Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników chińskich lampowców

Rekomendowane odpowiedzi

A i tak wyglądają moje wynalazki i z czyms na kt88 zagrają bo nie są strasznie trudne do napędzenia. A i lepiej grają z "ciepło " grającymi lampami bo srednica tych scanów jest dosc chłodna ale przyjemna i bardzo naturalna "wybrzmiewanie instrumentów".

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nautilus, akurat KT88 to wyjątkowe lampy, one sobie radzą z palcem w d... nawet z trudnymi do napędzenia kolumnami, ich zachowanie jest niezgodne z obiegowymi opiniami. Wręcz nawet "gryzą się" czasem z niektórymi łatwymi i wysokoefektywnymi kolumnami, co może być zaskakujące.

Łatwych do napędzenia, wysokoefektywnych kolumn będą potrzebować raczej SETy na 300B, 45, 2A3 (choć ten ostatni niekoniecznie, u mnie Sun Audio SV2A3 o mocy 3,5W znakomicie sobie radził z dość wrednymi kolumnami o efektywności 85dB, i wcale nie brakowało ani dynamiki, ani basu ani tempa).

Nautilus

Dzięki za informacje, masz piekne kolumny (gratulacje) i duzo szczęścia, że to wszystko zagrało tak jak oczekiwałeś. Podzielam zdanie gospodarza wątku, że to jednak temat dotyczący tylko w niewielkim stopniu chińskich lampowców.

pozdrawiam

Wzmacniacze na lampie kt88 są bardzo dymaniczne i wydajne prądowo (przynajmniej te co słuchałem) mają wiekszą dynamike niz np mój amplifon i kazdy projekt akustyka pociągna no moze poza r4 (tam ponoc trzeba jakiejs koncówki mocy pomimo wysokiej efektywnosci kolumn).

Witam

1.czy ktos moglby mi poradzic na jakiej lampie mam sie skupic do glosnikow Usher Be-718 - max 5000 do wydania ?

ushery kupilem uzywki w dobrej cenie, poprzedni wlasciciel mowil ze potrzebuja mocnego wzmaka ale mi sie marzy czarujacy dzwiek z lampy :]

2. XINDAK V30 -- czy ktos mial okazje testowac ? 2x50W na kt88

dzieki

Jeżeli potrzebują mocnego pieca to skup się na tym co oparte na KT88. Np. kup Yaqina MC100B i zostanie Ci jeszcze na dobre źródło.

Witam

Jestem na tym forum lampowym nowy.Mam w związku tymi chińskimi lampami pytanie. Czy te MA i Yagin to się zgrywają z hyperionami, które są na vifach czy nie bardzo. Chyba czas sie pozbyć nada bo magii to w nim za wiele nie ma.Lepiej cos na l 34 czy kt88.

Witam słuchałem tej lampki w salonie audio u siebie w miescie razem z kef xq 40. Lampa solidnie zbudowana i starnnie wykonczona. Dzwiek ciepły, przyjemny dla ucha ale za mało dynamiczny ,niewielka moc. Swietny wzmacniacz "do sypialni" do cichego słuchania - nie pociągmnie wymagających kolumn.

Pozdrawiam

jak się ma dźwięk JOLIDY 801S do Music Angel na KT88 , który lepiej grałby z kolumnami na Usherach i był bardziej uniwersalny?

Mam te głośniki i grają z MA na KT88.

Bardzo fajnie się to zgrywa - przynajmniej mi się podoba :)

Pienio, 6 Paź 2008, 00:18

>Witam

>

>1.czy ktos moglby mi poradzic na jakiej lampie mam sie skupic do glosnikow Usher Be-718 - max 5000

>do wydania ?

>

>ushery kupilem uzywki w dobrej cenie, poprzedni wlasciciel mowil ze potrzebuja mocnego wzmaka ale mi

>sie marzy czarujacy dzwiek z lampy :]

>

>2. XINDAK V30 -- czy ktos mial okazje testowac ? 2x50W na kt88

>

>dzieki

Mam te głośniki i grają z MA na KT88.

Bardzo fajnie się to zgrywa - przynajmniej mi się podoba :)

McGyver

dzieki za nakierowanie na Yaqina MC100B wlasnie rozwazam jego zakup

ibanezq

a jak z dynamika ? wedlug opini be718 potrzebuja b. moncego wzmka zeby zaczely grac

nie doczytalem sie nigdzie polaczenia tych glosnikow z lampa moglbys na szybko opisac jak graja z MA i jakiej muzy na nich sluchasz

poczatkowo myslalem o CA 840a+840C , Vincencie 234-236 ale juz wiem ze to musi byc lampa

dzieki

Czy MA czy Yaqin na KT88 smialo sobie poradza z Usherami, mam te dwa wzmaki i graja z wyjatkowo wrednymi Dynkami i nie brakuje im ani dynamiki ani mocy!

Pienio, 10 Paź 2008, 12:53

>McGyver

>dzieki za nakierowanie na Yaqina MC100B wlasnie rozwazam jego zakup

>

>ibanezq

>a jak z dynamika ? wedlug opini be718 potrzebuja b. moncego wzmka zeby zaczely grac

>nie doczytalem sie nigdzie polaczenia tych glosnikow z lampa moglbys na szybko opisac jak graja z MA

>i jakiej muzy na nich sluchasz

>

>poczatkowo myslalem o CA 840a+840C , Vincencie 234-236 ale juz wiem ze to musi byc lampa

>

>

>dzieki

Mam kolumny na wooferach Usher 8945P, MA na KT88 pomiata nimi jak chce, nie narzekam na niedostatki dynamiki. Natomiast Azur 640 na nich zdechł. Z tranzystorów pod Ushery warto jedynie wspomnieć o starym Vincencie 231 i o nowym Dussunie V6i.

czesc mam 2,5 drozne kolumny zamowione i kupione u AKUSTYKA za 7000tys,zł. graja z cd cambrigde 840 oraz wzm.lampowym yaqin b 100 graja wspaniale.dodam jeszcze,ze graja lepiej pod kazdym wzgledem od kolumn focal za 9000 tys.zł i dynaudio contur.w srednicy tych kolumn i wysokich tonach mozna sie zakochac.jak bys chciał posłuchac jak graja,to mozemy sie umowic u mnie na odsłuch,mieszkam w strykowie 20km od łodzi moj nr tel.501-735-275

Piotr

jeszcze jedno nie wierz w bajki ,ze wzmacniacz np.nad320 nie napedzi sceanpeaków,to sa po prostu bzdury.dodam jeszcze ,ze po2 miesiacach grania kolumny na sceanpeakach graja o wiele dynamiczniej,robi sie słyszalnie szybszy dynamiczniejszy bas-dlaczego nie wiem,to chyba efekt wygrzania sie kolumn jak mowia znawcy tematu.za 2,5 drozne gotowe kolumny na głosnikach sceanpeakach rewelatorach(ponacinane membrany)zapłaciłem 7000zł.im lepszy podłaczysz sprzet tym lepiej zagraja,sa dynamiczne,maja bardzo głeboki bas,namacalna,gesta,przestrzenna srednice oraz swietnie słyszalne i słodkie nie meczace wysokie tony.z tych kolumn ,ktore słuchałem lepiej grały tylko peak consult tyle tylko,ze nie kosztowały 7 000 tys.zł a 100 000 tys.zł.focale za 9 000tys. oraz dynaudio , audiofizyki,audiovawe by wymienic tylko niektore marki nie dorastaja im do piet-pozdrawiam piotr

Piotr

Witam tez mam akustyki (rr2). Kolumny graja ale dopiero po solidnym wygrzaniu (na początku za ostro za sucho za matowo grały i znacznie sie poprawił tez bas w czasie wygrzania (ponad 2 mies).

Kumpel mnie odwiedził (miał proac 140 i identyczny system jak ja) i po odwiedzinach tego samego dnia wystawił je na sprzedaz i własnie nabył zestaw akustyka rr2.

Z nadem zagrają akustyki ale to jest za mało wydajny prądowo wzmacniacz choc moje rr2 są łatwiejsze do napedzenia niz poprzednie audio physic spark 5.

RR2 dobrze a nawet bardzo dobrze sie spisują na cayinie a88t choc wydaje mi sie ze nieco cieplejszy wzmacniacz tak samo wydajny prądowo byłby idealy.

Z tymi kolumnami za 100 tys to przesada napewno grają lepiej ale akustyki w salonie audio zagrały lepiej niz kef reference za 20 tys i lepiej niz audio physic new tempo (temo 6) (w tempo 6 lepsza tylko przestrzenosc niz u akustyka ).

Pozdrawiam

Zainwestój jesze w kabelki nordosta red dewna głosnikowe (albo wypozycz sobie do odsłuchu chociaz) (ja własnie odkładam na nie :) nie słuszałem lepszych kabli do lampy zarówno najlepiej grały z cayinem a88t, yauquinem czy jak tam mu na 300b jak i z amplifonem. Dopiero na nordoscie usłyszysz co potrafi wysokotonowy scan speak.

Oryginalnie zakonczony kosztuje nieco ponad 3 tys zł za 2 odcinki 2,5 metra (zalezy od salonu). Ktos sprzedawał kiedys w ogłoszeniach surowy kabel chyba cos około 500 - 600 zł za metr o ile dobrze pamiętam.

Pozdrawiam

Pienio, 10 Paź 2008, 12:53

>ibanezq

>a jak z dynamika ? wedlug opini be718 potrzebuja b. moncego wzmka zeby zaczely grac

>nie doczytalem sie nigdzie polaczenia tych glosnikow z lampa moglbys na szybko opisac jak graja z MA

>i jakiej muzy na nich sluchasz

Bez problemu wysterujesz BE-718 push-pullem na KT88. A opinia co do b. mocnego wzmaka jest mi, prawdę mówiąc, obca.

Muzyka jakiej słucham to akustyczny i elektryczny jazz głównie.

czy ktoś z Was miał do czynienia z wzmacniaczykiem o nazwie "mengyue mini"?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest na Allegro. Moc ok. 10 W, lampy wg opisu sprzedającego: 6AQ5/6P1X4, 6N3. Zastanawiam sie, czy nie kupić - jakieś sugestie?

Właśnie się wyleczyłem z "napalenia" na Mullardy. Bezpośrednie porównanie z Telefunkenami i Siemensami wykazało znikome różnice na granicy percepcji. Co nie oznacza, że to kiepskie lampy, wręcz przeciwnie, są BARDZO dobre. Tylko, że skoro mam równie dobre innej marki, to po co mam polować?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A oto jak można "załatwić" angielskiego NOSa:

Ukryta Zawartość

post-3550-100003509 1223999910_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pyza1970

Ja wymienilem chinskie 6N1 na ruskie nosy 6N1P-EV(EW). Zrobilem to po sugestiach szanownego grona audiostereowiczow. Przede wszystkim uspokoily sie wysokie tony. Przestaly byc natarczywe i brzmiec tak jakby ktos przekrecil galke 'treble' w prawo. Wydatek kilkudziesieciu zlotych sie oplacil. Jak bedzie po wymianie EL-34 napisze za jakis czas... sadze, ze dosc dlugi, bo wzmak gra 10-15 godzin tygodniowo, wiec jeszcze dlugo, dlugo pograja.

• Pokaż nowe odpowiedzi