlem spowrotem Chinskie lampy i wszystko jest OK ,a moze musza sie wygrzac?

A jakie typy chińskich miałeś w oryginale? Jeżeli 6N1, to wstawione w ich miejsce ECC81 nie będą działać, bo mają inaczej podpięte żarzenie. W Music Angelu chinole w ramach oszczędności ostatnio wsadzają zamiast 12AT7 właśnie 6N1, ale opisu na obudowie zmienić nie raczyli. Na szczęście dostosowanie wzmacniacza do 12AT7 jest dość proste.

>A jakie typy chińskich miałeś w oryginale? Jeżeli 6N1, to wstawione w ich miejsce ECC81 nie będą

>działać, bo mają inaczej podpięte żarzenie. W Music Angelu chinole w ramach oszczędności ostatnio

>wsadzają zamiast 12AT7 właśnie 6N1, ale opisu na obudowie zmienić nie raczyli. Na szczęście

>dostosowanie wzmacniacza do 12AT7 jest dość proste.

Ostatnio przerabiałem z 6n1 na ecc81 i okazało się, że elementy ustawiające punkt pracy mają takie same wartości jak w MA z obrazu zainstalowanymi 12AT7. Pytanie jak i czy Chińczycy dobierają punkty pracy lamp? Czy robił ktoś może pomiary i porównywał z charakterystyką lamp? Jakoś nie mogę się do tego zebrać a moje obawy narastają.

McGYVER Ledwie widoczny napis z tylu 6N1,myslalem ze mam 12AT7.Jakie sa zaminniki do lamp 6N1,zebym mogl kupic dobre lampy? Co do przerobek sam nie dam rady,szukam kogos co sie zna na lampach i przeboduje mojego MA.

Za chińskie 6N1 bez żadnych przeróbek można wstawić sowieckie 6N1P, 6N1P-EW lub NOSy 6CG7 oraz 6FQ7.

5963 to odpowiednik 12AU7 oraz ECC82.

Gdzie mieszkasz?

jary68, 19 Wrz 2008, 22:10

>McGyver

> Mieszkam w LIEGE Belgia

I tam chcesz szukać specjalisty od wzmacniaczy lampowych?

Nie ma sprawy, co do daty sie dogadamy.Moze podaj mi swoj adres email lepiej bedzie nam w pewnych sprawach porozmawiac.

MC, Zulus, inni:)

Mam małe w tym doswiadczenie dlatego pytam fachowcow. Dotarły do mnie dwie lampki ECC83 RFT. Otóz jedna z lamp zaraz po uruchomieniu wzmacniacza na chwile rozswietla sie jasnym swiatłem i po chwili przygasa, druga normalnie powoli zaczyna żarzyc, po kilkunastu sekundach obie żarza jednakowo. Przekladalem obie lampki i jest to samo. Mam pytanie czy to jest oznaka ze jednej z lamp konczy sie "żywot" czy to jest normalna rzecz? Dodam ze graja one prawidlowo i rowno...?

• Pokaż nowe odpowiedzi